TERESA1510 07.04.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witamprzeczytałem wszystkie wpisy od początku do końcaprojekt zofia portykpodłogówka w całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 08.04.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 również jestem po lekturze tego, i w sumie innych tematów o podłogówce, i myślę, że chciałbym podłogówkę w jak największej ilości pomieszczeń, na pewno na całym dole (bez garażu i kotłowni), a na górze na pewno w łazience; w górnej łazience dam też grzejnik na przysłowiowy ręcznikrazem z żonexem nie jesteśmy tak do końca jednak przekonani, czy w górnych sypialniach (x 3) dawać podłogówkę, czy normalne grzejniczki - oczywiście pod oknami, bo ściany są nachylone, to poddasze użytkowe; b wiele słyszałem o tym, by właśnie pod oknami dachowymi dawać właśnie chociażby po małym grzejnikudom ma łącznie 135 m2 PU, ogrzewany będzie kotłem kondensacyjnym, a raz na ruski rok może przepalę w kominku, jak już go wybuduję oczywiście; nie planujemy wszędzie płytek, ale oczywiście kuchnia, łazienki, wiatrołap, kotłownia/pralnia to na pewno tak; dom będzie normalnie ocieplony, 10-15 cm styro na posadzce na dole, strop teriva, na ściany 15 cm grafitowego, poddasze 30 cm wełny, okna raczej 3-szybowe, wentylacja grawitacyjna moja główna zagwozdka to właśnie sypialnie na górze - w sumie to ja bym się tam skłaniał ku podłogówce, ale szanowna inwestorka tak średnio na to patrzy.. i jeszcze projekt - macie kogoś godnego polecenia? bo raczej to chyba trzeba zlecić, prawda? żeby to ręce i nogi miało... samo położenie to pewnie dałbym radę z teściem, ale projekt to chyba nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Ogrzewanie ogrzewaniem, ale dlaczego wentylacja grawitacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 08.04.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Tak. WG w nowym szczelnym domu to pomyłka. Po co wywalac kasę na pakiety trzyszybowe i robić nawietrzniki. Łaczenie podłogówki z grzejnikami w nowym domu to też logiczna porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.04.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 kater-acme na co te grzejniki pod oknami dachowymi? Chyba że nie zamierzasz wykonać prawidłowej termoizolacji wokół okien dachowych. Może wtedy mogłyby się przydać.Podłogi drewniane również nie są przeszkodą, należy tylko prawidłowo je wykonać. Jeśli Ci prawidłowo ktoś wyliczy to ogrzewanie, to rób podłogówkę po całości. 90% użytkowników układów mieszanych narzeka tylko na grzejniki, "poprawienie" tego jest możliwe ale tylko teoretycznie. Poza tym budowanie instalacji mieszanej, to dodatkowo niepotrzebne koszty.Jeśli Cię stać na reku to rób WM z odzyskiem. Kominy wentylacyjne czy kanały WM to koszt podobny. Dochodzi koszt zakupu reku, który powinien zwrócić się za kilka-kilkanaście lat, przy komforcie bez porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.04.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 . Po co wywalac kasę na pakiety trzyszybowe i robić nawietrzniki. Przeciez to sa 2 rozne tematy polaczone tylko lokalizacja. To jak bys zapytal po co robic pakiet trzyszybowy i dawac firanki. Jaki to ma zwiazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 08.04.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Przeciez to sa 2 rozne tematy polaczone tylko lokalizacja. To jak bys zapytal po co robic pakiet trzyszybowy i dawac firanki. Jaki to ma zwiazek? Chciałeś WG? To masz. Firanka ci się przyda do obserwacji czy wentylacja działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulubienica 09.04.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 nie ma potrzeby robienia ogrzewania w sypialni.A poza tym chciałabym wszędzie mieć ciepłą, przyjemna podłogę w dotyku gołych stópek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 nie ma potrzeby robienia ogrzewania w sypialni. A poza tym chciałabym wszędzie mieć ciepłą, przyjemna podłogę w dotyku gołych stópek Taki efekt osiagniesz, jak cos spierdziela z ta podlogowka. Normalnie podloga ma 23-24*C i nie jest "ciepla i przyjemna". Poi prostu nie jest lodowata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Chciałeś WG? To masz. Firanka ci się przyda do obserwacji czy wentylacja działa. A cos na temat? Okna cieple a szczelne to sa dwa rozne tematy. Warto sobie z tego zdawac sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 09.04.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 pozwolę sobie ponowić pytanie z postu 504 - jak na razie zamiast odpowiedzi to otrzymuję raczej pytania... na dodatek nie związane z tręścią mojego postumoże umówmy się tak - mamy tu wątek o podłogówce i na niej się skupmy - jeśli możecie dostarczyć tu argumenty za podłogówką w całym (lub w 95%) domu to b proszę, przydadzą mi się, bo mi ogólnie ten pomysł pasuje, ale żonexowi tak średnio; a nie mogę z nią rozmawiać na zasadzie "bo tak" - tak działa to tylko w drugą stronę [tu wstaw demoniczny śmiech męskiej szowinistycznej świni...] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Powiedz jej, że przy grzejnikach kurz będzie latał po całej sypialni, że przy podłogówce jak wstanie z łóżka gołą stopą to będzie miło bo nie zimno, że sex lepiej uprawia się na podłodze, która nie jest zimna, i że co roku z zaoszczędzonych pieniędzy dostanie nowe buciki. Powinno zadziałać. A jak nie to wymiana, bynajmniej nie metody ogrzewania Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.04.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 podłogówka w 100% A w łazience to grzejnik, owszem, ale elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 09.04.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 nie ma potrzeby robienia ogrzewania w sypialni. A poza tym chciałabym wszędzie mieć ciepłą, przyjemna podłogę w dotyku gołych stópek Ryzykowna porada. A co jak ktoś cię posłucha i n ie będzie zadowolony z komfortu cieplnego w sypialni? Dorobi sobie ogrzewanie sypialni? pozwolę sobie ponowić pytanie z postu 504 - jak na razie zamiast odpowiedzi to otrzymuję raczej pytania... na dodatek nie związane z tręścią mojego postu może umówmy się tak - mamy tu wątek o podłogówce i na niej się skupmy - jeśli możecie dostarczyć tu argumenty za podłogówką w całym (lub w 95%) domu to b proszę, przydadzą mi się, bo mi ogólnie ten pomysł pasuje, ale żonexowi tak średnio; a nie mogę z nią rozmawiać na zasadzie "bo tak" - tak działa to tylko w drugą stronę [tu wstaw demoniczny śmiech męskiej szowinistycznej świni...] Po prostu mieszanie podłogówki z grzejnikami komplikuje układ. Grzejniki nie maja żadnej przewagi nad podłogówką. Chcesz niższą temp w sypialni? Kryzujesz pętle i masz. Poza tym masz niższą temp zasilania na kotle i oszczędzasz. Jedynie potrzeba wiekszego zbiornika CWU. Nad wentylacją też się zastanów. Co do zrobienia intalacji samemu wszystko juz było opisane. Poszperaj. Nie jest to trudne. Ja robiłem sam 200m2 i wszystko hula. A co zaoszczedzisz przy własnej robociźnie możesz zainwestowac w obniżenie energochłonności twojego domu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 09.04.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A ja mam takie pytanie: Jak to załatwić podłogówką na poddaszu jeśli: w sypialni chcę mieć sympatycznie chłodniej akurat do spania a w przysypialnianej łazience chcę mieć o wiele cieplej, bo lubię mieć w łazience bardzo ciepło - czy tu wystarczy inne pętle czy coś takiego? a przysypialniana garderoba (jako osobny mini-pokoik z drzwiami suwanymi wystarczy, że będzie miała jakąś małą pętelkę? A jeśli na tym samym poddaszu jest jeszcze jedna łazienka (główna), w której ma być ciepło, korytarz z "otwartym" gabinetem oraz 2 pokoje dzieci, to ile trzeba tych pętli/sterowników czy jak ich zwał, żeby każdy był zadowolony? Bo wydaje mi się, że jak dzieci będą większe, to będą po szkole spędzać w swoich pokojach więcej czasu niż ja w sypialni za dnia, więc logicznie musiałoby tam u nich być cieplej, a w łazienkach też cieplej niż w sypialniach. Poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 09.04.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 elmagra, co tu radzić? To że różne pomieszczenia potrzebują innej temperatury to oczywiste. Tak jak istnieją różne wielkości grzejników, tak samo dopasowuje się OP do wielkości pomieszczeń i różnych wymaganych temperatur. Tak jak się dobiera grzejniki, tak samo oblicza się zagęszczenie rurek w OP, żadna filozofia. Poza tym OP jest tak samo w pełni "regulowalne" jak grzejniki, ustawiasz sobie temp. jaką potrzebujesz. Prawidłowo zbudowane OP da Ci możliwość ustawienia dowolnej (sensownej życiowo) temp. w każdym pomieszczeniu indywidualnie.Do tego oszczędzasz na ogrzewaniu gdyż temp. odczuwalna przy OP jest 1-2oC wyższa. A przy kotle gazowym kondensacyjnym, następne kilka procent z powodu wyższej sprawności przy niższej temp. czynnika grzewczego.Do tego dochodzi wyższy komfort użytkowania. Kamień czy płytki ceramiczne nie dają odczucia takiego chłodu jak przy grzejnikach, po prostu nie czuć "tego charakterystycznego" zimna kafelek. A w łazienkach nawet można poczuć że podłogi są letnie, a nie zimne.kater-acme jeśli Ci mało tych krótkich opisów, to poczytaj o OP w wątku "ogrzewanie".A mieszanie OP z grzejnikami to zupełnie bezsens, koszt ogrzewania i instalacji (materiał+robocizna) wyższy a komfort niższy. Zrobiłem nawet celowo gniazdka w łazienkach pod grzejniki elektryczne ale po paru miesiącach wiedziałem że nie będą potrzebne. Do tego dochodzi jeszcze poprzez brak grzejników, możliwość dowolnej aranżacji pomieszczenia, co szczególnie dla pań ma ogromne znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 10.04.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 z tym komfortem to bez przesady,mozna się komfortowo wyspać w sypialni ogrzewanej grzejnikiem,żaden problem przekręcić gałkę i temperatura zmienia się szybko a nie tak powoli jak przy podłogówce,dla mnie komfort to większy metraż sypialni,pokoji dzieci,wysoka ścianka kolankowa,jak ktoś wybiera projekt z pokojami 10m to faktycznie może miec problem z upchnieciem tam kaloryfera,poza tym decydując się na grzejniki w pokojach na poddaszu mogłam pójść w tańsze panele co przy sporej pow. nie jest bez znaczenia,dodam jeszcze,że na parterze i w łazience górnej mam płytki,ktore znakomicie przewodzą ciepło,podloga jest bardzo przyjemna w dotyku,tego efektu nigdy nie odczujecie przy panelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 10.04.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Wiem, że to będzie trochę naiwne pytanie/prośba, ale czy można jakoś sensownie porównać koszt użytkowania ogrzewania podłogowego z ogrzewaniem tradycyjnymi grzejnikami naściennymi? O co mi chodzi - w OP woda jest chłodniejsza, do jej ogrzania trzeba mniej energii, również koszt pracy kotła kondensacyjnego o wysokiej sprawności jest niższy - to wszystko fajnie, ale w układzie OP (tak sądzę) wchodzi znacznie więcej wody, czyli z drugiej strony żeby ją ogrzać (nawet do niższej temperatury) to jednak trzeba więcej energii. Wiem, to takie gadanie na "około" i "pi x oko", ale jak to ogólnie wychodzi? PS - ja osobiście jestem zdecydowany na OP wszędzie, żonex raczej się przekonuje, ale pyta właśnie o koszty używania. Jako dobry monsz chciałbym jej przedstawić i ten aspekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Wiem, że to będzie trochę naiwne pytanie/prośba, ale czy można jakoś sensownie porównać koszt użytkowania ogrzewania podłogowego z ogrzewaniem tradycyjnymi grzejnikami naściennymi? O co mi chodzi - w OP woda jest chłodniejsza, do jej ogrzania trzeba mniej energii, również koszt pracy kotła kondensacyjnego o wysokiej sprawności jest niższy - to wszystko fajnie, ale w układzie OP (tak sądzę) wchodzi znacznie więcej wody, czyli z drugiej strony żeby ją ogrzać (nawet do niższej temperatury) to jednak trzeba więcej energii. Wiem, to takie gadanie na "około" i "pi x oko", ale jak to ogólnie wychodzi? PS - ja osobiście jestem zdecydowany na OP wszędzie, żonex raczej się przekonuje, ale pyta właśnie o koszty używania. Jako dobry monsz chciałbym jej przedstawić i ten aspekt. Przy ogrzewaniu podłogowym temperatura odczuwalna jest o około 2 stopnie wyższa, a w dodatku rozkłada się równomiernie. Jeden stopień niższe grzanie to około 5% oszczędności rocznie. Ilość energii do ogrzania domu nie zależy od ilości wody w układzie a od zapotrzebowania domu na ciepło. Im lepiej dom ocieplicie, tym mniej wydacie na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.04.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 PS - ja osobiście jestem zdecydowany na OP wszędzie, żonex raczej się przekonuje, ale pyta właśnie o koszty używania. Jako dobry monsz chciałbym jej przedstawić i ten aspekt. Zacznij ja lac, poki nie jest za pozno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts