Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Mam pytanie do uzytkownikow podlogowki, a w szczegolnosci w lazienkach - jakie macie grzejniki, bo nam jeden czlowiek od wycen powiedzial, ze nam podlogowka w lazience nie wyrobi i bedzie zimno (podlogowka na 6m2 i bedzie gesto ulozona) i trzeba bedzie duuuuzy grzejnik dodatkowo zainstalowac...Jestesmy na etapie wycen i rozne dziwnosci opowiadaja - np. ze przy kotle na wegiel trzeba dodatkowy "bojler" na wode - jakby sie kociol przegrzal, zeby wody goracej nie puscil w podlogowke, jak nigdzie nie bedzie kaloryferow...i jak tu sie nie uczyc jak to ma dzialac, skoro kazdy gada co innego - rece opadaja.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do uzytkownikow podlogowki, a w szczegolnosci w lazienkach - jakie macie grzejniki, bo nam jeden czlowiek od wycen powiedzial, ze nam podlogowka w lazience nie wyrobi i bedzie zimno (podlogowka na 6m2 i bedzie gesto ulozona) i trzeba bedzie duuuuzy grzejnik dodatkowo zainstalowac...Jestesmy na etapie wycen i rozne dziwnosci opowiadaja - np. ze przy kotle na wegiel trzeba dodatkowy "bojler" na wode - jakby sie kociol przegrzal, zeby wody goracej nie puscil w podlogowke, jak nigdzie nie bedzie kaloryferow...i jak tu sie nie uczyc jak to ma dzialac, skoro kazdy gada co innego - rece opadaja.

Mam podłogówkę w łazienkach oraz grzejniki suszą się ręczniki na nich ,sama podłogówka może nie dać rady podbić do 25*C ,część pomieszczenia zabiera przeważnie brodzik wanna do tego ściana zewnętrzna i okno itd.. dlatego tak wyszło ,

Co do bojlera to pewnie chodzi o bufor ciepła -taki magazyn jak ma być kocioł zasypowy na paliwo stałe i jest tyle miejsca na baniak 1000 -2000 litrów to polecam .

Edytowane przez animuss

Ja w ogóle nie daje styropianu i myślę ze ten chłodek jak napisał fenix2 stanie się moim udziałem.

Rozumiem, że chodzi o posadzkę w garażu.

Chłodek na pewno stanie się Twoim udziałem :), jak również-niestety- zawilgacanie się podłogi w momencie otwierania bramy garażowej wiosną, w kwietniu-maju, gdy podłoga jeszcze zimna, a powietrze wpadające do garażu już często b. ciepłe i wilgotne.

Mi w ten sposób zapleśniało parę rzeczy.:(

Buduję dom parterowy , z wentylacją mechaniczną. W kwietniu będę robił ogrzewanie. Zdecydowałem się na system mieszany - 4 sypialnie z kaloryferami , reszta podłogówka. W sypialniach będą deski podłogowe, podobno nie przeszkadza to zbytnio podłogówce - ale drewno jest izolatorem więc wolę kaloryfery. W łazienkach i pralni dołożę kaloryfery drabinkowe.

W poprzednim domu, który zbudowałem w 2002r miałem wyłącznie kaloryfery i wentylację grawitacyjną. I było ok. Może podłogówka jest lepsza, ale przy oby systemach można mieć komfort. To taka trochę dyskusja o wyższości świat Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia.

...

W poprzednim domu, który zbudowałem w 2002r miałem wyłącznie kaloryfery i wentylację grawitacyjną. I było ok. Może podłogówka jest lepsza, ale przy oby systemach można mieć komfort. To taka trochę dyskusja o wyższości świat Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia.

WOW, masz WG i kaloryfery i żyjesz nie narzekasz nawet grzyba nie hodujesz cud. :)

My mamy podłogówkę w całym domu - na dole pod płytkami w większości, trochę pod bambusem prasowanym. Na górze wszystko pod bambusem (oprócz łazienki). I jest cudnie. Mieszkamy od listopada - grzejemy więc kilka miesięcy. W sypialni utrzymujemy 19-20 stopni, gdzie indziej 22. W mieszkaniu wiecznie marzłam w nogi - tutaj nareszcie nie. Jest bardzo komfortowo.

Jak możesz to napisz jakie macie sterowanie ogrzewaniem?

Witam serdecznie my z żoną też planujemy podłogówkę w całym domu.Na dole planujemy kafle na całości ale u góry nie wiemy w sypialni chcemy parkiet,łazienka wiadomo kafle ale w reszta pomieszczeń.Czy bambus nadaje się na podłogówkę bo podoba mi się bambus.

Warto się jeszcze zastanowić nad grzejnikami w sypialniach czy innych pomieszczeniach z parkietem,zawsze można je zamienić na ogrzewanie liniowe,kurtynowe.

Temperatura w sypialni jest gorąca,ale nie ma to nic wspólnego z takim czy innym systemem grzewczym,natomiast moi młodzi (25 lat ) znajomi w swoim nowym domu umiescili w sypialni telewizor!!!!!! wygląda na to,że to najnudniejsze pomieszczenie w ich domu,pozdrawiam prawie wiosennnie....

Telewizor w sypialni jest raczej niepotrzebny. Bo sypialnia ja sama nazwa wskazuje służy do spania. :)

Dla mnie nic nie ma jasnego, podlogowka + wykladzina dywanowa, swietne rozwiazanie dla alergikow?