Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

system szybkiej zamiany wrzeciona?

Recommended Posts

Witam,

Nietak dawno prowadziłem dyskusje na temat zakupu nowej frezarki do zakładu. W międzyczasie trochę się porozglądałem po cennach i po dystrybutorach i zastanawiam się nad modelem Felder 700 Z przedewszystkim ze względu na system szybkiej zamiany wrzeciona. Jednak że jest to już maszyna z wyższej półki cenna też jest adekwatna.. dlatego zanim ją ostatecznie kupie, chciałem zapytać czy miał ktoś doświadczenie z tym systemem i jak się sprawdza w praktyce? Podobno można na nim zaoszdzedzić dużo czasu, faktyczenie tak jest?

no rzeczywiście ta maszyna troche kosztuje, ale oczywiście za dobrą jakość zawsze trzeba więcej zapłacić. Nie jestem ekspertką w tej dziedzinie, ale z ciekawości spytałam wujka, który sam majsterkuje już od dawna i zresztą ma też feldera w domu, a w pracy pracuje na format 4, dlatego zna ogólnie bardzo dobrze maszyny felderowskie. No więc on mówi, że jak ci oczywiście zależy na efektywnej pracy, to owszem powinieneś się skusić i kupić tą maszynę. Ta szybka wymiana wrzeciona polega na zmianie trzpienia i podobno korzystasz z niej przede wszystkim, jeśli pracujesz z narzędziami o różnej średnicy wewnętrznej . Reszte zapomniałam :-).

• 3 weeks później...
też jestem tego zdania. Zresztą przecież lepiej raz więcej zainwestować w taką obrabiarke, np feldera, niż kupować co pare miesięcy dziadowstwo. Bo chyba by tak było, jakbyś się zdecydował na jakąś tanią maszynę. W końcu tak jest z wszystkimi produktami, tanie psują się szybko, drogie zazwyczyj są bardzo wytrwałe.

• 1 month później...
To też jedna z znanych marek na rynku, tylko nie wiem czy to jest ta sama półka co felder i w jakich maszynach sie specializuje, no i czy przedewszystkim tez oferuje ten system, wiem, że się uparłem ale duzo opinii na jego temat czytałem i mi zalezy, nawet jak będe musiał sie zdecydować na raty

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...