Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Druga warstwa wełny mineralnej... jak to położyć?

dne99

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Powiedzcie mi jak najlepiej umocować druga warstwę wełny mineralnej...

Mam krokwie teoretycznie 18 cm w praktyce teraz mają koło 17 cm... miedzy nie poszła by wełna 15. Natomiast na krokwie planowałem położyć jeszcze 5 lub 10 cm wełny i tu się zastanawiam...

Czy lepiej byłoby zastosować uchwyty do profili typu "grzybki" i na nie nabijać (przebijać wełnę) drugą warstwę wełny?

Czy zastosować te zwykłe uchwyty ES (te dziurkowane wąsy) tylko na nie się nabić wełny chyba nie da...więc musiałbym docinać paski z wełny w profile i przestrzenie między nimi... powstanie więcej łączeń...

Jak duże jest ryzyko że na łączeniach wełny powstaną mostki termiczne? (rozważam jeszcze zamówienie izolacji metoda wdmuchiwania celulozy)

Powiedzcie mi czy wełny typu Ursa ta 0.032 lub isover super mata 0.033 pylą i drapią przy montażu?? mocno trzeba się zabezpieczać?

Z góry dzięki z odp.

• 4 weeks później...

No próbowałem na grzybki i na ES-y. Grzybki są stabliniejsze ale ESami lepiej mi się robiło do tego co chciałem osiągnąć. Pozatym są tańsze.

Jeśli chodzi o pylenie to tak, pyli i to bardzo. Człowiek na początku bagatelizuje sprawę. Okularów nie zakłada bo się parują, Maski też nie bo się robić nie da. Efekt taki że opiłki z tej wełny powbijały sie w skóre i trzeba zdrapać razem z naskórkiem. Ten pył to taki kurz, jak osiądzie na okularach widać że to są takie włókna, twarde jak piasek. Jak potarłem oko to miałem lekko napuchnęte powieki. hehe

Nic mi nie było ale jakby przyszło dłużej pracować przy wełnie to na pewno by sie to odbiło na zdrowiu.

Ja mam pytanie - jak ciepłą wełne dajesz jak 2 warstwe ?

Ja mam pierwszą warstwe 15cm 0,039 W/mk a drugą chce dać 10cm i nie wiem czy też 0,039 czy może tą tańsza 0,044 ?

Czy to będzie bardzo istotne ?

No chyba tak zrobie.

Póki co znalazłem fajną wełnę, tańszą od rockwoola o 2zł/m2 o tych samych parametrach tj. 0,039. Jest lżejsza i mniej pyli.

rockwoola miałem po 14zł/m2 (mówie tu o 15cm grubości) a ta jest jakaś włoska Feltro super mata i wychodzi 12zł/m2. W dodatku jest szersza a to nawet lepiej.