Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kuchni stolik, barek czy blat ?

OlaK

Recommended Posts

Witajcie,

Planujemy w kuchni miejsce do spozywania szybkich posilkow i mam dylemat. Otoz zaplanowany jest niewielki stolik normalnej wysokosci stojacy prostopadle na koncu ciagu roboczego. Ja wolalabym zeby byl to przedluzony blat (bo dodatkowy blat roboczy i mniejsze problemy aranzacyjne), ale podobno stolik-blat jest bardzo niewygodny w uzytkowaniu. Blat bedzie na wysokosci 90cm, my jestesmy wysocy (175, 185). Z typowego barku (100-110) zrezygnowalismy (bo niewygodnie, bo siedzi sie obok siebie, bo trzeba sie wdrapywac itd), ale moze niepotrzebnie?.

Generalnie miejsce to ma byc wykorzystywane do szybkich posilkow ale tez chcialabym zeby mozna bylo tam wygodnie usiasc i zrobic czesc prac kuchennych czy po prostu potowarzyszyc osobie pracujacej w kuchni -porozmawiac, wypic herbate, poczytac gazete czy nawet popracowac. Ten fragment kuchni bedzie widoczny z salonu wiec zalezy mi tez, zeby dobrze sie prezentowal.

Czy ktos ma w kuchni stolik-blat i moze polecic lub odradzic? Czy wysokie osoby sa w stanie wygodnie siedziec przy czyms takim, czy moze lepiej pozostac przy zwyklym stoliku (75) lub pomyslec o typowym barku (100-110)?

pozdrawiam

OlaK

Mam 165cm wzrostu i moj blat jest na wysokosci 97cm i jak dla mnie jest idealnie. Nie musze sie schylac i nie bola mnie plecy. W zasadzie wszystko robie na stojaco, ale jak chce usiasc to nie wdrapuje sie na stolek tylko siadam zwyczajnie. To chyba kwestia przyzwyczajenia.

Tylko raz zalowalam, ze jest tak wysoko, jak ze smiechu jakos sie zeslizgnelam ze stolka i spadlam na podloge.

W poprzedniej kuchni mielismy taki stolik-blat, bylo to super rozwiazanie, nawet dzieci w niedziele lubily przy nim jesc sniadanie. Wykorzystywalam to miejsce jako dodatkowy blat przy przygotowaniu posilkow, sluzyl tez jako "barek" kiedy znajomi przychodzili i bylo robione przyjecie na stojaco na luzie. Bardzo polecam takie rozwiazanie.

W domu, ktory teraz zaczynamy budowac tez chcemy zrobic duzy stolik-blat.

pozdrawiam

ozzie

Niski nie jestem, ale w niczym taka wysokość nie przeszkadza, a przecież nie spędza się tam godzin, co najwyżej kolka(naście) minut

pozdrawiam

Karol

Ha ha ha ha ha !!!!!!

Karol, wiesz jak robie na obiad cos innego niz zupka chinska to spedzam przy tym blacie ponad godzine!!

Witajcie ponownie :)

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. U nas wypadlo jednak na stolik i to normalny, ruchomy, na czterech nogach. Do konca blatu roboczego dostawilismy cos w rodzaju kredensu, plytkiego i mniej wiecej do wysokosci dolu okapu, nad tym przerwa i szafki-witryny. Stol bedzie dostawiony krotszym bokiem do kredensu czyli bedzie zaslanial jedna szafke ale tam wloze rzeczy bardzo rzadko uzywane i jak bedzie trzeba to te dwa razy do roku przesune stol zeby je wyciagnac.

Blatu troche mi szkoda ale sprawdzilam na podwyzszonym krzesle i faktycznie - i wchodzenie bylo bardziej uciazliwe i siedzialo sie troche dziwnie. A poza tym stolik sie przyda przy wiekszych imprezach jako pomocnik :)

pozdrawiam wszystkich

OlaK