OlaK 14.04.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Witajcie, Planujemy w kuchni miejsce do spozywania szybkich posilkow i mam dylemat. Otoz zaplanowany jest niewielki stolik normalnej wysokosci stojacy prostopadle na koncu ciagu roboczego. Ja wolalabym zeby byl to przedluzony blat (bo dodatkowy blat roboczy i mniejsze problemy aranzacyjne), ale podobno stolik-blat jest bardzo niewygodny w uzytkowaniu. Blat bedzie na wysokosci 90cm, my jestesmy wysocy (175, 185). Z typowego barku (100-110) zrezygnowalismy (bo niewygodnie, bo siedzi sie obok siebie, bo trzeba sie wdrapywac itd), ale moze niepotrzebnie?. Generalnie miejsce to ma byc wykorzystywane do szybkich posilkow ale tez chcialabym zeby mozna bylo tam wygodnie usiasc i zrobic czesc prac kuchennych czy po prostu potowarzyszyc osobie pracujacej w kuchni -porozmawiac, wypic herbate, poczytac gazete czy nawet popracowac. Ten fragment kuchni bedzie widoczny z salonu wiec zalezy mi tez, zeby dobrze sie prezentowal. Czy ktos ma w kuchni stolik-blat i moze polecic lub odradzic? Czy wysokie osoby sa w stanie wygodnie siedziec przy czyms takim, czy moze lepiej pozostac przy zwyklym stoliku (75) lub pomyslec o typowym barku (100-110)? pozdrawiamOlaK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 14.04.2004 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Mam 165cm wzrostu i moj blat jest na wysokosci 97cm i jak dla mnie jest idealnie. Nie musze sie schylac i nie bola mnie plecy. W zasadzie wszystko robie na stojaco, ale jak chce usiasc to nie wdrapuje sie na stolek tylko siadam zwyczajnie. To chyba kwestia przyzwyczajenia.Tylko raz zalowalam, ze jest tak wysoko, jak ze smiechu jakos sie zeslizgnelam ze stolka i spadlam na podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 14.04.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 W poprzedniej kuchni mielismy taki stolik-blat, bylo to super rozwiazanie, nawet dzieci w niedziele lubily przy nim jesc sniadanie. Wykorzystywalam to miejsce jako dodatkowy blat przy przygotowaniu posilkow, sluzyl tez jako "barek" kiedy znajomi przychodzili i bylo robione przyjecie na stojaco na luzie. Bardzo polecam takie rozwiazanie.W domu, ktory teraz zaczynamy budowac tez chcemy zrobic duzy stolik-blat.pozdrawiamozzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek69 15.04.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Mialem podobny problem z wysokością blatu. Rozwiązałem go w ten sposób - kupilem obrotowe krzeslo z regulowaną wysokością siedziska. Cos takiego można kupić w IKEI - ok 180 PLN i obecnie w JYSK za 200 PLN (w promocji).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 15.04.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 zdecydowanie stół (stolik) normalnej wysokości, który czasami wykorzystywany jest jako blat roboczy.Niski nie jestem, ale w niczym taka wysokość nie przeszkadza, a przecież nie spędza się tam godzin, co najwyżej kolka(naście) minut pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 15.04.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Niski nie jestem, ale w niczym taka wysokość nie przeszkadza, a przecież nie spędza się tam godzin, co najwyżej kolka(naście) minut pozdrawiam Karol Ha ha ha ha ha !!!!!! Karol, wiesz jak robie na obiad cos innego niz zupka chinska to spedzam przy tym blacie ponad godzine!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 17.04.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Ola K,przy blacie 90 cm potrzebne byłyby te stołki do" wdrapywania się" nie wiem w jakim wieku masz dzieci, ale przy młodszym drobiazgu takie podniebne siedziska to źródło permanentnego stresu.... Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 17.04.2004 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Nigdzie nie jest okreslone, ze stol musi miec prostokatne lub inne regularne ksztalty.W mojej niezaduzaj kuchni mam przymocowany do sciany i podparty noga stol/blat w ksztalcie polowki gruszki, idealnie wykorzystujacy wolna przestrzen, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 18.04.2004 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Witajcie ponownie Dzieki za wszystkie odpowiedzi. U nas wypadlo jednak na stolik i to normalny, ruchomy, na czterech nogach. Do konca blatu roboczego dostawilismy cos w rodzaju kredensu, plytkiego i mniej wiecej do wysokosci dolu okapu, nad tym przerwa i szafki-witryny. Stol bedzie dostawiony krotszym bokiem do kredensu czyli bedzie zaslanial jedna szafke ale tam wloze rzeczy bardzo rzadko uzywane i jak bedzie trzeba to te dwa razy do roku przesune stol zeby je wyciagnac. Blatu troche mi szkoda ale sprawdzilam na podwyzszonym krzesle i faktycznie - i wchodzenie bylo bardziej uciazliwe i siedzialo sie troche dziwnie. A poza tym stolik sie przyda przy wiekszych imprezach jako pomocnik pozdrawiam wszystkich OlaK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izba 19.04.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 u mnie jest długi blat przez całą kuchnie.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts