malux20 03.02.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 co 10 cmprzy 15 w dzień a w nocy przymrozek to nie mam doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 03.02.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Dzięki Malux, odnośnie rozkładu temperatur przy ogrzewaniu podłogowym i z grzejnikami http://www.geo-instal.pl/ogrzewanie_podlogowe_temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 odczuwalne przy moim zasilaniu to p0 2-3 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 odnośnie rozkładu temperatur przy ogrzewaniu podłogowym i z grzejnikami http://www.geo-instal.pl/ogrzewanie_podlogowe_temperatura he he ... dobre dla naiwnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.02.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 A czytałeś to na niebiesko ? to o promieniowaniu. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210318-Czy-jest-sens-robi%C4%87-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-ca%C5%82ym-domu&p=5789540&viewfull=1#post5789540 Fale cieplne podczarwone (ciepło promieniowania) jest niewidzialne. Dzięki skórze ludzkiej można je odczuwać jako że fale podczerwone mają tą właściwość, że podgrzewają materię, gdy się z nią zetkną. Najprawdopodobniej masz lub miałeś gdzieś źle dobrane b.gorące grzejniki w pomieszczeniach ,(były zbyt małe żeby ogrzać pomieszczenie na niższej temperaturze zasilania ) . Wtedy jest podobny efekt jak przy ognisku, ale delikatniejszy ,z jednej strony czujesz ciepło z drugiej zimno i dzięki tej różnicy temperatur jest bardziej odczuwalne .[/quote Podejrzewał bym raczej o te odczucia przeszkloną ścianę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 03.02.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 he he ... dobre dla naiwnych....\ Może napisz jak wygląda rozkład temperatur nie dla naiwnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Trynity_ 04.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Podłogówka jest systemem bardzo mułowatym ze wszystkimi swoimi zaletami i wadami (dla mnie więcej zalet). Jaki więc jest sens budowania systemu mułowatego by później nim sterować jak grzejnikami? Tak się nie da i nie ma takiej potrzeby. Podłogówka powinna grzać od jesieni do wiosny. Może mylimy pojęcia.Nie chodzi mi o progranowanie temp. dzien noc bo to rzeczywiście nie ma sensu. Chodzi mi o zadaną temperaturę na stałe. Dla mnie sterowniki są na wagę złota. W pomieszczeniach jest stale zadana temperatura +/- 0.5 st. Natomiast tam gdzie na nie "posępiłam", czyli w wiatrołapie i malym wc jak jest zimno, trzeba podkęcic jak jest ciepło skryzować, jak nie ma nas w domu 12 h to pomieszczenie jest albo przegrzane, albo przestudzone, bo np. dzień był ciepły lub słoneczny. Nie mając sterowników w pokojach miałabym w nich 27 st. po słonecznym dniu, a tak sterownik wyłączył ogrzewanie i włączył jak wyczuł spadek o 0.5 st. Oszczędności na opale zwrociły nam koszt sterowników w 2 sezony. Ostatnie pieniądze wydalabym na nie, jakbm miała jeszcze raz budować. Tym bardziej, że koszty nie są zatrważające. A ta dyskusja o ogrzewaniu podłogowym w sypialni, jest po prostu żenująca. Edytowane 4 Lutego 2013 przez _Trynity_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peeken 04.02.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 jest sens.Robię prawie wszędziePrawie, bo nie robię*w sypialni mażeńskiej, nie robię w garazu, kotłowni. Piec dwufunkcyjny, gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peeken 04.02.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Zgadzam się z moim przedmówcą odnośnie sterownikow. Rozmawiajac z fachowcami oraz mieszkancami domow z podlogowka - wszyscy jak jeden maz mowia o sterownikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Zgadzam się z moim przedmówcą odnośnie sterownikow. Rozmawiajac z fachowcami oraz mieszkancami domow z podlogowka - wszyscy jak jeden maz mowia o sterownikach. Jeszcze raz zadam pytanie co mi da sterownik w moim czy innym przypadku gdy jego reakcja da skutek po ponad 12 godzinach. Mogę się zgodzić że można go zamontować tam gdzie jest cieniutka anhydrytowa wylewka a pod nią ocieplenie i jednocześnie ściany mają małą akumulacyjność ale na pewno nie tam gdzie mamy do czynienia z płytą fundamentową lub grubą co najmniej 10cm wylewką z miksokreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.02.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Rozmawiajac z fachowcami oraz mieszkancami domow z podlogowka - wszyscy jak jeden maz mowia o sterownikach. Sterowniki dają Ci możliwość włączania ogrzewania w poszczególnych pomieszczeniach nie na "trzy cztery", ale kolejno według potrzeb. I na koniec sezonu w odwrotnej kolejności. U nas pierwszym pomieszczeniem włączanym i ostatnim wyłączanym jest łazienka. Ponadto mając jakiś pokój, który nie jest stale używany, a tylko w przypadku nocujących gości - łatwiej zmieniać mu zadaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.02.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jeszcze raz zadam pytanie co mi da sterownik w moim czy innym przypadku gdy jego reakcja da skutek po ponad 12 godzinach. Mogę się zgodzić że można go zamontować tam gdzie jest cieniutka anhydrytowa wylewka a pod nią ocieplenie i jednocześnie ściany mają małą akumulacyjność ale na pewno nie tam gdzie mamy do czynienia z płytą fundamentową lub grubą co najmniej 10cm wylewką z miksokreta. Nasza reaguje po ok. 5-6ciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Może mylimy pojęcia.Nie chodzi mi o progranowanie temp. dzien noc bo to rzeczywiście nie ma sensu. Chodzi mi o zadaną temperaturę na stałe. Dla mnie sterowniki są na wagę złota. W pomieszczeniach jest stale zadana temperatura +/- 0.5 st. Natomiast tam gdzie na nie "posępiłam", czyli w wiatrołapie i malym wc jak jest zimno, trzeba podkęcic jak jest ciepło skryzować, jak nie ma nas w domu 12 h to pomieszczenie jest albo przegrzane, albo przestudzone, bo np. dzień był ciepły lub słoneczny. Nie mając sterowników w pokojach miałabym w nich 27 st. po słonecznym dniu, a tak sterownik wyłączył ogrzewanie i włączył jak wyczuł spadek o 0.5 st. Oszczędności na opale zwrociły nam koszt sterowników w 2 sezony. Ostatnie pieniądze wydalabym na nie, jakbm miała jeszcze raz budować. Tym bardziej, że koszty nie są zatrważające. A ta dyskusja o ogrzewaniu podłogowym w sypialni, jest po prostu żenująca. jeżeli macie takie wahania w tych pomieszczeniach, to macie źle ustawioną krzywą grzewczą I w takim przypadku potrzebny jest wam sterownik. Ale to raczej jest plomba). U mnie bez żadnych sterowników, obojętnie czy duży czy lekki mróz, zawsze jest niemal identyczna temperatura. A kabelki do sterowników sobie leżą grzecznie w puszkach i już tam sobie poleżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Sterowniki dają Ci możliwość włączania ogrzewania w poszczególnych pomieszczeniach nie na "trzy cztery", ale kolejno według potrzeb. I na koniec sezonu w odwrotnej kolejności. U nas pierwszym pomieszczeniem włączanym i ostatnim wyłączanym jest łazienka. Ponadto mając jakiś pokój, który nie jest stale używany, a tylko w przypadku nocujących gości - łatwiej zmieniać mu zadaną temperaturę. Wiesz wybacz ale jeśli w takim celu mam wydać kilka tysięcy na sterowniki to naprawdę wolałbym dwa czy trzy razy w roku wejść do kotłowni i osobiście sam przestawić "wajchę". Przynajmniej będę wiedział jak wygląda piec lub PC bo tak to by można było zapomnieć. A kasę bym wydał na uciechy cielesne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Zgadzam się z moim przedmówcą odnośnie sterownikow. Rozmawiajac z fachowcami oraz mieszkancami domow z podlogowka - wszyscy jak jeden maz mowia o sterownikach. Pociągnij na razie kabelki. Po jednym sezonie sam podejmiesz decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 04.02.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Pociągnij na razie kabelki. Po jednym sezonie sam podejmiesz decyzję Te kabelki to z kotłowni do każdego pomieszczenia, to jak możesz to napisz jakie mają być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Te kabelki to z kotłowni do każdego pomieszczenia, to jak możesz to napisz jakie mają być? Od rozdzielacza do każdego pomieszczenia. Jakiś trzy-żyłowy. Nie znam się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.02.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Może mylimy pojęcia.Nie chodzi mi o progranowanie temp. dzien noc bo to rzeczywiście nie ma sensu. Chodzi mi o zadaną temperaturę na stałe. Dla mnie sterowniki są na wagę złota. W pomieszczeniach jest stale zadana temperatura +/- 0.5 st. Natomiast tam gdzie na nie "posępiłam", czyli w wiatrołapie i malym wc jak jest zimno, trzeba podkęcic jak jest ciepło skryzować, jak nie ma nas w domu 12 h to pomieszczenie jest albo przegrzane, albo przestudzone, bo np. dzień był ciepły lub słoneczny. Nie mając sterowników w pokojach miałabym w nich 27 st. po słonecznym dniu, a tak sterownik wyłączył ogrzewanie i włączył jak wyczuł spadek o 0.5 st. Oszczędności na opale zwrociły nam koszt sterowników w 2 sezony. Ostatnie pieniądze wydalabym na nie, jakbm miała jeszcze raz budować. Tym bardziej, że koszty nie są zatrważające. A ta dyskusja o ogrzewaniu podłogowym w sypialni, jest po prostu żenująca. Faktycznie tak może się robić ale to twoja wina ,złota zasada podłogówki jest taka albo się zakłada sterowanie i głowice na wszystkich pętlach ,albo nie zakłada się wcale .Głowice zamykają się i otwierają a to zaburza przepływy na tych pętlach "gołych bez sterowania" ,więc teraz będzie ciągłe kręcenie ręczne . U mnie również bez żadnych sterowników, obojętnie czy -20 czy +1 , zawsze jest prawie identyczna temperatura.Kabelków nie ma i nie będzie . Edytowane 4 Lutego 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 04.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dzięki Liwko, rozważę kabelki . No i teraz sam już nie wiem czy warto inwestować w automatykę czy nie, są zadowoleni użytkownicy którzy maja i są zadowoleni bez. Tylko muszę teraz dobrze wybrać, żebym też był zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 , są zadowoleni użytkownicy którzy maja i są zadowoleni bez. Tylko muszę teraz dobrze wybrać, żebym też był zadowolony jedno i drugie rozwiązanie działa dokładnie tak samo więc nie ma NIE zadowolonych ... te kabelki to takie udowadnianie na siłę że się da inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts