Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

No brawo po takim poście ludziom zagościł uśmiech na twarzach.

Czy się da ?,da. Będzie ciepło ? ,będzie .Już widzę te nieświadome dzieci bawiące się na tych wykładzinach przesączonych chemią .

Wiele materiałów podłogowych jak dywany, wykładziny ,panele podłogowe ,pianki wygłuszające pod nimi ,nawet taśmy podklejające trzymające dywan i inne badziewia , po dodatkowym podgrzaniu na podłogówce , może zwiększyć do pomieszczenia emisję substancji toksycznych.

:D

Wiesz że niemal wszystkie wykładziny nadają się na ogrzewanie podłogowe? A wiesz że temperatura tej podłogi podobna jest do tej z lata gdy podłogówka nie grzeje?

Coraz żałośniejsze argumenty przytaczasz. Widać należysz do tych ze skopaną podłogówką.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy aby tylko ogrzewanie podłogowe ma taką "zaletę"...?

dotknij sobie jakiejś wykładziny czy czegokolwiek na które pada słońce w upalny letni dzień ...:yes:

wiem, wiem to od słońca się nie liczy bo to raptem do 50* dochodzi a "rozpędzona podłogówka łapie w porywach aż ze 26-27* ...:cool:

A czy uważasz że jak masz podłogówkę to u Ciebie słońce w upalny letni dzień nie będzie świecić.

W lato podłoga jest zimna i ona obniża temperaturę a nagrzewanie jest miejscowe a nie całej podłogi tak jak na ogrzewaniu podłogowym .

Zapomnieliście obywatelu o b.ważnym czynniku że w lato okna ludzie mają cały czas otwarte -uchronione . :)

:D

Wiesz że niemal wszystkie wykładziny nadają się na ogrzewanie podłogowe? A wiesz że temperatura tej podłogi podobna jest do tej z lata gdy podłogówka nie grzeje?

Coraz żałośniejsze argumenty przytaczasz. Widać należysz do tych ze skopaną podłogówką.

Niemal wszystkie nadają się ? czyli jednak nie wszystkie.

Na płocie pisało dupa ,pogłaskałem i wiór mi wlazł w rękę .

Żałosne jest twoje zachwalanie achy ,ochy

Latem okna są otwarte powtarzam się a niech tam

Skopaną to ty masz podłogówkę i może coś jeszcze .

Każdy system ma wady idealna jest tylko twoja wykładzina :lol2:

Chłopy, chyba lepiej odpuścić, niż się tak bezsensownie szarpać. Przecież każdy kij ma dwa końce i można się tak łapać za słowa bez końca. Consensus jest taki: kaloryfery, czy podłogówka - wybór i tak należy do inwestora, a każdy system ma i wady i zalety, więc należy do swojego trybu życia, czy też zasobności portfela dobrać indywidualnie.

A co do okien w upalne dni, nie każdy ma latem je otwarte. Jak jest zbyt duży gorąc na zewnątrz, to zamiast wpuszczać go do środka oknami, zasłaniam je i na pewno nie otwieram okien. Wtedy na zewnątrz mam skwar, a w domu przyjemny chłodek...

Witam wszystkich. Podłogówkę mamy w całym domu. Dzięki Liwko ani jednego grzejnika (z oszczędnosci też). W całym domu parkiet merbau, w łazienkach,pomieszczeniach gospodarczych i kuchni płytki. Sprawdza się super. Rurki pod parkietem są ułożone co 10 cm (oprócz jednego pokoju w którym panowie zaczeli i zrobili co 15cm i tam jest chłodniej). Piec kondensacyjny, rekuperacja. Ciepła podłoga przy podłogówce dobrze położonej to mit. Temperatura na wyjsciu z pieca ma 26 stopni. Temp ciała srednio 10 więcej.

Podłoga sporadycznie jest cieplejsza w kuchni lub w łazience rano, ale jest to przyjemne. W sypialni idealna dla nas temperatura 19,5. W tym chłodniejszym pokoju jest 19Salon 20,5 do 21,5 w dzień. Wszystko jest bezobsługowe, samo się reguluje i nie jest ani za zimno ani za ciepło- Ale to jest akurat subiektywne, bo jak ktoś jest przyzwyczajony do 26 to mówi że u nas jest zimno :), dla tych mamy kominek. Sa dwa rozdzielacze góra i dół, dodatkowo kazdy pokój ma regulację temperatury. Podłogówka sprawdza się w 100%, to taki duży grzejnik, nie musi być gorący bo jego powierzchnia jest duża. W styczniu piec spalił średnio 6,3 metra na dobę, z tego 1 metr zawsze idzie na wodę. Dom 145 metrów, 4 osoby. Parkiet nic się nie zmienił, w pokoju dzieci jest wykładzina zwykła nie specjalna. Cieszę sie, że nie mam grzejników, które szumią i śmierdzą kurzem. Nie odkurzam częsciej niż w blokach, a dzieci już nie chorują. Długo by pisać ale kto to przeczyta...

Też mam podłogówkę w całym domu(parterowy 140m2). Jest jedna wada.Dom jest dobrze zaizolowany,więc amplituda temp.zewn. 10oC nie robi różnicy.Czy minus 10,czy OoC to temp.podłogi 23oC powoduje że powietrze ma podobną.Ale 23oC przy podłogówce jest inne niż 21oC przy kaloryferach.Odczucie ciepła przy ogrzewaniu podłogowym jest niższe.Przy ogrzewaniu kaloryferowym 21oC to jest ciepło.Przy podłogowym 23oC nie do końca.

Też mam podłogówkę w całym domu(parterowy 140m2). Jest jedna wada.Dom jest dobrze zaizolowany,więc amplituda temp.zewn. 10oC nie robi różnicy.Czy minus 10,czy OoC to temp.podłogi 23oC powoduje że powietrze ma podobną.Ale 23oC przy podłogówce jest inne niż 21oC przy kaloryferach.Odczucie ciepła przy ogrzewaniu podłogowym jest niższe.Przy ogrzewaniu kaloryferowym 21oC to jest ciepło.Przy podłogowym 23oC nie do końca.

Dziwne, bo ja mam odczucie zupełnie odwrotne. Jesteś chyba tu pierwszy z takim odczuciem.

Witam wszystkich, mam mieć podłogówkę wodną w całym domu i mam już kilka wycen na jej wykonanie, moje pytanie:

-czy warto inwestować w rozbudowane sterowanie (5-8tyś więcej)?

Moim zdaniem nie warto. Ale jeżeli na takie się uprzesz, to pociągnij na razie tylko same kabelki i jeden sezon pomieszkaj bez tego sterowania. Jeżeli stwierdzisz że takie chcesz to sobie je zainstalujesz, choć w to wątpię...

Dziwne, bo ja mam odczucie zupełnie odwrotne. Jesteś chyba tu pierwszy z takim odczuciem.

Również uważam że to dziwne może coś pokręcił .

Witam wszystkich, mam mieć podłogówkę wodną w całym domu i mam już kilka wycen na jej wykonanie, moje pytanie:

-czy warto inwestować w rozbudowane sterowanie (5-8tyś więcej)?

Nie warto ,zwłaszcza że podłogówka ma możliwość samoregulacji ,ale są ludzie którzy lepiej się czują patrząc na system obwieszony automatyką .

podlogówka [szczeg w domu o dośc małym zapotrzebowaniu to rewelka]

przy mrozach do -15 miałem zasilanie 29-30 stop

przy 0 stop. to zasilanie 23-24 stop

w domu 22-23 średnio

czas pracy pompy to okolo8-10 h

fakt że teraz to z 5 h

w styczniu poszło 65kg brykietu -wiadomo że przepalanie wspomaga pracę pompy ale u mnie to jest bardziej efekt niepotrzebnego przegrzewania .

dwie drabinki pracują na temp w,podanej i o dziwo czuć ich efekt w łazienkach-po przerwie nocnej w łazienkach szybciej czuć wzrastanie temp.

