Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Efekty: kubatura domu ok. 500 m3, powierzcznia do ogrzania 180 m2, średni miesięczny rachunek z sezonu grzewczego w tym roku niecałe 400 zł (w tym cwu i gotowanie). Mnie wynik satysfakcjonuje.

ale to akurat jest zasługą małego zapotrzebowania na energię przez ten budynek, cały ten skomplikowany układ sterujący ma z tym bardzo niewiele wspólnego ...;)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Intensywne wietrzenie działa na krótką chwilę. Wszystko zależy od automatyki. Po prostu parametry zostały tak dobrane, że regulator (mówiąc na chłopski rozum) odpowiednio wcześnie wyłącza/włącza zawory na rozdzielaczu. Zakładając, że wstaję o 7, a kładę się o 22, zasilanie jest więc przykręcane ok. 18, natomiast grzać zaczyna na tych pętlach ok. 4. Regulator na bieżąco zczytuje temp. zarówno powietrza w pomieszczeniu, jak i temp. samej podłogi. Tak mniej więcej tłumaczył nam to nasz instalator, co więcej, to naprawdę działa.

U mnie temperatura w pomieszczeniu obniża się o 1*C na 12h. Jak Tobie udaje się osiągać w dzień 21,25*C, a w nocy 19*C? Świetna automatyka :), czy słabo ocieplony budynek?

U niego prawdopodobnie jest warstwa styropianu pod raczej cienką wylewką co sprzyja większej sterowalności. Gdyby dać 10 cm styro i 4-5cm anhydrytu to jest to możliwe do osiągnięcia tylko nici z II taryfy dla nas a on grzeje gazem więc mu wszystko jedno kiedy.

Faktycznie na poddaszu mieliśmy poważny problem z wysokością wylewek (drzwi balkonowe były zamontowane na różnych poziomach). W niektórych pomieszczeniach trzeba było zrezygnować całkiem ze styro, a zamienić go na specjalistyczną matę izolacyjną o gr. do 1 cm. Same wylewki też mieszczą się w tej minimalnej dopuszczalnej grubości.

Czas, w jakim wychładza się pomieszczenie nie zależy od grubości posadzki :), ale od straty. Nawet, gdyby ogrzewał pokój grzejnikami, to w przypadku zakręcenia termostatu potrzeba czasu na obniżenie temperatury pomieszczenia o 2*C. Więc dwukrotne wahnięcia temperatury pomieszczenia na poziomie 19-21.25*C w przeciągu doby są zastanawiające.

Jeżeli jest mała akumulacyjność to tak być może.

no mój dom raczej akumulacyjny nie jest ...

przy silnych mrozach mam ok. 0,2* spadku na godzinę więc jak dla mnie to jakaś "piana" z tymi wahnięciami pomiędzy 19 a 21* ...

obstawiam że ten cały "automat" dąży do takich nastawień, w rzeczywistości dom w porywach łapie te 21* a potem próbuje zejść do tych 19* wyłączając ogrzewanie...

przy takich ustawieniach w budynku będzie utrzymywało się średnio ok. 20* i tyle... ( dlatego takie przyzwoite zużycie gazu...;))

no mój dom raczej akumulacyjny nie jest ...

przy silnych mrozach mam ok. 0,2* spadku na godzinę więc jak dla mnie to jakaś "piana" z tymi wahnięciami pomiędzy 19 a 21* ...

obstawiam że ten cały "automat" dąży do takich nastawień, w rzeczywistości dom w porywach łapie te 21* a potem próbuje zejść do tych 19* wyłączając ogrzewanie...

przy takich ustawieniach w budynku będzie utrzymywało się średnio ok. 20* i tyle... ( dlatego takie przyzwoite zużycie gazu...;))

Przekonywać na siłę nikogo nie zamierzam, bo już z tego wyrosłem. Między innymi dlatego, że na tym forum jest tylu znawców/niedowiarków nie udzielam się tu tak, jak kiedyś, bo przepychanki słowne "dla zasady" nigdy do niczego nie prowadzą. Ja wychodzę z prostego założenia: jeżeli coś u mnie nie działa / nie sprawdza się, nie znaczy to, że nie może działać u innych.

Przekonywać na siłę nikogo nie zamierzam, bo już z tego wyrosłem. Między innymi dlatego, że na tym forum jest tylu znawców/niedowiarków nie udzielam się tu tak, jak kiedyś, bo przepychanki słowne "dla zasady" nigdy do niczego nie prowadzą. Ja wychodzę z prostego założenia: jeżeli coś u mnie nie działa / nie sprawdza się, nie znaczy to, że nie może działać u innych.

a coś cie "zabolało"...?

gdzie napisałem coś nie po twojej myśli...

akurat wiem jak reaguje budynek z takim ustawieniem ogrzewania, tak się składa że mam NIE centralny system ogrzewania we własnej chałupie ...;)

Zabolało to za mocne słowo, raczej rozweseliło, bo nie stwierdzając "organoleptycznie" ;) poddaliście w wątpliwość moje słowa. Skoro twierdzę, że taką amplitudę temp. uzyskuję, to, uwierz mi, nie rzucam słów na wiatr... Temat mnie zaciekawił, postanowiłem się wypowiedzieć o swoich doświadczeniach, ktoś zadał mi pytanie, odpowiedziałem, jak mam - pisałem tylko o swoim rozwiązaniu, nie teoretyzowałem, więc czemu ktoś poddaje w wątpliwość moje słowa?

Pozdrawiam :) :D

Oczywiście że możesz tak zrobić. Wystarczy przykręcić ręcznie pętle na rozdzielaczu (10 sekund), albo zainwestować w droższe sterowanie elektroniką (przy wodnej ja osobiście sensu nie widzę)

dlaczego przy wodnej sterowanie elektronika jest bez sensu - wlasnie tak chcielismy zrobic...