niron 17.04.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Jestem właśnie na etapie wyboru instalacji ogrzewania.Po wstępnych kosztorysach i wstępnym rozeznaniu się jestem nastawiony na podłogówkę po całości. Dom z poddaszem użytkowym.Powiedzcie mi proszę jak powinna wyglądach instalacja, aby na poddaszu była możliwość sterowania temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach.Instalator sugeruje montaż sterowników w każdym pokoju na poddaszu. Czy to zadziała?Dodatkowo chcę po drabince do każdej łazienki, ale tak samo na obiegu niskotemperaturowym + grzałki elektryczne.Czy w tym wypadku jest konieczność użycia mieszacza w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.04.2013 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Po raz kolejny napiszę. Uważam że sterowanie do podłogówki jest nie potrzebne. Jeżeli ktoś się przy nim upiera, to niech pociągnie sobie na razie tylko kabelki i pierwszą zimę pomieszka bez sterowania. To wystarczy żeby zrozumieć w czym rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 18.04.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 mam układ mieszany, czyli kaloryfery na poddaszu i podłogówkę na parterze, bo byłem laikiem podczas budowy domu na przełomie 2007/2008. Obecnie wybrałbym na całości podłogówkę pomimo pewnego mankamentu: w okresach przejściowych zima/wiosna (jak obecnie) i jesień/zima sterownik bardzo rzadko i na krótko załącza ogrzewanie. Podłoga nie zdąży się nagrzać, więc na parterze z 23* zrobiło się ok. 21,5*. Spróbuję lekko podkręcić regulację z poziomu 3,3 działki na np. 4, żeby do obiegów poszła cieplejsza woda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek711 18.04.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 na całosci to chyba nie.Zdecydowanie cały parter, może pokoje u dzieci - ale na 100 % łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.04.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 na całosci to chyba nie. Jakieś argumenty przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) na całosci to chyba nie. . Tylko nie namawiaj innych do powielania twoich błędów! Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez twaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 18.04.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 No wlasnie - u nas podlogowka bedzie po calosci, nawet w garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 18.04.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 U nas tez bedzie wszedzie + grzejniki w lazience i w garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 No wlasnie - u nas podlogowka bedzie po calosci, nawet w garazu A na schodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niron 18.04.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Po raz kolejny napiszę. Uważam że sterowanie do podłogówki jest nie potrzebne. Jeżeli ktoś się przy nim upiera, to niech pociągnie sobie na razie tylko kabelki i pierwszą zimę pomieszka bez sterowania. To wystarczy żeby zrozumieć w czym rzecz. Liwko, więc powiedz mi jak najlepiej sterować temp w poszczególnych pokojach? W moim przypadku 2 pokoje będą na razie nie używane, wiec nie ma potrzeby grzać jak reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 18.04.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Liwko, więc powiedz mi jak najlepiej sterować temp w poszczególnych pokojach? W moim przypadku 2 pokoje będą na razie nie używane, wiec nie ma potrzeby grzać jak reszty. Na rozdzielaczu masz "kurki"... pomyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 19.04.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 A na schodach? schodow brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.04.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 schodow brak To wcale nie był dowcip . To może podłogówka na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 19.04.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 To wcale nie był dowcip . To może podłogówka na dachu? Masz jakis problem z podlogowka polozona w calym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.04.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Masz jakis problem z podlogowka polozona w calym domu? Za dobrze działa i dlatego dam jeszcze na dachu ,w schody już za późno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 19.04.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 ktoś wcześniej pytał o OP w sypialni. My mamy 100% OP. W sypialni w tym sezonie, który już zakończyliśmy, nie zostało włączone ANI RAZU. Spało i śpi się wyśmienicie. Przy nocnych igraszkach, człowiek jest tak rozgrzany, ze nawet niższa temp. jest lepsiejsza do "tych spraw" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 19.04.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Sluchajnie, mam nastepna "nowosc": wlasnie mezu dostal info, zeby nie robic podlogowki pod prysznicem, bo.....kamien robi sie na podlodze przez szybkie schniecie wody - co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.04.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Sluchajnie, mam nastepna "nowosc": wlasnie mezu dostal info, zeby nie robic podlogowki pod prysznicem, bo.....kamien robi sie na podlodze przez szybkie schniecie wody - co Wy na to? Przesada to nie czajnik bezprzewodowy , z kafli ,kamienia -brodzik i tak się ogrzeje zakumuluje ciepło bo lejesz -bierzesz prysznic z ciepłej wody nie z zimnej .Kto to wymyślił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 19.04.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Przesada to nie czajnik bezprzewodowy , z kafli ,kamienia -brodzik i tak się ogrzeje zakumuluje ciepło bo lejesz -bierzesz prysznic z ciepłej wody nie z zimnej .Kto to wymyślił? Spec od hydrauliki - normalnie jakas masakra, szlag mnie trafia, jak slysze takie teksty - facet naprawde wie co robi, do tego nowosci, szkolenia, wszystko z najwyzszej polki, wiec zastanawiam, skad takie pomysly:confused: Wielkie dzieki za szybka i znaczaca odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.04.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Spec od hydrauliki - normalnie jakas masakra, szlag mnie trafia, jak slysze takie teksty - facet naprawde wie co robi, do tego nowosci, szkolenia, wszystko z najwyzszej polki, wiec zastanawiam, skad takie pomysly:confused: Wielkie dzieki za szybka i znaczaca odpowiedz Faktycznie nie mam pod brodzikiem podłogówki , ale ja zapatruję się inaczej kupuję całą kabinkę z dachem cieplej jest pod prysznicem ,dużo przyjemniejszy prysznic w takiej kabince i montuję tylko wężyki i odpływ od tylca ,czemu tak ? ano z powodu higieny po kilku latach nie warto już szorować tego wszystkiego bo coraz szybciej zarasta obłazi ,więc odkręcam wężyki i odpływ kabina robi wyjazd na zewnątrz na śmietnik ,traktuje ją jak wannę , a w jej miejsce wchodzi nowa kabinka takie przemeblowanie to 2-3 godziny trwa i łazienka znowu czysta i czynna .A pod takim brodzikiem nie było sensu kłaść . Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts