Mr. Klepka 16.12.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Witam, Od tygodnia czytam na forum (i nie tylko) o sufitach podwieszanych. Informacji od groma i mam wrażenie, że wiem mniej niż na początku (jak to możliwe? ). Może to dlatego, że informacje podawane są raczej dla większych powierzchni, a nie znalazłem nigdzie tabeli jak to robić przy "suficikach". Na pewno trzeba gruntować... no więc ja chciałbym od tego zacząć i ugruntować wiedzę. Liczę na Waszą pomoc. Tytułem wstępu - zacznę od czegoś małego, czyli wc w wielkiej płycie. Szerokie na 80 cm, a sam sufit głęboki będzie na 50 cm. Chcę opuścić niewiele, aby tylko zamontować oświetlenie. Jak się uda, to przejdę do łazienki o większej powierzchni A teraz gruntowanie tego co wyczytałem. 1. Chcę obniżyć niewiele, aby tylko zmieścić przewody i punktówki. Halogeny prądożerne, grzeją się, więc może jakieś LEDy. Z tego co wyczytałem minimalna wysokość na jaką mogę zejść to 5 cm? 2. Sufit będzie miał wymiar 80x50 cm. Dodając do tego obniżenie... no powiedzmy 10 cm - wieszaki mogę sobie podarować, prawda? 3. Po obwodzie profile UD - 30, czy 60? Nie potrafię doszukać się informacji kiedy jakie stosować. 4. Profile nośne CD podobnie - 30, czy 60? Jak to jest? Można dowolnie te wymiary łączyć (np. CD 30 i UD 60, CD 60 i UD 60). 5. Czym je mocować do ściany? Wiertarka i kołki rozporowe? Jedna ściana to pewnie cegła, ale jest też płyta betonowa. 6. Sama konstrukcja myślę sobie tak - po obwodzie trzy profile UD (jeden kawałek, naciąć i wygiąć w "U" - zamocować do ściany). Tam gdzie "U" nie jest domknięte, do sufitu przymocować profil UD, na dole (poziom obwodowych) profil CD, który wsunę w te obwodowe. Ten dolny CD i górny UD połączę krótkimi CD uzyskując w ten sposób "płat czołowy" do zamontowania płyty K-G 80x10cm. I teraz się zamotałem... bo myślałem sobie, że tą część profilu UD, która była na dole "U", połączę z profilem zamykającym U. Ale on będzie skierowany do góry, aby wcisnąć tam te krótkie CD. Jakieś przycinanie, skręcanie chyba nie ma sensu. Więc zamiast robić to po "długości", profil CD wcisnę w obwodowe po szerokości - wystarczy 1 taki. Ale wtedy w zasadzie na obwodzie nie potrzebuję UD w "U", wystarczą mi dwa na przeciwległych ścianach. Ewentualnie przed profilem dolnym CD, który zamyka "U", wcisnę jeszcze jeden CD tak aby połączyć go z UD obwodowym znajdującym się na dole "U". Masakra... pewnie wszystko wiecie 7. Z tego co wyczytałem są różne szkoły. Niektórzy mówią aby skręcać UD obwodowe z CD nośnymi, inni aby pozostawić na wcisk, bo to będzie pracować. Jedni mówią, aby przykręcić K-G do obwodowych, inni aby tego nie robić, a nawet zastosować połączenie ślizgowe. Nieskręcone profile i połączenie ślizgowe jest chyba dobre przy większych powierzchniach i więźbach dachowych. W moim przypadku - załatwię to jednym kawałkiem K-G no i robię to w wielkiej płycie - lepiej będzie skręcić wszystko? 8. W sumie chyba tyle... No może poza dopiskiem, że techniczna noga ze mnie, aczkolwiek chciałbym spróbować zrobić coś własnoręcznie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Klepka 19.12.2012 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Hmmm... tutaj odpowiedzi brak, więc podpytałem kumpla, który pomaga kumplowi mającemu firmę. Okazało się, że nie mają pojęcia co to połączenie ślizgowe, płyty oczywiście skręcają z profilami obwodowymi, krawędzi ciętych nie gruntują, bo przecież farba to przykrywa, łączeń nie fazują bo i po co, tylko ciągną całość gładzią. Do tego jadą najtańszą farbą i nic im nie pęka. Po lekturze forum wiem tyle, aby od niego się nie uczyć, ale wątpliwości do powyższych pozostały, dlatego jeśli ktoś ogarnięty wie co i jak, to bardzo proszę się nie krępować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek1504 31.12.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Sufit 50cm na 80cm to rzeczywiście maleńki suficik Napiszę ci jak ja bym zrobił taki sufit: 1. Od wybranej wysokości sufitu podnoszę się o grubość płyty gk tj 1.25cm 2. Wykonuję obrysówkę z profilu ud 30 (wiercę w ścinie i montuje profil na kołkach) 3. W profil ud 30 wkładam 2 profile (w twoim przypadku każdy po 49cm) cd 60 ( jeden by wystarczył ale byłby wtedy na środku a tam masz mieć lampę) 4. Płytę gk starasz się dociąć jak najdokładniej najlepiej tak żeby z każdej strony był 1mm luzu , wtedy akryl wystarczy i nie bedziesz musiał szpachlować po całości 5. Płytę kręcimy wkrętarką (pamiętaj że wkręt ma być tak przykręcony żeby nie wystawał ale i żeby nie był przekręcony za mocno) 6. szpachluję tylko miejsca po wkrętach 1 lub 2 razy 7. Szlifuję 8. Maluję 1 raz 9. Jak farba wyschnie to zakładam akryl 10. Po wyschnięciu akrylu min 1 dzień maluję drugi raz 11. Posprzątać i napić się piwa aha 12 no nie zapomnij o wycięciu w płycie otworu na lampę i kabel żeby tam był mam nadzieje że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 31.12.