polowa domu to deska 15mm

mam założone takie rurki [rotametry?] ale chcialbym trochę zdławić temp pod drewnem[potrzebnie?]

mogę coś w skrzynkach dołożyc?

aha przy temp 0 stop na 13 pętli przez tydzień pracowały 5 i spoko w domu była podobna temp

instalacja moim zdaniem jak najprostsza

podlogówka [szczeg w domu o dośc małym zapotrzebowaniu to rewelka]

przy mrozach do -15 miałem zasilanie 29-30 stop

przy 0 stop. to zasilanie 23-24 stop

w domu 22-23 średnio

czas pracy pompy to okolo8-10 h

fakt że teraz to z 5 h

w styczniu poszło 65kg brykietu -wiadomo że przepalanie wspomaga pracę pompy ale u mnie to jest bardziej efekt niepotrzebnego przegrzewania .

dwie drabinki pracują na temp w,podanej i o dziwo czuć ich efekt w łazienkach-po przerwie nocnej w łazienkach szybciej czuć wzrastanie temp.

polowa domu to deska 15mm

mam założone takie rurki [rotametry?] ale chcialbym trochę zdławić temp pod drewnem[potrzebnie?]

mogę coś w skrzynkach dołożyc?

aha przy temp 0 stop na 13 pętli przez tydzień pracowały 5 i spoko w domu była podobna temp

instalacja moim zdaniem jak najprostsza

Ok, instalacja jak najprostsza.

Martwią mnie okresy przejściowe kiedy w dzień do słoneczka 15* a w nocy na minusie, jak wtedy sprawdza się podłogówka (brak kominka)?

Po jakim czasie wodne ogrzewanie podłogowe pod drewnem zaczyna być odczuwalne?

Jaki rozstaw rurek masz pod drewnem a jaki pod płytkami?

Nie pokręcił.Nie pokręcił.Jak kaloryfer jest gorący to odbieram promieniowanie podczerwone w sposób namacalny.Jak moja podłoga ma 22-23oc to tego promieniowania nie odczuwam.Nie oznacza to , że jest istotną wadą podłogówki.To są tylko odczucia człowieka mającego zawsze kaloryfery i z doskoku piec kaflowy.Zresztą czy można mówić o wadzie.Temperatura 22-23oC pod nogami to komfort. W bloku też miałem tyle bo sąsiad z dołu mi podgrzewał.Zarzuty o puchnących nogach,miedzy bajki można włożyć.

Nie pokręcił.Nie pokręcił.Jak kaloryfer jest gorący to odbieram promieniowanie podczerwone w sposób namacalny.Jak moja podłoga ma 22-23oc to tego promieniowania nie odczuwam.Nie oznacza to , że jest istotną wadą podłogówki.To są tylko odczucia człowieka mającego zawsze kaloryfery i z doskoku piec kaflowy.Zresztą czy można mówić o wadzie.Temperatura 22-23oC pod nogami to komfort. W bloku też miałem tyle bo sąsiad z dołu mi podgrzewał.Zarzuty o puchnących nogach,miedzy bajki można włożyć.

A czytałeś to na niebiesko ? to o promieniowaniu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210318-Czy-jest-sens-robi%C4%87-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-ca%C5%82ym-domu&p=5789540&viewfull=1#post5789540

Fale cieplne podczarwone (ciepło promieniowania) jest niewidzialne. Dzięki skórze ludzkiej można je odczuwać jako że fale podczerwone mają tą właściwość, że podgrzewają materię, gdy się z nią zetkną.

Najprawdopodobniej masz lub miałeś gdzieś źle dobrane b.gorące grzejniki w pomieszczeniach ,(były zbyt małe żeby ogrzać pomieszczenie na niższej temperaturze zasilania ) . Wtedy jest podobny efekt jak przy ognisku, ale delikatniejszy ,z jednej strony czujesz ciepło z drugiej zimno i dzięki tej różnicy temperatur jest bardziej odczuwalne .

Edytowane przez animuss