Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Jestem właśnie na etapie wyboru instalacji ogrzewania.

Po wstępnych kosztorysach i wstępnym rozeznaniu się jestem nastawiony na podłogówkę po całości.

Dom z poddaszem użytkowym.

Powiedzcie mi proszę jak powinna wyglądach instalacja, aby na poddaszu była możliwość sterowania temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach.

Instalator sugeruje montaż sterowników w każdym pokoju na poddaszu. Czy to zadziała?

Dodatkowo chcę po drabince do każdej łazienki, ale tak samo na obiegu niskotemperaturowym + grzałki elektryczne.

Czy w tym wypadku jest konieczność użycia mieszacza w instalacji?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam układ mieszany, czyli kaloryfery na poddaszu i podłogówkę na parterze, bo byłem laikiem podczas budowy domu na przełomie 2007/2008. Obecnie wybrałbym na całości podłogówkę pomimo pewnego mankamentu: w okresach przejściowych zima/wiosna (jak obecnie) i jesień/zima sterownik bardzo rzadko i na krótko załącza ogrzewanie. Podłoga nie zdąży się nagrzać, więc na parterze z 23* zrobiło się ok. 21,5*. Spróbuję lekko podkręcić regulację z poziomu 3,3 działki na np. 4, żeby do obiegów poszła cieplejsza woda. Pozdrawiam.

Po raz kolejny napiszę. Uważam że sterowanie do podłogówki jest nie potrzebne. Jeżeli ktoś się przy nim upiera, to niech pociągnie sobie na razie tylko kabelki i pierwszą zimę pomieszka bez sterowania. To wystarczy żeby zrozumieć w czym rzecz.

Liwko, więc powiedz mi jak najlepiej sterować temp w poszczególnych pokojach?

W moim przypadku 2 pokoje będą na razie nie używane, wiec nie ma potrzeby grzać jak reszty.

Sluchajnie, mam nastepna "nowosc": wlasnie mezu dostal info, zeby nie robic podlogowki pod prysznicem, bo.....kamien robi sie na podlodze przez szybkie schniecie wody - co Wy na to? :bash:

Przesada to nie czajnik bezprzewodowy , z kafli ,kamienia -brodzik i tak się ogrzeje zakumuluje ciepło bo lejesz -bierzesz prysznic z ciepłej wody nie z zimnej .Kto to wymyślił?

Przesada to nie czajnik bezprzewodowy , z kafli ,kamienia -brodzik i tak się ogrzeje zakumuluje ciepło bo lejesz -bierzesz prysznic z ciepłej wody nie z zimnej .Kto to wymyślił?

Spec od hydrauliki - normalnie jakas masakra, szlag mnie trafia, jak slysze takie teksty - facet naprawde wie co robi, do tego nowosci, szkolenia, wszystko z najwyzszej polki, wiec zastanawiam, skad takie pomysly:confused::confused:

Wielkie dzieki za szybka i znaczaca odpowiedz :)

Spec od hydrauliki - normalnie jakas masakra, szlag mnie trafia, jak slysze takie teksty - facet naprawde wie co robi, do tego nowosci, szkolenia, wszystko z najwyzszej polki, wiec zastanawiam, skad takie pomysly:confused::confused:

Wielkie dzieki za szybka i znaczaca odpowiedz :)

Faktycznie nie mam pod brodzikiem podłogówki , ale ja zapatruję się inaczej kupuję całą kabinkę z dachem cieplej jest pod prysznicem ,dużo przyjemniejszy prysznic w takiej kabince i montuję tylko wężyki i odpływ od tylca ,czemu tak ? ano z powodu higieny po kilku latach nie warto już szorować tego wszystkiego bo coraz szybciej zarasta obłazi ,więc odkręcam wężyki i odpływ kabina robi wyjazd na zewnątrz na śmietnik ,traktuje ją jak wannę , a w jej miejsce wchodzi nowa kabinka takie przemeblowanie to 2-3 godziny trwa i łazienka znowu czysta i czynna .A pod takim brodzikiem nie było sensu kłaść .

Edytowane przez animuss