kaszpir007 17.12.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Witam ! Zastanawia mnie jedna rzecz ... Są dmuchawy które mają wbudowaną klapkę (terminator ciągu dmuchawy).Zadaniem tego terminatora jest zamknięcie dopływu powietrza w czasie gdy nie działa dmuchawa a ma na celu nie podobijanie temperatury na piecu po osiągnieciu przez piec zakładanej temperatury ... Tyle że takich dmuchaw z wbudowanym terminatorem jest mało .. Większość dmuchaw tego nie ma ... Z tego co patrzyłem piec ma tzw "przedmuchy" w stanie podtrzymania , więc dba aby piec nie wygasł ... Dlaczego więc standardowowo te terminatory nie są montowane ? Jedni użytkownicy którzy trafią na piec z dmuchawą która ma wbudowaną klapkę mają od razu terminator , inni nie ... Oczywiście niektóre dmuychawy mają możliwość zmiejszenia dopływu powietrza , ale te zmiejszenie jest na stałe ... Terminator jednak jak działa dmuchawa nic nie ogranicza ilości powietrza ... To jak jest z tym terminatorem ? Ma być czy nie ? U mnie w podtrzymaniu piec podbić temp nawet o 5-15 stopni i zrobić krater ...Zmniejszenie ilości powietrza na dmuchawie (za pomocą blaszki na dmuchawie) zmiejsza krater ale jest też mniej powietrza więc piec dłużej pracuje aby osiągnąć daną temperaturę a co za tym idzie według mnie więcej bierze opału ... Jeden człowiek związany z piecami powiedział mi że każdy piec z wbudowaną dmuchawą powinien mieć terminator ciągu bo ciąg ma być wtedy gdy działa dmuchawa i po to są te przedmuchy i itd aby piec nie wygasł ... U siebie widzę że sterownik ładnie kontroluje dmuchawą , dochodzi do żądanej i dalej temperatura rośnie , bo powietrze dociera do paleniska i normalnie się dalej pali i temperatura powoli rośnie ...Rośnie i sterownik przechodzi w stan podtrzymania. Czym więcej urośnie , tym dłużej temperatura spada. Czym dłużej spada tym opał się bardziej wypala (krater) i tym dłużej trwa zanim piec się "rozbuja" ... Jak to więc jest ?Terminator ciągu powinien być czy też nie ?Czy piec ma mieć dopływ powietrza jak jest w stanie podtrzymania czy też nie ?Jeśli ma piec dopływ powietrza to po co są przedmuchy ? Jestem bardzo ciekawy bo np. firma Sekom stosuje w swoich piecach różne dmuchawy. Jedna z nich ma wbudowany terminator a inne nie ...Więc niektórzy nie mają nawet pojęcia że mają już terminator ciągu ... Edytowane 17 Grudnia 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts