Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakia Wielkosc Kociol a Eko ..porsze o porade

wuwok

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlatego napisałem tak.

No zgadza się, nie zaprzeczam, ale sprawności są bardzo przyzwoite i plusem np. do retort jest niska lambda na małych mocach.

Może cos jeszcze idzie zrobić z tymi pyłami, czy to w konstrukcji wymiennika czy jeszcze drobnych zmianach palnika, ja juz jednak nie mam zamiaru się dalej w to bawić.

Nie widzę tutaj jakoś mniejszych mocy (poniżej 12kW) i generalnie zapewnienia o dobrym spalaniu pellet można między bajki włozyc, bo to także sprawdziliśmy. Skoro tak, to 100razy wolę palnik żeliwny czy palnik ardeo.

Nie mniej świetne wyniki osiągnęła np. rynna klimosza - był opis jej pracy w prasie fachowej, także badali w OTGiS, zapomniałem ich symbolu KY czy jakoś tak.

Nie mogę jednak odebrac temu palnikowi spalania miału węglowego czy cichej pracy a to także sa zalety, więc zależy kto i co chce.

tylko wlasnie 10-12kw..tu sie boje ze w gorach moze mu byc ciezko pamietajmy ze po podlogach mam okolo 230m2 ..a wtedy zonka zrobi mi z tylka...O brulim czytalem o ecoal tez ...Skamp-P wydaje mi sie mniej znana konstrukcja jak OE+ pozatym o Oe+ slyszalem /czytalem wiele pozytywow wiec jak sie mowi chce sie pchac w sprawdzone

tylko wlasnie 10-12kw..tu sie boje ze w gorach moze mu byc ciezko pamietajmy ze po podlogach mam okolo 230m2 ..a wtedy zonka zrobi mi z tylka...O brulim czytalem o ecoal tez ...Skamp-P wydaje mi sie mniej znana konstrukcja jak OE+ pozatym o Oe+ slyszalem /czytalem wiele pozytywow wiec jak sie mowi chce sie pchac w sprawdzone

Liczy się powierzchnia pomieszczeń ogrzewanych, a nie całkowita. Poczytaj jeszcze o czyszczeniu OE+ to Ci się światopogląd troszkę odmieni.

No choć raz :)

Ja znowu jestem zdania że jeśli już coś ma być trochę ekologiczne to niech będzie a nie że też na tym można palić.

Ognisko też można zapalić i starą oponę do niego wrzucić.

Witam. jeżeli uznacie to za OT, to sorry, chociaż ekologia jest ważna w doborze źródła ciepła. Powiem tak - odnośnie dyskusji o kotłach rynnach i pyłach. Ja w swoim retorciaku palę Wesołą - to chyba najczystszy węgiel jak idzie o spaliny i popiół ( ilość, zawartość toksyn itd). Nad moim kominem w zimne dni daje się zauważyć ruch powietrza. Ty karoka widzę że oferujesz Retopal z co najmniej dwukrotnie gorszymi parametrami czystości spalin i popiołu - więc takim purystą to znów nie jesteś. Ale nie o tym miało być. Czytam wypowiedzi kolegów i zastanawiam się, czy ma sens dobór czyściej spalającego kociołka i czy to rzeczywiście jest ważny dla wszystkich aspekt przy doborze kotła, skoro potem kombinuje się co najtańszego by w nim spalić. Czecha z czterokrotnie wyższą zawartością siarki, trzykrotnie wyższa zawartością popiołu i pylącego niemiłosiernie. Że o dewastacji środowiska wydobyciem odkrywkowym nie wspomnę...Ruska o niewiadomych parametrach, także w większosci wypadków pochodzącego z odkrywek - chociaż to węgiel kamienny. Czy czyściej rynna spali miał o właściwych parametrach czy też retorciak ekogroszek, który jest nim tylko z nazwy, bo ktoś poszukał tańszego i okazalo się, że to wysiane ziarno 5 - 25 z jakiegoś węgla typ 32 tyle,że o wysokiej spiekalności albo nawet typ 33. Spieki, dym, próby spalania praktycznie bez powietrza bo tak mniej spieka - to prawie jak z ta oponą. Wątpliwości po prostu mam... Pozdrawiam - Jacek

Wszystko oki ale znow zchodzicie z tematu a taki temat o ogrzewaniu naprawde jest pomocny gdyz w wielu watkach zawsze schodzi sie na temat wegla [a jak wiemy kazdy kupi na jaki kieszen pozwala] i piecow ,ktory lepszy a jak wiemy niema pieca idealnego ..ogniwo jest dobrze opisane temu decyduje sie na nie [skamp-p juz nie tyle ] i tak naprawde mi nie chodzi ktory lepszy ale ile kw piec potrzebny gdyz to wazne...Moze sie odezwa osoby co przy 160m2 pow użytkowej maja piece 10-12kw i te co maja okolo 16kw..z gory zakladam ze 24-25kw to za duzo przewymiarowne piece nawet jak na gory

Mam domek o powierzchni użytkowej trochę ponad 140m2, po podłogach około 200 m2, w tym garaż 36m2. Wybrałem piec o mocy 17kW i już wiem że to za dużo.

Co do marki pieca, osoby zainteresowane mogą Tobie podesłać namiary na użytkowników z konkretnymi konfiguracjami w Twojej okolicy, zadzwoń, zapytaj, najlepiej podjedź i sam dotknij.

Wszystko oki ale znow zchodzicie z tematu a taki temat o ogrzewaniu naprawde jest pomocny gdyz w wielu watkach zawsze schodzi sie na temat wegla [a jak wiemy kazdy kupi na jaki kieszen pozwala] i piecow ,ktory lepszy a jak wiemy niema pieca idealnego ..ogniwo jest dobrze opisane temu decyduje sie na nie [skamp-p juz nie tyle ] i tak naprawde mi nie chodzi ktory lepszy ale ile kw piec potrzebny gdyz to wazne...Moze sie odezwa osoby co przy 160m2 pow użytkowej maja piece 10-12kw i te co maja okolo 16kw..z gory zakladam ze 24-25kw to za duzo przewymiarowne piece nawet jak na gory

Na wątku o Skam-P Premium masz całkiem sporo osób posiadających model 12kW na powierzchni po 160m2, wymienię choćby kolegę czechu77 czy tatrzan jak pamiętam czy chyba także art-e.

12-ka Skama pracuje aktualnie 3sezon... więc kompletne 2 ma na swoich barkach, dla malego ogniwa będzie to pierwsza pełna zima... Mi się to nowsze ogniwo podoba, co mówię uczciwie, do poprzedniego miałem kilka uwag.

Nie wiem czy kolega byl z tego forum, ale chyba tak, jak Twoja małopolska to Kraków, to możesz spróbowac go poszukać, ma kociołek z Brulim,świeżo dowieziony chyba 2dni temu.... nick był chyba marcinek84 lub torelo - zabij, nie pamiętam.... :(

kobra choć mam profil płatny widzisz gdzieś żebym się reklamował jak ty ze swoją Wesołą z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy w temacie.

To bardzo dobry węgiel, sprzedawałem go czystego w tamtym roku i w mieszance z Jaretem z Janiny.

Chyba nie muszę ci mówić o jego dostępności przede wszystkim w sezonie

Retopala miałem na wiosnę a że strony nie mam czasu aktualizować tak sobie wisi i w tamtym wpisie nic nie wspomniałem o węglu.

Wyluzuj trochę.

Że o dewastacji środowiska wydobyciem odkrywkowym nie wspomnę...Ruska o niewiadomych parametrach, także w większosci wypadków pochodzącego z odkrywek - chociaż to węgiel kamienny.

Na tą chwilę Polska jest skazana na pozyskiwanie energii z węgla, czy to kamiennego czy brunatnego. Ja osobiście pracuję w kopalni węgla brunatnego (odkrywkowej) i jak czytam takie wpisy to śmiać mi się chce...

W wielu przypadkach Kopalnia jest jedynym ratunkiem dla pobliskich gmin ze względu na bardzo wysokie podatki jakie musi płacić oraz dla ludzi wysiedlanych z terenów pod przyszłe odkrywki (wysokie odszkodowania).

Wklejam linka ze zdjęciami gdzie możesz sobie zobaczyć jak wyglądają zrekultywowane odkrywki: http://www.kwbkonin.pl/index.php/galerie/

Witam. Wuwok, a tak bliżej to skąd jesteś?Piszesz góry - okolice N. Sącza czy Zakopanego? Koledzy z Dolnego śląska i zachodniopomorskiego przykładają własną miarkę, a u nas naprawdę umie być zimno. W lutym nocami to i -31 widywałem... Próbowałeś zliczyć moc odbiorników ciepła? To prymitywna, ale skuteczna metoda. Z tego co pisałeś ( podłoga + grzejniki) to myślę, że 15 KW byłoby Ci w sam raz, może z niewielkim zapasem. Karoka - peace. Jak sprzedawałeś to wiesz, że kto kupił, chce jeszcze. Poza tym ja drogi jestem - w worach loco skład po 950 PLN sprzedaję. Nie do Ciebie konkretnie pisałem, tylko szlag mnie trafia na hipokryzję i oszczędności typu kupiłem se lux merola, katalizator ma i filtr cząstek stałych, ale spróbuję czy na oleju opałowym by nie pojechał. Z Twoich wcześniejszych wpisów i opinii kolegów forumowiczów wnoszę, że też wolisz dobry towar sprzedać. Bobasxx - to może umiesz wytłumaczyć, czemu ci ludzie którzy mieszkają w miejscach planowanych odkrywek bronią się przed nimi rękami i nogami? Zbawców tak odrzucają? Czy może media, co ich protesty pokazują łżą? Tak na daty ze zdjęć popatrzyłem - fajnie mieć świadomość, że wnuki znowu zobaczą trawę... Pozdrawiam - Jacek

Skoro pytasz odpowiem mam do Zakopca okolo 35km po drodze a w lini prostej duzo blizej:) powiedzmy ze wiem jak zimno jest w zimie u nas :D .Wlasnie Ludkowie z srodka polski inaczej odbieraja slowo mrozy:) Do tego zima ,halny wszytko cieplo wyciagnie...Zalezy mi tez na ecoalu i jednak decyduje sie na OE+ 16kw..mysle ze bede mogl sie udzielic potem i napisac jak to wyglada w realu w zimie w gorach :D I tak zjechalem z wielkoscia pieca gdyz jak pisalem instalator niechcial slyszec o mniejszym z tym ze defro[mysle ze mialby procent] oswiadczylem ze ja kupie piec,zalezy mi na automacie [nie slyszal o ogniwie ,ecoalu,brulim]..A moze ktos w mojej okolicy ma ogniwo i podzieli sie wrazeniami na zywo..to bylo by naprawde fajne moc na zywo w akcji zobaczyc piec i pogadac z wlascicielem:) Jak ktos czyta to i ma ochote pokazac piec zapraszam na priv

No to drogo faktycznie, miałem go po 880 ale jak ktoś ma blisko do ciebie to na pewno się opłaca z wysyłką to już cena kosmos wyjdzie.

Co do oszczędności to z dzisiejszego przykładu, dzwoni gościu o Bruli pytać, to mówię że są cały czas i nigdy nie brakuje, jak może kupić ? to mówię że są na allegro ale tam po 950 a ze strony 890 bo prowizja odchodzi itd. kupił prze allegro z wysyłką zwykłą paczką za 13pln. wolę sam dopłacić do kuriera i przynajmniej pewne że dojedzie.

ponad miesiąc temu poczta paczkę ze sterownikiem mi przesrała i dostałem odszkodowanie które nie pokryło nawet 20% jego wartości.

Tak wygląda oszczędzanie, tylko nie wiem dlaczego ja tracę jak ktoś oszczędza :(

Skoro pytasz odpowiem mam do Zakopca okolo 35km po drodze a w lini prostej duzo blizej:) powiedzmy ze wiem jak zimno jest w zimie u nas :D .Wlasnie Ludkowie z srodka polski inaczej odbieraja slowo mrozy:) Do tego zima ,halny wszytko cieplo wyciagnie...Zalezy mi tez na ecoalu i jednak decyduje sie na OE+ 16kw..mysle ze bede mogl sie udzielic potem i napisac jak to wyglada w realu w zimie w gorach :D I tak zjechalem z wielkoscia pieca gdyz jak pisalem instalator niechcial slyszec o mniejszym z tym ze defro[mysle ze mialby procent] oswiadczylem ze ja kupie piec,zalezy mi na automacie [nie slyszal o ogniwie ,ecoalu,brulim]..A moze ktos w mojej okolicy ma ogniwo i podzieli sie wrazeniami na zywo..to bylo by naprawde fajne moc na zywo w akcji zobaczyc piec i pogadac z wlascicielem:) Jak ktos czyta to i ma ochote pokazac piec zapraszam na priv

Witam. Przyjeżdża do mnie gostek raz w tygodniu i po parę worków bierze do małego RBR-ka z coalą, jak się zgodzi dać telefon i pokazać piecyk w akcji a Tobie by się chciało te 60 - 70 km zrobić do Gdowa, to Was mogę jakoś spróbować spiknąć. Ale ten piec to przemyśl, czy na pewno chcesz, żeby Ci ten Twój instalator montował. Jak nawet nie słyszał... Ani Ci prądów i czujników dobrze nie pospina, ani do netu nie przyłączy, ani softu nie zaktualizuje, ani prawidłowo pierwszego odpału nie zrobi. W d..ie możesz zostać z kotłem do rurek zapiętym. Pozdrawiam - Jacek

Witam. to Was mogę jakoś spróbować spiknąć. Ale ten piec to przemyśl, czy na pewno chcesz, żeby Ci ten Twój instalator montował. Jak nawet nie słyszał... Ani Ci prądów i czujników dobrze nie pospina, ani do netu nie przyłączy, ani softu nie zaktualizuje, ani prawidłowo pierwszego odpału nie zrobi. W d..ie możesz zostać z kotłem do rurek zapiętym. Pozdrawiam - Jacek

eee jak podłaczy dobrze rurki to 90% sukcesu... dawno mowiłem żeby producent sterownika zrobił jakieś schematy wystarczyłyby 3

1-na Grawitacji

2- za wymiennikiem

3-na zaworze 4 drogowym.

Kobra zależy czy trafi na instalatora czy na PANA INSTALATORA :)

Ja wszystkim klientom mówię bo wiem że to są nowe rzeczy, że jak instalator tego na oczy nie widział a chce się uczyć czy coś dopytać to zawsze może do mnie zadzwonić żeby klienta na niepotrzebne koszty nie narażać.

Powiem ci że niektórzy dzwonią nawet kilka razy a niektórzy wszystko wiedzą bo co tam jakiś gostek z forum będzie go uczył jak on już zęby na tym zjadł przez 30-ci lat.

No i później to co ktoś dostał za darmo w zestawie leży w pudełku bo nie wie co to jest a inwestor wybulił za coś podobnego kilka ładnych setek + robocizna.

Odnosnie Gdowa chetnie podjade [ciekawosc a takze chcec na oczy zobaczenia] co do podlaczenia czujnikow mam wykszt.techniczne i powiedzmy troszke sie bawie kompami i roznymi takim zabawkami wiec akurat wgranie softu itd to latwizna[wszelkiego przejsciowki typu mam ] a odnosnie instalacji robil jak ja chcialem ,zawor 4d sam zaproponowal wiec prawda taka zrobi fachowo instalacje czujniki juz na mojej glowie :) [widac ze ma pojecie i tez zwocil uwage ze teoretyk jestem niezly:D] wiec jestem dobrej mysli..jedynie te kw mi spokoju nie daja

Bobasxx - to może umiesz wytłumaczyć, czemu ci ludzie którzy mieszkają w miejscach planowanych odkrywek bronią się przed nimi rękami i nogami? Zbawców tak odrzucają? Czy może media, co ich protesty pokazują łżą? Tak na daty ze zdjęć popatrzyłem - fajnie mieć świadomość, że wnuki znowu zobaczą trawę... Pozdrawiam - Jacek

Pewnie protesty które widziałeś w mediach to zwykła propaganda Greenpeace-u (w mojej kopalni też protestowali). Dla odmiany tu masz filmik sponsorowany przez kopalnie hehe:

Nikogo na siłę się nie wysiedla, a większość mieszkańców czeka z utęsknieniem na kopalnię. Ja miałem do dziury w prostej linii 2 km i nie odczuwałem dyskomfortu.

Wg Ciebie lepiej byłoby kupować surowce np. od ruskich, a może atom ? Całe Niemcy opierają się na węglu brunatnym i w dalszym ciągu rozwijają się w tym kierunku.

Taki mały offtopic ;)