Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zauważ tylko, że nie ma ani jednej osoby z prawidłowo wykonaną podłogówką i dobrze ocieplonym domem, która teraz żałowała by swojej decyzji. Natomiast część tych co mają układy mieszane, dzisiaj wybrała by podłogówkę po całości.

Ktoś kto nie ma podłogówki w całym domu (Prawidłowo wykonana i przyzwoicie ocieplony dom. Tylko wtedy to dobrze działa), tego nie zrozumie.

I nie ma ani jednej osoby z prawidłowo wykonanym układem mieszanym i dobrze ocieplonym domem, który teraz żałował by swojej decyzji.

Natomiast część tych co mają wykonaną podłogówkę po całości, dzisiaj wybrała by układ mieszany.

Ktoś kto nie ma układu mieszanego w całym domu (Prawidłowo wykonanego i przyzwoicie ocieplonego domu. Tylko wtedy to dobrze działa), tego nie zrozumie.;)

Edytowane przez animuss
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Natomiast część tych co mają wykonaną podłogówkę po całości, dzisiaj wybrała by układ mieszany.

Pokaż mi choć jedną taką osobę. Jeszcze w żadnym wątku takiej nie spotkałem. Natomiast wielokrotnie można poczytać o tym jak ludzie dzisiaj żałują, że nie zrobili podłogówki po całości.

Pokaż mi choć jedną taką osobę. Jeszcze w żadnym wątku takiej nie spotkałem. Natomiast wielokrotnie można poczytać o tym jak ludzie dzisiaj żałują, że nie zrobili podłogówki po całości.
Mają pewnie nieprawidłowo wykonany układ mieszany.Ja wolę mieszany choć mam też mieszkanie z samą podłogówką .Mam porównanie .
Mają pewnie nieprawidłowo wykonany układ mieszany.Ja wolę mieszany choć mam też mieszkanie z samą podłogówką .Mam porównanie .

Nigdy nie mieszkałem w domu z podłogówką po całości, teraz mieszkam i mam porównanie.

Wieeeeelokrotnie bywałem w domach z systemem mieszanym i zawsze odczuwałem dyskomfort chodząc w skarpetkach. Ostatnio byłem u kolegi, który ma dechy na podłodze i wkomponowane w to kafle. Ogrzewanie dał tylko pod kaflami i tera ma dechy zimne :p Wku...wia się niesamowicie. A przestrzegałem:)

Ale kończę, bo najwyraźniej masz ochotę się podroczyć, a ja nie mam ochoty na igraszki :p

Edytowane przez Liwko

Sam jest sobie winny.Przekombinował tą podłogę to najgorsze rozwiązanie jak się jedną stopą stoi na podgrzewanej podłodze a drugą na chłodnej .

A co ty taki markotny :p

Sam jest sobie winny.Przekombinował tą podłogę to najgorsze rozwiązanie jak się jedną stopą stoi na podgrzewanej podłodze a drugą na chłodnej .

I tak dużo ludzi kombinuje. A ja powtarzam- Idź na całość! :)

A słyszał ktoś może o tym, że podłogówka powinna działać cały rok? Nawet w lato na najniższej temperaturze? Tak aby cały czas był obieg tej wody w rułkach? Bo ja ost słyszałam i zostałam w szoku ;/
A słyszał ktoś może o tym, że podłogówka powinna działać cały rok? Nawet w lato na najniższej temperaturze? Tak aby cały czas był obieg tej wody w rułkach? Bo ja ost słyszałam i zostałam w szoku ;/

Tak i powinna krążyć w odwrotnym kierunku do obrotów kuli ziemskiej .A programator pokojowy w lato powinien być ustawiany w stosunku do faz księżyca.

Jeżeli byłoby zamontowane urządzenie do schładzania wody zasilającej mogło by mieć to sens .

Edytowane przez animuss
Tak i powinna krążyć w odwrotnym kierunku do obrotów kuli ziemskiej .A programator pokojowy w lato powinien być ustawiany w stosunku do faz księżyca.

Tak też myslałam ;D

czy zastanawiał się ktoś tu kiedyś jak miało by sens spięcie podłogówki z dolną wężownicą zasobnika CWU na lato?

nie oczekuję efektu schłodzenia domu, ale woda z rurki z ziemi ma c.a. 9 st. C, podłoga latem ma około 22, może więcej, zawsze to można podgrzać trochę wodę, zanim dogrzeje ją właściwe źródło (górna wężownica).

Żaden?

Nie słyszałem o takim rozwiązaniu.

Po pierwsze w układzie CO krąży cały czas ta sama woda (układ zamknięty).

Po drugie do zasobnika CWU woda dostarczana jest okresowo, a nie ciągle - konieczna synchronizacja przepływów zasilania CWU i podłogówki (dwie pompy czujniki, sterownik).

Po trzecie jakie jest zużycie w dzień CWU - żadne (rozpatrujemy energię do podgrzania). Najwięcej wody zużywamy rano i wieczorem gdy temp. jest niższa.

Zysk energetyczny niewielki za to inwestycja duża, układ skomplikowany, awaryjny itd , itp...

Z powyższych powodów ktoś wymyślił kolektory słoneczne i panele fotowoltaiczne - prostsze i ma wyższe uzyski energetyczne, potrafi zagotować zbiornik CWU.

Podłogówka w całym domu - tak!

Ale w łazience grzejniki muszą być!

Mój znajomy obecnie ma tylko podłogówkę i zimą nie miał gdzie wysuszyć przemoczonych rękawiczek dzieci.

Zwykłe konwektory są również potrzebne.

Kwestia zasilania - przy źródłach niskotemperaturowych tylko podłogówka (+ elektr. drabinka w łazience), przy źródłach wysokotemperaturowych - układ mieszany.

Jestem zadowolona z układu mieszanego,w minionym sezonie grzewczym sprawdził się bardzo dobrze,Nie robiłam podłogówki w całym domu ze względu na jej dużą bezwladność,a tak odkręcam grzejnik i po 15 min. mam ciepło.Podłogówka w sypialni to moim zdaniem nieporozumienie,ktoś tu wcześniej napisał,że owszem ma ogrzewanie podłogowe w sypialni,które ani razu nie było używane.
Liwko,przeciez napisałam - duża bezwładność podłogówki jest dla mnie wadą,jeżeli w momencie pójścia spać w sypialni będzie zbyt ciepło lub zbyt chłodno,to ogrzewanie podłogowe nie zmieni tego tak szybko jak grzejniki a ja lubię mieć odpowiednią temperaturę w odpowiednim czasie,a nie po czasie.Zresztą pod łóżkiem nawet taki zwolennik podłogówki jak ty chyba nie ma ogrzewania? chociaż mogę się mylić.Dla mnie bezcelowe było instalowanie podłogówki w sypialni ponieważ i tak bym z niego nie korzystała,tylko sporadycznie odkręcałam wieczorem grzejnik,lubię spać w tem.19 stopni a taką mam w sypialni bez ogrzewania.
Liwko,przeciez napisałam - duża bezwładność podłogówki jest dla mnie wadą,jeżeli w momencie pójścia spać w sypialni będzie zbyt ciepło lub zbyt chłodno,to ogrzewanie podłogowe nie zmieni tego tak szybko jak grzejniki a ja lubię mieć odpowiednią temperaturę w odpowiednim czasie,a nie po czasie.Zresztą pod łóżkiem nawet taki zwolennik podłogówki jak ty chyba nie ma ogrzewania? chociaż mogę się mylić.Dla mnie bezcelowe było instalowanie podłogówki w sypialni ponieważ i tak bym z niego nie korzystała,tylko sporadycznie odkręcałam wieczorem grzejnik,lubię spać w tem.19 stopni a taką mam w sypialni bez ogrzewania.

Mam ogrzewanie pod łóżkiem.

Dla nas idealnie jest, jak kładziemy się spać ma być temperatura 20*, jak wstajemy ma być +21. No i tak mamy przy ogrzewaniu podłogowym. W czym problem? Nie widzę kompletnie sensu, przy murowanym domu większych wahań temperatury. Ani to przyjemne ani tanie.

ok Liwko,ty masz ogrzewanie pod łóżkiem,ja grzejnik pod oknem,ważne,że oboje jesteśmy zadowoleni z posiadanych rozwiązań,pozdr....

Jest tylko jedna różnica. Ja do tej pory (z przed 4 laty) miałem tak jak ty. Ty nigdy nie miałaś tak jak ja. Ja mam doświadczenie, którego ty nie masz.