Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja na 99% będę miał cały dom w podłogówce. Do tego piec kondensacyjny (z tego co piszą się nadaje dużo bardziej do tego ogrzewania).

Mamy z Żoną tylko parę dylematów. Czy da się poszczególnymi pokojami sterować? Np. chciałbym "wyłączyć" dwa pokoje, bo tam i tak nikt nie mieszka. W jaki sposób to można zrealizować?

Ja na 99% będę miał cały dom w podłogówce. Do tego piec kondensacyjny (z tego co piszą się nadaje dużo bardziej do tego ogrzewania).

Mamy z Żoną tylko parę dylematów. Czy da się poszczególnymi pokojami sterować? Np. chciałbym "wyłączyć" dwa pokoje, bo tam i tak nikt nie mieszka. W jaki sposób to można zrealizować?

Oczywiście że możesz tak zrobić. Wystarczy przykręcić ręcznie pętle na rozdzielaczu (10 sekund), albo zainwestować w droższe sterowanie elektroniką (przy wodnej ja osobiście sensu nie widzę)

A ja może jeszcze z innej beczki - czy są osoby, które wcale nie robią ogrzewania podłogowego? Ja mieszkam w domu, który nie ma takich "luksusów" i zastanawiam się czy dać podłogówkę w budowanym domu. Widzę, że przy ogrzewaniu podłogowym sama instalacja jest droższa (mieszalniki itd.) a komfort cieplny to rzecz gustu i upodobań.

Niestety, raczej jestem na straconej pozycji...

Pozostanie na ogrzewaniu mieszanym, chyba że mojego męża olśni jutro. przed samym podjęciem wiążącej decyzji... A w to szczerze wątpię, niestety...

A to dlaczego na straconej ogrzewanie mieszane to b.dobry rozdaj ogrzewania ,grzejniki w sypialniach a podłogówka na resztę budynku.

Podłogówka w całym domu to jak dla mnie głupota. A już szczytem tej głupoty jest podłogówka w sypialni. Nasze stopy są przyzwyczajone do odczuwania chłodu a nie ciepła. Przecież stopy odpoczywają w zimnej a nie ciepłej wodzie po wzmożonym wysiłku, prawda li to? W sypialni powinno być wręcz chłodniej niż w całym domu. Człowiek lepiej się czuje a i zaoszczędzimy w ten sposób pieniądze na ogrzewaniu. Podłogówkę można zamontować do łazienki. Niektórzy jeszcze dają na przedpokój i do kuchni. I wg mnie to jest maksimum. Na wyższe kondygnacje podłogówka to też zbędna rzecz. Pamiętajcie, że ciepło z ogrzewania parteru ucieka do góry. A już całkowicie śmieszy mnie montaż podłogówki górnych pokojach nad podcieniami.

Żeby rozwiać wątpliwości. Tak, mam ogrzewanie podłogowe. Tak, bawią się w domu małe dzieci. Nie, nie siedzimy w domu w kurtkach. Nie, nie uważam ogrzewania podłogowego za coś niezbędnego.

Podłogówka w całym domu to jak dla mnie głupota. A już szczytem tej głupoty jest podłogówka w sypialni....

To masz kolego fatalnie wykonaną podłogówkę. Kiedy nie można w pomieszczeniu zrobić chłodniej, a podłoga w sypialni jest za ciepła.

Dobrze wykonana podłogówka w dobrze zaizolowanym domu jest odczuwana jedynie w łazienkach. W pozostałych pomieszczeniach odczuwamy komfort cieplny, a nie ciepłą podłogę.