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Hmmm... tutaj odpowiedzi brak, więc podpytałem kumpla, który pomaga kumplowi mającemu firmę. Okazało się, że nie mają pojęcia co to połączenie ślizgowe, płyty oczywiście skręcają z profilami obwodowymi, krawędzi ciętych nie gruntują, bo przecież farba to przykrywa, łączeń nie fazują bo i po co, tylko ciągną całość gładzią. Do tego jadą najtańszą farbą i nic im nie pęka. Po lekturze forum wiem tyle, aby od niego się nie uczyć, ale wątpliwości do powyższych pozostały, dlatego jeśli ktoś ogarnięty wie co i jak, to bardzo proszę się nie krępować Patrz- kilka chwil z google (http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/9/1/0/1/article/6348/montaz-podwieszanego-sufitu-z-gipso-kartonu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol3000 03.01.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Zawsze możesz poszukać na youtube.pl Po za tym chyba jesteś zdesperowany jeśli chcesz się w to bawić sam. Zostaw to komuś z bliskiego otoczenia kto juz to robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Klepka 05.01.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Na google mówisz... wiem, bo od dawna szukam info na ten temat. To nie jest tak, że rano mi się urodził pomysł i zaraz po śniadaniu tu napisałem A co do otoczenia - od czegoś trzeba zacząć - oni też zaczynali. A moje otoczenie robi właśnie tak, że nie wie co to połączenie ślizgowe, nie fazują krawędzi ciętych, nie gruntuje krawędzi ciętych, bo przecież gips i farba na to idzie, skręca wszystko na sztywno i takie tam. I to jest właśnie firma - do wynajęcia, po znajomości zrobią mi taniej. Jest sens? Dzięki Krzysiek za konkrety Szukam właśnie info jakie to mają być kołki. 6x80? 6x60? 6x40? 8x60? 10x40? Jeszcze jakieś inne? Co ile powinny być rozstawione? Zastanawiam się też jak z wierceniem. Mam młot udarowy na SDS - zakładam wiertło do betonu i jadę przez profil, czy najpierw wiertło do metalu, nawiercić profil, a później beton? No i nadal nie wiem kiedy stosować profile 30, a kiedy 60 Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Mr. Klepka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek1504 10.01.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 6x40 wystarczą kołki wkręcasz na początku i końcu każdego profila w twoim przypadku dodałbym jeszcze jeden na środku. Wiercisz tak że przykładasz profil do ściany i od razu przez niego wiercisz. Profile 30 montuje się po obwodzie ściany. Masz jeszcze linka http://muratordom.pl/budowa/tynki-i-sucha-zabudowa/sufit-podwieszany-z-plyt-gipsowo-kartonowych-zobacz-jak-latwo-go-zbudowac,115_10053.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Klepka 18.01.2013 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Dzięki. Ogólnie sporo czytałem na ten temat i oglądałem, ale brakowało mi paru informacji Kumpla podpytałem o kołki i poradził mi 8x60, ale wydawały mi się jakieś takie byczne i "na oko" 6x40 wziąłem. Uspokoiłeś mnie, że nie zrobiłem źle Planuje "podwiesić" niezgodnie ze sztuką, bo skręcę CD z UD, a do CD dodatkowo przykręcę płytę. Jest w jednym małym kawałku, więc w tym przypadku myślę jest OK. Jak mi wyjdzie i wezmę się za większą powierzchnię, to łączenia kusi mnie zakleić... papierem gładziowym. Tak sobie pomyślałem, ze to może być skuteczniejsze niż wtapianie fizeliny czy innych siatek zbrojących. No i mniej widoczne. Jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harriermd 29.01.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (...) Planuje "podwiesić" niezgodnie ze sztuką, bo skręcę CD z UD, a do CD dodatkowo przykręcę płytę. Jest w jednym małym kawałku, więc w tym przypadku myślę jest OK. Jak mi wyjdzie i wezmę się za większą powierzchnię, to łączenia kusi mnie zakleić... papierem gładziowym. Tak sobie pomyślałem, ze to może być skuteczniejsze niż wtapianie fizeliny czy innych siatek zbrojących. No i mniej widoczne. I jak wyszedł twój sufit? Podeślij zdjęcia jeżeli już skończyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejsii 15.02.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witam mam pytanie czy montując płyty na suficie prawdą jest aby regipsów nie montowac na styk do sciany tylko zostawić odstęp 0,7-1 cm i zastosować fliseline badz tasme papierowa z aluminowym wzmocnieniem ??? Mam wiązary drewniane i drewno wiadomopracuje więc sufit powienien być pływający tak ??? poradzi ktoś mądry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 15.02.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejsii 16.02.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Zastanawia mnie ta sprawa bo nie wiem którą ekipę wybrać . Jedna twierdzi , że robi na styk regips na podwójnym profilu a dodatkowo by sufit nie pękał twierdzą że wtapiają siatkę elewacyjną na całości i szpachlują cały sufit. Twierdzą że robią tak od lat , wszystko jest na sztywno i nic nie pęka . Drugi fachowiec twierdzi tak jak wyżej pisałem nie może być na sztywno :/ Bądź tu mądry i kogo wybrać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 16.02.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Moim faworytem jest fachowiec numer 2 Ma on racje; konstrukcje z płyt GK nie mogą być montowane na sztywno. Taki montaż jest najczęstszym błędem popełnianym przez pseudo monterów suchej zabudowy. Fachowcy numer 1 stosują siatkę do elewacji na płyty GK? hm...... Zawsze sądziłem, że jest to materiał przeznaczony do systemów dociepleń na zewnątrz budynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts