fenix2 31.01.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Mieszasz wentylacje z ogrzewaniem. Jak nie ma wentylacji to grzejnik nic nie da. Mieszanie wody w zamkniętej butelce nie powoduje jej osłodzenia. Dokładnie miałem to samo napisać. Ale mi się nie chce bo to jak rozmowa ch...a z butem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.01.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Mieszasz wentylacje z ogrzewaniem. Właśnie wyrywkowe rozpatrywanie systemów ,prowadzi do błędów ,trzeba patrzyć na całość jako mechanizm związany z naszą egzystencją . Mieszanie wody w zamkniętej butelce nie powoduje jej osłodzenia. Nietrafne porównanie Właśnie wsypanie cukru do butelki nie spowoduje osłodzenia całej wody w takim samym stosunku, a dopiero mieszanie spowoduje jej szybkie osłodzenie ,zabrakło zasadniczego elementu poboru tlenu i wydalaniu dwutlenku węgla . Edytowane 31 Stycznia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Widać nie potrafisz się przyznać do gadania głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.01.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Och Ty! Moją stodołę o łącznej pow. 220 m2 nazwałeś kiedyś rezydencją, a sam pewnie quadem jeździsz z salonu do kuchni po kawę! To i tak 38kW-owa besta mi nie pasuje . Dom w centrum miasta buduje się i w dół i w górę i gdzie się da ,ale nie mam ogródka Ta 38kW-owa besta grzeje aż miło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.01.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Widać nie potrafisz się przyznać do gadania głupot. Niczego nie powinno się bagatelizować co wpływa na nasze zdrowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Niczego nie powinno się bagatelizować co wpływa na nasze zdrowie . Oczywiście, ale dojdźmy do jakiegoś porozumienia. Skopana wentylacja w sypialni. Poprawiamy wentylacje czy wstawiamy grzejnik zamiast podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 31.01.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jak bardzo wzrósł koszt instalacji w przypadku posiadania regulatorów w każdym pokoju/sypialni? Centralne robiliśmy w 2010 r., więc cen Ci dokładnie nie podam, ale postawiliśmy instalatorowi sprawę jasno: podłogówka ma być w największym stopniu sterowalna i regulowarna. Ostatecznie inwestycja wzrosła o jakieś 35-40 % jak nie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 31.01.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jak udaje Ci się osiągać taką amplitudę? Intensywne wietrzenie przed snem? Intensywne wietrzenie działa na krótką chwilę. Wszystko zależy od automatyki. Po prostu parametry zostały tak dobrane, że regulator (mówiąc na chłopski rozum) odpowiednio wcześnie wyłącza/włącza zawory na rozdzielaczu. Zakładając, że wstaję o 7, a kładę się o 22, zasilanie jest więc przykręcane ok. 18, natomiast grzać zaczyna na tych pętlach ok. 4. Regulator na bieżąco zczytuje temp. zarówno powietrza w pomieszczeniu, jak i temp. samej podłogi. Tak mniej więcej tłumaczył nam to nasz instalator, co więcej, to naprawdę działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 31.01.