Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapomniałem dokończyć zdanie "Po 12 latach rurki pękają w podłogówce ze śmiechu ! "Bo mam już ponad 12 lat i nic nie pęka ;)

Papierza wybrali i kliknąłem za szybko .

Napiszę więcej ,przerabiałem w jednym miejscu scanię kilka lat temu i musiałem rozkuć kawałek podłogówki odkryć rurę jeden zwój i przegiąć przesunąć w inne miejsce ,potem zalać betonem i nic nadal nie cieknie .

No, bez takich mi tutaj ;)

No wiesz, podlogowka ma tez wady. Ja jednego dnia zagrzejesz a drugiego jest slonce, to masz w domu 32*C zamiast 22, ale do tego mozna przywyknac, bo po tygodniu jest juz 25*C tylko.

Zartuje celem rozdmuchania tych 2% ;)

wcale mnie nie przestraszyłeś tymi 32 * stopniami, ja jestem ze zmarżlaków więc myślę że zbytnio nie przeszkadzałoby mi to aż tak bardzo, co innego mój mąż on to chyba w takiej sytuacji wolałby chyba spać na balkonie hihi:lol2:

• 2 weeks później...
POMOCY! Projekt podlogowki robi nam czlowiek z firmy TECE - wczoraj zadzwonil, ze jak polozymy panele w sypialni, to bedziemy miec niedogrzane, bo na panel mozna tylko 26stopni puscic (juz nie wiem, co z innymi mniejszymi pokojami) - aaale o co chodzi, bo nie napotkalam sie nigdzie na takie informacje...-ze musza to byc specjalne panele, takie za 2,3 stowy albo jakis egzotyk...nie za bardzo chce miec plytki, a tym bardziej kaloryferow...

POMOCY! Projekt podlogowki robi nam czlowiek z firmy TECE - wczoraj zadzwonil, ze jak polozymy panele w sypialni, to bedziemy miec niedogrzane, bo na panel mozna tylko 26stopni puscic (juz nie wiem, co z innymi mniejszymi pokojami) - aaale o co chodzi, bo nie napotkalam sie nigdzie na takie informacje...-ze musza to byc specjalne panele, takie za 2,3 stowy albo jakis egzotyk...nie za bardzo chce miec plytki, a tym bardziej kaloryferow...

Mozna z tym sobie poradzic np. dajac gesciej rurki.

Ja planuję mieć podłogówkę w całym domu, łącznie z gospodarczym gdzie może czasem pranie będzie schło. Łazienka jak najbardziej, właśnie w mokrych pomieszczeniach jest z niej pożytek jak byle kropla ładnie wysycha. Ze względu na wymogi do łazienek będą dodawane grzejniki z grzałką aby "docieplić"

Posadzką... wstępnie planowaliśmy kafelki na parterze i panele na piętrze, jednak jest tak dużo ładnych kafli drewnopodobnych (z sukcesem wizualnym), że się jeszcze zastanowimy.

Ktoś pisał o awaryjności... cóż, kaloryfery też zaleca się wymieniać co x lat. W moim mieszkaniu mają 20 lat i wołają o pomstę. Nie przeciekają, ale ich właściwości grzewcze są bardzo słabe (nawet po odpowietrzeniu)

Posadzką... wstępnie planowaliśmy kafelki na parterze i panele na piętrze, jednak jest tak dużo ładnych kafli drewnopodobnych (z sukcesem wizualnym), że się jeszcze zastanowimy.

Sam "sukces" wizualny, to nawet nie 1/3 sukcesu. Dom caly w plytkach to jakies nieporozumienie.

Co do podlogowki i paneli to jakies straszliwe "zabobony" sa powtarzane. U mnie jest przynajmniej 75% podlocg w panelach (niedrogie, ale przystosowane do wodnej podlogowki) i pompa ciepla grzeje mi dom za 270 zl (w styczniu) do temperatury 22*C nie puszczajac w podloge wiecej jak 32*C i to tylko w duze mrozy (na powrocie mam wtedy 26*C).

Generalnie - jesli dasz panele oznaczone jako do wodnej podlogowki i podklady do podlogowego, to przy rurkach w podlodze co 15cm bedzie to dzialalo bdb.

Sam "sukces" wizualny, to nawet nie 1/3 sukcesu. Dom caly w plytkach to jakies nieporozumienie.

Co do podlogowki i paneli to jakies straszliwe "zabobony" sa powtarzane. U mnie jest przynajmniej 75% podlocg w panelach (niedrogie, ale przystosowane do wodnej podlogowki) i pompa ciepla grzeje mi dom za 270 zl (w styczniu) do temperatury 22*C nie puszczajac w podloge wiecej jak 32*C i to tylko w duze mrozy (na powrocie mam wtedy 26*C).

Generalnie - jesli dasz panele oznaczone jako do wodnej podlogowki i podklady do podlogowego, to przy rurkach w podlodze co 15cm bedzie to dzialalo bdb.

To panele sa z oznaczeniem ze sa przeznaczone do podlogowki? Rozgladalem sie ostanio i w kilku miejscach goscie przekonywal mnie ze nie ma serii produkowanych typowo do podlogowego ogrzewania:eek: wspomnieli aby zastosowac podklady dedykowane, sam tez szukalem na opakowaniach badz instrukcji i nieznalazlem takowych oznaczen...

To panele sa z oznaczeniem ze sa przeznaczone do podlogowki? Rozgladalem sie ostanio i w kilku miejscach goscie przekonywal mnie ze nie ma serii produkowanych typowo do podlogowego ogrzewania:eek: wspomnieli aby zastosowac podklady dedykowane, sam tez szukalem na opakowaniach badz instrukcji i nieznalazlem takowych oznaczen...

Na opakowaniach mialem oznaczenie, ze "mozna stosoac na wodnym ogrzewaniu podlogowym". Jedne to mialy a inne nie. Bralem te, ktore mialy, \zeby w razie "w" miec jakies podstawy gwarancyjne, bo te bez oznaczenia na zimnej na dotyk podlodze tez by sie pewnie sprawdzily :-)

Wielkie dzieki za tak duzy odzew :) Bede informowac na biezaco, co dalej. Wiem jedno po dzisiejszych odwiedzinach sklepow z panelami, ze co producent, to inne parametry oporu przewodzenia ciepla (nawet przy takiej samej grubosci i scieralnosci) - niestety, trzeba tego sie dowiadywac bezposrednio u zrodla, bo takie informacje nie sa ogolnodostepne (przepraszam, jedyny producent balterio mial podane w katalogu info - 0,054m2K\W) ...

Wielkie dzieki za tak duzy odzew :) Bede informowac na biezaco, co dalej. Wiem jedno po dzisiejszych odwiedzinach sklepow z panelami, ze co producent, to inne parametry oporu przewodzenia ciepla (nawet przy takiej samej grubosci i scieralnosci) - niestety, trzeba tego sie dowiadywac bezposrednio u zrodla, bo takie informacje nie sa ogolnodostepne (przepraszam, jedyny producent balterio mial podane w katalogu info - 0,054m2K\W) ...

Jak ogrzewasz pompką ciepła to warto poszukać dobrze przewodzących paneli .