cieszynianka 05.02.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 U mnie ogrzewanie w garażu jest zbędne, ale jak ktoś chce... Musi się tylko liczyć z większymi rachunkami. Jeśli grzeje cały czas, to i owszem. Jeśli używa jedynie podczas tęgich mrozów, to rachunek nie jest porażająco wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jeśli używa jedynie podczas tęgich mrozów, to rachunek nie jest porażająco wyższy No nie, tylko czy inwestycja w tym wypadku uzasadniona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.02.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jeśli grzeje cały czas, to i owszem. Jeśli używa jedynie podczas tęgich mrozów, to rachunek nie jest porażająco wyższy Wypuściłem do garażu gałązki do ogrzewania ale nigdy się nie przydały , używam do ogrzewania garażu ciepła ziemi ,mam chudziaka z wpuszczoną wężownicą z drenu na to idzie tłuczeń zagęszczony i bruk .Nigdy przez tyle lat nie było problemu nic nie zamarzło ,w dodatku wjeżdżając mokrym lub zaśnieżonym samochodem woda topi się i spływa w szczeliny bruku do drenażu nie ma błota ani kałuży ,co pewien czas wymiatam piach naniesiony przez koła samochodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 No nie, tylko czy inwestycja w tym wypadku uzasadniona? Mój spokój ducha jest bezcenny, więc koszt jednego termostatu, dwóch siłowników i iluś metrów rurki jak dla mnie całkowicie uzasadniony. Elektrycznych grzejników zostawiać bez nadzoru trochę się boję, bo znam dwa przypadki "samospalenia". Dobrze, ich że właściciele byli w domu, w porę zauważyli i nie było większych szkód. My czasem wracamy do domu dopiero późnym wieczorem, więc nie wyobrażam sobie być przez 2 tygodnie w ciągłym napięciu czy się coś nie zapali:eek: Choć może wtedy wreszcie miałabym ciśnienie w normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mój spokój ducha jest bezcenny, więc koszt jednego termostatu, dwóch siłowników i iluś metrów rurki jak dla mnie całkowicie uzasadniony. Elektrycznych grzejników zostawiać bez nadzoru trochę się boję, bo znam dwa przypadki "samospalenia". Dobrze, ich że właściciele byli w domu, w porę zauważyli i nie było większych szkód. My czasem wracamy do domu dopiero późnym wieczorem, więc nie wyobrażam sobie być przez 2 tygodnie w ciągłym napięciu czy się coś nie zapali:eek: Choć może wtedy wreszcie miałabym ciśnienie w normie Siłownik - 80 zł Termostat - 50 zł Rura ok 60 m - 150 zł Dodatkowe wyjscie na rozdzielaczu ? ~60 zł Razem: ok 350 zł Czy to faktycznie tak dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Siłownik - 80 zł Termostat - 50 zł Rura ok 60 m - 150 zł Dodatkowe wyjscie na rozdzielaczu ? ~60 zł Razem: ok 350 zł Czy to faktycznie tak dużo ? Dlaczego nie piszesz o robociźnie za m2 podłogówki? Zawsze ten argument przeciw się podnosi a tutaj nie... I na marginesie A nie spytasz dlaczego u Cieszynianki przy -16 na zewnątrz jest w garażu +10 przy wyłączonym ogrzewaniu? A czy nie lepiej przez np. dwa dni podgrzać po kilka godzin powietrze w garażu grzejniczkiem za 100zł niż ładować podłogę? Jak wywalę ocieplenie spod garażu tak wywalę i ten grzejniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 ... wjeżdżając mokrym lub zaśnieżonym samochodem woda topi się i spływa w szczeliny bruku do drenażu nie ma błota ani kałuży ,co pewien czas wymiatam piach naniesiony przez koła samochodu . Moja woda wpływa w odpływ liniowy, a badziewie trzeba pozamiatać. Animuss, bardzo Cię proszę rozwiń temat maskowania wadliwie wykonanej podłogówki za pomocą sterowania elektrycznego, bo mi to nie daje spokoju. Jakie wady mogą być w ten sposób zatuszowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Dlaczego nie piszesz o robociźnie za m2 podłogówki? Zawsze ten argument przeciw się podnosi a tutaj nie... I na marginesie A nie spytasz dlaczego u Cieszynianki przy -16 na zewnątrz jest w garażu +10 przy wyłączonym ogrzewaniu? A czy nie lepiej przez np. dwa dni podgrzać po kilka godzin powietrze w garażu grzejniczkiem za 100zł niż ładować podłogę? Liwko, przy kompleksowej robocie całego domu przez jednego hydraulika koszt rozwinięcia rurek w garażu nie podwyższa znacznie całego rachunku. Te +10 było przy temp. - 16 przez 2 dni. Przedtem i potem było po -6 do - 10. Gdyby dłużej się utrzymywało te -16, to pewnie po jakimś czasie temp. w garażu by spadła (przetwory i jarzyny by mi pozamarzały:eek:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Liwko, przy kompleksowej robocie całego domu przez jednego hydraulika koszt rozwinięcia rurek w garażu nie podwyższa znacznie całego rachunku. Te +10 było przy temp. - 16 przez 2 dni. Przedtem i potem było po -6 do - 10. Gdyby dłużej się utrzymywało te -16, to pewnie po jakimś czasie temp. w garażu by spadła (przetwory i jarzyny by mi pozamarzały:eek:). Moim zdaniem masz spore straty z domu. U mnie przy -5 przez kilka dni temperatura w garażu zbliża się do zera. Poniżej -10 zaczyna po kilku dniach spadać poniżej i muszę dogrzewać. Garaż jest dość dobrze zaizolowany a i bramy Novofermu nie są najgorsze. Muszę wywalić ten styropian z pod posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Moim zdaniem masz spore straty z domu. U mnie przy -5 przez kilka dni temperatura w garażu zbliża się do zera. Poniżej -10 zaczyna po kilku dniach spadać poniżej i muszę dogrzewać. Garaż jest dość dobrze zaizolowany a i bramy Novofermu nie są najgorsze. Muszę wywalić ten styropian z pod posadzki. Mam ocieplony garaż i bramę. Tam jest temperatura mniej więcej stała cały rok jak w Sztolni Czarnego Pstrąga, latem jak dla mnie bardzo chłodno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mam ocieplony garaż i bramę. Tam jest temperatura mniej więcej stała cały rok jak w Sztolni Czarnego Pstrąga, latem jak dla mnie bardzo chłodno Czy to nie jest czasem garaż w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Czy to nie jest czasem garaż w piwnicy? Nie w piwnicy, jest "doklejony" do bryły budynku. Dom nie jest podpiwniczony. Zrezygnowaliśmy z piwnicy ze względów oszczędnościowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Nie w piwnicy, jest "doklejony" do bryły budynku. Dom nie jest podpiwniczony. Zrezygnowaliśmy z piwnicy ze względów oszczędnościowych To ci powiem że dziwnie wysokie macie te temperatury w garażu. A ile styropianu na ścianie między domem a garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 To ci powiem że dziwnie wysokie macie te temperatury w garażu. A ile styropianu na ścianie między domem a garażem? Pomiędzy nie ma, ale mur jest na 44cm i na Quickmixie. Na ścianach zewnętrznych 10cm Austrothermu frezowanego. No i latem nawet przy sporych upałach jest tam chłodno. Chyba działa "termosik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.02.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Animuss, bardzo Cię proszę rozwiń temat maskowania wadliwie wykonanej podłogówki za pomocą sterowania elektrycznego, bo mi to nie daje spokoju. Jakie wady mogą być w ten sposób zatuszowane? W większości instalacji OP instalacja wykonywana jest na oko w oparciu o maksymalną długość pętli grzewczej, np. 100 mb. Metoda ta zakłada, że wszystkie pomieszczenia potrzebują taką samej ilości ciepła bez względu na ilość przegród chłodzących , powierzchnię okien i drzwi zewnętrznych ,nasłonecznienia oraz zastosowanego wykończenia płyty grzewczej . Takie podejście powoduje, że w okresie przejściowym cześć pomieszczeń będzie przegrzana, a w okresie bardzo niskich temperatur inne pomieszczenia mogą być niedogrzane. Samo podnoszenie temperatury wody grzewczej,we wszystkich obiegach nie przyniesie dobrego efektu ponieważ nadal część pomieszczeń będzie albo niedogrzana albo przegrzana . Brakuje drobiazgowych obliczeń zapotrzebowania na ciepło dla poszczególnych pomieszczeń oraz projektu ułożonych odpowiednim kształcie i zagęszczeniu wężownic .Pojawia się problem braku komfortu cieplnego w tak ogrzewanych pomieszczeniach, i dodatkowo może też być przyczyną niekomfortowej dla człowieka temperatury posadzki przy ostrych mrozach. Problem ten w znacznym stopniu łagodzi właśnie sterowanie elektryczne ogrzewaniem podłogowym, a zwłaszcza ich mechaniczne odcinanie poszczególnych pętli po osiągnięciu odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu. W tym czasie w innych pętlach jeszcze nie odciętych występuje delikatne zwiększanie szybkości przepływu czynnika grzewczego oraz wzrost temperatury powrotu w krótszym obiegu, krążącego jeszcze w płycie grzewczej ,przez to te pomieszczenia mają możliwość dojścia do pożądanej temperatury,a użytkownikowi wydaje się że instalacja została zrobiona prawidłowo. Moja woda wpływa w odpływ liniowy, a badziewie trzeba pozamiatać. Stosowanie odpływów liniowych wewnątrz garażu wiąże się z wyprowadzeniem rur oraz odprowadzeniem wody na zewnątrz budynku .Zimą tymi rurami wdziera się zimne powietrze wychładzając jeszcze pomieszczenie . Mam odpływ liniowy na zewnątrz przy drzwiach garażowych. Edytowane 5 Lutego 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.02.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 ... Te +10 było przy temp. - 16 przez 2 dni. Przedtem i potem było po -6 do - 10. Gdyby dłużej się utrzymywało te -16, to pewnie po jakimś czasie temp. w garażu by spadła (przetwory i jarzyny by mi pozamarzały:eek:). Za sugestią forumowiczów nie izolowałem poziomo garażu. Ściany zewnętrzne ocieplone styropianem o grubości 8cm 0,031 (na więcej nie mogłem sobie pozwolić, garaż po granicy działki), wewnętrzne z domem 10 cm 0,04. Aktualnie w garażu mam +5*C, podczas styczniowych mrozów, gdzie temperatura spadała do -20*C, termometr w garażu pokazywał +3*C. Przetwory czują się idealnie w takich temperaturkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 06.02.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 A ja planuję zrobić sobie ogrzewanie podłogowe w salonie, kuchni, łazience i sypialni, czyli w miejscach gdzie będę spędzał najwięcej czasu. Na pozostałych miejscach po prostu oszczędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 06.02.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Stosowanie odpływów liniowych wewnątrz garażu wiąże się z wyprowadzeniem rur oraz odprowadzeniem wody na zewnątrz budynku .Zimą tymi rurami wdziera się zimne powietrze wychładzając jeszcze pomieszczenie . Mam odpływ liniowy na zewnątrz przy drzwiach garażowych. Mam odpływ liniowy w garażu wpuszczony w kanalizę, oczywiście z syfonem, więc idąc Twoim tokiem rozumowania, odpływ liniowy w łazience, czy kibelek też wychładza to pomieszczenie? A co z wentylacją? Przecież ona też wychładza to pomieszczenie! W garażu mam izolację poziomą na chudziaku (12 cm), dom w bryle budynku, brama ocieplana Hormanna, luksfery w oknie, bez podpiwniczenia,płytki na posadzce i kaloryfer. Myślałem o podłogówce w garażu, ale jakoś tak wyszło... Nawet w najtęższe mrozy nie spadła mi jeszcze temp. poniżej 12°C, grzejnik sterowany oczywiście tak wyśmiewaną automatyką. Standardowa temp. w garażu to między 16, a 18°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.02.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Mam odpływ liniowy w garażu wpuszczony w kanalizę, oczywiście z syfonem, więc idąc Twoim tokiem rozumowania, odpływ liniowy w łazience, czy kibelek też wychładza to pomieszczenie? A co z wentylacją? Przecież ona też wychładza to pomieszczenie! W garażu mam izolację poziomą na chudziaku (12 cm), dom w bryle budynku, brama ocieplana Hormanna, luksfery w oknie, bez podpiwniczenia,płytki na posadzce i kaloryfer. Myślałem o podłogówce w garażu, ale jakoś tak wyszło... Nawet w najtęższe mrozy nie spadła mi jeszcze temp. poniżej 12°C, grzejnik sterowany oczywiście tak wyśmiewaną automatyką. Standardowa temp. w garażu to między 16, a 18°C. W moim regionie karane jest spiętrzanie ścieków ,wody opadowe i burzowe odprowadzane są w oddzielną instalację . Nie wiem czy wiesz że syfon to zamknięcie wodne a to zamknięcie w razie nie dostarczania wody przez kilkanaście dni znika wyparowuje i z kanalizacji leci jeszcze gorsze powietrze niż z burzówki ,może to prowadzić do zatrucia ,nawet do zapalenia wybuchu gazów (metan ,siarkowodór , dwutlenek węgla) w trakcie zapłonu silnika samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.02.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 ....W tym roku najniższa temperatura zewnętrzna była - 16 przez 2 dni, a w garażu przy wyłączonym ogrzewaniu było +10, więc nie było potrzeby grzania. Tak czy owak, uważam, że trzeba mieć możliwość ogrzewania tego pomieszczenia, mimo że całą zimę może nie być takiej potrzeby. To masz ładne straty z domu do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts