Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakia Wielkosc Kociol a Eko ..porsze o porade

wuwok

Recommended Posts

Witam. wuwok, myślę, że te 16kW to już spoko sobie poradzi i rezerwę niewielką "dla spokojności" zostawi. Jak gość będzie następny raz to go zapytam i Ci przekażę, co odpowiedział. Bobasxx, porównywanie naszego węgla brunatnego z niemieckim to nadużycie, poza tym wiesz dobrze, że oni tego węgla w czystej postaci praktycznie nie używają, prawie wyłącznie brykiet albo flot wielokrotnie szarpany, czyszczony i suszony. Poza tym ja się nie wypowiadam na temat wielkiej energetyki, tylko ogrzewania domów. Pozdrawiam - Jacek

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. wuwok, myślę, że te 16kW to już spoko sobie poradzi i rezerwę niewielką "dla spokojności" zostawi. Jak gość będzie następny raz to go zapytam i Ci przekażę, co odpowiedział. Bobasxx, porównywanie naszego węgla brunatnego z niemieckim to nadużycie, poza tym wiesz dobrze, że oni tego węgla w czystej postaci praktycznie nie używają, prawie wyłącznie brykiet albo flot wielokrotnie szarpany, czyszczony i suszony. Poza tym ja się nie wypowiadam na temat wielkiej energetyki, tylko ogrzewania domów. Pozdrawiam - Jacek

Nasz także najpierw trafia na młyny, a później jako flot do kotłów elektrowni. Masz rację, że niemiecki ma parametry bez porównania lepsze, ale wydobywamy co mamy, elektrownia nie narzeka. Parametry możesz podejrzeć sobie tutaj: http://www.eko-surowce.pl/oferta/wegiel-brunatny.html

Ale dość już zaśmiecania wątku.

Wuwok, jak chcesz mieć już spokój to wybierz coś w okolicy 16 kW, tylko żebyś później nie płakał, że Ci sadzą zarasta i opał się kisi. Ja mam 25 kW i się zastanawiam czy na wiosnę go nie sprzedać ;)

boje sie poprostu ze 11kw nie wyrobi..okna plastiki z drutexa do tego mam okna dachowe najtansze zero rekuperatorow itd wiec w mrozna zime i tak bedzie mial co robic...zamowilem ale moge zmienic na ogniwo ek+10..ale czy uciagnie..

Liczylem według polecanego sposobu i npo podlogach pomieszczen tzn neto mam 160m2[odliczylem sciany dzialowe] plus 22m2 garazu..[garaz bedzie uzytkowy wiec okolo 20stopni bedzie] czyli 180x70wat czyli wychodzi 13kw plus bojler okolo 1kw i w sumie mam okolo 2kw nadmiaru mocy z tym ze jesli kupie gorsze paliwo to w sumie piecyk uszyty na miare..aha jaki bojler polecacie duzy na 4 osobowa rodzine,,200 czy 250l wiszacy ..jakie bojlery posiadacie??

Edytowane przez wuwok