jacoslavz 15.12.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam serdecznie, mam wątpliwości co do położenia jętki względem komina a dokładnie niewielkiej odległości (3-4 cm) między nimi. Komin jeszcze nie otynkowany. Pomijając nie zawsze życiowe przepisy chciałem zasięgnąć Waszej cennej rady co o tym sądzicie? Czy taka sytuacja stwarza zagrożenie pożarowe i czy w tym przypadku bawić się w jakieś dod. izolacje czy np. zrobić wymian? Jeżeli wymian to czy w takiej postaci jak na rys poniżej (moja amatorska wizualizacja:)). Czy taki wymian nie osłabi wtedy konstrukcji. Kierownik budowy generalnie nie uważa tego za problem, zresztą jak zawsze... proszę o Wasze porady. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Witam serdecznie, mam wątpliwości co do położenia jętki względem komina a dokładnie niewielkiej odległości (3-4 cm) między nimi. Komin jeszcze nie otynkowany. Pomijając nie zawsze życiowe przepisy chciałem zasięgnąć Waszej cennej rady co o tym sądzicie? Czy taka sytuacja stwarza zagrożenie pożarowe i czy w tym przypadku bawić się w jakieś dod. izolacje czy np. zrobić wymian? Jeżeli wymian to czy w takiej postaci jak na rys poniżej (moja amatorska wizualizacja:)). Czy taki wymian nie osłabi wtedy konstrukcji. Kierownik budowy generalnie nie uważa tego za problem, zresztą jak zawsze... proszę o Wasze porady. Pozdrawiam Jacek [ATTACH=CONFIG]154745[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]154746[/ATTACH] Jest faktycznie blisko a czy to jest komin systemowy jednokanałowy może dwukanałowy jeszcze z wentylacją ze strony prawej ?,czy dymowy kanał ma kształtki szamot. wełna i zewnętrzny keramzytobeton to nie jest tak tragicznie . Najprościej jest zdjąć obydwie jętki skręcić śrubami co metr w mijankę lub kupić nową jętkę o grubości tych 2 i zamontować od drugiej tej prawej strony . Połączenie nakładka na 2 rysunku w żadnym wypadku się nie nadaje . Edytowane 15 Grudnia 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Wymian, wymian jeszcze raz wymian. To co mówi Twój kierownik potwierdza fakt, że mało się o tym mówi i czyta. Kominy systemowe są bardziej niebezpieczne niż tradycyjne. Badania wskazują, że podczas pożaru sadzy ściana komina nagrzewa się tak, że drewno oddalone 10 cm od pustaka osiąga temperaturę 85oC, temperaturę bezpieczną i nie pozwalającą na samozapłon. Wszystko co bliżej staje się bardziej gorące, a w Twoim przypadku wręcz niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Jest faktycznie blisko a czy to jest komin systemowy jednokanałowy może dwukanałowy jeszcze z wentylacją ze strony prawej ?,czy dymowy kanał ma kształtki szamot. wełna i zewnętrzny keramzytobeton to nie jest tak tragicznie . . Dzięki za odp. Jest to komin jednokanałowy z wentylacją - kanał spalinowy na pierwszym planie, kanał wentylacyjny od strony płatwii (czyli z tyłu patrząc na zdjęcie). W środku kształtki i wełna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ps. płatew jest już osłabiona bo częściowo (50%) nachodzi na komin (od strony wentylacyjnej) - i trzeba było ją zwęzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Ps. płatew jest już osłabiona bo częściowo (50%) nachodzi na komin (od strony wentylacyjnej) - i trzeba było ją zwęzić. To kto ten dach robił cieśle ? przecież można było opuścić płatew z 5 cm niżej lub podnieść lekko kalenicę i płatew by weszła . A jak było na projekcie kto ponosi odpowiedzialność za niedoróbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 To kto ten dach robił cieśle ? przecież można było opuścić płatew z 5 cm niżej lub podnieść lekko kalenicę i płatew by weszła . A jak było na projekcie kto ponosi odpowiedzialność za niedoróbę ? W projekcie nie było płatwii środkowej... Fachowcy zrobili ją z własnej woli, dlatego mimo ewidentnej niedoróbki tej kwestii nie mogę się zbytnio czepiać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Najprościej jest zdjąć obydwie jętki skręcić śrubami co metr w mijankę . Jak wygląda ta tzw. mijanka? Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 W projekcie nie było płatwii środkowej... Fachowcy zrobili ją z własnej woli, dlatego mimo ewidentnej niedoróbki tej kwestii nie mogę się zbytnio czepiać: Czyli w projekcie były tylko jętki ? jaka rozpiętość stropu , a można poprosić o rzut więźby lub tej omawianej części . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli w projekcie były tylko jętki ? jaka rozpiętość stropu , a można poprosić o rzut więźby lub tej omawianej części . Bardzo proszę: http://wieden.pl/wiezba.jpg W projekcie jest tylko kanał spalinowy - faktycznie została zastosowana kształtka z dod. kanałem wentylacyjnym Edytowane 15 Grudnia 2012 przez jacoslavz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Bardzo proszę: http://wieden.pl/wiezba.jpg W projekcie jest tylko kanał spalinowy - faktycznie została zastosowana kształtka z dod. kanałem wentylacyjnym W projekcie jest "stolec " płatew 14 x 22 w kalenicy czy ta płatew jest zamontowana i podparta słupami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 W projekcie jest "stolec " płatew 14 x 22 w kalenicy czy ta płatew jest zamontowana i podparta słupami ? Faktycznie są 3 słupy od stropu do kalenicy... ale czy jest tam stolec to nie wiem:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 W projekcie jest "stolec " płatew 14 x 22 w kalenicy czy ta płatew jest zamontowana i podparta słupami ? Ps. Nie mam dokładnych zdjęc ale może te coś pomogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Faktycznie są 3 słupy od stropu do kalenicy... ale czy jest tam stolec to nie wiem:p To trzeba się wybrać na budowę i cyknąć zdjęcie To ważne bo jeżeli zmienili konstrukcję stolcową na płatwiową wtedy trzeba dać tą jętkę ,jeżeli jest wszystko co na projekcie + płatwie dodatkowo to możesz zrezygnować w ogóle z tej jednej jętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 To trzeba się wybrać na budowę i cyknąć zdjęcie To ważne bo jeżeli zmienili konstrukcję stolcową na płatwiową wtedy trzeba dać tą jętkę ,jeżeli jest wszystko co na projekcie + płatwie dodatkowo to możesz zrezygnować w ogóle z tej jednej jętki Powyżej odpowiedziałem. Może te szczątkowe zdjęcia coś wyjaśnią? Jak nie to jutro cyknę fotki. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.12.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 [ATTACH=CONFIG]154763[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]154764[/ATTACH] Ps. Nie mam dokładnych zdjęc ale może te coś pomogą? Jest w porządku widzę stolec czyli możesz całkowicie odkręcić tą jętkę dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 15.12.2012 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Dobranoc:) Wielkie dzięki. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.12.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 [ATTACH=CONFIG]154763[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]154764[/ATTACH] Ps. Nie mam dokładnych zdjęc ale może te coś pomogą? Jętka to mały problem. Co z tą belką, która leży na jętkach i przechodzi przez komin?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoslavz 16.12.2012 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Jętka to mały problem. Co z tą belką, która leży na jętkach i przechodzi przez komin?! Tak jak wyżej wspominałem jest to dod. płatew nie występująca w projekcie. Jest ona przy kominie wycięta w 50% tak żeby nie dotykać komina. Przylega 3cm od części wentylacyjnej komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.12.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Tak jak wyżej wspominałem jest to dod. płatew nie występująca w projekcie. Jest ona przy kominie wycięta w 50% tak żeby nie dotykać komina. Przylega 3cm od części wentylacyjnej komina. Przylega, czy jest oddalona o te 3 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts