Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy tym artykule jest sonda "Czy wykładzina dywanowa na ogrzewaniu podłogowym to dobry pomysł?" 80% twierdzi, że nie. Ciekawe czy choć jedna osoba miała z tym jakieś doświadczenie?...

Osobiście mam ogrzewanie podłogowe w całym domu. Na całym dolnym poziomie mam płytki a na górze, właśnie wykładziny dywanowe i twierdzę, że sprawdzają się świetnie. W sypialni mamy nawet grubą, włochatą, której niby się nie poleca i jest ciepło (20* tyle ile lubimy).

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że przy prawidłowo wykonanej i zasilanej, podłogi wcale nie są ciepłe. Są po prostu nie zimne. Jedynie podczas największych mrozów idzie wyczuć grzanie.

Jeżeli miałbym się jeszcze kiedyś budować, to na pewno w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe, jestem tego absolutnie pewien.

• 3 weeks później...
W domku który wybuduję kiedyś tam chciałabym mieć podłogówkę wszędzie. Cudowne uczucie ciepełka pod nogami. Byłam ostatnio u znajomych, którzy mają ogrzewanie mieszane podłogówka - kaloryfery: komfort był zupełnie inny -na plus podłogówki. w pomieszczeniu z kaloryferem kombinowałam jak tu oderwać nogi od zimnej podłogi. nie znam się jeszcze na tym, ale chciałabym mieć na podłodze panele - nie wiem jescze czy istnieją takie które nadają się na podłogówkę, a moze zanim się wybuduję to takie wymyślą a ja się douczę w temacie :)

Witam , w tym roku planuje budowę parterówki i na 100% w całym domu będzie podłogówka .Jest naprawdę przyjemnie i ciepło , zależy kto co lubi , mam teścia a on preferuje chłodniejsze temperatury ,więc wybrał kaloryfery .

TO chyba powinno być na odwrót. Bo przy kaloryferach to gorąco jest. ;)

Wydaje mi się że najbardziej krytykują podłogówkę Ci co jej nie maja ;) Obecnie mamy podłogówkę i wykładzinę, ciepło jest tylko kurzy się o wiele bardziej niż w pomieszczeniach z płytkami. Ale ja nie bardzo lubię odkurzać więc może tu jest przyczyna ;)

W nowym domu też wszędzie podłogówka, będą płytki i panele. Już grzejemy i ręką naprawdę trudno jest wyczuć ciepło podłogi.

Mamy na 70 m mieszkaniu ogrzewanie podłogowe które sami kładliśmy i się sprawdza. Jest równomiernie ciepło, temperatura fajnie równo się rozkłada. Mamy na tym panele i płytki. Ale zanim tak zdecydowaliśmy faktycznie oglądaliśmy z 10 domów w których ogrzewanie było mieszane, łazienki, korytarze, kuchnia podłogowe ale w pokojach kaloryfery - ten typ najczęściej spotykaliśmy. W łazience warto zainstalować grzejnik by suszyły się na bieżąco ręczniki.