Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Spec od hydrauliki - normalnie jakas masakra, szlag mnie trafia, jak slysze takie teksty - facet naprawde wie co robi, do tego nowosci, szkolenia, wszystko z najwyzszej polki, wiec zastanawiam, skad takie pomysly:confused::confused:

Wielkie dzieki za szybka i znaczaca odpowiedz :)

Chyba jednak nie z tej najwyższej:no:

Mam podłogówkę pod brodzikiem z płytek, trzy lata minęły i nie skuwam kamienia, choć wodę mam bardzo twardą.

Mam ściągaczkę, którą po dokonaniu ablucji przelatuję ścianki , drzwi i podłogę (trwa to moment) i powoduje że kamień ma mniejsze możliwości, żeby się osadzić.

Jak już szyba daje znać, że potrzebuje ratunku - do akcji wkracza hagesan błękitny :yes:

A tak w ogóle, to się zastanawiam nad stacją uzdatniania :cool:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Komfort ciepłych nóżek pod prysznicem z podłogówką, wart jest nawet skuwania kamienia co roku. Mam taki brodzik od 20 lat, a kamień osadzał się tylko tam, gdzie mądry inaczej płytkarz zrobił dołek i woda nie odpływała. W pozostałej części normalne czyszczenie wystarczało. Przerobiłem kilka lat temu po swojemu i dopiero wew tem wontku sobie o problemie przypomniałem...Dodam, że brodzik podgrzewany elektrycznie na okrągło cały rok...

Ponoć trzy firmy sprzedają w Polsce te uzdatniacze, różnią się tylko obudową a wszystkie robi jedna amerykańska firma. Wybierz tańszy ;)

No tak. Muszę zrobić rozeznanie co jest w mojej okolicy dostępne i zacząć od badania wody pod kątem co mi będzie potrzebne :)

Tak mi powiedzial Pan, ktorego poprosilam o dobranie urzadzenia do mojego domu:) Zapytal czy woda z wodociagu czy z wlasnego ujecia, a jesli z wodociagu to podobno nie trzeba zadnych badan wody robic i wystarczy zmiekczacz. Masz jakies inne informacje? Pytam na serio, bo ja na razie zapytalam tylko o cene i nie zaglebialam sie jeszcze za bardzo w temat.

Tak mi powiedzial Pan, ktorego poprosilam o dobranie urzadzenia do mojego domu:) Zapytal czy woda z wodociagu czy z wlasnego ujecia, a jesli z wodociagu to podobno nie trzeba zadnych badan wody robic i wystarczy zmiekczacz. Masz jakies inne informacje? Pytam na serio, bo ja na razie zapytalam tylko o cene i nie zaglebialam sie jeszcze za bardzo w temat.

Wodociągi mają wodę z różnych ujęć, a to oznacza, że może być o różnym składzie. W naszej wsi połowa jest obsługiwana przez Pogórze, a druga część przez Mołczyn. Z obu ujęć woda jest bardzo wapienne, ale nasza "nitka" oprócz kamienia ma jeszcze żelazo. Smakiem też się różnią.

No i żeby pozbyć się wszystkiego, co jest niewskazane niestety trzeba zacząć od badań.

Niby można na oko, ale buląc konkretne pieniądze wolałabym mieć pewność, że stacja robi całkowitą eksterminację, a nie tylko na pół gwizdka czy wybiórczo.

Jest tu nawet stosowny wątek na temat uzdatniania :yes:

28 stron tekstu i zdania podzielone,

Zauważ tylko, że nie ma ani jednej osoby z prawidłowo wykonaną podłogówką i dobrze ocieplonym domem, która teraz żałowała by swojej decyzji. Natomiast część tych co mają układy mieszane, dzisiaj wybrała by podłogówkę po całości.

Ktoś kto nie ma podłogówki w całym domu (Prawidłowo wykonana i przyzwoicie ocieplony dom. Tylko wtedy to dobrze działa), tego nie zrozumie.