Pyxis 09.03.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Mam grzejniki i nic nie słyszę, nic nie bulgoce, przelewa, itd.... Trzeba do lekarza. Od uszu takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 10.03.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 A czy mając tylko samą podłogówkę bez żadnego kaloryfera nie jest zbyt zimno, bo jakoś ciężką mi jest se to wyobrazić. Wszyscy nasi znajomi mają kaloryfery i podłogówkę i większość z nich mówi, że teraz jakby robili drugi raz to pozostali by przy samej podłogówcę, ale mi się wydaję, że będzie zbyt zimno:eek: opdpowiedzcie proszę czy napewno sama podłogówka wystarczy do ogrzania całego domku bo na ten temat jestem zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 A czy mając tylko samą podłogówkę bez żadnego kaloryfera nie jest zbyt zimno, bo jakoś ciężką mi jest se to wyobrazić. Wszyscy nasi znajomi mają kaloryfery i podłogówkę i większość z nich mówi, że teraz jakby robili drugi raz to pozostali by przy samej podłogówcę, ale mi się wydaję, że będzie zbyt zimno:eek: opdpowiedzcie proszę czy napewno sama podłogówka wystarczy do ogrzania całego domku bo na ten temat jestem zielona A dlaczego ma być zimno, skoro to największy grzejnik z możliwych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Trzeba do lekarza. Od uszu takiego. To wybierz się ,śmiało ,może przepisze Ci stopery do uszu. A czy mając tylko samą podłogówkę bez żadnego kaloryfera nie jest zbyt zimno, bo jakoś ciężką mi jest se to wyobrazić. Wszyscy nasi znajomi mają kaloryfery i podłogówkę i większość z nich mówi, że teraz jakby robili drugi raz to pozostali by przy samej podłogówcę, ale mi się wydaję, że będzie zbyt zimno:eek: opdpowiedzcie proszę czy napewno sama podłogówka wystarczy do ogrzania całego domku bo na ten temat jestem zielona Jeżeli nowe budownictwo z mniejszym zapotrzebowaniem na moc to będzie dobrze, jak stare okna dom bez izolacji może być problem . Edytowane 10 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 10.03.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Mieszkałem w domach z grzejnikami całe życie i zawsze gdzieś było słychać ciurkanie. Stopery nikomu nie potrzebne a grzejniki poprostu słychać. Tak już niestety mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Mieszkałem w domach z grzejnikami całe życie i zawsze gdzieś było słychać ciurkanie. Stopery nikomu nie potrzebne a grzejniki poprostu słychać. Tak już niestety mają. Tez mieszkałem w blokowisku i było słychać ale nic na to nie można było poradzić . Teraz mam swoją instalację zrobioną prawidłowo, więc zapraszam do mnie ze stetoskopem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 10.03.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 No, widać że jest w tym wątku spore lobby zwolenników podłogówki w całym domu. W moim mniemaniu jednak ogrzewanie podłogowe w pokojach na piętrze / poddaszu nie jest zupełnie bez wad (nie znaczy to też, że jest jednoznacznie gorsze od kaloryferów). Fruwający kurz, wózki inwalidzkie i żyły wodne to oczywiście bzdury ale:- ogrzewanie podłogowe projektuje się tak, aby omijać meble stojące nisko na podłodze (łóżka, szafy, kanapy, ...). W związku z tym powierzchnia grzejnika podłogowego w sypialniach może okazać się niewystarczająca - szczególnie jeśli na podłodze nie będzie kafelków. Można to obejść zwiększając temperaturę wody w grzejniku ale w ten sposób możemy stracić na wydajności systemu grzewczego - zwłaszcza przy piecach kondensacyjnych. W ten sposób ograniczamy też znacząco możliwości przemeblowania pokojów.