Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Była mowa o sypialni w której ma być, jak rozumiem chłodniej. po co w sypialni różne temperatury w ciągu doby. Jeśli do spania ktoś chce mieć 18 stopni, to po co miałby na dzień mieć tam cieplej, skoro to tylko pomieszczenie do spania.

;)

Teoretycznie tak ale potrzeby rodziny się zmieniają , patrząc np. na nasze dzieci to one sporo czasu spędzają w sypialni za dnia nie śpiąc .

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skąd takie daleko idące wnioski wysnułeś!

Wentylacja ma działać niezależnie czy są grzejniki czy podłogówka źródło ciepła nie ma znaczenia.

Czyli Pan Fenix2 nakazuje tym zarządzeniem że od dziś każda wentylacja ma działać czy to jest wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna niezależnie od pogody .

Teoretycznie tak ale potrzeby rodziny się zmieniają , patrząc np. na nasze dzieci to one sporo czasu spędzają w sypialni za dnia nie śpiąc .

Przyjacielu, mam w każdej sypialni na poddaszu regulator i w każdej z nich temp. ustawiona inaczej: córcia woli w dzień 22,5°, a w nocy 22, syn na noc ustawioną ma 19, a w dzień 21,25°, a my w naszej sypialni mamy zawsze 22. Na dole, przestrzeń otwarta, czyli kuchnia, jadalnia i salon - 80 mkw, optymalna dla nas temp. to 23°. Nie wyobrażam sobie takiej sterowalności na samych kaloryferach. Przy podłogówce w każdym miejscu pomieszczenia panuje ta sama temp., a przy grzejnikach jest zbyt wielka strefowość cieplna, co w przestrzeniach otwartych jest co najmniej kłopotliwe.

Przyjacielu, mam w każdej sypialni na poddaszu regulator i w każdej z nich temp. ustawiona inaczej: córcia woli w dzień 22,5°, a w nocy 22, syn na noc ustawioną ma 19, a w dzień 21,25°, a my w naszej sypialni mamy zawsze 22. Na dole, przestrzeń otwarta, czyli kuchnia, jadalnia i salon - 80 mkw, optymalna dla nas temp. to 23°. Nie wyobrażam sobie takiej sterowalności na samych kaloryferach. Przy podłogówce w każdym miejscu pomieszczenia panuje ta sama temp., a przy grzejnikach jest zbyt wielka strefowość cieplna, co w przestrzeniach otwartych jest co najmniej kłopotliwe.

Ta właśnie wygląda sterowalność podłogówki a żeby nie było za bardzo przylukrowane to też ma to wady ,powiem że zbyt uprościłeś opis sterowania ,rozpatrując przykładowo sterowalność temperatury w pokoju syna ,( syn na noc ustawioną ma 19, a w dzień 21,25°) nie możesz prztyknąć palcami i przestawić temperatury a ona się zaraz zmieni, więc są godziny a nie minuty jak przy ogrzewaniu grzejnikowym ,kiedy twój syn ma w pokoju i 20*C więc nie do końca piszesz prawdę .Strefowość cieplna w przyrodzie to zjawisko nagminne.

Ta właśnie wygląda sterowalność podłogówki a żeby nie było za bardzo przylukrowane to też ma to wady ,powiem że zbyt uprościłeś opis sterowania ,rozpatrując przykładowo sterowalność temperatury w pokoju syna ,( syn na noc ustawioną ma 19, a w dzień 21,25°) nie możesz prztyknąć palcami i przestawić temperatury a ona się zaraz zmieni, więc są godziny a nie minuty jak przy ogrzewaniu grzejnikowym ,kiedy twój syn ma w pokoju i 20*C więc nie do końca piszesz prawdę .Strefowość cieplna w przyrodzie to zjawisko nagminne.

Zapomniałeś Przyjacielu, że regulator działa w oparciu o zegar, znając swój rozkład dnia, łatwo jest przewidzieć zatem kiedy podłogówka może już przestać grzać, oraz ile wcześniej zanim się obudzisz ta temp. ma być podniesiona - uwierz mi, że ta bezwładność cieplna nie jest taka straszna. Zawsze ostatecznie można pomieszczenie przewietrzyć...

Jestem bardzo zadowolony z podłogówki w domku, a mam porównanie z kaloryferami, bo mieszkałem długie lata w bloku, również mieszkałem w kamienicy z piecami kaflowymi (to tak, jakby podłogówka z kaloryferem w jednym), ale nie zamieniłbym podłogówki na kaloryfery. Czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że albo nie masz doświadczenia z podłogówką, albo masz ją wykonaną bardzo niesolidnie. Już ktoś na tym forum napisał, że o podłogówce najwięcej złego mają do powiedzenia ci, co jej nie mają...

Zapomniałeś Przyjacielu, że regulator działa w oparciu o zegar, znając swój rozkład dnia, łatwo jest przewidzieć zatem kiedy podłogówka może już przestać grzać, oraz ile wcześniej zanim się obudzisz ta temp. ma być podniesiona - uwierz mi, że ta bezwładność cieplna nie jest taka straszna. Zawsze ostatecznie można pomieszczenie przewietrzyć...

Jestem bardzo zadowolony z podłogówki w domku, a mam porównanie z kaloryferami, bo mieszkałem długie lata w bloku, również mieszkałem w kamienicy z piecami kaflowymi (to tak, jakby podłogówka z kaloryferem w jednym), ale nie zamieniłbym podłogówki na kaloryfery. Czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że albo nie masz doświadczenia z podłogówką, albo masz ją wykonaną bardzo niesolidnie. Już ktoś na tym forum napisał, że o podłogówce najwięcej złego mają do powiedzenia ci, co jej nie mają...

Nie zapomniałem ,nie ma znaczenia o której w trakcie całej doby się zmieni na te 20*C faktem jest że są długie fazy i jest to temperatura przejściowa .

Podłogówkę mam ponad 10 lat i grzejniki też w jednym domu, wiem co piszę i też jestem zadowolony z podłogówki jak również z grzejników .

Co do kaloryferów w bloku to nieporozumienie też mieszkałem przez pewien czas ,wtedy zawory nie działały, lub były zapieczone ,a grzejnikiem można by prasować koszulę .To jak porównywać komunę z kapitalizmem .

Zapewniam że mam podłogówkę zrobioną wręcz z pedantyczną starannością i doświadczenia z podłogówką do obrzydzenia.

Po prostu po tylu latach nie rajcuje mnie już tak to wszystko i na spokojnie wyciągam wnioski .

Jak bardzo wzrósł koszt instalacji w przypadku posiadania regulatorów w każdym pokoju/sypialni?

animuss, często masz rację, ale czasami pieprzysz jak potłuczony.

Wentylacja ma działać w każdym domu, urzędzie czy szpitalu. Jeżeli jest to grawitacyjna i warunki osłabiają jej działanie to należy uchylić okna. Wentylacja musi działać!!!

Idziesz ze mną o zakład, że idzie zrobić podłogówke sterowalną niemal jak grzejniki?

Dlaczego uważasz, że na podłogówkę nie wolno nic kłaść? Ja mam na niej od czterech lat grubą włochatą wykładzinę i nie widzę problemu.

animuss, często masz rację, ale czasami pieprzysz jak potłuczony.

Wentylacja ma działać w każdym domu, urzędzie czy szpitalu. Jeżeli jest to grawitacyjna i warunki osłabiają jej działanie to należy uchylić okna. Wentylacja musi działać!!!

Idziesz ze mną o zakład, że idzie zrobić podłogówke sterowalną niemal jak grzejniki?

Dlaczego uważasz, że na podłogówkę nie wolno nic kłaść? Ja mam na niej od czterech lat grubą włochatą wykładzinę i nie widzę problemu.

Wentylacja grawitacyjna , z nią jest zawsze problem ,co robią zimą ludzie w swoich domach ,zamykają szczelnie okna zaklejają kanały wentylacyjne uszczelniają co się da bo kojarzy im się to najprawdopodobniej z oszczędzaniem energii :) Nowoczesne okna mają po 2-3 uszczelki ,nawet drzwi -futryny teraz są z uszczelkami ,zasada jest jedna dla wszystkich żeby coś mogło wyjść czyli powietrze to musi mieć możliwość coś wejść w to miejsce tylko gdzie te kanały nawiewowe są .Wentylacja mechaniczna to inna bajka .

Dobrze że użyłeś słowa niemal jak grzejniki ,a grzejniki napędzane wodą są różne żeliwne,stalowe ,konwektorowe.

Wpuszczając matę grzewczą bezpośrednio pod płytki można zrobić jakąś tam podłogówkę .

Nigdzie ni napisałem że niewolno nic kłaść ,ale kiedyś zastanawiałem się nad położeniem grubego parkietu z korka na posadzce ale zrezygnowałem. Wiele materiałów podłogowych, które są bezpieczne przy niższych temperaturach , po podgrzaniu na podłogówce , może emitować do pomieszczenia substancje toksyczne. .

Edytowane przez animuss

Wentylacja grawitacyjna , z nią jest zawsze problem ,co robią zimą ludzie w swoich domach ,zamykają szczelnie okna zaklejają kanały wentylacyjne uszczelniają co się da bo kojarzy im się to najprawdopodobniej z oszczędzaniem energii :) Nowoczesne okna mają po 2-3 uszczelki ,nawet drzwi -futryny teraz są z uszczelkami ,zasada jest jedna dla wszystkich żeby coś mogło wyjść czyli powietrze to musi mieć możliwość coś wejść w to miejsce tylko gdzie te kanały nawiewowe są .

Czyli w tym wypadku mając grzejniki nie będzie problemu?

Czyli w tym wypadku mając grzejniki nie będzie problemu?

Jeszcze raz .:)

Leżąc w bezruchu -śpiąc ,kaloryfer wspomaga ,ruch powietrza wewnątrz pokoju-mieszkania ,nawet zamkniętego szczelnie(przebiega tam jakaś wymiana ),podłogówka nie .

Jeżeli grzejnik wspomaga ruch powietrza to jak jest łatwiej ciągnąć wóz lekko z górki czy jak droga biegnie poziomo zakładając że jakoś tam ta wentylacja działa .

Stare domy nie zawsze współgrają i można powiązać z nowoczesną technologią,albo trzeba zastosować kilka rozwiązań na raz .

Dla wszystkich ,którzy przypuścili na mnie atak .

Mam prawie 250 m2 podłogówki j jestem bardzo z niej zadowolony

jak bym miał teraz wybór zrobił bym też podłogówkę w tych samych pomieszczeniach .

Niestety każdy rodzaj ogrzewania ma zalety i wady i trzeba się z tym pogodzić.

Dlatego projektując rodzaj ogrzewania do budynku-mieszkania najlepiej dopasować go do własnych potrzeb i potrzeb budynku ,wtedy jednak trzeba wiedzieć ,znać zalety i wady każdego z nich ,a nie powtarzać jak mantrę najlepsze podłogowe .

Edytowane przez animuss

Mieszasz wentylacje z ogrzewaniem. Jak nie ma wentylacji to grzejnik nic nie da. Mieszanie wody w zamkniętej butelce nie powoduje jej osłodzenia.

Najpierw piszesz że ludzie zimą likwidują wentylację dla zysków a teraz piszesz, że jednak to trochę działa. Albo działa, albo nie działa, zdecyduj się.

A jeżeli trochę działa, to wiesz chyba dobrze, że zimą wentylacja grawitacyjna działa wręcz zajebiście i grzejnik czy podłogówka nie ma tu nic do rzeczy! Jeżeli wentylacja jest skopana to należy poprawić wentylacje a nie pakować grzejnik. Przecież to głupota na kółkach!!!

Odpowiadając na pytanie wątku-dla jednego ma sens,dla drugiego nie.Mój wuj,człowiek wykształcony i podróżujący po niemalże całym świecie,wybudował się dwa lata temu i nie ma wcale podłogówki tylko grzejniki.W całym domu ma parkiet,jest ciepło i przytulnie.

Niektórzy uparcie forsują swoje racje jako jedynie słuszną opcję,to,że ktoś myśli inaczej nie mieści im w głowach,proponuję poszerzyć horyzonty,niech każdy wybiera jak chce i niech się cieszy,że wybrał najlepiej dla siebie.

Odpowiadając na pytanie wątku-dla jednego ma sens,dla drugiego nie.Mój wuj,człowiek wykształcony i podróżujący po niemalże całym świecie,wybudował się dwa lata temu i nie ma wcale podłogówki tylko grzejniki.W całym domu ma parkiet,jest ciepło i przytulnie.

Niektórzy uparcie forsują swoje racje jako jedynie słuszną opcję,to,że ktoś myśli inaczej nie mieści im w głowach,proponuję poszerzyć horyzonty,niech każdy wybiera jak chce i niech się cieszy,że wybrał najlepiej dla siebie.

Tu nie chodzi o wybór, każdy ma swój cyrk i swoje małpy. Tu chodzi o mity dotyczące ogrzewania podłogowego. A najczęściej opowiadają je ci którzy albo tej podłogówki nie mają, albo mają ją skopaną. Ci są najgorsi.