Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Byłam ostatnio w domu, gdzie ewidentnie coś jest nie halo z podłogówką, płytki były bardzo ciepłe, nie gorące, ale dość mocno czuć było ciepło... nie było to przyjemne, i na pewno tak być nie powinno. I pewnie stąd biorą się hasła pt. podłogówka jest niezdrowa, bo obrzęki, bo puchną nogi... To samo w sypialni. Jakby mi podłoga w sypialni grzała tak mocno to też miałabym dość.

witam

niestety dosyć często tak jest

wiele razy widziałem u klientów podłogówkę podpięto bezpośrednio do instalcji ogrzewanej kotłem węglowym - jak kolejny grzejnik - bez żadnej regulacji temperatury wody w podłodze

pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeczytałam polecany wyżej artykuł i niczym mnie nie zaskoczył,utwierdził mnie tylko w tym,że dobrze zrobiłam nie instalując OP w sypialni,rozumiem,że piszący tutaj instalatorzy pomp ciepła będą polecać podłogówkę po całości bo mają z tego pieniądze i ci co mają pompy ciepła robia OP w całym domu,ale jeżeli dla człowieka najkorzystniej jest,jeśli wyższa temperatura jest przy podłodze,a niższa na poziomie głowy,to jakie to ma znaczenie w sypialni.Jeśli jest mała sypialnia,łóżko na stelażu bez nóżek ma zasłaniać znaczną część podłogi,to grzejniki są rozsądnym rozwiązaniem,jeżeli ktoś kocha puszyste dywany,to powinien wybrać instalacje z grzejnikami zamiast podłogówki - to są słowa z polecanego artykułu.Napisane było również,ze OP nakłada pewne ograniczenia w stosowaniu wykładzin podłogowych,preferowane są materiały dobrze przewodzące ciepło -ceramika,kamień,ewentualnie cienki parkiet a nawet specjalne wykładziny dywanowe,ale trzeba zapomnieć o puszystych dywanach.Moim zdaniem trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek,bo każde rozwiązanie ma wady i zalety.Ja mogę potwierdzić,że OP super się sprawdza na otwartej przestrzeni parteru- równomierne oddawanie ciepła całą powierzchnią podłogi pokrytej ceramiką to jest sens podłogówki.
Przeczytałam polecany wyżej artykuł i niczym mnie nie zaskoczył,utwierdził mnie tylko w tym,że dobrze zrobiłam nie instalując OP w sypialni,rozumiem,że piszący tutaj instalatorzy pomp ciepła będą polecać podłogówkę po całości bo mają z tego pieniądze i ci co mają pompy ciepła robia OP w całym domu,ale jeżeli dla człowieka najkorzystniej jest,jeśli wyższa temperatura jest przy podłodze,a niższa na poziomie głowy,to jakie to ma znaczenie w sypialni.Jeśli jest mała sypialnia,łóżko na stelażu bez nóżek ma zasłaniać znaczną część podłogi,to grzejniki są rozsądnym rozwiązaniem,jeżeli ktoś kocha puszyste dywany,to powinien wybrać instalacje z grzejnikami zamiast podłogówki - to są słowa z polecanego artykułu.Napisane było również,ze OP nakłada pewne ograniczenia w stosowaniu wykładzin podłogowych,preferowane są materiały dobrze przewodzące ciepło -ceramika,kamień,ewentualnie cienki parkiet a nawet specjalne wykładziny dywanowe,ale trzeba zapomnieć o puszystych dywanach.Moim zdaniem trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek,bo każde rozwiązanie ma wady i zalety.Ja mogę potwierdzić,że OP super się sprawdza na otwartej przestrzeni parteru- równomierne oddawanie ciepła całą powierzchnią podłogi pokrytej ceramiką to jest sens podłogówki.

witam

dla każdego coś miłego:)

jeżeli chce się położyć na podłodze grube puszyste dywany lub np 5cm dechy (robiłem instalacje u klienta, który prawie w całym domu ułożył 5cm dechy dębowe) to ogrzewanie podłogowe nie będzie dla niego, przynajmniej w tych pomieszczeniach dobrym rozwiązaniem

mimo wszystko uważam, że ogrzewanie podłogowe jest lepsze - "więcej" za niż "przeciw"

no i podłogówka nie tylko do pomp ciepła, kotły gazowe, węglowe, itd. również - przynajmniej w moim przypadku zdecydowana większość instalacji, które wykonujemy to podłogówki

pozdrawiam

Przeczytałam polecany wyżej artykuł i niczym mnie nie zaskoczył,utwierdził mnie tylko w tym,że dobrze zrobiłam nie instalując OP w sypialni

No widzisz, a ja bym sie za skarby nie zamienil teraz na grzejniki. Rozni ludzie - rozne odczucia. :)

Zachowując obiektywizm powiem, że ludzie mający ogrzewanie łączone (OP + grzejniki), i którzy budując drugi raz zrobiliby tak samo, są w mniejszości. Większość, również tu na forum, zrobiłaby po całości OP. Natomiast ludzie, którzy mają 100% OP i żałują tej decyzji - to wyjątki, nie wiem czy tacy są. Zastanawiać można się tylko bazując na doświadczeniach, a nie na opiniach teoretyków. Moja Żona była sceptykiem z założenia jeśi chodzi o podłogówkę, zawsze mieszkała z grzejnikami. Jest raczej zmarzluchem i nie wyobrażała sobie jak może nie być grzejnika do którego można przyłożyć zmarznięte ręce zimą. Jej zmiana nastawienia do OP, którym jest zachwycona najlepiej świadczy dla mnie o tym, że warto było ją przekonać do tego, że u nas grzejników nie będzie. Ostatnio dostałem rachunek za gaz, ostatni w tym roku. Sumaryczny koszt 3290 zł z CWU za ponad 200m2. Zużyte 1390 m3. Mnie do grzejników już nikt nie przekona. W moim przekonaniu OP nie ma wad (jeśli prawidłowo funkcjonuje).
No to ja jestem w mniejszości - za żadne skarby nie chcę mieć OP w sypialni,na całym poddaszu mam panele,a ponieważ poddasze nie jest intensywnie użytkowane, po półtora roku wyglądają jak nowe,nigdy nie dałabym na OP zwykłych paneli,a na to gruby dywan,dla mnie to sprzeczne z zasadami fizyki i ze zdrowym rozsądkiem.Mam ciepły dom,łatwy do ogrzania o zwartej bryle,EP 31,54 kWh (m2rok). Edytowane przez namira

RadziejS, każdy system grzewczy ma wady i zalety.

Wady OP : dom musi być dobrze ocieplony,

duża bezwładność cieplna,

gdy nastąpi awaria trzeba skuć fragmenty podłogi,

bez puszystych dywanów,

trochę drożej - koszt inwestycyjny instalacji podłogowej

żródło:polecany wyżej artykuł

Edytowane przez namira

bez puszystych dywanów,

Ja zamienilem instalacje grzejnikowa na podlogowe i kosztorys zamknal sie praktycznie identyczna kwota. I materialy i robocizna. Domu tez nie mam chyba za dobrze ocieplonego (w porownaniu do termosikow).

Czy jesli przy grzejnikach bedziesz miala awarie rurki, to nie trzeba bedzie kuc posadzki? :)

No to ja jestem w mniejszości - za żadne skarby nie chcę mieć OP w sypialni,na całym poddaszu mam panele,a ponieważ poddasze nie jest intensywnie użytkowane, po półtora roku wyglądają jak nowe,nigdy nie dałabym na OP zwykłych paneli,a na to gruby dywan,dla mnie to sprzeczne z zasadami fizyki i ze zdrowym rozsądkiem.Mam ciepły dom,łatwy do ogrzania o zwartej bryle,EP 31,54 kWh (m2rok).

Dajesz panele przystosowane do wodnej podlogowki (sa oznaczone).

Jesli powolujesz sie na prawa fizyki, to policz albo oszacuj jaki opor cieplny stawia 8mm panel podlogowy i dlaczego tymi panelami nie warto ocieplac domu z zewnatrz. ;)

namira, ok, każdy woli co innego i ma do tego prawo. Ten wątek ma być jednak pomocny tym, którzy się zastanawiają. Ja piszę ze swojej perspektywy, każdy może mieć inne zdanie, Mieszkałem w domu z grzejnikami, teraz mieszkam z OP.

Z mojejgo punktu widzenia aspekty, które wymieniłaś nie są wadami, część wg mnie nie jest prawdziwa:

- dom musi być dobrze ocieplony - to nie jest bezpośrednio związane z OP, każdy kto buduje chce chyba, żeby koszty utrzymania były niskie i z tego powodu powinien zadbać o bdb ocieplenie. Rozważania na temat zastosowania OP dotyczą ludzi, którzy są przed lub w trakcie budowania, a zatem zakładam, że zastosują też odpowiednie ocieplenie

- gdy nastąpi awaria trzeba skuć podłogę - owszem, gdy np. przewiercisz rurkę. Inna awaria wymagająca kucia podłogi jest mało prawdopodobna.

- bez puszystych dywanów - ja mam dwa b. puszyste dywany - oczywiście nie od ściany do ściany, ale np. w sypialni dość spory - nie przeszkadza to w ogrzewaniu (przynajmniej my tego nie odczuwamy) - ten więc argument nie jest do końca prawdziwy. A mój kolega ma w jednym z pomieszczeń zwykłą wykładzinę

- bezwładność - znowu, wg mnie jest zaletą. Nie mam potrzeby zmieniania temperatury z godziny na godzinę. Ostatnio w wyniku orkanu Ksawery nie było u nas prądu przez 2 dni. W domu ciepło dzięki bezwładności. Spokojnie można zorganizować awaryjne zasilanie, żeby uruchomić kocioł a w tym czasie dom się nie wychłodzi ze względu właśnie na tę bezwładność podłogówki

- koszt instalacji - to już nie wg mnie, ale wg faktów - tańszy. Żadnych zaworów mieszających, grup pompowych itp. U mnie jest zasilanie bezpośrednio z kotła. Prostota instalacji. Oczywiście wszystko można przekombinować.

- panele i OP - nie widzę tu żadnych przeszkód. OP na poddaszu też możesz "wyłączyć" lub ograniczyć

Źródło: osobiste doświadczenia :)

PS. Polecam OP tak zdecydowanie również dlatego, że gdy ja planowałem ogrzewanie sporo osób pukało się w głowę, również fachowcy. Podobnie gdy chciałem kocioł 14kW do 200m2 domu, większość mówiła, że na taką powierzchnię to minimum 24kW. A teraz moje doświadczenia potwierdzają to, co wtedy proponowali raczej nieliczni.

Edytowane przez RadziejS

Panele przystosowane do wodnej podłogówki kosztują ponad 100zł,przy pow.poddasza 65 m wychodzi spora kwota,ja mam panele po 29 zł ,poza tym nie widzę sensu pakowania OP pod łóżko i przykrywania dodatkowo dywanem,chyba tylko po to,żeby gromadził się tam kurz.Bardzo rzadko korzystam z ogrzewania w sypialni,tylko wtedy,gdy faktycznie duże mrozy są,tak lubię,tak mam

RadziejS,przerobiłeś wszystkie wady podlogówki na zalety,dobre,u mnie przez Ksawerego nie było prądu 2 godziny, i w jednym na pewno masz rację - każdy woli co innego i ma do tego prawo,też jestem przeciwna wrzucaniu wszystkich i wszystkiego do jednego worka

podpisano:namira - zadowolona użytkowniczka systemu mieszanego.

namira, ok, każdy woli co innego i ma do tego prawo. Ten wątek ma być jednak pomocny tym, którzy się zastanawiają. Ja piszę ze swojej perspektywy, każdy może mieć inne zdanie, Mieszkałem w domu z grzejnikami, teraz mieszkam z OP.

Z mojejgo punktu widzenia aspekty, które wymieniłaś nie są wadami, część wg mnie nie jest prawdziwa:

- dom musi być dobrze ocieplony - to nie jest bezpośrednio związane z OP, każdy kto buduje chce chyba, żeby koszty utrzymania były niskie i z tego powodu powinien zadbać o bdb ocieplenie. Rozważania na temat zastosowania OP dotyczą ludzi, którzy są przed lub w trakcie budowania, a zatem zakładam, że zastosują też odpowiednie ocieplenie

- gdy nastąpi awaria trzeba skuć podłogę - owszem, gdy np. przewiercisz rurkę. Inna awaria wymagająca kucia podłogi jest mało prawdopodobna.

- bez puszystych dywanów - ja mam dwa b. puszyste dywany - oczywiście nie od ściany do ściany, ale np. w sypialni dość spory - nie przeszkadza to w ogrzewaniu (przynajmniej my tego nie odczuwamy) - ten więc argument nie jest do końca prawdziwy. A mój kolega ma w jednym z pomieszczeń zwykłą wykładzinę

- bezwładność - znowu, wg mnie jest zaletą. Nie mam potrzeby zmieniania temperatury z godziny na godzinę. Ostatnio w wyniku orkanu Ksawery nie było u nas prądu przez 2 dni. W domu ciepło dzięki bezwładności. Spokojnie można zorganizować awaryjne zasilanie, żeby uruchomić kocioł a w tym czasie dom się nie wychłodzi ze względu właśnie na tę bezwładność podłogówki

- koszt instalacji - to już nie wg mnie, ale wg faktów - tańszy. Żadnych zaworów mieszających, grup pompowych itp. U mnie jest zasilanie bezpośrednio z kotła. Prostota instalacji. Oczywiście wszystko można przekombinować.

- panele i OP - nie widzę tu żadnych przeszkód. OP na poddaszu też możesz "wyłączyć" lub ograniczyć

Źródło: osobiste doświadczenia :)

PS. Polecam OP tak zdecydowanie również dlatego, że gdy ja planowałem ogrzewanie sporo osób pukało się w głowę, również fachowcy. Podobnie gdy chciałem kocioł 14kW do 200m2 domu, większość mówiła, że na taką powierzchnię to minimum 24kW. A teraz moje doświadczenia potwierdzają to, co wtedy proponowali raczej nieliczni.

Mam nadzieję, że za rok się pod tym podpiszę obiema ręcami ;) Póki co nie wypowiadam się za bardzo, bo jeszcze nie użytkuję.

Panele przystosowane do wodnej podłogówki kosztują ponad 100zł,......

przepraszam, ale to akurat jest niezła bzdura i trzeba ją zweryfikować, żeby mniej doświadczeni nie uznali tego za prawdę.

Moje panele kosztowały od 32 do 38 zł (te drugie z v-fugą). I nie jest prawdą, że panele muszą być jakoś specjalnie przystosowane do OP. Owszem, producenci stosują ten chwyt marketingowy, dzięki czemu mogą o parę procent zwiększyć cenę i sprzedać produkt jako lepszy. Tak naprawdę "zwykłym" panelom nic się na OP nie stanie. Oczywiście nie mówię tu o panelach jak tektura, 6mm po 15 zł bo one i tak są do niczego. Ale zapewniam, że każdy panel, który może leżeć w pomieszczeniu latem (gdy temp. powierzchni dochodzi do 30 st), z powodzeniem poradzi sobie na ogrzewaniu podłogowym. Temperatura podłogi latem potrafi być wyższa niż zimą przy ogrzewaniu podłogowym.

Ale tak jak piszesz - każdy musi sobie wszystko rozważyć sam. Ja tylko chciałbym pomóc w przedstawieniu wszystkich aspektów, których doświadczyłem i które sprawdziłem.

No to ja jestem w mniejszości - za żadne skarby nie chcę mieć OP w sypialni,na całym poddaszu mam panele,a ponieważ poddasze nie jest intensywnie użytkowane, po półtora roku wyglądają jak nowe,nigdy nie dałabym na OP zwykłych paneli,a na to gruby dywan,dla mnie to sprzeczne z zasadami fizyki i ze zdrowym rozsądkiem.Mam ciepły dom,łatwy do ogrzania o zwartej bryle,EP 31,54 kWh (m2rok).

nie ma najmniejszego znaczenia jakie masz ogrzewanie w sypialni, nie ma zadnych przeciwskazań do tego by miec OP w sypialni , jak już pisali inni - mozesz miec włączone ogrzewanie w sypialni i nadal miec 20*C

nie widze tez zadnego wpływu na to co masz na podlodze przy ogrzewaniu podlogowym - wg mnie moga byc i nawet grube dechy ! jesli zasilanie podlogowki wodnej to ok 30*C , to w lecie slonce swiecące przez okno czy drzwi tarasowe podłogę rozgrzeje Ci do 40-45*C i nikt nie mowi ze cos się stanie podłodze, panelom, czy deskom ?? jesli chodzi o tzw OPOW CIEPLNY paneli czy dywanu - OK jest i co z tego ?? pod rirkami lub kablami grzewczymi masz styropian ktory blokuje przenikaniu ciepla w dół - więc predzej czy później ciepło wyjdzie do góry

poniewaz podłogówki pracują w znacznie niższych temperaturach masz nizsze koszty sezonu grzewczego - jest różnica czy uklad z wodą grzejesz do 60 czy do 35*C? prawda?? czym wyższa temperatura grzania tym większe wahania temperatury w pomieszczeniu , tym wieksza cyrkulacja powietrza , tym większe straty etc

ja u siebie przy kablach grzewczych podloge mam 22-24*C dla pomieszczen 21-21,5* , temperatura nie rozni się w pomieszczeniach w domu i w damym pomieszczeniu w ciagu doby wiecej niz 0,5*C - wiec dlaczego tzw bezwladnosc ma byc tu minusem?

masz dom bardzo dobrze zaizolowany ? z jakich powodow musisz nagle podniesc temperature szybko w domu lub w 1 pomieszczeniu ? wlacz farelke na 2 min i masz to samo , szybciej i taniej!!

bez puszystych dywanów,

1. wcale nie musi byc dobrze ocieplony - mit!

2. to nie podlogówka tylko posadzka decyduje o tym jak szybko oddawane jest cieplo do pomieszczenia oraz to w jakiej czesci tej posadzki sa rurki / kable - czy bezwładność jest wada? - nie sadze!

3. jak Ci peknie rurka od kaloryfera i zaleje parkiety czy panele to i tak bedziesz kuc sciany i zrywac podloge

4. jak juz pisalem wyzej - wcale nie ozancza to braku dywanów itp ! cieplo z pod nich i tak sie wydostanie !

5. moja podłogówka dla ok 140 m2 pow uzytkowej (173m2 pow grzewczej) kosztowala mniej nis 10 tys z cała "kotłownią" - czy to tak dużo ? ile Twoje piece, pompki, kaloryfery ? 25? tys ile kominy , obróbki blacharskie?

Panele przystosowane do wodnej podłogówki kosztują ponad 100zł,przy pow.poddasza 65 m wychodzi spora kwota,ja mam panele po 29 zł ,poza tym nie widzę sensu pakowania OP pod łóżko i przykrywania dodatkowo dywanem,chyba tylko po to,żeby gromadził się tam kurz.Bardzo rzadko korzystam z ogrzewania w sypialni,tylko wtedy,gdy faktycznie duże mrozy są,tak lubię,tak mam

RadziejS,przerobiłeś wszystkie wady podlogówki na zalety,dobre,u mnie przez Ksawerego nie było prądu 2 godziny, i w jednym na pewno masz rację - każdy woli co innego i ma do tego prawo,też jestem przeciwna wrzucaniu wszystkich i wszystkiego do jednego worka

podpisano:namira - zadowolona użytkowniczka systemu mieszanego.

mam zwykłe panele z marketu 8mm za 25zł jesli dobrze pamietam na ok 80m2 - moja OP pracuje prawidlowo , panele nie "popsuły" sie

nie korzystasz z ogrzewania w sypialni bo ogrzewa sie ona stratami ciepla z sasiadujacych pomieszczen (jesli piętro to też pomieszczenia z parteru ją grzeją) - wiec mowienie ze nie potrzebujesz tam ciepla jest mijaniem sie z prawdą

Edytowane przez R&K
Panele przystosowane do wodnej podłogówki kosztują ponad 100zł,

No to ja nie mialem takiego "szczescia", zeby na takie trafic. Ceny nie odbiegaly od tych bez takiego "znaczka". ;)

Pewnie,że ogrzewa mi poddasze ciepłe powietrze z parteru,bo na całym parterze mam OP, otwarta przestrzeń pokryta ceramiką znakomicie oddaje ciepło -to jest sens podłogówki, a nie pakowanie jej pod łózko,pod byle jakie panele i jeszcze wypisywanie,że panele nie ''popsuły'' się,ile lat mieszkasz,że tak wychwalasz,oczywiście,że jak położysz dywany,to też się nie ''popsują'' i ''ciepło spod nich i tak się wydostanie'' - no sorry,to mnie rozbroiło.

Obaliliście wszystko,co napisali specjaliści w polecanym przez jednego z forumowiczów artykule - może zacznijcie udzielać się w fachowej prasie,skoro wszystko wiecie najlepiej to jeszcze zarobicie kupę kasy,a my będziemy wówczas polecać wasze artykuły innym,coby się dokształcali.

Edytowane przez namira

PLUS i MINUS Dom musi być dobrze ocieplony. Ogrzewanie podłogowe może dobrze funkcjonować tylko w pomieszczeniach o małych stratach ciepła, gdyż temperatura podłogi nie może być wysoka. Nie może być wyższa niż 26°C - tylko w strefach przyściennych i w łazienkach dopuszczalne jest do 30°C. Tak więc dom o dużych stratach ciepła nie da się wystarczająco ogrzać wyłącznie przy pomocy ogrzewania podłogowego.

Przy grzejnikach nie musi ?

PLUS i MINUS Duża bezwładność cieplna. Warstwy konstrukcyjne podłogi akumulują ciepło, a czas ich nagrzewania i stygnięcia jest długi. Dlatego takim ogrzewaniem trudniej jest sterować. W przypadku ogrzewania pompą ciepła duża bezwładność cieplna jest korzystna, gdyż bez zbiornika buforowego można "magazynować" w jastrychu energię cieplną podczas tańszej taryfy zasilania elektrycznego.

Tutaj bym dyskutował. Dla mnie to zaleta.

MINUS Gdy nastąpi awaria - trzeba skuć fragmenty podłogi, a następnie - po naprawie - wypełnić je betonem. Z uwagi na technologię prac (schnięcie betonu przed ponownym ułożeniem warstwy wykończeniowej) trzeba się liczyć z kilkutygodniowym wyłączeniem pomieszczenia z użytkowania. Prawdopodobieństwo uszkodzenia rur jest jednak znikomo małe.

A przy grzejnikach nie trzeba?

MINUS Bez puszystych dywanów. Ogrzewanie podłogowe nakłada pewne ograniczenia w stosowaniu wykładzin podłogowych. Preferowane są materiały dobrze przewodzące ciepło - ceramika, kamień. Można stosować cienki parkiet, a nawet specjalne wykładziny dywanowe, ale trzeba zapomnieć o puszystych wełnianych dywanach, cenionych przecież za doskonałe właściwości termoizolacyjne - absolutnie niepożądane w tym przypadku.

Być może p. redaktor nigdy nie był w takim domu.

MINUS Trochę drożej. Koszt inwestycyjny instalacji podłogowej (100-150 zł/m2) jest 30-40% wyższy niż dla instalacji grzejnikowej.

Szczerze się ubawiłem tą ceną.

Dziś odebrałem towar na całą podłogówkę. Rurki wawina, dwa rozdzielacze na 7 i 9 obwodów całkowicie uzbrojone, szafki natynkowe, folia, taśma dylatacyjna oraz klipsy. Całość na 200m2 - 4,5K brutto razem z transportem. Niech drugie tyle kosztuje mnie rozłożenie. to wyjdzie około 45 zł za m2

Edytowane przez plusfoto

Doradźcie,

wiem że temat wałkowany wielokrotnie..

Mam instalacje podłogową rozciągnięta po całości - 200m2 podłogi, 2 rozdzielacze - parter i piętro, ok 1400m rury + dodatkowo z rozdzielacza rura pod drabinki w łazienkach.

W przyszłym tygodniu wchodzi instalator montować kotłownię, padło na Viessmann Vitodens 200 19kw 1F z zasobnikiem i pogodówką.

Od początku wizja była z najprostszą instalacją czyli zasilanie prosto z pieca, instalator mnie jednak namawia aby dorzucić mieszacz.

Tłumaczy to 2 argumentami:

- w okresach przejściowych o temp dodatniej na zewnątrz, kocioł będzie taktował, gdyż moc będzie za wielka (moc minimalna kotła 3,2kw)

- w podłogę będzie wysyłana głównie woda o temp 20-30 st więc nie będzie zachodziła kondensacja, bądź będzie zachodziła słabo.

Jakie Wasze zdanie w tym temacie?

Gość Arturo72
otwarta przestrzeń pokryta ceramiką znakomicie oddaje ciepło -to jest sens podłogówki, a nie pakowanie jej pod łózko,pod byle jakie panele i jeszcze wypisywanie,że panele nie ''popsuły'' się,ile lat mieszkasz,że tak wychwalasz,oczywiście,że jak położysz dywany,to też się nie ''popsują'' i ''ciepło spod nich i tak się wydostanie'' - no sorry,to mnie rozbroiło.

Nie masz pojęcia o czym piszesz,po prostu piszesz bzdety.

Za panele AC4 Classena 8mm przeznaczone do OP płaciłem 38zł/m2,podłogówkę mam na 100% powierzchni domu,w tym w sypialniach i w tym ok.60% pod panelami.

Nie mam wykładzin a dywany w pokojach zajmują symboliczną powierzchnię pokoju,są jedynie pod ławami,w sypialni na podłodze mam skóry owcze ;)

W podłogę idzie max.35st.C temperatury zasilania,taka temperatura nie ma prawa nic zrobić panelom czy drewnu.

Podłogówkę projektuje się pod konkretną temperaturę zasilania i pod konkretną okładzinę podłogi przy konkretnych warunkach temperaturowych,także rozstaw rur w domu z rzadka jest identyczny w każdym pokoju.

Nigdy w życiu nie zamontowałbym grzejników w domu.