- ogrzewanie kaloryferami daje możliwość osuszenia szyb okiennych (przy wentylacji grawitacyjnej) lub podgrzania strumienia wentylacji mechanicznej (nawiewy umieszcza się nad grzejnikami). Zalet podłogówki jest generalnie sporo, ale każdy przypadek należy rozważyć indywidualnie. Jeśli jest możliwość wyeliminowania ogrzewania wysokotemperaturowego w całym domu (również w garażu, łazienkach) to raczej nie ma sensu stosować kaloryferów w sypialniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 I na to znaleźć można rozwiązanie. U mnie wszystkie meble w sypialni stoją na nóżkach. Choć przy podłogówce wodnej nie ma to aż tak dużego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.03.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Ja mam WG i musze wieczorem w pokoju dziecka nawilzacz wlaczac, bo spranie przy 35% wilgotnosci nie jest wygodne. Jakie osuszanie szyb? Chyba w lazience zaraz po goracym prysznicu jak na dworze -10. A w sypialni i tak z reuly chcesz miec do spania 20*C, wiec musisz normalnie dzialajaca podlogowke skrecic. Nie bylo tez przy podlogowym zadnego omijania mebli (co nawyzej w kuchni gdzie bylo wiadomo, ze szafki kuchenne beda staly tylko w jednym i tym samym miejscu odsunlem sie 50cm od sciany). Widze mitow ciag dalszy sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 opdpowiedzcie proszę czy napewno sama podłogówka wystarczy do ogrzania całego domku bo na ten temat jestem zielona Kobiety tak maja. Moja zona tez nie mogla "zaskoczyc" jak to mozliwe, ze podloga 23-24*C moze nagrzac dom do 22*C. Niby Pano magister, a nie moglo oswiecic. Coieplo jak woda - plynie. Plynie zawsze do dolka. Niekoniecznie musi to byc wodospad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.03.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Nie bylo tez przy podlogowym zadnego omijania mebli (co nawyzej w kuchni gdzie bylo wiadomo, ze szafki kuchenne beda staly tylko w jednym i tym samym miejscu odsunlem sie 50cm od sciany). Widze mitow ciag dalszy sie robi. U mnie jeszcze pod kabinami i wannami nie dawałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.03.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 ja żałuje tej kabiny -że nie dalem.liwko czemu przy wodnej to nie problemile nad deską waszym zdaniem powinny byc meble 10 cm starczy czy nawet mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 10.03.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Ja mam WG i musze wieczorem w pokoju dziecka nawilzacz wlaczac, bo spranie przy 35% wilgotnosci nie jest wygodne. Jakie osuszanie szyb? Chyba w lazience zaraz po goracym prysznicu jak na dworze -10. A w sypialni i tak z reuly chcesz miec do spania 20*C, wiec musisz normalnie dzialajaca podlogowke skrecic. Nie bylo tez przy podlogowym zadnego omijania mebli (co nawyzej w kuchni gdzie bylo wiadomo, ze szafki kuchenne beda staly tylko w jednym i tym samym miejscu odsunlem sie 50cm od sciany). Widze mitow ciag dalszy sie robi. Pisałem, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Jeśli masz na tyle sucho, że para się nie wykrapla Ci na oknach to ten powód dla grzejników tradycyjnych odpada. Omijanie mebli jest wytyczną przy profesjonalnym projektowaniu ogrzwania. Jeśli instalacja jest robiona "na oko" i tak "by działało" to ta dyskusja jest bez znaczenia, bo różnice wynikające z tak zaprojektowanej instalacji tego czy innego typu będzie niewyczuwalna. Co do wystarczającej wydajności grzejnika podłogowego - to ponownie, kwestia indywidualnego przypadku. Dużo zależy od tego jak ocieplone jest pomieszczenie, ile przeszkleń, co pod spodem itd. Takie generalizowanie ("z reguły podłogówkę musisz skręcić") jest bez sensu, Wszystko się sprowadza do prostej kalkulacji zapotrzebowania danego pomieszczenia na energię, strat tej energi na przegrodach, wentylacji i wydajności grzejnika działającego na temperaturze roboczej dobranej odpowiednio do pieca. Sugerowanie, że skoro w Twoim przypadku to rozwiązanie się sprawdza to sprawdzi się w każdym innym to są właśnie mity. Na niektóre pytania nie można dać jednoznacznej ogólnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 10.03.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 ja żałuje tej kabiny -że nie dalem. liwko czemu przy wodnej to nie problem ile nad deską waszym zdaniem powinny byc meble 10 cm starczy czy nawet mniej? Liwko sugerował, że przy wodnym ogrzewaniu to nie taki problem jak przy elektryku, któremu trzeba koniecznie zapewnić odbiór energii cieplnej. W obydwu przypadkach przykrywanie grzejnika podłogowego to... przykrywanie grzejnika Czy 10cm wystarczy? A jak w zwykłym kaloryferze zasłonisz 3 żeberka kredensem to będzie jeszcze ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.03.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Liwko sugerował, że przy wodnym ogrzewaniu to nie taki problem jak przy elektryku, mam kable w podłogach i wykładziny dywanowe dodatkowo nawet w jednym pokoju duży materac leży bezpośrednio i jakoś nie udało się przekroczyć nawet tych granicznych 35*wylewki przy których sterownik blokuje ogrzewanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.03.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Pisałem, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Jeśli masz na tyle sucho, że para się nie wykrapla Ci na oknach to ten powód dla grzejników tradycyjnych odpada. Omijanie mebli jest wytyczną przy profesjonalnym projektowaniu ogrzwania. Jeśli instalacja jest robiona "na oko" i tak "by działało" to ta dyskusja jest bez znaczenia, bo różnice wynikające z tak zaprojektowanej instalacji tego czy innego typu będzie niewyczuwalna. Co do wystarczającej wydajności grzejnika podłogowego - to ponownie, kwestia indywidualnego przypadku. Dużo zależy od tego jak ocieplone jest pomieszczenie, ile przeszkleń, co pod spodem itd. Takie generalizowanie ("z reguły podłogówkę musisz skręcić") jest bez sensu, Wszystko się sprowadza do prostej kalkulacji zapotrzebowania danego pomieszczenia na energię, strat tej energi na przegrodach, wentylacji i wydajności grzejnika działającego na temperaturze roboczej dobranej odpowiednio do pieca. Sugerowanie, że skoro w Twoim przypadku to rozwiązanie się sprawdza to sprawdzi się w każdym innym to są właśnie mity. Na niektóre pytania nie można dać jednoznacznej ogólnej odpowiedzi. Skoro sypialnia to jedno z pomieszczen w domu i skoro w domu utrzymujesz jakas temperature a w sypialni chcesz miec mniej, to bedzie to wymagalo raczej zmniejszenia przeplywu w tym pomieszczeniu (jesli w fazie projektu podlogowni nie uwzgledniles tam nizszej temperatury - ale ile osob tak robi). Ocieplenie masz na calym domu podobne, material na sciany tez a i okna daje sie takie same. Pomijam sytuacje ekstremalne, ale sypialnia raczej nie ma przeszklonej calej sciany. Taki atrakcje to domena salonu. Ja pisze jak sie sprawe temoperatury w sypialni rozwiazuje najczesciej i wlasnie dlatego "generalizuje". Akurat w te strone jest dosyc latwo. Gorzej jak bys chcial wyzsza i tego nie uwzglednil w projekcie podlogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.03.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 ile nad deską waszym zdaniem powinny byc meble 10 cm starczy czy nawet mniej? Nie zawracaj sobie tym d....y. Przeciez nie zastawiasz 70% podlogi meblami. To nie M2 w bloku. Zostaw troche roboty "fizyce", a ona da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.03.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 U mnie jeszcze pod kabinami i wannami nie dawałem . No faktycznie. Tam tez nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 11.03.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Dzięki za odpowiedzi w mojej sprawie, musze powiedzieć, że na 98% przekonaliście mnie:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.03.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 No wiesz, podlogowka ma tez wady. Ja jednego dnia zagrzejesz a drugiego jest slonce, to masz w domu 32*C zamiast 22, ale do tego mozna przywyknac, bo po tygodniu jest juz 25*C tylko. Zartuje celem rozdmuchania tych 2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts