Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Wiesz wybacz ale jeśli w takim celu mam wydać kilka tysięcy na sterowniki to naprawdę wolałbym dwa czy trzy razy w roku wejść do kotłowni i osobiście sam przestawić "wajchę". Przynajmniej będę wiedział jak wygląda piec lub PC bo tak to by można było zapomnieć.:D

A kasę bym wydał na uciechy cielesne.

W kotłowni jestem codziennie i to z zupełnie innych powodów :D

Zastanawiam się jaką wajchę masz na myśli :confused: Co do zamykania i otwierania poszczególnych obwodów ręcznie, to coś mi się wydaje, że to nie w kotłowni, tylko w skrzynkach się robi i dla każdego obwodu z osobna :yes: Jeśli się mylę, to mnie wyprostujcie :cool:

Nasze 18 siłowników, 16 termostatów i 2 listwy kosztowały 2800 zł.

A poza tym, to przecież Cię nie namawiam do zakupu tego ustrojstwa, tylko piszę do czego może ono służyć :D

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie widać różnicy to po co przepłacać !

Nie zgodzę się jest różnica w portfelu .

Ktoś znalazł niszę, produkuje te ustrojstwa ,chce je sprzedawać ,po pewnym czasie jak się zużyją znowu trzeba je kupić ,zapłacić też za prąd bo jest potrzebny do napędzania ,to wszystko ma sens ekonomiczny ,miejsca pracy itd...

Powiem więcej pewni instalatorzy od razu namawiają na założenie sterowania w ten sposób mogą ukryć swoje niedoróby ,

więc są też instalacje OP które bez tych ustrojstw nie działają dobrze są spieprzone ,dla nich jedynym ratunkiem jest stymulacja elektryczna obwodów podłogówki .

Powiem więcej pewni instalatorzy od razu namawiają na założenie sterowania w ten sposób mogą ukryć swoje niedoróby ,

więc są też instalacje OP które bez tych ustrojstw nie działają dobrze są spieprzone ,dla nich jedynym ratunkiem jest stymulacja elektryczna obwodów podłogówki .

Tu się mylisz, "mój" był bardzo zdziwiony po co mi to :rolleyes: Sama sobie za tym deptałam, żeby jak najniższą cenę wydeptać:yes:

A tak z czystej, wrodzonej ciekawości to jakie wady wykonania podłogówki mogą być ukryte za pomocą takiego sterowania?

Nie znam się na tym, więc pytam, bo chętnie się dowiem.

A tak z czystej, wrodzonej ciekawości to jakie wady wykonania podłogówki mogą być ukryte za pomocą takiego sterowania?

Nie znam się na tym, więc pytam, bo chętnie się dowiem.

System ogrzewania, czy to podłogówka czy grzejniki powinien być wykonany według projektu. Każde pomieszczenie ma inne zapotrzebowanie na ciepło i często chcemy w poszczególnych utrzymywać inną temperaturę. Czasami chcemy by ta podłogówka była bardziej akumulacyjna a czasami mniej. Czasami na podłogówkę dajemy kafle a czasami parkiet. Od tego wszystkiego zależy długość i rozstaw pętli, jak i grubość wylewki. Dobrze trzeba też dobrać moce pompek obiegowych. Jeżeli to wszystko zrobione jest prawidłowo, sterowniki nie są do niczego potrzebne.

Rozważania trwają czy zakładać sterowanie elektroniczne (powiedzmy kosztowne), czy grzać zupełnie bez sterowania indywidualnego - tylko regulacja rotametrami.

Mój instalator zaproponował mi pośrednie rozwiązanie - dobry stosunek ceny do zamierzonego efektu.

Mam na powrocie każdego obiegu termostat dedykowany do ogrzewania podłogowego (rotametry również). Z powodu zakresu sterowania 25-55*C i maksymalnej temperatury zasilania 30*C nie sprawdziłem, czy na którymś obiegu głowica termostatu ogranicza przepływ. W domu utrzymuję 16*C, końcówka prac wykończeniowych i sam nie mam pewności, czy to rozwiązanie się sprawdzi. Przy normalnym użytkowaniu i temperaturach zasilania >25*C teoretycznie zawór powinien chronić przed przegrzewaniem pomieszczenia. I co najważniejsze reagować, jeżeli w pokoju od południa w wyniku słońca podłoga szybciej osiągnie zadaną temperaturę, wyłączyć obieg. Sam rotametr tego nie uczyni.

W moim odczuciu zakres termostatu mógłby być mniejszy np. od 15*C. Głowica (H...z mini) - około 90 zł/sztuka.

Edytowane przez Karlsen

System ogrzewania, czy to podłogówka czy grzejniki powinien być wykonany według projektu. Każde pomieszczenie ma inne zapotrzebowanie na ciepło i często chcemy w poszczególnych utrzymywać inną temperaturę. Czasami chcemy by ta podłogówka była bardziej akumulacyjna a czasami mniej. Czasami na podłogówkę dajemy kafle a czasami parkiet. Od tego wszystkiego zależy długość i rozstaw pętli, jak i grubość wylewki. Dobrze trzeba też dobrać moce pompek obiegowych. Jeżeli to wszystko zrobione jest prawidłowo, sterowniki nie są do niczego potrzebne.

Liwko, to wszystko wiem, ale zaintrygowała mnie informacja, że sterowanie może służyć do ukrycia wadliwego wykonania podłogówki, więc o to chciałam zapytać.

Jakie wady wykonania może zamaskować sterowanie?

A moj mezu mowi, ze jak po calosci pojedziemy z podlogowka to i w garazu takie da - co Wy na to? (tak mu sie zawsze marzylo)

U nas w garażu jest podłogówka. Mieszkamy już trzecią zimę i włączona była tylko raz, w zeszłym roku, kiedy przez prawie 2 tygodnie było poniżej -20 stopni. O ile dobrze pamiętam nastawiliśmy na 16. Jak mrozy zeszły do - 10, to ją wyłączyliśmy.

Ponieważ w garażu stoją słoiki z przetworami jakieś ogrzewanie musiało być, a że w innych pomieszczeniach tylko podłogówka i ścienne, to nie było sensu robić ceregieli z powodu garażu i wstawiać kaloryfery.

Znając życie zaraz pewnie zostanę napadnięta za podłogówkę w garażu, ale biorę to na klatę :lol2:

Liwko, to wszystko wiem, ale zaintrygowała mnie informacja, że sterowanie może służyć do ukrycia wadliwego wykonania podłogówki, więc o to chciałam zapytać.

Jakie wady wykonania może zamaskować sterowanie?

Na pewno nie zamaskuje niedowymiarowanej podłogówki, przy mocy mniejszej niz wyliczona moze nastąpic niedogrzanie. W przypadku podłogówki przewymiarowanej przy sterowaniu pomieszczeniowym nie konieczna dokładna regulacja hydrauliczna, a w zasadzie nie jest w ogole konieczna, wystarczy poodkrecac rotametry o resztę zadba regulator + siłownik

U nas w garażu jest podłogówka. Mieszkamy już trzecią zimę i włączona była tylko raz, w zeszłym roku, kiedy przez prawie 2 tygodnie było poniżej -20 stopni. O ile dobrze pamiętam nastawiliśmy na 16. Jak mrozy zeszły do - 10, to ją wyłączyliśmy.

Ponieważ w garażu stoją słoiki z przetworami jakieś ogrzewanie musiało być, a że w innych pomieszczeniach tylko podłogówka i ścienne, to nie było sensu robić ceregieli z powodu garażu i wstawiać kaloryfery.

Znając życie zaraz pewnie zostanę napadnięta za podłogówkę w garażu, ale biorę to na klatę :lol2:

Nie musisz brać nic klatę, jest to bardzo dobre rozwiazanie, chociaż ilu dyskutantów tyle opinii. Zrobiłem takie ogrzewanie u kolegi i jest tylko jedna mała niedogodność, po prostu regulator w garazu ma za mały zakres regulacji i nie mozna ustawić temp nizszej niz 12 oC. Dodatkowa zaletą jest to ze nie zajmuje miejsca na scianie a garaz jest mały.

Nie musisz brać nic klatę, jest to bardzo dobre rozwiazanie, chociaż ilu dyskutantów tyle opinii. Zrobiłem takie ogrzewanie u kolegi i jest tylko jedna mała niedogodność, po prostu regulator w garazu ma za mały zakres regulacji i nie mozna ustawić temp nizszej niz 12 oC. Dodatkowa zaletą jest to ze nie zajmuje miejsca na scianie a garaz jest mały.

Dzięki, że nie rzuciłeś we mnie kamieniem :)

Fakt, że na termostacie jest skala od 12 stopni, ale tak jak pisałam włączyliśmy obieg dopiero gdy na polu było poniżej - 20 stopni. W tym roku najniższa temperatura zewnętrzna była - 16 przez 2 dni, a w garażu przy wyłączonym ogrzewaniu było +10, więc nie było potrzeby grzania. Tak czy owak, uważam, że trzeba mieć możliwość ogrzewania tego pomieszczenia, mimo że całą zimę może nie być takiej potrzeby.:yes:

Tak czy owak, uważam, że trzeba mieć możliwość ogrzewania tego pomieszczenia, mimo że całą zimę może nie być takiej potrzeby.:yes:

Ja mam do tego celu

3004165922.jpg

Przez cztery lata użyty był dwa razy po kilka dni i to tylko dlatego, że niepotrzebnie dałem izolację poziomą pod garażem. Jak mnie natchnie to ją wywalę (nie mam płytek i ich mieć nie będę)

U mnie ogrzewanie w garażu jest zbędne, ale jak ktoś chce... Musi się tylko liczyć z większymi rachunkami.