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jeszcze raz . Leżąc w bezruchu -śpiąc ,kaloryfer wspomaga ,ruch powietrza wewnątrz pokoju-mieszkania ,nawet zamkniętego szczelnie(przebiega tam jakaś wymiana ),podłogówka nie . Jeżeli grzejnik wspomaga ruch powietrza to jak jest łatwiej ciągnąć wóz lekko z górki czy jak droga biegnie poziomo zakładając że jakoś tam ta wentylacja działa . Stare domy nie zawsze współgrają i można powiązać z nowoczesną technologią,albo trzeba zastosować kilka rozwiązań na raz . Dla wszystkich ,którzy przypuścili na mnie atak . Myślę, że mieszasz pojęcia wentylacji z konwekcją. Tobie chodzi o to, że leżąc w bezruchu obserwujesz, jak nad grzejnikami powietrze porusza np. firanką, podczas, gdy przy podłogówce tego nigdy nie zauważysz... To jest konwekcja, która zachodzi w obydwu przypadkach, ale nad kaloryferem działa w pionie i im bliżej źródła ciepła, tym bardziej dynamicznie ciepłe powietrze unosi się pod sufit, a zimne nie mając gdzie tak szybko uciec, opada wzdłuż sufitu, po przeciwnej od kaloryfera ścianie, ku podłodze. W przypadku podłogówki konwekcja występuje tylko w jednym kierunku - w górę. Dlaczego?! Inne temp. zasilania, przy podłogówce praktycznie wyeliminowana jest strefowość cieplna (grzeje cała powierzchnia), itp. Wentylacja nie wiele ma tu do rzeczy, a i tu mieszasz wg mnie pojęcie wentylacji z przeciągiem Ale ja tylko biedny żuczek jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Centralne robiliśmy w 2010 r., więc cen Ci dokładnie nie podam, ale postawiliśmy instalatorowi sprawę jasno: podłogówka ma być w największym stopniu sterowalna i regulowarna. Ostatecznie inwestycja wzrosła o jakieś 35-40 % jak nie lepiej. Możesz opisać, jakie rozwiązanie zastosowałeś? To znaczy masz jakiś sterownik, czy po porostu w każdym pomieszczeniu termostaty, a do nich podłączone elektrozawory na pętlach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Oczywiście, ale dojdźmy do jakiegoś porozumienia. Skopana wentylacja w sypialni. Poprawiamy wentylacje czy wstawiamy grzejnik zamiast podłogówki? Tak dojdźmy OP + WM = sypialnia. OP - ogrzew.podłogowe WM - wentylacja mechaniczna Ciąg wentylacyjny grawitacyjny jeżeli jest , jest : W trakcie ogrzewania podłogówką : rozkład temperatur jest prawie równy jednak najzimniej jest pod sufitem, więc chłodniejsze powietrze przepływając słabiej ogrzewa ścianki kanału wentylacyjnego ,słabszy ciąg. -brak ruchu powietrza w pomieszczeniu -chłodniejsze powietrze może w sobie pomieścić (rozpuścić) mniejszą ilość wody -wydychanej pary przez człowieka . -kładąc się do łóżka zbliżamy głowę i całe ciało do źródła ciepła i wyższą temperaturę , -wiele materiałów podłogowych, po podgrzaniu na podłogówce , może emitować do pomieszczenia substancje toksyczne. Przy ogrzewaniu grzejnikowym: -cieplejsze powietrze unosi się pod sufitem , więc cieplejsze powietrze przepływając lepiej ogrzewa ścianki kanału wentylacyjnego lepszy ciąg , -ciągły ruch ciepłego powietrza wspomaga wentylację -ciepłe powietrze może w sobie pomieścić (rozpuścić) dużo wody --wydychanej pary przez człowieka .wilgoć podąża w stronę kanału wentylacyjnego . -kładąc się do łózka z automatu bez jakiejkolwiek regulacji oraz kosztów z tym związanych obniżania temperatury kładziemy głowę i całe ciało w niższej temperaturze. http://www.fizyka.net.pl/ciekawostki/grafika/konwekcja.jpg Następuje krążenie (cyrkulacja) powietrza po pokoju; nosi nazwę prądów konwekcyjnych, a samo zjawisko powstawania prądów nosi nazwę konwekcji. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Myślę, że mieszasz pojęcia wentylacji z konwekcją. Tobie chodzi o to, że leżąc w bezruchu obserwujesz, jak nad grzejnikami powietrze porusza np. firanką, podczas, gdy przy podłogówce tego nigdy nie zauważysz... To jest konwekcja, która zachodzi w obydwu przypadkach, ale nad kaloryferem działa w pionie i im bliżej źródła ciepła, tym bardziej dynamicznie ciepłe powietrze unosi się pod sufit, a zimne nie mając gdzie tak szybko uciec, opada wzdłuż sufitu, po przeciwnej od kaloryfera ścianie, ku podłodze. W przypadku podłogówki konwekcja występuje tylko w jednym kierunku - w górę. Dlaczego?! Inne temp. zasilania, przy podłogówce praktycznie wyeliminowana jest strefowość cieplna (grzeje cała powierzchnia), itp. Wentylacja nie wiele ma tu do rzeczy, a i tu mieszasz wg mnie pojęcie wentylacji z przeciągiem Ale ja tylko biedny żuczek jestem... Ciepło w ogrzewaniu podłogowym jest przekazywane przez promieniowanie a znikomy margines przez konwekcję , wysokość wnętrza nie ma większego wpływu na komfort cieplny przebywających w nim osób. Temperatura jest najwyższa tuż przy podłodze i maleje wraz ze wzrostem wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 http://www.ogrzewamy.pl/wp-content/uploads/2012/03/sposob_przekazywania_ciepla1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Temu panu już podziękujemy. Zbyt kręci. Zimą wentylacja działa każda, nawet grawitacyjna. I to zdecydowanie za dobrze. I nie ma najmniejszego znaczenia czy zamontujemy grzejnik czy damy podłogówkę. Wentylacja i tak będzie hulać jak cholera. Oczywiście jak jest zrobiona poprawnie. Jeżeli nie jest to nie leczymy tego wstawiając grzejnik!O spaniu bliżej źródła ciepła nawet nie chce mi się rozpisywać. Podłoga w sypialni ma u mnie max 26 stopni (podłoga, nie temperatura w sypialni), a grzejnik też w wielu sypialniach może być blisko łóżka a ma temperaturę znacznie wyższą. Powtarzasz zabobony, które kiedyś gdzieś usłyszałeś. Ja jako królik doświadczalny oświadczam ci, że po czterech latach spania w sypialni z podłogówką twierdzę, że komfort jest większy niż w wielu sypialniach w których spałem, a w których były grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.01.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 http://www.ogrzewamy.pl/wp-content/uploads/2012/03/sposob_przekazywania_ciepla1.jpg Przeczytaj chociaż to co na niebiesko nie bądź taki leniwy : http://img801.imageshack.us/img801/6513/beztytuujfc.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 w wielu sypialniach w których spałem jak żona się dowie to już sobie "pooddychałeś "... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 jak żona się dowie to już sobie "pooddychałeś "... Żona wie że miałem bujne życie Doświadczenie zbierałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.01.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) To że 30% przy podłogowym przez konwekcję nie oznacza że wentylacja nie działa! A skoro aż 30% to twoja teoria o "staniu" powietrza została obalona. W sypiali powinno stać co innego. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 W sypiali powinno stać co innego. Patrząc na jego awatar to mogą być z tym problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 01.02.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Możesz opisać, jakie rozwiązanie zastosowałeś? To znaczy masz jakiś sterownik, czy po porostu w każdym pomieszczeniu termostaty, a do nich podłączone elektrozawory na pętlach? Jest i jednostka sterująca i regulatory pokojowe z elektrozaworami. Problem był już za sprzęgłem, aby to zadziałało zamontowaliśmy osobne mieszacze. Zestaw mam taki: Vaillant ecoTEC plus VC , 2 zestawy mieszające meibesa + pompa na grzejniki, sterownik Vaillant calorMATIC VRC 630, rozdzielacze Purmo: 5 sekcji na grzejniki, 8 sekcji podłoga parter, 8 sekcji podłoga poddasze z elektrozaworami i regulatorami. Kluczem do sukcesu był VRC 630. Efekty: kubatura domu ok. 500 m3, powierzcznia do ogrzania 180 m2, średni miesięczny rachunek z sezonu grzewczego w tym roku niecałe 400 zł (w tym cwu i gotowanie). Mnie wynik satysfakcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts