moreln1 15.12.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam, Mam pytanie do speców odnośnie robienia bruzd w stropie z płyty kanałowej. W nowo budowanym domku mam strop z płyty kanałowej. Mam już położone instalacje (poza ogrzewaniem podł.). Rura od wentylacji mech. ma 7.5 cm średnicy i leży na stropie z płyty. Problem jest taki, że mam na całym poddaszu zaplanowane ogrzewanie podłogowe i muszę mieć co najmniej 6 cm wylewki, a na całą posadzkę jest zaplanowane max. 12.5 cm (nie bardzo jest to zwiększyć bo są już okna wstawione). I chodzi o to, żeby zrobić bruzdę w stropie na 1.5 - 2 cm, żeby tą rurę lekko obniżyć (tak, żeby wystawała ok. 5.5 cm ponad płytę). Pytanie czy mogę taką bruzdę zrobić w płycie ? Czy nie osłabi to konstrukcji na tyle mocno, żeby działo się coś niepokojącego ? itd. itp. Dodam, że w przyszłym tyg. mam spotkanie z kier. bud. i zamierzam z nim o tym pogadać, ale dobrze by też było poznać opinie ekspertów z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 15.12.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 To zależy jakie masz płyty kanałowe, jak długa będzie ta bruzda no i czy w poprzek płyty będzie przebiegać czy wzdłuż. Te 2 cm to chyba nie problem ( te płyty są dobrze zbrojone) ale lepiej pogadać z kierbudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreln1 15.12.2012 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Płyta 24 cm. Kanał - średnica 17 cm. Nad kanałem 3.5 cm betonu. Bruzd by musiało być 7. 4 wzdłuż, i niestety 3 w poprzek.Długości różne, od 2 metrów. do nawet 6 metrów. Te 6. metrowe w poprzek. Przechodzą przez kilka płyt nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 16.12.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ja bym dał inne kanały np. prostokątne i po problemie. Z tym kuciem będzie duży problem. Jakie obciążenie zewnętrzne ma ta płyta? może 10kN/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts