Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont małego pokoju

rosa1997

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy. Jeżeli napisałem w złym dziale to bardzo przepraszam. Przejdźmy do sedna:

otóż posiadam pokój 15m2, prostokąt o wymiarach 3,75x4m. Razem z tatą zamierzam wyremontować ten pokój gdyż jest już dość zaniedbany. Plan pokoju w załączniku.

Do rozmieszczenia w pokoju mam:

-kanapę o wymiarach 2,05x1,5m (rozłożona) 2,05x0,85m (złożona)

-segment 2,9m

-telewizor do powieszenia lub postawienia 1m

-biurko (jeszcze nie zakupione, wzór będzie taki sam jak segment) 1,25m

Jak najlepiej rozmieścić wyżej podane przedmioty by pokój był dość przestronny?

Czy w takim pomieszczeniu podwieszany sufit zda egzamin? Jaki jest orientacyjny koszt m2 takiego podwieszanego sufitu (samych materiałów)?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i sugestię, na pewno każda porada mi się przyda. Pozdrawiam

PS: na zdjęciu są nie czytelne wymiary więc czytając od góry od drzwi: drzwi 1m, 3m, 1m, okno 1,75m, 1m, 4m, 3,75m

Bez tytułu.jpg

Co myślelibyście o takim rozmieszczeniu? (zdjęcie w załączniku)

zielony - segment

szary - łóżko

czerwony - okno

pomarańczowy - biurko

fioletowy - telewizor

niebieski - jakiś okrągły dywan

Niestety jest to wszystko jedno na drugim, prawie wogóle wolnej przestrzeni ale segment musi pozostać w pokoju, bez niego byłoby łatwiej.

Proszę o jakieś sugestię, bo muszę zacząć kupować już niektóre materiały.

Bez tytułu.jpg

Zwykle wychodzimy z błędnego założenia, że wizualną przestronność daje jednolity obszar niezastawionej podłogi. Prowadzi to do "maniery odśrodkowej", czyli wszystko co mamy wpychamy w kąty i czym wyżej, tym lepiej. Efekt jest przeciwny, subiektywna wielkość pomieszczenia oceniana jest po rozpiętości sufitu, proszę zauważyć, że umieszczenie jacuzi w łazience nie zmniejsza jej wielkości, choć na planie zajmuje ona 2/3 podłogi. Każdy niewysoki mebel postawiony pośrodku jest lżejszy niż dosunięty do ściany. Proszę popróbować :yes:

• 2 weeks później...

Zmieniłem jednak trochę ustawienie, gdyż z powodu zakupu kina domowego potrzebował czegoś na czym postawię głośniki. Wybór padł na komodę - dobry wybór?

Aktualny plan w załączniku.

Mam jeszcze jedno pytanie, otóż na podłodze jest drewniana podłoga sosnowa, bardzo zniszczona. Na początku myślałem nad zrywaniem jej i kładzeniu paneli za około 35zł m2. Jednak za tą cenę paneli dobrych się nie kupi i myślę, że lepiej byłoby cyklinować obecną. W związku z tym mam pytanie, czy w waszych miastach wypożyczenie cykliniarki na dobę również kosztuje w granicach 150zł? Może taniej lub drożej? Jest w okolicach Bełchatowa jakiś sklep gdzie można wypożyczyć cykliniarkę w przystępnych pieniądzach? Pozdrawiam

Bez tytułu.jpg

Bez tytułu.jpg