kaszpir007 17.12.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Witam ! Zastanawia mnie jedna rzecz ... Są dmuchawy które mają wbudowaną klapkę (terminator ciągu dmuchawy).Zadaniem tego terminatora jest zamknięcie dopływu powietrza w czasie gdy nie działa dmuchawa a ma na celu nie podobijanie temperatury na piecu po osiągnieciu przez piec zakładanej temperatury ... Tyle że takich dmuchaw z wbudowanym terminatorem jest mało .. Większość dmuchaw tego nie ma ... Z tego co patrzyłem piec ma tzw "przedmuchy" w stanie podtrzymania , więc dba aby piec nie wygasł ... Dlaczego więc standardowowo te terminatory nie są montowane ? Jedni użytkownicy którzy trafią na piec z dmuchawą która ma wbudowaną klapkę mają od razu terminator , inni nie ... Oczywiście niektóre dmuychawy mają możliwość zmiejszenia dopływu powietrza , ale te zmiejszenie jest na stałe ... Terminator jednak jak działa dmuchawa nic nie ogranicza ilości powietrza ... To jak jest z tym terminatorem ? Ma być czy nie ? U mnie w podtrzymaniu piec podbić temp nawet o 5-15 stopni i zrobić krater ...Zmniejszenie ilości powietrza na dmuchawie (za pomocą blaszki na dmuchawie) zmiejsza krater ale jest też mniej powietrza więc piec dłużej pracuje aby osiągnąć daną temperaturę a co za tym idzie według mnie więcej bierze opału ... Jeden człowiek związany z piecami powiedział mi że każdy piec z wbudowaną dmuchawą powinien mieć terminator ciągu bo ciąg ma być wtedy gdy działa dmuchawa i po to są te przedmuchy i itd aby piec nie wygasł ... U siebie widzę że sterownik ładnie kontroluje dmuchawą , dochodzi do żądanej i dalej temperatura rośnie , bo powietrze dociera do paleniska i normalnie się dalej pali i temperatura powoli rośnie ...Rośnie i sterownik przechodzi w stan podtrzymania. Czym więcej urośnie , tym dłużej temperatura spada. Czym dłużej spada tym opał się bardziej wypala (krater) i tym dłużej trwa zanim piec się "rozbuja" ... Jak to więc jest ?Terminator ciągu powinien być czy też nie ?Czy piec ma mieć dopływ powietrza jak jest w stanie podtrzymania czy też nie ?Jeśli ma piec dopływ powietrza to po co są przedmuchy ? Jestem bardzo ciekawy bo np. firma Sekom stosuje w swoich piecach różne dmuchawy. Jedna z nich ma wbudowany terminator a inne nie ...Więc niektórzy nie mają nawet pojęcia że mają już terminator ciągu ... Edytowane 17 Grudnia 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/174574-terminator-ci%C4%85gu-dmuchawy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts