Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to moment w takim razie:

1. Urządzenie - np ta grzałka w buforze zużywa kWh, np: jeśli jest o mocy 1000W to zużywa 1Kwh.

2. Prądnica z wiatraka czy tez z Elektrowni wodnej o mocy 1kW produkuje 1 kW na godzinę?

W sumie to sam się się teraz pogubiłem :(

PliP nie poddawaj się pewnie nikt się nie dowie o twojej mini elektrowni, a dla innych lepiej żeby jej nie było bo jak to on ma a ja nie mam :D więc do roboty próbuj testuj i daj znać jak idzie.

Przestałbyś pieprzyć jak potłuczony!

Problem nie jest łatwy do ugryzienia!

Po pierwsze - trzeba mieć MOC - a On jej tam nie ma...

Po drugie - trzeba mieć kasę i cierpliwość..

A z tym niewiadomo jak jest.

Po kolejne - trzeba być nie z żelaza a z tytanu, aby to zrobić od podstaw!

Wód nie wolno grodzić.

Wrzuci tam co i umocuje na lince (są takie zabawki) to i 3 godzin to tam nie poleży, bo mu ukradną!

A do tego prokuratura go będzie ciągała za budowanie nielegalnie Żarnowca kolejnego!

Dla nich skala jest bez znaczenia!!!!

Zmiana stosunków wodnych na danym terenie to sprawa dość gruba i czasochłonna, że o kapitale nie wspomnę!

PiliP

Zajrzyj na "Małe Elektrownie Wodne" i pogadaj z chłopakami!

Odwiedź któregoś co blisko ma swoją MEW...

Jak masz syndrom (sam go mam od lat) toś stracony, ale na głupa w kłopoty się nie pakuj a temat dobrze rozeznaj!

tomek67

Jak pobawi się w zabawki politechniczne nikt Mu głowy nie urwie.

Byle nazywał jak trzeba to, czym się tam bawi...

Adam M.

Nic mu nie ukradną i nie znajdą jak to jest na jego działce :) jak strumyk trochę zwolni to nic się złego nie stanie :D co innego te tamy co zbudowały bobry które w pierwszej kolejności staną przed sądem :D

Ja bym spróbował zamiast siedzieć i kasztanić na forum:)

Ładny jest ten strumyczek...Ja mam mniejszy. Tez z drenarki. Trzy lata ciekło, czwartego - ni cholery. Potem dwa lata znów ciekło...i znów pauza...Ot taki kapryśny, od stanu wody na polach zależny. U mnie drenarka z pól. Pstrągi raczej by świeciły w nocy...
No to moment w takim razie:

1. Urządzenie - np ta grzałka w buforze zużywa kWh, np: jeśli jest o mocy 1000W to zużywa 1Kwh.

2. Prądnica z wiatraka czy tez z Elektrowni wodnej o mocy 1kW produkuje 1 kW na godzinę?

W sumie to sam się się teraz pogubiłem :(

1. kWh to jednostka energii, W to jednostka mocy. Zużycie energii 1 kWh to moc 1000W działająca przez 1h

2. Jeśli urządzenie ma moc 1kW, to ją ma - bez znaczenia ile czasu pracuje. Natomiast wspomniana prądnica w ciągu godziny pracy z mocą znamionową 1000W (ważne - np moc chwilowa wiatraka zależy od prędkości wiatru) wyprodukuje 1kWh energii.

Odnalazłeś się trochę ? :)

Przestałbyś pieprzyć jak potłuczony!

Problem nie jest łatwy do ugryzienia!

Po pierwsze - trzeba mieć MOC - a On jej tam nie ma...

Po drugie - trzeba mieć kasę i cierpliwość..

A z tym niewiadomo jak jest.

Po kolejne - trzeba być nie z żelaza a z tytanu, aby to zrobić od podstaw!

Wód nie wolno grodzić.

Wrzuci tam co i umocuje na lince (są takie zabawki) to i 3 godzin to tam nie poleży, bo mu ukradną!

A do tego prokuratura go będzie ciągała za budowanie nielegalnie Żarnowca kolejnego!

Dla nich skala jest bez znaczenia!!!!

Zmiana stosunków wodnych na danym terenie to sprawa dość gruba i czasochłonna, że o kapitale nie wspomnę!

PiliP

Zajrzyj na "Małe Elektrownie Wodne" i pogadaj z chłopakami!

Odwiedź któregoś co blisko ma swoją MEW...

Jak masz syndrom (sam go mam od lat) toś stracony, ale na głupa w kłopoty się nie pakuj a temat dobrze rozeznaj!

tomek67

Jak pobawi się w zabawki politechniczne nikt Mu głowy nie urwie.

Byle nazywał jak trzeba to, czym się tam bawi...

Adam M.

I tu dochodzimy do kwestii kategoryzacji "strumyka". Z tego, co autor wątku opisuje, strumyk zasilany jest z drenów, tak więc w istocie jest nie wodą śródlądową (pod opieką np RZGW) których to wód dotyczy Prawo Wodne, tylko elementem systemu melioracji - znajdź właściciela/zarządcę i dopytaj u niego. Ale i tak sprawa prosta nie będzie.