gahan 12.01.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Tyle się mówi o cieple podłogi drewnianej - więc mam w salonie parkiet, a na pozostałej części parteru płytki i ogrzewanie podłogowe. Goście spacerują po płytkach, chwalą,że przyjemnie ciepłe , a potem wkraczają do salonu ( gdzie tylko grzejniki) i każdy zdziwiony,że taka zimna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.01.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Byłem u kumpla, wszędzie podłoga drewniana i grzejniki tylko w kuchni podłogówka. I zgadnijcie gdzie cały czas siedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Tyle się mówi o cieple podłogi drewnianej - więc mam w salonie parkiet, a na pozostałej części parteru płytki i ogrzewanie podłogowe. Goście spacerują po płytkach, chwalą,że przyjemnie ciepłe , a potem wkraczają do salonu ( gdzie tylko grzejniki) i każdy zdziwiony,że taka zimna:) Jaka zmiana? Nie masz za ciepłych tych płytek czasem? Ja tez upchnąłem podłogówkę (płytki) gdzie się da, ale tam gdzie przebywam najwięcej mam drewno. Nie odczuwam jakiejś zmiany czy dyskomfortu z tego powodu. Grzejników też nie mam w salonie a braki w podłogówce zastąpiłem ciepłymi ścianami. Gahan, parkiet leży na betonie? Autorus, w kuchni to się siedzi z innych powodów, głównie łobyczajowych:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.01.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Autorus, w kuchni to się siedzi z innych powodów, głównie łobyczajowych:D To prawda, ale maja salon z kuchnią i spokojnie można siedzieć w salonie. Tylko ze tam jest zimno, mimo, że to jest to samo pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bionda 12.01.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Grzejników też nie mam w salonie a braki w podłogówce zastąpiłem ciepłymi ścianami. Gahan, parkiet leży na betonie? Co to za ciepłe sciany ,napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Tak powiększyłem zdjęcie, że nie było miejsca na komentarz:D Ogrzewanie ścienne "po bożemu" zajmuje dużo miejsca. Rurki nie mogą być za cieple i są w dużej odległości od siebie. Postanowiłem zrobić eksperyment, łączący wiedzę mojego hydraulika i doświadczenie zduńskie jakie zdobyłem. Powstał grzejnik (na zdjęciu w trakcie budowy), którego nie widać pod warstwą tynku. Można go nagrzewać tak jak normalne grzejniki. Natomiast oddaje ciepło jak piec kaflowy, czyli połowa przez promieniowanie. Działa z półgodzinnym opóźnieniem w stosunku do pozostałych grzejników (w sypialniach), ale "trzyma" potem jeszcze ze dwie trzy godziny. Efekt o który mi chodziło, brak widoku grzejników w części dziennej domu (salon, jadalnia, kuchnia), osiągnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 A jak wykończyłeś odpowietrznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 12.01.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Jaka zmiana? Nie masz za ciepłych tych płytek czasem? Ja tez upchnąłem podłogówkę (płytki) gdzie się da, ale tam gdzie przebywam najwięcej mam drewno. Nie odczuwam jakiejś zmiany czy dyskomfortu z tego powodu. Grzejników też nie mam w salonie a braki w podłogówce zastąpiłem ciepłymi ścianami. Gahan, parkiet leży na betonie? Autorus, w kuchni to się siedzi z innych powodów, głównie łobyczajowych:D parkiet na betonie? wiesz, w prawdzie to mąż nadzorował robotę, ale z tego co widziałam mamy beton( strop) styropian i wylewkę, a pod stropem piwnicę, ale ogrzewaną. Być może podłogówka jest trochę za ciepła - nie wiem - przyjemnie biega mi się na bosaka, więc wejdę na parkiet to odczuwam różnicę, niewielką, ale jednak. Latem pewnie będzie odczuwalnie chłodniejsza terakota niż parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 A jak wykończyłeś odpowietrznik? Mała estetyczna kratka z siatką maskującą. Wygląda na wentylacyjną. W tym "kaloryferze" ze zdjęcia, akurat z drugiej strony ściany. W przerwie miedzy rurkami mam jeszcze lampki. Naładuję bakterię, spróbuję pstryknąć fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 parkiet na betonie? wiesz, w prawdzie to mąż nadzorował robotę, ale z tego co widziałam mamy beton( strop) styropian i wylewkę, a pod stropem piwnicę, ale ogrzewaną. Być może podłogówka jest trochę za ciepła - nie wiem - przyjemnie biega mi się na bosaka, więc wejdę na parkiet to odczuwam różnicę, niewielką, ale jednak. Latem pewnie będzie odczuwalnie chłodniejsza terakota niż parkiet. Zastanawiałem się, czy przyczyna nie tkwi w betonie. Ja mam dechy na legarach i wełnę miedzy nimi. Ale może to tylko kwestia odczuć. Tak jak schodząc z pięterka, zazwyczaj odczuwa się chłód, mimo, że na dole jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Tak jak schodząc z pięterka, zazwyczaj odczuwa się chłód, mimo, że na dole jest ciepło. A to tylko odczuwam podczas palenia w kominku, przy samej podłogówce nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 12.01.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Nie, nie , ja nie odczuwam różnicy temp. tak ogólnie, bo w domu jest przyjemnie ciepło. Chodzi mi o takie subiektywne odczucie przechodząc gołą stopą z ciepłej płytki na chłodniejszy parkiet. Latem odczucia były odwrotne - przy nieogrzewanych płytkach parkiet wydawał się cieplejszy. Mieszkam krótko, a w starym domu nie miałam podłogówki, więc nie bardzo się orientowałam się w jej "dobrodziejstwie" . Kiedyś w bardzo mroźny dzień weszłam do kościoła, którego nie znałam wcześniej. Zmarznięta uklękłam i nagle zrobiłam się taka pobożna ,że już nie chciałam wstawać z kolan Było mi tak przyjemnie cieplutko,że gdyby nie ludzie pewnie bym usiadła na podłodze Oczywiście mieli ogrzewanie podłogowe, a ja wróciłam do mojej chałupy i od progu wołam do męża,że ja też tak chcę ... ( oczywiście nie klęczeć ) Edytowane 12 Stycznia 2013 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.01.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Oby tylko Bogusław nie znalazł tego wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Oby tylko Bogusław nie znalazł tego wątku... Chyba w swoim temacie ma wystarczającą wojenkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Ale to dzielny wojownik, daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Oby tylko Bogusław nie znalazł tego wątku... Trzy razy przez lewe ramię proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colim 12.01.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 forumowiczu wielkim sercem prosze o pomoc bo jestem tu zielony i je wiem jak smigac po tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 13.01.2013 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam, Mamy dylemat - czy podłogówka czy ogrzewanie mieszane- podłogówka i grzejniki. Jeszcze decyzja nie zapadła... Mam pytanie do osób, które już jakiś czas mają podłogówkę- czy to prawda, że podłoga bardziej się kurzy i zbierają się po kątach "koty"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 13.01.2013 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam, Mamy dylemat - czy podłogówka czy ogrzewanie mieszane- podłogówka i grzejniki. Jeszcze decyzja nie zapadła... Mam pytanie do osób, które już jakiś czas mają podłogówkę- czy to prawda, że podłoga bardziej się kurzy i zbierają się po kątach "koty"? Nie śledzę cię . Podłogówka 100%. Jak nie sprzątasz to masz koty w nosie albo w kątach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts