lukaszo11 16.12.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 witam serdecznie, proszę o poradę , może od podstaw: - dom 120 m2 , poddasze nieużytkowe ( obecnie nieocpelone ) strop betonowy ok 10cm - stan surowy zamkniety pazdziernik 2011 - stara część domu ok 70% ściany z cegły czerwonej wypalanki przedwojenna gr. ok 50cm nowa ( salon - ceramik 25cm gr ) wymiary ok. Salon : 50m2 , hol ok 12 m2 , kuchnia 14 m2 , łazienka ok 12 m2 , pokoj 9m2 , sypialnia 9 m2, wiatrołap 3m2 Salon , hool , kuchnia - otwarte. Podłogówka wszedzie prócz sypialnia ( grzejnik - jeszcze nie podłączony ) Ocieplony pazdziernik 2012 - 12 cm grafitowy styropian. Podłogówka odpalona od ok końca pazdziernika. Ogrzewanie podłogowe wodne - piec ariston genus 24 kondensacyjny 2 funcyjny. Kazde pomieszczenie procz sypialni sterowniktemp, hol : Clima Manager Ariston ( sterownik pieca z termostatem ) Kazde pomieszczenie - inna petla sterowana osobno ( salon 4 petle ) Obecnie jeszcze nie mieszakmy - z racji zimy i temp na zew. w nocy do -15 st włączylem mu tryb przeciw zamarzeniowy (ustawiona temp 6 st w pomieszczeniu) Sterowniki pokojowe takze ustawilem na 6st. Posiadam pogodnynkę - tryb pieca automatyczny z termoregulacja. W trybie tym widze , ze jak temp w pokoju spadnie ponizej 6st - otwiera petle - ale piec nie zalancza sie. Dopiero jak temp na clima menager usytułowany w holu spadnie ponizej 6 st - odpala piec. Tryb zwykły to temp od 10 st - dlatego nie chcialem go odpalac puki nie mieszkam. wg mnie - jesli temp w danym pokoju spada ponizej tem ustawionej - nawet jak na clima mengerze bedzie wiecej - piec powinien grzac tylko ta pętlę - a nie jak obecnie - włańczać piec tylko jak na clima menager w holu spadnie ponizej 6st.... ale moze tak dziala w trybie przeciw zamarzeniowym,ze załancza piec tylko patrzac na clima menager w holu a nie na sterowniki pokojowe... - nigdzie nie moge tego doczytać... Obecnie przy temp ustawionej 6 st i temp w nocy -15 - spala nawet do 9 kubików na dobę .... aż sie boje ile spali jak temp ustawiona bedzie powiedzmy na 20 st... Prosze o poradę osób z doświadczeniem z tym rodzejem ogrzewania - bo czytam po forum ,że ludzion spala gazu na domu 150m2 po 7 kubików na dobę ale przy temp 21 st w domku... Jak piec grzeje - widzę,że na zasilaniu temp ustawia ok 20 - 25 stopnie. Czy przez niecopelony strop może byc aż taka utrata ciepła? A może zle ustawienia pieca? Albo to i to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 16.12.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 To wina prawdopodobnie nie ocieplonego stropu u mnie podłogówka po całości 94m2 ściany ocieplone 15cm grafit z lambdą 31 strop około 12 cm lany nie ocieplony przy -15 C miałem zasilanie 37 C a w domu ledwo 14 C w domu , jak chcesz to będę ocieplał w tym tygodniu strop napisz do mnie później PW to Ci powiem czy jest poprawa bo ja mam nadzieje że będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.12.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 To na pewno wina :1) nieocieplony strop2) tylko 12 cm ocieplenia sciany zewnętrznej3) prawdopodobnie małej grubości ocieplenia podłogi4) mozliwe ze inne elementy ocieplenia (okna, drzwi, brak wm) nie mają odpowiednich parametrów.Największe straty generuje strop, ale inne przegrody i brak wm tez mają swoj udział w stratachJezeli jest to możliwe to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.12.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 spokojnie na razie to ten budynek kumuluje ciepło a ponieważ grzejesz bardzo słabo to masz takie wielki pobór, uważam że lepiej na początku grzać na max a potem przeciw zamarzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 17.12.2012 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 dziękuję Wam za odpowiedzi. tak właśnie się obawiałem ,że dom "łyka" ciepło ja gąbka. I teraz myślę - czy zacząć mu podnosić stopniowo temp - czy dać teraz na full i czekać aż sie wygrzeje. Niestety wprowadzam się dopiero koło marca - dlatego nie chcialem teraz trzymać wysokiej temp w domu bo poprostu stoi pusty..... asolt : 1) nieocieplony strop ( od dziś rozkładam 15 cm wełny ) 2) tylko 12 cm ocieplenia sciany zewnętrznej ( fakt - ale ludzie dają i po 15 cm zwykłego i chwą sobie izolację ) 3) prawdopodobnie małej grubości ocieplenia podłogi ( fakt - 10 cm ) 4) mozliwe ze inne elementy ocieplenia (okna, drzwi, brak wm) nie mają odpowiednich parametrów. ( fakt - brak odpalonej WM - docelowo będzie , drzwi okna - nowe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 18.12.2012 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 grzej na ful i wietrz jak najszybciej chyba że masz zamiar wdychać te opary budowlane wraz z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 21.12.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 grzej na ful i wietrz jak kochasz zakłady gazownicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 24.12.2012 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 dzięki za odpowiedzi Ociepliłem 70% stropu wełna 15cm. Cieżko powiedziec co to zmieniło gdyż pogoda na zew. także się zmieniła na plus - ale podniosłem stopniowo temp stałą w domu do 10stopni - obecne zużycie gazu dobowe to ok 7 kubików - co uważam dalej za bardzo dużo - ale pewnie jak koledzy wspominali - dom łyka ciepło jak gąbka - ciekami mnie tylko ile to bedzie trwało ? :/ Jeśli ktoś szuka informację na temat instalacji pieca ARISTON + sterowniki - zapraszam bo myślę ,że już pojąłem doświadczalnei zasadę działania.... wesołych Świąt !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martes_85 26.12.2012 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Witam jestem z Rudy Śląskiej chciałem sie czegos dowiedziec na temat ogrzewanie promiennikowe jak jest cene takeigo ogrzewania w mieszkaniu 60m2 chodzi mi o monatż sufitowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.12.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 kochasz zakłady gazownicze. ja mu nie doradziłem żeby sobie piec gazowy zamontował, więc nie rozumiem tej insynuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.12.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Witam jestem z Rudy Śląskiej chciałem sie czegos dowiedziec na temat ogrzewanie promiennikowe jak jest cene takeigo ogrzewania w mieszkaniu 60m2 chodzi mi o monatż sufitowy lenistwo to ciężka choroba nawet w googla nie chce ci się wpisać??? tu coś znajdziesz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209788-Ogrzewaj%C4%85cy-dom-Panelami-na-podczerwie%C5%84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 14.01.2013 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 witam ponownie - strop ( 60% ) ocieplony wełna 15 cm - spalanie po czasie spadło o około 50%. Mam nadzieje ,że wkońcu sie wygrzał Teraz malowanie i za 2 ms może się uda wprowadzić Czy bezpieczne jest w malowanym domku utrzymywanie ok 9 - 10 stopni ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts