Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No powaga. Nie jest to nic glosnego, ale jak sie wsluchasz, to uslyszysz kiedy obiegowka dziala a kiedy stoi (np jest grzanie CWU). Tylko w nocy jest na to szansa. Dokola domu i w samym domu mam dosyc cicho.

No to musisz miec powietrze w pętli.

Przegoń ją w lecie jakąś mocniejszą pompą.

Moze to i szum obiegowki slysze. Nie rozronie tego przeciez. Slysze kiedy "dziala podlogowka". Nic nie jest zapowietrzaone. Rury z tego co pamietam 16mm. Jakis standardowy rozmiar. Do rozdzielaczy miedziane 1". Obiegowka na najwyzszym biegu, bo do pompy ciepla tak wlasnie ma byc :)

Wsluchajcie sie u siebie. Ja tego nie slyszalem dopoty, dopoki malza mi nie "pokazala", ze slyszy. ;)

Szumi czy nie,ja podłogówce w sypialni powiedzialam nie i jestem bardzo zadowolona z tej decyzji,najlepiej mi się śpi w tem.19 stopni kaloryferem bardzo szybko ustawiam żadaną temperaturę,w najwieksze mrozy odkręcalam pokrętlo na 3,ale przez większość czasu kaloryfer jest zakręcony,teraz okno otwarte przez cały dzień,tak lubię,tak mam.

Cały parter i łazienka na poddaszu ma ogrzewanie podłogowe,największy komfort moim zdaniem daje podlogówka w łazience,plusem dla mnie jest takze brak kaloryferów na parterze,wszedzie oczywiście kafle,które najlepiej przewodzą ciepło.

Jak mieszkalem w bloku, to kaloryfery szumialy duzo mocniej, bo instalacja byla cala w miedzi i nioslo bardziej. :)

Ale mi podlogowka wcale nie przeszkadza spac w 20*C. Rownie dobrze mogl bym ustawic sobie nizej.

Ogrzewaniem podlogowym po mieszkaniu przez wiekszosc zycia z kaloryferami jestem zachwycony. Trudno chyba cos lepszego wymyslic. U mnie sprawdza sie w calym domu i jesli bym sobie zafundowal gdziekolwiek kaloryfery, to bym mocno pobladzil.

Kafle wcale nie sa koniecznoscia przy podlogowym. Ja mam w wiekszosci panele i tez cieplutko.

Nie no padłem :lol: Odnośnie tematu pokrewnego z podłogówką czyli sikaniu. Widziałem gdzieś zamiast rury spustowej z rynien powieszony był łańcuch. Taki bajer do drewnianych, ekologicznych domów. Może można ten pomysł wykorzystać i sikać po łańcuchu. W lewej ręce łańcuch stalowy w prawej narzędzie zbrodni. Zaręczam o braku szumów :D

A ja kiedyś słyszałem od kogoś że jak w nocy woda w rurkach sie przelewa (chlupocze) to można się zmoczyć podczas snu:D

O tak przelewa się, ale w grzejnikach. Ja mam podłogówkę i w życiu nie wiedziałem, że taka fajna. Ludzie jak nie wiecie co z czym się je to głupot nie piszci, a Pyxis i Liwko tutaj mają rację w 100%