pniowek 11.03.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) a może by zadać pytanie dla przeciwników podłogówki: jaki jest sens zakładać grzejniki skoro wymyślono podłogówkę ? doświadczenia z podłogówką nie mam, jednak na chłopski rozum .. powierzchnia grzewcza nieporównywalnie większa, więc niższa temperatura grzaniajest potrzebna, więc mniej materiału do wyprodukowania tej samej ilości energii w każdym bądź razie zaplanowałem podłogówkę na całym parterze i na poddaszu (4cm styrop.) - 130m kw. w łazience będzie dodatkowo grzejnik co by nie syszyć na podłodze na podłogówke planuję panele, możliwie najcieńsze więc chyba 7mm (AC4 i AC3) nie wyobrażam sobie również tego by chodząc na bosaka czuć było płynące z podłogi ciepło dom ma się nagrzać i podtrzymywać swoją temperaturę, decydując się na podłogówkę założyłem iż pieca nie będę w ogóle wygaszał odnoszę też wrażenie że nie ma sensu robić ogrzewania podłogowego jeśli nie jest ono w całym domu Edytowane 11 Marca 2013 przez pniowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 12.03.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 na podłogówke planuję panele, możliwie najcieńsze więc chyba 7mm (AC4 i AC3) My również planujemy podłogówkę na całości, tylko w sypialniach ze względu na to, że nie chciałabym zaniżać posadzki grubość płytka + klej, miały być panele 10 mm - w związku z tym mam pytanie czy nie będą za grube? Ma ktoś z was takie na podłogówce? I czy specjalny podkład pod to idzie? Wole wiedzieć wcześniej niż zaufać na ślepo "fachowcom". I może jeszcze zapytam o piec myślimy o Defro duo 20-25kW (dom parter 120m minus kotłownia i spiżarka - tam nie będziemy grzać) czy ktoś z was stosuje kombinacje ten(lub tego typu piec) głównie podłogówka +dwa grzejniki w łazienkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 12.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 właśnie mija rok grzewczy od kiedy załączyliśmy piec, podłogówka w całym domu to najlepsza nasza decyzja, temp na piecu niska, więc gazu idzie mało, w domu przyjemnie ciepło (w sypialniach panele, ale tu ustawiamy o 2-3 stopnie więcej na regulatorze i spokojnie daje radę). Wydawało nam się, że trzeba będzie zimą dogrzewać kominkiem a spaliliśmy może 1/3 drewna, które oszacowaliśmy na sezon, po prostu kominek rozpalaliśmy głównie dla atmosfery i widoku ognia Polecam, sama byłam sceptyczna, ale dziś cieszę się z takiej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 12.03.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 aha - mamy drabinki w łazienkach, podłączone do podłogówki ale z grzałkami elektrycznymi, w normalnym stanie wspomagają podłogówkę, a jak zachodzi potrzeba - włącza się grzałkę, wystarcza spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 12.03.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 I może jeszcze zapytam o piec myślimy o Defro duo 20-25kW (dom parter 120m minus kotłownia i spiżarka - tam nie będziemy grzać) czy ktoś z was stosuje kombinacje ten(lub tego typu piec) głównie podłogówka +dwa grzejniki w łazienkach? Podejrzewam że dom będzie dobrze ocieplony tak? Więc 15KW starczy leciutko. Jeżeli masz projekt gotowy to powinno w nim być podane zapotrzebowanie domu na moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 12.03.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Dom był powiększany z projektu gotowego - wpisany mam w dokumentacji piec 25kW. Mamy zamiar docieplać 20cm styro, podłogówka nam głównie dlatego odpowiada bo praktycznie na całej południowej ścianie są duże przeszklenia( myślimy o dobrym pakiecie trzyszybowym - jeszcze szukamy) i jakoś nie mogłam sobie wyobrazić grzejnika np. w połowie ściany w salonie:eek: a dodatkowo cała "część dzienna" będzie w płytce. Nie ogrzewana płytka jednak jest nieprzyjemna zwłaszcza zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 12.03.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) w sypialniach panele, ale tu ustawiamy o 2-3 stopnie więcej na regulatorze i spokojnie daje radę a jaka jest grubość panela ? jeden ze sprzedawców powiedział mi że ma w domu 9mm panela i podłogówka działa bez zarzutu a na moje pytanie czy wziąłby teraz cieńsze odpowiedzaił że raczej tak Piec planuję heitz eko3 lub 4 17kW z podajnikiem na eko groszek. Powierzchni grzewczej jest 130m kw. użytkowej ok. 100m kw. Drewno nie jest dobrym przewodnikiem ciepła więc powinno go być jak najmniej. Dla mnie i 6mm by starczyło o ile można by kupić. Edytowane 12 Marca 2013 przez pniowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.03.