Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Dziękuje Liwko i CityMatic za odpowiedzi.

Czy ktoś jeszcze mógłby cos napisać o swoich doświadczeniach z panelami przy ogrzewaniu podłogowym ?

Mam na 80% powierzchni panele classena 8mm,dwa sezony grzewcze za sobą,nie zauważyłem nic złego.

Na pozostałej części są kafle,jak dla mnie nie widzę różnicy.

Kafle,wiadomo,w zimie są inne w odczuciu niż panele ale jak dla mnie wszystko jest ok.

Edytowane przez Arturo72
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Dzięki Arturo. Czy mógłbym Cie trochę " pomęczyć " na prv.?

Spoko,tak za pół godziny bo mam niby skrzynkę zawalona i muszę wyczyścić ale tutaj też możesz ;)

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Ja mam podłogówkę w całym domu (z wyjątkiem garażu, kotłowni ;)). W łazienkach dodatkowo grzejniki ścienne na ręczniki. Uważam że podłogówka i wentylacja mechaniczna są bardzo komfortowe i ekonomiczne - polecam.

Te bajki o kurzu i puchnących nogach od podłogówki rozsiewają czarownice produkujące tradycyjne grzejniki, bo wiedzą że ich biznes się kończy.

Ja mam podłogówkę w całym domu (z wyjątkiem garażu, kotłowni ;)). W łazienkach dodatkowo grzejniki ścienne na ręczniki. Uważam że podłogówka i wentylacja mechaniczna są bardzo komfortowe i ekonomiczne - polecam.

Te bajki o kurzu i puchnących nogach od podłogówki rozsiewają czarownice produkujące tradycyjne grzejniki, bo wiedzą że ich biznes się kończy.

A ja polecam podłógówkę również w garazu i kotłowni, jezeli te pomieszczenia mają byc grzane

A ja polecam podłógówkę również w garazu i kotłowni, jezeli te pomieszczenia mają byc grzane

Kotłownię mam z kotłem na pellety - najcieplejsze pomieszczenie zimą. Ogrzewanie garażu jest nieuzasadnione, nieekonomiczne i bez sensu. Bramy garażowe są nieszczelne.

Dziękuje Liwko i CityMatic za odpowiedzi.

Czy ktoś jeszcze mógłby cos napisać o swoich doświadczeniach z panelami przy ogrzewaniu podłogowym ?

U mnie jakies 3/4 grzanej podlogi jest przykryte panelami. Nic zlego sie nie dzieje. Panele podlogowe to nie oslona termiczna wahadlowca. ;)

Witam.

Planuję podłogówkę na całej powierzchni parterówki. Co do rekuperacji, lokalny fachman, powiedział mi, że nie ma sensu instalować WM bez konkretnego GWC. Co Wy na to ?

Gość Arturo72
Witam.

Planuję podłogówkę na całej powierzchni parterówki. Co do rekuperacji, lokalny fachman, powiedział mi, że nie ma sensu instalować WM bez konkretnego GWC. Co Wy na to ?

Co do podłogówki to tylko i wyłącznie 100% a co do WM z reku to zmień instalatora bo facet pływa w temacie lub chce cię naciągnąć ;)

Temat wentylacji to temat rzeka ale jedno jest pewne,do WM z reku nie trzeba GWC a nawet jest to nie wskazane a wręcz jest to głupota.

WM jako jedyna i poprawna wentylacja jest konieczna w nowym i szczelnym domu ale nie zawsze konieczna z rekuperatorem.

Jako wymiennik może służyć właśnie GWC a wentylacja będzie napędzana samymi wentylatorami.

WM bez wymiennika czy w reku czy z GWC może być napędzana również jedynie przez same wentyle.

Co wybierzemy zależy od ceny jednostki energii z jaką grzejemy dom i od portfela inwestora.

Jedno jest pewne,rekuperator i GWC to bzdura.

Witam.

Zrób rekuperację, odpuść sobie GWC. Ewidentnie fachman chce wyciągnąć od ciebie więcej kasy.

... Motywował to tym, że w lecie rekuperator ogrzewa powietrze zaczerpnięte z zewnątrz, a w zimie zwracał uwagę na "kopciuchy", których w okolicy mam parę i związane z tym zasysanie smrodków. GWC miałoby zapobiec tym sytuacjom. :)
Grzeję i pompuję mniejszą ilość wody w calej instalacji.:cool:

I co przez to zyskujesz? Czy w tym wypadku nie musisz tej wody podgrzać do wyższej temperatury lub zwiększyć bieg pompki?

... Motywował to tym, że w lecie rekuperator ogrzewa powietrze zaczerpnięte z zewnątrz, a w zimie zwracał uwagę na "kopciuchy", których w okolicy mam parę i związane z tym zasysanie smrodków. GWC miałoby zapobiec tym sytuacjom. :)

To zrób samo GWC, razem te systemy nie mają sensu.

Poczytaj ostatnie kilka stron.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!/page1863

GWC z rekuperacją broni tam osoba, która to zrobiła a jeszcze nie mieszka, a neguje osoba, która to ma i wie z doświadczenia.

I co przez to zyskujesz? Czy w tym wypadku nie musisz tej wody podgrzać do wyższej temperatury lub zwiększyć bieg pompki?

W okresach przejściowych wyłączam całkowicie podłogówkę ,grzejniki oszczędniej j utrzymują potrzebną temperaturę w domu (efektywniej współpracują ze słońcem) .

W okresach przejściowych wyłączam całkowicie podłogówkę ,grzejniki oszczędniej j utrzymują potrzebną temperaturę w domu (efektywniej współpracują ze słońcem) .

A ja w okresach przejściowych lubię rozpalić w kominku. W tym roku dojdzie jeszcze klimakonwektor. Podskoczysz? :)

A przez GWC to te powietrze niby skąd idzie? W beczkach bez smrodków dostarczają temu "fachowcowi"? Na reku masz przynajmniej filtry.

• 2 weeks później...

W lecie to chyba raczej powietrze w reku nie przebiega przez wymiennik tak że się nic nie ogrzewa.

A co do podłogówki i jej regulacji na sterownikach to jeszcze rodzaj posadzki ma znaczenie: w sensie na bezwładność układu i szybkość zmian temperatury w pomieszczeniu. Mam na myśli czy posadzka jest z anhydrytu, półsucha z mixikreta itp...

• 2 months później...

W funkcji suszenia jastrychu junkersa podczas wpisywania pyta ile dni i jak długo temp maksymalna 50stop ustawiłem 48 max chyba ale jak patrze na protokoły wygrzewania to na wszystkich jest do 50stopni czyli jednak dają do 50 stop w podłogę? to za dużo ? przy suszeniu jastrychu.

Ja ustawiłem 14 dni 2 dni max temp czyli jakieś 48stop teraz idzie z temp 34stop w budynku mam jakies 25stop

Zostawić ten oryginalny program czy to za dużo te 48?

Anhydryt mam