kobra64 20.12.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam. wuwok, myślę, że te 16kW to już spoko sobie poradzi i rezerwę niewielką "dla spokojności" zostawi. Jak gość będzie następny raz to go zapytam i Ci przekażę, co odpowiedział. Bobasxx, porównywanie naszego węgla brunatnego z niemieckim to nadużycie, poza tym wiesz dobrze, że oni tego węgla w czystej postaci praktycznie nie używają, prawie wyłącznie brykiet albo flot wielokrotnie szarpany, czyszczony i suszony. Poza tym ja się nie wypowiadam na temat wielkiej energetyki, tylko ogrzewania domów. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 20.12.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam. wuwok, myślę, że te 16kW to już spoko sobie poradzi i rezerwę niewielką "dla spokojności" zostawi. Jak gość będzie następny raz to go zapytam i Ci przekażę, co odpowiedział. Bobasxx, porównywanie naszego węgla brunatnego z niemieckim to nadużycie, poza tym wiesz dobrze, że oni tego węgla w czystej postaci praktycznie nie używają, prawie wyłącznie brykiet albo flot wielokrotnie szarpany, czyszczony i suszony. Poza tym ja się nie wypowiadam na temat wielkiej energetyki, tylko ogrzewania domów. Pozdrawiam - Jacek Nasz także najpierw trafia na młyny, a później jako flot do kotłów elektrowni. Masz rację, że niemiecki ma parametry bez porównania lepsze, ale wydobywamy co mamy, elektrownia nie narzeka. Parametry możesz podejrzeć sobie tutaj: http://www.eko-surowce.pl/oferta/wegiel-brunatny.html Ale dość już zaśmiecania wątku. Wuwok, jak chcesz mieć już spokój to wybierz coś w okolicy 16 kW, tylko żebyś później nie płakał, że Ci sadzą zarasta i opał się kisi. Ja mam 25 kW i się zastanawiam czy na wiosnę go nie sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 20.12.2012 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Zamowilem oe 16kw a odnosnie placzu..widzisz ty masz 25kw a ja 16kw wiec juz jest spora roznica jakby nie patrzec...bo 9kw .bede testowal i patrzyl..uznalem ze troszke moge przemajstrowac z kw pieca i dom powiedzmy przez ponad miesiac w zimie nie dogrzany a wtedy bym mial przechlapane:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 20.12.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 To i tak dużo lepiej niż Ci instalator radził (24 kW). eCoal jest bardzo elastyczny i się sam dostosuje do zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 20.12.2012 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) boje sie poprostu ze 11kw nie wyrobi..okna plastiki z drutexa do tego mam okna dachowe najtansze zero rekuperatorow itd wiec w mrozna zime i tak bedzie mial co robic...zamowilem ale moge zmienic na ogniwo ek+10..ale czy uciagnie.. Liczylem według polecanego sposobu i npo podlogach pomieszczen tzn neto mam 160m2[odliczylem sciany dzialowe] plus 22m2 garazu..[garaz bedzie uzytkowy wiec okolo 20stopni bedzie] czyli 180x70wat czyli wychodzi 13kw plus bojler okolo 1kw i w sumie mam okolo 2kw nadmiaru mocy z tym ze jesli kupie gorsze paliwo to w sumie piecyk uszyty na miare..aha jaki bojler polecacie duzy na 4 osobowa rodzine,,200 czy 250l wiszacy ..jakie bojlery posiadacie?? Edytowane 21 Grudnia 2012 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts