animuss 23.04.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Zauważ tylko, że nie ma ani jednej osoby z prawidłowo wykonaną podłogówką i dobrze ocieplonym domem, która teraz żałowała by swojej decyzji. Natomiast część tych co mają układy mieszane, dzisiaj wybrała by podłogówkę po całości. Ktoś kto nie ma podłogówki w całym domu (Prawidłowo wykonana i przyzwoicie ocieplony dom. Tylko wtedy to dobrze działa), tego nie zrozumie. I nie ma ani jednej osoby z prawidłowo wykonanym układem mieszanym i dobrze ocieplonym domem, który teraz żałował by swojej decyzji. Natomiast część tych co mają wykonaną podłogówkę po całości, dzisiaj wybrała by układ mieszany. Ktoś kto nie ma układu mieszanego w całym domu (Prawidłowo wykonanego i przyzwoicie ocieplonego domu. Tylko wtedy to dobrze działa), tego nie zrozumie. Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.04.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Natomiast część tych co mają wykonaną podłogówkę po całości, dzisiaj wybrała by układ mieszany. Pokaż mi choć jedną taką osobę. Jeszcze w żadnym wątku takiej nie spotkałem. Natomiast wielokrotnie można poczytać o tym jak ludzie dzisiaj żałują, że nie zrobili podłogówki po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.04.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Pokaż mi choć jedną taką osobę. Jeszcze w żadnym wątku takiej nie spotkałem. Natomiast wielokrotnie można poczytać o tym jak ludzie dzisiaj żałują, że nie zrobili podłogówki po całości.Mają pewnie nieprawidłowo wykonany układ mieszany.Ja wolę mieszany choć mam też mieszkanie z samą podłogówką .Mam porównanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.04.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Mają pewnie nieprawidłowo wykonany układ mieszany.Ja wolę mieszany choć mam też mieszkanie z samą podłogówką .Mam porównanie . Nigdy nie mieszkałem w domu z podłogówką po całości, teraz mieszkam i mam porównanie. Wieeeeelokrotnie bywałem w domach z systemem mieszanym i zawsze odczuwałem dyskomfort chodząc w skarpetkach. Ostatnio byłem u kolegi, który ma dechy na podłodze i wkomponowane w to kafle. Ogrzewanie dał tylko pod kaflami i tera ma dechy zimne Wku...wia się niesamowicie. A przestrzegałem:) Ale kończę, bo najwyraźniej masz ochotę się podroczyć, a ja nie mam ochoty na igraszki Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.04.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Sam jest sobie winny.Przekombinował tą podłogę to najgorsze rozwiązanie jak się jedną stopą stoi na podgrzewanej podłodze a drugą na chłodnej . A co ty taki markotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Sam jest sobie winny.Przekombinował tą podłogę to najgorsze rozwiązanie jak się jedną stopą stoi na podgrzewanej podłodze a drugą na chłodnej . I tak dużo ludzi kombinuje. A ja powtarzam- Idź na całość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A co ty taki markotny zarobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doti90 25.04.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 A słyszał ktoś może o tym, że podłogówka powinna działać cały rok? Nawet w lato na najniższej temperaturze? Tak aby cały czas był obieg tej wody w rułkach? Bo ja ost słyszałam i zostałam w szoku ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.04.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Co to ludzie nie wymyślą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.04.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) A słyszał ktoś może o tym, że podłogówka powinna działać cały rok? Nawet w lato na najniższej temperaturze? Tak aby cały czas był obieg tej wody w rułkach? Bo ja ost słyszałam i zostałam w szoku ;/ Tak i powinna krążyć w odwrotnym kierunku do obrotów kuli ziemskiej .A programator pokojowy w lato powinien być ustawiany w stosunku do faz księżyca. Jeżeli byłoby zamontowane urządzenie do schładzania wody zasilającej mogło by mieć to sens . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doti90 25.04.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Tak i powinna krążyć w odwrotnym kierunku do obrotów kuli ziemskiej .A programator pokojowy w lato powinien być ustawiany w stosunku do faz księżyca. Tak też myslałam ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeembo 25.04.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 czy zastanawiał się ktoś tu kiedyś jak miało by sens spięcie podłogówki z dolną wężownicą zasobnika CWU na lato?nie oczekuję efektu schłodzenia domu, ale woda z rurki z ziemi ma c.a. 9 st. C, podłoga latem ma około 22, może więcej, zawsze to można podgrzać trochę wodę, zanim dogrzeje ją właściwe źródło (górna wężownica). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolos 29.04.2013 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Żaden?Nie słyszałem o takim rozwiązaniu.Po pierwsze w układzie CO krąży cały czas ta sama woda (układ zamknięty).Po drugie do zasobnika CWU woda dostarczana jest okresowo, a nie ciągle - konieczna synchronizacja przepływów zasilania CWU i podłogówki (dwie pompy czujniki, sterownik).Po trzecie jakie jest zużycie w dzień CWU - żadne (rozpatrujemy energię do podgrzania). Najwięcej wody zużywamy rano i wieczorem gdy temp. jest niższa. Zysk energetyczny niewielki za to inwestycja duża, układ skomplikowany, awaryjny itd , itp...Z powyższych powodów ktoś wymyślił kolektory słoneczne i panele fotowoltaiczne - prostsze i ma wyższe uzyski energetyczne, potrafi zagotować zbiornik CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolos 29.04.2013 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Podłogówka w całym domu - tak!Ale w łazience grzejniki muszą być! Mój znajomy obecnie ma tylko podłogówkę i zimą nie miał gdzie wysuszyć przemoczonych rękawiczek dzieci.Zwykłe konwektory są również potrzebne.Kwestia zasilania - przy źródłach niskotemperaturowych tylko podłogówka (+ elektr. drabinka w łazience), przy źródłach wysokotemperaturowych - układ mieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 29.04.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Jestem zadowolona z układu mieszanego,w minionym sezonie grzewczym sprawdził się bardzo dobrze,Nie robiłam podłogówki w całym domu ze względu na jej dużą bezwladność,a tak odkręcam grzejnik i po 15 min. mam ciepło.Podłogówka w sypialni to moim zdaniem nieporozumienie,ktoś tu wcześniej napisał,że owszem ma ogrzewanie podłogowe w sypialni,które ani razu nie było używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.04.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Podłogówka w sypialni to moim zdaniem nieporozumienie Ale dlaczego? Jakiś argument! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 29.04.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Liwko,przeciez napisałam - duża bezwładność podłogówki jest dla mnie wadą,jeżeli w momencie pójścia spać w sypialni będzie zbyt ciepło lub zbyt chłodno,to ogrzewanie podłogowe nie zmieni tego tak szybko jak grzejniki a ja lubię mieć odpowiednią temperaturę w odpowiednim czasie,a nie po czasie.Zresztą pod łóżkiem nawet taki zwolennik podłogówki jak ty chyba nie ma ogrzewania? chociaż mogę się mylić.Dla mnie bezcelowe było instalowanie podłogówki w sypialni ponieważ i tak bym z niego nie korzystała,tylko sporadycznie odkręcałam wieczorem grzejnik,lubię spać w tem.19 stopni a taką mam w sypialni bez ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.04.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Liwko,przeciez napisałam - duża bezwładność podłogówki jest dla mnie wadą,jeżeli w momencie pójścia spać w sypialni będzie zbyt ciepło lub zbyt chłodno,to ogrzewanie podłogowe nie zmieni tego tak szybko jak grzejniki a ja lubię mieć odpowiednią temperaturę w odpowiednim czasie,a nie po czasie.Zresztą pod łóżkiem nawet taki zwolennik podłogówki jak ty chyba nie ma ogrzewania? chociaż mogę się mylić.Dla mnie bezcelowe było instalowanie podłogówki w sypialni ponieważ i tak bym z niego nie korzystała,tylko sporadycznie odkręcałam wieczorem grzejnik,lubię spać w tem.19 stopni a taką mam w sypialni bez ogrzewania. Mam ogrzewanie pod łóżkiem. Dla nas idealnie jest, jak kładziemy się spać ma być temperatura 20*, jak wstajemy ma być +21. No i tak mamy przy ogrzewaniu podłogowym. W czym problem? Nie widzę kompletnie sensu, przy murowanym domu większych wahań temperatury. Ani to przyjemne ani tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 29.04.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 ok Liwko,ty masz ogrzewanie pod łóżkiem,ja grzejnik pod oknem,ważne,że oboje jesteśmy zadowoleni z posiadanych rozwiązań,pozdr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.04.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 ok Liwko,ty masz ogrzewanie pod łóżkiem,ja grzejnik pod oknem,ważne,że oboje jesteśmy zadowoleni z posiadanych rozwiązań,pozdr.... Jest tylko jedna różnica. Ja do tej pory (z przed 4 laty) miałem tak jak ty. Ty nigdy nie miałaś tak jak ja. Ja mam doświadczenie, którego ty nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts