Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Dla mnie nic nie ma jasnego, podlogowka + wykladzina dywanowa, swietne rozwiazanie dla alergikow?

Połóż trochę kurzu na dłoni, ma podobną temperaturę co podłogówka. Zaobserwuj czy się podnosi. Teraz to samo zrób z kurzem na grzejniku, który ma zazwyczaj około 60*. Opisz nam tu wnioski.

Z moich i innych użytkowników podłogówki wynika, że zdecydowanie więcej kurzu teraz widać na podłodze niż na meblach (robią się tzw. koty). Wynika z tego, że temperatura dobrze wykonanej podłogówki nie jest w stanie oderwać drobinek kurzu od podłogi, w przeciwieństwie do grzejników. Wniosek? Poprawnie wykonana podłogówka jest bardziej przyjazna alergikom, ale tutaj bardziej zadbał bym o wentylacje, wentylacje mechaniczną z rekuperatorem i filtrami.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jest aż tak różowo .

Oczywiście. Jak masz osobiście skopaną podłogówkę to nie ma się co dziwić że tak gadasz.

U mnie podłoga w duże mrozy ma 26*, w łazienkach więcej a w sypialniach mniej. Grzejnik ma 60*, widzisz różnicę?

*Jedno sprostowanie. Pisząc o temperaturze dłoni popełniłem głupotę. Taką temperaturę ma u mnie czynnik zasilający podłogówkę (i to w największe mrozy), a sama podłoga ma około 26*, czyli niemal tyle samo co latem.

Oczywiście. Jak masz osobiście skopaną podłogówkę to nie ma się co dziwić że tak gadasz.

U mnie podłoga w duże mrozy ma 26*, w łazienkach więcej a w sypialniach mniej. Grzejnik ma 60*, widzisz różnicę?

Pisząc o temperaturze dłoni popełniłem głupotę.

Widzę ze jedyne argumenty jakie wytoczyłeś to te co wszyscy

czyli żadne .Kurzy się mniej to nie podlega dyskusji ale kurz jest i na podłodze i na meblach sam go tam przecież nie nasypałem.

Powierzchnia podłogi jako grzejnik jest sucha więc zalegający na niej kurz również jest suchy wiec lżejszy od tego zalegającego na tradycyjnej podłodze nieogrzewanej wystarczy przejść po podłogówce albo wykładzinie na niej leżącej i wzbudzamy tuman kurzu ,stojący telewizor zasysa kurz i wyrzuca go aż pod sufit ,mógł bym tu przytaczać jeszcze ale po co .

Edytowane przez animuss

Widzę ze jedyne argumenty jakie wytoczyłeś to te co wszyscy

czyli żadne .Kurzy się mniej to nie podlega dyskusji ale kurz jest i na podłodze i na meblach sam go tam przecież nie nasypałem.

Powierzchnia podłogi jako grzejnik jest sucha więc zalegający na niej kurz również jest suchy wiec lżejszy od tego zalegającego na tradycyjnej podłodze nieogrzewanej wystarczy przejść po podłogówce albo wykładzinie na niej leżącej i wzbudzamy tuman kurzu ,stojący telewizor zasysa kurz i wyrzuca go aż pod sufit ,mógł bym tu przytaczać jeszcze ale po co .

A więc właśnie, telewizor wyrzuca kurz pod sufit! Dlaczego? Bo jest tak jak grzejniki, zdecydowanie cieplejszy!

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie (w porównaniu do domu rodzinnego i kilku mieszkań) kurzu na meblach jest zdecydowanie mniej. Przy grzejnikach zapier... po całej chałupie. A skoro na meblach go mniej to i w moim nosie.

A więc właśnie, telewizor wyrzuca kurz pod sufit! Dlaczego? Bo jest tak jak grzejniki, zdecydowanie cieplejszy!

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie (w porównaniu do domu rodzinnego i kilku mieszkań) kurzu na meblach jest zdecydowanie mniej. Przy grzejnikach zapier... po całej chałupie. A skoro na meblach go mniej to i w moim nosie.

Żyjemy w kurzu w pomieszczeniach w których żyją ludzie ,nie da się od niego uwolnić ,można jedynie próbować ograniczać,a ogrzewanie podłogowe w mniejszym stopniu wspomaga unoszenie kurzu ,ale gdy poruszamy się po pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym lub włączamy urządzenia wytwarzające ciepło wzniecamy kurz ,więc kurz nadal unosi się w powietrzu ,jedynie wietrzenie pomieszczeń i usuwanie mechaniczne ogranicza go np. centralne odkurzacze powodują doskonałe usuwanie kurzu z pomieszczeń .

Edytowane przez animuss

Żyjemy w kurzu w pomieszczeniach w których żyją ludzie ,nie da się od niego uwolnić ,można jedynie próbować ograniczać,a ogrzewanie podłogowe w mniejszym stopniu wspomaga unoszenie kurzu ,ale gdy poruszamy się po pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym lub włączamy urządzenia wytwarzające ciepło wzniecamy kurz ,więc kurz nadal unosi się w powietrzu ,jedynie wietrzenie pomieszczeń i usuwanie mechaniczne ogranicza go np. centralne odkurzacze powodują doskonałe usuwanie kurzu z pomieszczeń .

No ale dbanie o czystość w domu to chyba powinna być norma... Ale widzę, że doszliśmy w końcu do jakiegoś porozumienia. Przy podłogówce kurz nie unosi się tak jak przy grzejnikach. Amen

No ale dbanie o czystość w domu to chyba powinna być norma... Ale widzę, że doszliśmy w końcu do jakiegoś porozumienia. Przy podłogówce kurz nie unosi się tak jak przy grzejnikach. Amen

Tak teoretycznie mniej ,a w praktyce to taki marketing przecież mieszkamy w tych domach .

Gdzieś czytałem że statystycznie w domu o powierzchni ok. 200 m2 powstaje 20 kg kurzu rocznie.

Trzeba też pamiętać że kurz jest bardziej przesuszony leżąc na ogrzewaniu podłogowym łatwiej się go wzbudza i dłużej unosi ,więc zamiatanie miotłą takiej podłogi to niezbyt dobry pomysł .Drugi niezbyt udany sposób pozbycia się kurzu z ogrzewania podłogowego to włączenie odkurzacza w pomieszczeniu ,które mamy zamiar sprzątać , silny strumień powietrza wylatującego z tyłu odkurzacza powoduje poderwanie kurzu z podłogi i szybkie wymieszanie go z powietrzem w pomieszczeniu.Jeżeli mamy do tego niskiej klasy filtr w odkurzaczu, to dużo większa część zanieczyszczeń wciąganych do worka urządzenia przeleci tylko przez odkurzacz jak przez sito i nadal będzie dryfować w powietrzu.

Nowe technologie często wymuszają zastosowanie nowoczesnych urządzeń do sprzątania pomieszczenia takich jak np.centralne odkurzacze .

W pomieszczeniach bez ogrzewania podłogowego podłoga jest bardziej wilgotna więc kurz cięższy trudniej się wzbija w powietrze ,wilgoć wiąże cząsteczki kurzu, zamiatanie i odkurzanie tradycyjne będzie przynosić leprze efekty .

Temperatura w sypialni jest gorąca,ale nie ma to nic wspólnego z takim czy innym systemem grzewczym,natomiast moi młodzi (25 lat ) znajomi w swoim nowym domu umiescili w sypialni telewizor!!!!!! wygląda na to,że to najnudniejsze pomieszczenie w ich domu,pozdrawiam prawie wiosennnie....

heh, my też do emerytów się nie zaliczamy, a telewizor w sypalni stoi. Stoi, od roku mieszkamy, a jeszcze ani razu nie odpalony. Ba, nawet nie podłączony do anteny.

jak to rymował Ś.P. Piotr Łuszcz "Magik" z PFK:

"Ej panowie.. chyba każdy z was wie

Bez telewizji można, telewizora nie"

:D

2 pytania do użytkowników ogrzewania podłogowego:

- w którym pomieszczeniu NIE MASZ podłogówki?

- jaki rodzaj podłogi najlepiej się użytkuje w parze z tym typem ogrzewania?

ENDO :)

Ad.1. w garażu (nie mam tam żadnego ogrzewania)

Ad.2. mam i płytki i wykładzinę dywanową. Obie sprawdzają się bardzo dobrze.

2 pytania do użytkowników ogrzewania podłogowego:

- w którym pomieszczeniu NIE MASZ podłogówki?

ENDO :)

1) Garazu i "kotlowni"

2) Kazdy (mam panele w 70%) i reszta plytki (pom gospodarcze, lazienki, hall wiatrolap i kuchnia)

Że by nie było za łatwo to popatrzcie sobie na ogrzewanie liniowe ,kurtynowe ani to grzejniki ani podłogówka a rozkład temperatur w pomieszczeniach taki jak przy podłogówce i nie ma tyle kurzu co przy normalnych grzejnikach .

Listwy grzewcze

http://www.haustechnikdialog.de/shkwissen/Images/Heizleisten-Variotherm.jpg

http://www.wiga-energietechnik.de/bilder/image/wirkungsweise_heizleisten.gif

Trochę kurzu tylko przy ścianie to listwy grzewcze na całej długości ściany,mozna wymontować grzejnik i założyć takie ustrojstwo.

Edytowane przez animuss