ewa72_krakow 19.02.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Mam pytanie do uzytkownikow podlogowki, a w szczegolnosci w lazienkach - jakie macie grzejniki, bo nam jeden czlowiek od wycen powiedzial, ze nam podlogowka w lazience nie wyrobi i bedzie zimno (podlogowka na 6m2 i bedzie gesto ulozona) i trzeba bedzie duuuuzy grzejnik dodatkowo zainstalowac...Jestesmy na etapie wycen i rozne dziwnosci opowiadaja - np. ze przy kotle na wegiel trzeba dodatkowy "bojler" na wode - jakby sie kociol przegrzal, zeby wody goracej nie puscil w podlogowke, jak nigdzie nie bedzie kaloryferow...i jak tu sie nie uczyc jak to ma dzialac, skoro kazdy gada co innego - rece opadaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.02.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Mam pytanie do uzytkownikow podlogowki, a w szczegolnosci w lazienkach - jakie macie grzejniki, bo nam jeden czlowiek od wycen powiedzial, ze nam podlogowka w lazience nie wyrobi i bedzie zimno (podlogowka na 6m2 i bedzie gesto ulozona) i trzeba bedzie duuuuzy grzejnik dodatkowo zainstalowac...Jestesmy na etapie wycen i rozne dziwnosci opowiadaja - np. ze przy kotle na wegiel trzeba dodatkowy "bojler" na wode - jakby sie kociol przegrzal, zeby wody goracej nie puscil w podlogowke, jak nigdzie nie bedzie kaloryferow...i jak tu sie nie uczyc jak to ma dzialac, skoro kazdy gada co innego - rece opadaja. Mam podłogówkę w łazienkach oraz grzejniki suszą się ręczniki na nich ,sama podłogówka może nie dać rady podbić do 25*C ,część pomieszczenia zabiera przeważnie brodzik wanna do tego ściana zewnętrzna i okno itd.. dlatego tak wyszło , Co do bojlera to pewnie chodzi o bufor ciepła -taki magazyn jak ma być kocioł zasypowy na paliwo stałe i jest tyle miejsca na baniak 1000 -2000 litrów to polecam . Edytowane 19 Lutego 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 19.02.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ja w ogóle nie daje styropianu i myślę ze ten chłodek jak napisał fenix2 stanie się moim udziałem. Rozumiem, że chodzi o posadzkę w garażu. Chłodek na pewno stanie się Twoim udziałem , jak również-niestety- zawilgacanie się podłogi w momencie otwierania bramy garażowej wiosną, w kwietniu-maju, gdy podłoga jeszcze zimna, a powietrze wpadające do garażu już często b. ciepłe i wilgotne. Mi w ten sposób zapleśniało parę rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 20.02.2013 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Buduję dom parterowy , z wentylacją mechaniczną. W kwietniu będę robił ogrzewanie. Zdecydowałem się na system mieszany - 4 sypialnie z kaloryferami , reszta podłogówka. W sypialniach będą deski podłogowe, podobno nie przeszkadza to zbytnio podłogówce - ale drewno jest izolatorem więc wolę kaloryfery. W łazienkach i pralni dołożę kaloryfery drabinkowe.W poprzednim domu, który zbudowałem w 2002r miałem wyłącznie kaloryfery i wentylację grawitacyjną. I było ok. Może podłogówka jest lepsza, ale przy oby systemach można mieć komfort. To taka trochę dyskusja o wyższości świat Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.02.2013 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 ... W poprzednim domu, który zbudowałem w 2002r miałem wyłącznie kaloryfery i wentylację grawitacyjną. I było ok. Może podłogówka jest lepsza, ale przy oby systemach można mieć komfort. To taka trochę dyskusja o wyższości świat Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia. WOW, masz WG i kaloryfery i żyjesz nie narzekasz nawet grzyba nie hodujesz cud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 21.02.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 WOW, masz WG i kaloryfery i żyjesz nie narzekasz nawet grzyba nie hodujesz cud. No przecież buduje drugi dom, poprzedni z hodowlą pieczarek pewnie został sprzedany he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 21.02.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 My mamy podłogówkę w całym domu - na dole pod płytkami w większości, trochę pod bambusem prasowanym. Na górze wszystko pod bambusem (oprócz łazienki). I jest cudnie. Mieszkamy od listopada - grzejemy więc kilka miesięcy. W sypialni utrzymujemy 19-20 stopni, gdzie indziej 22. W mieszkaniu wiecznie marzłam w nogi - tutaj nareszcie nie. Jest bardzo komfortowo. Jak możesz to napisz jakie macie sterowanie ogrzewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 22.02.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 2 Września 2016 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 22.02.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Bardzo sobie chwalę podłogówkę w całym domu. Ciepło wreszcie wszędzie, a nie tylko przy kaloryferze. I nogi mam ciepłe, niebywałe . Jak jestem u znajomych którzy mają kaloryfery to odczuwam od razu dyskomfort. Mam chęć szybko wracać do ciepłego domu . Nogi nie puchną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.02.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nogi nie puchną? A latem jak podłoga ma około 25 stopni to puchną? Zimą podczas dużych mrozów podłoga ma u mnie 26 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.02.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nogi nie puchną? A latem Ci nie puchną? Przecież podłoga wtedy nieraz jest nawet cieplejsza. P.S. Liwko za szybki jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.02.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 No więc najciekawsze w tym wszystkim jest to, że ta podłoga ma podobne temperatury niemal przez cały rok. Jedynie w łazienkach idzie wyczuć cieplejszą. I tak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 22.02.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 A latem jak podłoga ma około 25 stopni to puchną? Zimą podczas dużych mrozów podłoga ma u mnie 26 stopni. To taki żart z mojej strony był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.02.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 To taki żart z mojej strony był. Aaaa, to nie zrozumiałem pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuhoskar 24.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam serdecznie my z żoną też planujemy podłogówkę w całym domu.Na dole planujemy kafle na całości ale u góry nie wiemy w sypialni chcemy parkiet,łazienka wiadomo kafle ale w reszta pomieszczeń.Czy bambus nadaje się na podłogówkę bo podoba mi się bambus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.02.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam serdecznie my z żoną też planujemy podłogówkę w całym domu.Na dole planujemy kafle na całości ale u góry nie wiemy w sypialni chcemy parkiet,łazienka wiadomo kafle ale w reszta pomieszczeń.Czy bambus nadaje się na podłogówkę bo podoba mi się bambus. Warto się jeszcze zastanowić nad grzejnikami w sypialniach czy innych pomieszczeniach z parkietem,zawsze można je zamienić na ogrzewanie liniowe,kurtynowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tancereczka 26.02.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dobrze ogrzana sypialnia zawsze ma kluczowe znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 26.02.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Temperatura w sypialni jest gorąca,ale nie ma to nic wspólnego z takim czy innym systemem grzewczym,natomiast moi młodzi (25 lat ) znajomi w swoim nowym domu umiescili w sypialni telewizor!!!!!! wygląda na to,że to najnudniejsze pomieszczenie w ich domu,pozdrawiam prawie wiosennnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.02.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Temperatura w sypialni jest gorąca,ale nie ma to nic wspólnego z takim czy innym systemem grzewczym,natomiast moi młodzi (25 lat ) znajomi w swoim nowym domu umiescili w sypialni telewizor!!!!!! wygląda na to,że to najnudniejsze pomieszczenie w ich domu,pozdrawiam prawie wiosennnie.... Telewizor w sypialni jest raczej niepotrzebny. Bo sypialnia ja sama nazwa wskazuje służy do spania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 01.03.2013 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 oczywiscie odpopwiedzi znalazlam w necie... pies i podlogowka http://forum.muratordom.pl/showthread.php?29842-Pies-a-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe alergia i podlogowka http://www.budnet.pl/Dlaczego_orzewanie_podlogowe_jest_sposobem_na_alergie,Grzejniki,a=1605.html i wszystko jasne Dla mnie nic nie ma jasnego, podlogowka + wykladzina dywanowa, swietne rozwiazanie dla alergikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts