Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka na wielospadowy

hokejgk1

Recommended Posts

Wiem zdaje sobie niestety z tego sprawę. Dlatego właśnie zależy mi żeby dachówka była w rozsądnej cenie :) Ten projekt odziedziczyłam po poprzednich właścicielach działki. Jest specjalnie dopasowany do ukształtowania terenu doś specyficznego dlatego taki pozostał. Pewnie dziś zdecydowałam bym sie na coś prostszego. A może i nie :) Bo dom zapowiada się naprawdę świetnie :)

http://foto0.m.ocdn.eu/_m/36a1992d106bee9b3d631d370f0cab98,6,19,0.jpg

a na mój dach jak dachówka wyglądałaby ładnie? liczy się dla mnie żeby była niedroga ale nie bubel no i daszek ciemny, nie wiem czy czerny czy antracytowy czym to na dzachu się różni i czy powinien być błyszczący czy matowy. prosta koperta, chyba duże połącie szerokość budynku od drogi ponad 16m. doradźcie coś, co by tu dobrze pasowało.

Edytowane przez johana

A to masz zamiar co dziennie oblatywać swój dom na motolotni?

Angoba półszlachetna jest matowa a szlachetna z lekkim połyskiem i taką bym sugerował. Są jeszcze dachówki glazurowane ale te świecą jak kafle piecowe. Pozdrawiam.

Meyer-Holsen owszem ale nie ta półka cenowa, czy produkty BRAAS-a polecił by Pan ? Czy jest to produkt jakosciowo lepszy od ROBENa i CREATONA ?

Czarny brylant w Rubinie 13 V często wychodzi drożej niż Meyer Holsen np. w kształcie Vario Zwiling.

Rubin 13 V to jedna z najbardziej dopracowanych dachówek na rynku , bardzo gładka , smukła i nigdy nie ma z nią problemu.

Jak czarny brylant wydaje Ci się za drogi , spróbuj wycenić czarny błyszczący , również ciekawy kolor i sporo tańszy

pzdr

Ja sobie odpuściłem czarny brylant - szkoda bo odblask powalał bym na kolana :-( ale prawie 8000PLN na drodze nie chodzi - będzie na okna dachowe, lub lepsze taśmy kalenicowe i inne pierdy lepszej jakości)

Jeszcze raz przypomne mój dach: http://archon.pl/images/products/m4c7b62d95de6b/289.jpg

Biore pod uwagę Braas-a "glazury czarne":

- Rubin 13V (czarny błyszczący)

Na pewno na plus że barwiona w masie

Na minus to podobna do oklepanej Robena Monzy

lub

Topas 13V (czarny błyszczący)

Na plus Rzadko spotykany kształt

Na minus - nie barwiona w masie, no i łączenie dachówek - szczelina jak się dekarze nie postarają może mieć różne szerokości co z blisko moze być widoczne

Tak dla informacji na niemieckiej stronie BRAAS-a można zmaówic sobie 1szt. dachówki za free i przysyłają do domku :) (ja już zamówiłem)

• 2 years później...
A może jednak Achat 11V, który, dzięki nowym zamkom (górnym i bocznym) zaprojektowanym komputerowo i przetestowanym w tunelu aerodynamicznym deszczówka natychmiast zostaje odprowadzona na powierzchnię dachówki. Przekłada się to na zwiększoną szczelność systemu dachowego w każdych warunkach pogodowych. Ważnym atutem jest również duża swoboda przesuwu, sięgająca 30mm. Rozwiązanie to będzie ułatwiało dekarzom dopasowanie dachówek do krokwi :)