MaciekTyr. 15.12.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Powiedzmy sobie szczerze - kominek otwarty to czysty kaprys. Nie na miejscu jest zatem porównywanie kominka zamkniętego z otwartym, w kategoriach wyboru, bo to jakby porównywać czy lepszy jest kombiak, czy kabriolet - drugi ma same wady (pali więcej, absorbuje, mniej pakowny) poza jedną tylko zaletą - frajda. Zatem kominek otwarty z pewnością nie służy do ogrzewania - niska sprawność energetyczna i kilkukrotnie wyższe zapotrzebowanie na powietrze, jednak w kategoriach przyjemności... Proszę wyobrazić sobie, że jesteście zaproszeni na działkę, na ognisko; można usiąść bezpośrednio przy ogniu, lub za szybą samochodu (też widać ogień), jest porównanie? Kominek zamknięty to zatem tylko wydajny i praktyczny piec, z szybą w drzwiczkach. Zatem mając już w pełni funkcjonalny system CO pomyśłałem o uruchomieniu straego kominka, którego nie dało się uzywać bo kopcił do środka. Znalezienie zduna mającego doświadczenie z kominkami tradycyjnym łatwe nie jest, podobnie jak literatura w tym zakresie, obecnie raczej już nie powstaje. Po paru próbach i przeróbkach osiągnęliśmy cel Mam ognisko w domu, siedzimy patrząc w wysoki, żywy ogień i pieczemy kiełbaski Dym do środka nie leci, zapachy nie zostają - jeśli będzie zainteresowanie, chętnie podam szczegóły i gotowe rozwiązania. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.12.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 No to pogratulować zamierzonego efektu. Kominki otwarte nie lubią małych przekrojów przewodów kominowych, niejednokrotnie przy dużym kominku otwartym kanał kominowy 270/270mm jest za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 15.12.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Tylko w razie pożaru raczej nie liczyłbym na odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.12.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Tylko w razie pożaru raczej nie liczyłbym na odszkodowanie Prawdopodobieństwo pożaru od kominka otwartego jest mniejsze o stokroć od pożarów powodowanych kominkami z wkładem. Dokładnie stokroć. Na 100 pożarów od kominka, jeden powoduje kominek otwarty, reszta to kominki z wkładami...Ciekawostka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 15.12.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ciekawostka ? E tam - zwykła statystyka - tych otwartych jest jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.12.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Tylko w razie pożaru raczej nie liczyłbym na odszkodowanie Czy przy takim, czy przy takim podłoga przed kominkiem powinna być niepalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.12.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Widziałem ostatnio piękny kominek otwarty, majster zdun przed budową rozrysował sobie wszystko na papierze milimetrowym i wykonał przepięknie. Jednak w tych kominkach coś jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 15.12.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 pięknie, czy nie, dla mnie piękno, a konkretnie FUN jest w żywym, wysokim płomieniu. Jak siedzę na ognisku to gapię się płomień a nie jego ramy. Kominka otwartego nie zostawiamy - pali się przy nas, więc pożarów nie powoduje. Właśnie skończyłem imprezę z kiełbaskami Komin 12x24 - jedna cegła, przez ten kanał leci sobie dym/gaz pod pewnym ciśnienie, zatem kłopot z kominkiem otwartym to zwykle nie odprowadzenie spalin, a dostarczenie powietrza o tej samej objętości. da się to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 30 lat temu robiłem kominki otwarte. Tylko, bo o wkładach jeszcze nie słyszałem. Nie słyszałem też o pożarach spowodowanych kominkiem otwartym. Pewnie jakby w raportach pogrzebać, coś by się znalazło. Raczej jak na lekarstwo. Ilość pożarów powodowanych kominkami, z chwilą pojawienia się wkładów (20-25 lat wstecz), jest zatrważająca. To najczęstsza przyczyna pożarów w ogóle, obok wypalania traw. Ilośc tych pożarów wcale nie zmniejszy sie w najblizszym czasie, bo instalacje kominkowe (z wkładami) dopiero "dojrzewają". Pożary wybuchają często dopiero po kilku latach od skonstruowania kominka. Najczęstsza przyczyną tych pożarów jest świadomość, że niebezpieczny może być tylko ogień otwarty i brak wiedzy o funkcjonowaniu urządzeń pod tytułem wkład kominkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ale dość o pożarach. Kominek otwarty to prawdziwy kominek. Reszta to namiastki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ten drugi kominek , to nie żart. To właśnie "namiastka" prawdziwego kominka. Szyba we wkładzie jedzie do góry, chowa się w obudowie, i można się cieszyć żywym ogniem. Jest to z pewnością jakieś wyjście dla zwolenników wkładów i pare groszy do zarobienia dla kominkarza:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 15.12.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ten drugi kominek , to nie żart. To właśnie "namiastka" prawdziwego kominka. Szyba we wkładzie jedzie do góry, chowa się w obudowie, i można się cieszyć żywym ogniem. Jest to z pewnością jakieś wyjście dla zwolenników wkładów i pare groszy do zarobienia dla kominkarza:D Za to ten pierwszy to chyba żart: drewniane belki wokół dziury z żywym ogniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.12.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam. Komin 12x24 14x27 z jednej cegły pełnoformatowej wychodzi ... jak w pysk strzelił ... Niby nic ... ale jak się policzy to ... różnica w przekroju o 1/3 ... to ogrom jeżeli chodzi o wielkość paleniska i samego "otworu" kominka. Kominków z otwartym paleniskiem buduje się w ilości wprost proporcjonalnej do ilości firm, które mają obecnie pojęcie o ich konstrukcji i odwrotnie proporcjonalnie do ilości firm "montującej kominki na wełnie i gipsokartonie" z wkładami ... Ale może Cię zaskoczę ... o ile kilka lat wstecz to była mrzonka ... to od pewnego czasu coraz więcej się zdarza ... na równi z kuchniami kaflowymi i zwykłymi piecami ... także coś w tym jest ... Powiedzmy sobie szczerze - kominek otwarty to czysty kaprys Na kaprysy stać tylko szczęśliwców ... i nie chodzi tu bynajmniej o kwestie finansowe ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 15.12.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 30 lat temu robiłem kominki otwarte. Tylko... Duży szacunek dla człowieka znającego fach. Tu fotka znajomych z dzisiaj, u mnie raczej minimalizm.. ale czy sam płomień to nie skrajny minimalizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Duży szacunek dla człowieka znającego fach. Tu fotka znajomych z dzisiaj, u mnie raczej minimalizm.. ale czy sam płomień to nie skrajny minimalizm? [ATTACH=CONFIG]154755[/ATTACH] \ Sam płomień to kwintesencja idei, reszta to banał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Margoth Witam pierwszą przedstawicielkę tych którzy wątpią Zapewniam Cię, że to zdecydowanie bezpieczniejszy kominek od tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 16.12.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Za to ten pierwszy to chyba żart: drewniane belki wokół dziury z żywym ogniem? Żartujesz to chyba TY, tysiące lat tak konstruowali kominki i nic się nie działo. Zauważ, że belki od ognia oddzielają cegły. Pomyśl rozsądnie zanim coś napiszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.12.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A ja już parokrotnie widziałem sfajczoną belkę od kominka, ale co prawda nie otwartego, tylko zwykłego, za blisko była i się zapaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 16.12.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) To taki pozór - wydaje nam się, że jak się coś zamknie, to mamy to pod kontrolą Koledzy praktycy mówią słusznie - bo kominka otwartego nie sposób przegrzać, a wszelkie piece, do których należą też kominki zamknięte, polegają na równowadze ciapła tworzonego w palenisku z odprowadzanym do systemu. Kiedy tylko odprowadzanie zaszwankuje (przepływ, czynnik, zawór...), mamy potencjalne zagrożenie. Ja swój zautomatyzowany piec na drewno przegrzewałem już kilka razy. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.12.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Wiem, że wszystko to rzecz gustu, ale te kominki wyglądają jakby były robione na zamówienie dla przedsiębiorcy pogrzebowego albo wytwórcy nagrobków. http://www.kominki-batura.pl/images/portal2_5duzy0.jpg http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=154738&d=1355606129 Osobiście mam od kilkunastu lat kominek z drewnianą belką ale nie zauważyłem jej samozapłonu czy też innych nieszczęść z tym związanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts