Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

W moim regionie karane jest spiętrzanie ścieków ,wody opadowe i burzowe odprowadzane są w oddzielną instalację .

Nie wiem czy wiesz że syfon to zamknięcie wodne a to zamknięcie w razie nie dostarczania wody przez kilkanaście dni znika wyparowuje i z kanalizacji leci jeszcze gorsze powietrze niż z burzówki ,może to prowadzić do zatrucia ,nawet do zapalenia wybuchu gazów (metan ,siarkowodór , dwutlenek węgla) w trakcie zapłonu silnika samochodu.

Chyba źle mnie zrozumiałeś, liniówka u mnie w garażu, to nic innego jak taka długa kratka ściekowa ;) Absolutnie nie jest tu wpięta woda opadowa, itp. Zresztą wszystko zgodnie z projektem. Co do syfonu - profilaktycznie raz na miesiąc uzupełniam w nim wodę, ale jeszcze nie zdarzyło się nigdy, aby woda z niego całkowicie odparowała. Ewentualne wydostawanie się gazów z kanalizy, powinna zneutralizować wentylacja, która ma u mnie naprawdę konkretny ciąg.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno nie zamaskuje niedowymiarowanej podłogówki, przy mocy mniejszej niz wyliczona moze nastąpic niedogrzanie. W przypadku podłogówki przewymiarowanej przy sterowaniu pomieszczeniowym nie konieczna dokładna regulacja hydrauliczna, a w zasadzie nie jest w ogole konieczna, wystarczy poodkrecac rotametry o resztę zadba regulator + siłownik

Czy chodzi np. o coś takiego http://allegro.pl/zestaw-sterujacy-podlogowki-silownik-regulator-i3012773493.html ?

A co w takim razie dzieje się latem, bo w garażu wtedy jest zimno. Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna. :cool:

Pomiędzy nie ma, ale mur jest na 44cm i na Quickmixie. Na ścianach zewnętrznych 10cm Austrothermu frezowanego.

No i latem nawet przy sporych upałach jest tam chłodno. Chyba działa "termosik" :cool:

Styropian na ścinach zew. garażu powoduje że się nie nagrzewa od słońca do tego posadzka nie ocieplona i chłodek z ziemi "bije". To cała tajemnica chłodu.

Spytaj tego lekarza ,czy jak temp.podłogi będzie na poziomie 22-23oC to nadal będzie nie polecał? Jeżeli tak to w lecie wypadało by wyemigrować dalej na północ chyba.

Alez oczywiscie, ze zapytalam i zdania nie zmieni - niektorzy sa niereformowalni, nawet ci (wydawaloby sie) wyksztalceni ;)

Pytanie skierowane, z czystej ciekawosci do uzytkownikow :)

Alez oczywiscie, ze zapytalam i zdania nie zmieni - niektorzy sa niereformowalni, nawet ci (wydawaloby sie) wyksztalceni ;)

Pytanie skierowane, z czystej ciekawosci do uzytkownikow :)

nie widzę żadnej różnicy w zachowaniu mojego psa w stosunku do naszego poprzedniego lokum. Dalej śpi na swooim posłaniu chowając tyłek pod ulubionym kocykiem :)

A kot?? Jego zadko można zastać w domu. No ale to kocur, niekastrowany, więc jest gościem w domu :D

Styropian na ścinach zew. garażu powoduje że się nie nagrzewa od słońca do tego posadzka nie ocieplona i chłodek z ziemi "bije". To cała tajemnica chłodu.

No właśnie nie jest tak jak sugerujesz. Podłoga w garażu jest ocieplona, a pod podłogówką na styropianie jest jeszcze folia termoizolacyjna. :cool:

No właśnie nie jest tak jak sugerujesz. Podłoga w garażu jest ocieplona, a pod podłogówką na styropianie jest jeszcze folia termoizolacyjna. :cool:

A ile tego styropianu jest?

Przecież ten chłód się z czegoś bierze w lecie, a ciepło w zimie.

Myślisz że ta folia coś ci da? Ona odbija promieniowanie, ale zimno i tak przeniknie.

Przez styropian i fioli tylko że wolniej.

Edytowane przez fenix2

Musi być jakieś wytłumaczenie cieszynianka, bo takie temperatury w nieogrzewanym garażu podczas większych mrozów są bez strat z domu nierealne.

Hmm, ale w tym roku nie było mrozów aż tyle. Dwa dni ekstremalne (-16), a poza tym oscylowało ok - 6 w te zimne dni, ale przez dłuższy czas było nieco powyżej 0.

Najważniejsze, że wszystko jakoś funkcjonuje (włączając w to mnie) :yes:

My mamy podłogówkę w całym domu - na dole pod płytkami w większości, trochę pod bambusem prasowanym. Na górze wszystko pod bambusem (oprócz łazienki). I jest cudnie. Mieszkamy od listopada - grzejemy więc kilka miesięcy. W sypialni utrzymujemy 19-20 stopni, gdzie indziej 22. W mieszkaniu wiecznie marzłam w nogi - tutaj nareszcie nie. Jest bardzo komfortowo.