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) HEITZ EKO JUNIOR 12kW będzie już wielki . Edytowane 13 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.03.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Piec planuję heitz eko3 lub 4 17kW z podajnikiem na eko groszek. Powierzchni grzewczej jest 130m kw. użytkowej ok. 100m kw. Tym kotlem bedziesz mogl wpompowac"nominalnie" w podloge 130W/m2. W ostre mrozy pewnie bedziesz potrzebowal z 40-50W/m2 a w wiekszosc sezonu grzewczego jakies 15-20W/m2. Z jaka moca i sprawnoscie bedzie pracowal ten kociolek 17kW? Ile kasy puscisz w komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 12.03.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Tym kotlem bedziesz mogl wpompowac"nominalnie" w podloge 130W/m2. W ostre mrozy pewnie bedziesz potrzebowal z 40-50W/m2 a w wiekszosc sezonu grzewczego jakies 15-20W/m2. Z jaka moca i sprawnoscie bedzie pracowal ten kociolek 17kW? Ile kasy puscisz w komin? Hej. Czy mógłbyś również powiedzieć coś o moim planowanym piecu defro duo (w papierach przewidziany jest 25kw) to mało czy dużo na 120m powierzchni około 112 użytkowej? Ogrzewanie planowane jak w postach wyżej. Co specjalista w sklepie to inna historia, a na podłogówkę w całym domu każdy z starszych hydraulików kręci nosem. Mam spotkanie z kimś bardziej postępowym w przyszłym tygodniu i dobrze byłoby wiedzieć czy mi kitów nie wciska. Wiem co chce ale nie wiem czy da się to osiągnąć.To znaczy zielona w tym temacie jestem:oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 12.03.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Na piecach to się znam jak na samochodach. Ma działać. 17kW to max. zakładam więc że się dopasuje. Sprawność ma od 75 do 85. Mniejszych mocy w piecach z podajnikiem na ekogroszek jak 15kW nie widziałem. Przedstawiam kawałek ulotki. cytat z instrukcji: "Kocioł EKO 3 jest stalowym, niskotemperaturowym kotłem wodnym przeznaczonym do ogrzewania obiektów o zapotrzebowaniu ciepła w granicach 16 ÷ 35 kW lub do współpracy z zasobnikowym podgrzewaczem wody użytkowej (c.w.u.)" Powiem szczerze że troche jakby za mało danych w tej instrukcji. Same ogólniki, odnoszę wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.03.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Hej. Czy mógłbyś również powiedzieć coś o moim planowanym piecu defro duo (w papierach przewidziany jest 25kw) to mało czy dużo na 120m powierzchni około 112 użytkowej? Nie traktuj mnie jak "wyrocznie". Ja tylko licze i wychodza mi jakies astronomiczne wartosci mocy na m2. Mam urzadzenie grzewcze o mocy 12kW na dom po podlogach 230m2 (docieplenie masz opisane w stopce). Dziala w mrozy 11h dziennie. Jak bym mial 25kW fto by dzialalo 5h dziennie. U Ciebie z moca nominalna na 120m2 pewnie moglo by dzialac takie 25kW-towe przez 3h. Co to za dobieranie? Dom 120m2 to kociolek 25kW? Co to za "fachowcy" sa? to do mojego by dali 50kW kociol? Jak dla starej kamienicy? Skoro juz musisz isc w palenie weglem, to przynajmniej skonsultuj to z jakims fachowcem w dziedzinie zapotzrebowania. Tu jest kolega asolt.Nie wiem jak masz dom docieplony, ale tutaj poruszamy sie raczej w mocach kotla max 8-10kW. Nie daj sie zniechecic zadna sila od podlogowego w calym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.03.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Na piecach to się znam jak na samochodach. Ma działać. 17kW to max. zakładam więc że się dopasuje. Sprawność ma od 75 do 85. Mniejszych mocy w piecach z podajnikiem na ekogroszek jak 15kW nie widziałem. Tylko przy jakiej mocy taka sprawnosc. Pewnie cos okolo nominalnej. Na kotlach sie nie znam. Lezy to poza moim zakresem zainteresowan. Obilo mi sie o "oczy": HEF 12kW GALMET 12kW Dlaczego go takich fajnych domkow chcecie pchac koniecznie kotly na wegiel? To koszmar jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pniowek 12.03.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) 12kW też wyjdzie pewnie za dużo..powierzchnia grzewcza 130m kw. (parter i poddasze), kotła nie zamierzam wygaszać, ze względu na bezwładność podłogówki.Co do docieplenia to na ścianę z MAXa chcę dać 18-20cm styropianu. W części niepodpiwniczonej na gruncie jest 12cm styropianu. Na poddaszu 30cm wełny.Ciepło więc nie za bardzo będzie miało gdzie uciekać. A co do wpychania pieca w takie ładne domki to racja.. ale jak mnie będzie stać, to podciągnę gaz i wstawię pompę ciepła. Póki ci niech się sprawdzi podajnik z ekogroszkiem. Zadzwonię ja do Heitza, ciekawe co powiedzą.Hef to droga firma czy mi się wydaje ? Ten Heitz jest w granicach 8,5 tyś. Edytowane 12 Marca 2013 przez pniowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.03.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) 12kW też wyjdzie pewnie za dużo.. powierzchnia grzewcza 130m kw. (parter i poddasze), kotła nie zamierzam wygaszać, ze względu na bezwładność podłogówki. Co do docieplenia to na ścianę z MAXa chcę dać 18-20cm styropianu. W części niepodpiwniczonej na gruncie jest 12cm styropianu. Ciepło więc nie za bardzo będzie miało gdzie uciekać. Na poddaszu 30cm wełny. A co do wpychania pieca w takie ładne domki to racja.. ale jak mnie będzie stać, to podciągnę gaz i wstawię pompę ciepła. Póki ci niech się sprawdzi podajnik z ekogroszkiem. Mniejszych nie ma. Gdzies byl jeszcze jakis 10kW. Bedziesz mial nieduzy i cieply domekz bardzo mocno przewymiarowanym kotlem. Nie bedzie to szczesliwy zwiazek. Ani ekonomicznie, ani "higienicznie" Jak gaz to nie pompa, jak pompa to nie gaz. Jesli masz 2 prawe rece jak piszesz w stopce i kawalek ogrodu, to za nascie tys masz pompe w domu. Poczytaj watek "Instalacja PCi tymi recami" na pompach. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona Za 20 tys ludzie maja pompe na taki domek z odwiertami. Jesli juz, to niech wybor kotla na wegiel bedzie swiadomy, a nie na zasadzie, ze pompa ciepla to 60 tys wiec biore kociol za 10 tys Ja za swoja pompe 12kW z DZ i zasobnikiem CWU 300l dalem 27 tys. Ty pewnie bedziesz potrzebowal o polowe mniejsze urzadzenie. Edytowane 13 Marca 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 13.03.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Nie traktuj mnie jak "wyrocznie". Ja tylko licze i wychodza mi jakies astronomiczne wartosci mocy na m2......... Skoro juz musisz isc w palenie weglem, to przynajmniej skonsultuj to z jakims fachowcem w dziedzinie zapotzrebowania.Nie wiem jak masz dom docieplony, ale tutaj poruszamy sie raczej w mocach kotla max 8-10kW. Nie daj sie zniechecic zadna sila od podlogowego w calym domu. Widzisz, a ja nie umiem tego przeliczyć i wciskają mi kit używając "fachowych" terminów. docieplenie 20cm, dom parter, bez poddasza.Na posadzce 15-20 cm styro i strop terriva ocieplony. Podłogowe będzie na całości jak znajdę kogoś kto mi to zrobi :/ Najwyżej ściągnę fachowców z innych stron. U nas (lubelskie) straszą w podłogówce kurzem, zapaleniem stawów, demolka domu w razie awarii. Nie bardzo mnie to przestrasza, więc podłoga ma nie być zimna. Dzięki za opinię idę nękać w wątku o kotłach:rolleyes: A co do węgla to niestety muszę brac pod uwagę drewno + ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diedra 13.03.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 demolka domu w razie awarii. No właśnie typowe durne gadanie. W razie awarii, pfff. U nas są kaloryfery, ale rurki biegną... w podłodze Więc w razie awarii, również przy grzejnikach będzie demolka Gdybym budowała, a nie kupowała, robiłabym wszędzie podłogówkę. A w aktualnej łazience zrobię przy najbliższym remoncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Po 12 latach rurki pękają w podłogówce ! Ja pierd...le, skąd ty takie mądrości bierzesz? Zadzwoń choćby do Wavina i zapytaj o przewidywalną żywotność rurek. Określa się ją na minimum 50 lat, co nie oznacza, że nie będą sprawne i 100 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.03.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Ja pierd...le, skąd ty takie mądrości bierzesz? Zadzwoń choćby do Wavina i zapytaj o przewidywalną żywotność rurek. Określa się ją na minimum 50 lat, co nie oznacza, że nie będą sprawne i 100 lat. Zapomniałem dokończyć zdanie "Po 12 latach rurki pękają w podłogówce ze śmiechu ! "Bo mam już ponad 12 lat i nic nie pęka Papierza wybrali i kliknąłem za szybko . Napiszę więcej ,przerabiałem w jednym miejscu ścianę kilka lat temu i musiałem rozkuć kawałek podłogówki odkryć rurę jeden zwój i przegiąć przesunąć w inne miejsce ,potem zalać betonem i nic nadal nie cieknie . Edytowane 13 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 13.03.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Po 12 latach rurki pękają w podłogówce ! AAA zostało mi trzy lataaaaaaaaaaa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts