jasiek71 01.02.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Efekty: kubatura domu ok. 500 m3, powierzcznia do ogrzania 180 m2, średni miesięczny rachunek z sezonu grzewczego w tym roku niecałe 400 zł (w tym cwu i gotowanie). Mnie wynik satysfakcjonuje. ale to akurat jest zasługą małego zapotrzebowania na energię przez ten budynek, cały ten skomplikowany układ sterujący ma z tym bardzo niewiele wspólnego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.02.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Intensywne wietrzenie działa na krótką chwilę. Wszystko zależy od automatyki. Po prostu parametry zostały tak dobrane, że regulator (mówiąc na chłopski rozum) odpowiednio wcześnie wyłącza/włącza zawory na rozdzielaczu. Zakładając, że wstaję o 7, a kładę się o 22, zasilanie jest więc przykręcane ok. 18, natomiast grzać zaczyna na tych pętlach ok. 4. Regulator na bieżąco zczytuje temp. zarówno powietrza w pomieszczeniu, jak i temp. samej podłogi. Tak mniej więcej tłumaczył nam to nasz instalator, co więcej, to naprawdę działa. U mnie temperatura w pomieszczeniu obniża się o 1*C na 12h. Jak Tobie udaje się osiągać w dzień 21,25*C, a w nocy 19*C? Świetna automatyka , czy słabo ocieplony budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 U mnie temperatura w pomieszczeniu obniża się o 1*C na 12h. Jak Tobie udaje się osiągać w dzień 21,25*C, a w nocy 19*C? Świetna automatyka , czy słabo ocieplony budynek? Puszcza w rurki zimą wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 01.02.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 U mnie temperatura w pomieszczeniu obniża si o 1*C na 12h. Jak Tobie udaje się osiągać w dzień 21,25*C, a w nocy 19*C? Świetna automatyka , czy słabo ocieplony budynek? Nie zastanawiam się nad tym, grunt, że działa, a rachunki za gaz są na zadowalającym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.02.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 U niego prawdopodobnie jest warstwa styropianu pod raczej cienką wylewką co sprzyja większej sterowalności. Gdyby dać 10 cm styro i 4-5cm anhydrytu to jest to możliwe do osiągnięcia tylko nici z II taryfy dla nas a on grzeje gazem więc mu wszystko jedno kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 U niego prawdopodobnie jest warstwa styropianu pod raczej cienką wylewką co sprzyja większej sterowalności. Gdyby dać 10 cm styro i 4-5cm anhydrytu to jest to możliwe do osiągnięcia tylko nici z II taryfy dla nas a on grzeje gazem więc mu wszystko jedno kiedy. I tak zapewne jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 01.02.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Faktycznie na poddaszu mieliśmy poważny problem z wysokością wylewek (drzwi balkonowe były zamontowane na różnych poziomach). W niektórych pomieszczeniach trzeba było zrezygnować całkiem ze styro, a zamienić go na specjalistyczną matę izolacyjną o gr. do 1 cm. Same wylewki też mieszczą się w tej minimalnej dopuszczalnej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.02.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Czas, w jakim wychładza się pomieszczenie nie zależy od grubości posadzki , ale od straty. Nawet, gdyby ogrzewał pokój grzejnikami, to w przypadku zakręcenia termostatu potrzeba czasu na obniżenie temperatury pomieszczenia o 2*C. Więc dwukrotne wahnięcia temperatury pomieszczenia na poziomie 19-21.25*C w przeciągu doby są zastanawiające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 01.02.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Gryfpc dawno Cię nie było, witaj, śledziłam Twój dziennik budowy, bo budowaliśmy te same domy i gdzieś się zgubiłeś; a może reaktywujesz swój dziennik, tak dobrze Ci szło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Jeżeli jest mała akumulacyjność to tak być może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Jeżeli jest mała akumulacyjność to tak być może. no mój dom raczej akumulacyjny nie jest ... przy silnych mrozach mam ok. 0,2* spadku na godzinę więc jak dla mnie to jakaś "piana" z tymi wahnięciami pomiędzy 19 a 21* ... obstawiam że ten cały "automat" dąży do takich nastawień, w rzeczywistości dom w porywach łapie te 21* a potem próbuje zejść do tych 19* wyłączając ogrzewanie... przy takich ustawieniach w budynku będzie utrzymywało się średnio ok. 20* i tyle... ( dlatego takie przyzwoite zużycie gazu...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Chyba że puszcza w rurki zimną wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.02.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Chyba że puszcza w rurki zimną wodę A czyni to inteligentna automatyka Najważniejsze zadowolenie użytkownika/właściciela ze zużycia gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 01.02.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 no mój dom raczej akumulacyjny nie jest ... przy silnych mrozach mam ok. 0,2* spadku na godzinę więc jak dla mnie to jakaś "piana" z tymi wahnięciami pomiędzy 19 a 21* ... obstawiam że ten cały "automat" dąży do takich nastawień, w rzeczywistości dom w porywach łapie te 21* a potem próbuje zejść do tych 19* wyłączając ogrzewanie... przy takich ustawieniach w budynku będzie utrzymywało się średnio ok. 20* i tyle... ( dlatego takie przyzwoite zużycie gazu...) Przekonywać na siłę nikogo nie zamierzam, bo już z tego wyrosłem. Między innymi dlatego, że na tym forum jest tylu znawców/niedowiarków nie udzielam się tu tak, jak kiedyś, bo przepychanki słowne "dla zasady" nigdy do niczego nie prowadzą. Ja wychodzę z prostego założenia: jeżeli coś u mnie nie działa / nie sprawdza się, nie znaczy to, że nie może działać u innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Przekonywać na siłę nikogo nie zamierzam, bo już z tego wyrosłem. Między innymi dlatego, że na tym forum jest tylu znawców/niedowiarków nie udzielam się tu tak, jak kiedyś, bo przepychanki słowne "dla zasady" nigdy do niczego nie prowadzą. Ja wychodzę z prostego założenia: jeżeli coś u mnie nie działa / nie sprawdza się, nie znaczy to, że nie może działać u innych. a coś cie "zabolało"...? gdzie napisałem coś nie po twojej myśli... akurat wiem jak reaguje budynek z takim ustawieniem ogrzewania, tak się składa że mam NIE centralny system ogrzewania we własnej chałupie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 01.02.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Zabolało to za mocne słowo, raczej rozweseliło, bo nie stwierdzając "organoleptycznie" poddaliście w wątpliwość moje słowa. Skoro twierdzę, że taką amplitudę temp. uzyskuję, to, uwierz mi, nie rzucam słów na wiatr... Temat mnie zaciekawił, postanowiłem się wypowiedzieć o swoich doświadczeniach, ktoś zadał mi pytanie, odpowiedziałem, jak mam - pisałem tylko o swoim rozwiązaniu, nie teoretyzowałem, więc czemu ktoś poddaje w wątpliwość moje słowa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.02.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Gryfpc a gdzie masz te grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 01.02.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Jeden w garażu, drugi w kotłowni, a trzeci w dolnej łazience. W jednej górnej nie ma potrzeby, natomiast w drugiej się jeszcze wachamy, bo jest nie wykończona, a przyłącz jest wyprowadzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 01.02.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Oczywiście że możesz tak zrobić. Wystarczy przykręcić ręcznie pętle na rozdzielaczu (10 sekund), albo zainwestować w droższe sterowanie elektroniką (przy wodnej ja osobiście sensu nie widzę) dlaczego przy wodnej sterowanie elektronika jest bez sensu - wlasnie tak chcielismy zrobic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts