Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie jest dyskusja "podłogowe gorsze od grzejników,mieszkam 11m-cy i 4 dni w domu z systemem mieszanym i wszystko działa jak należy,po co miałam robić ogrz. podł. w sypialni skoro w dzień w ogóle tam nie przebywam i z grzejników w sypialni korzystam sporadycznie,ale kto chce niech robi,przecież każdy wie co jest dla niego najlepsze.Po to jest to forum żeby wymieniać się doświadczeniami,korzystać z rad innych jeżeli ktoś ma problem z podjęciem decyzji.Większość osób tu piszących nie mieszkała wcześniej w domu i nie ma żadnych doświadczeń z tym związanych,dlatego ludzie pytają co,jak,dlaczego,jak to mówią ''kto pyta,nie błądzi".

Liwko - nie spodziweałam się,jednak woodentic łączy,pozdr.....

Gość GOSC12_3
Poczytałam sobie i wam zazdroszczę. Też chciałabym mieć podłogówkę, ale tylko w kuchni. Niestety jest już za późno. Podłogi zostały już wylane, a moim wykonawcom (mężowi i tacie) nie chce się skuwać. No może mąż by się dał namówić, ale tato robi więcej, więc poopa blada :(

Poczytałam sobie i wam zazdroszczę. Też chciałabym mieć podłogówkę, ale tylko w kuchni. Niestety jest już za późno. Podłogi zostały już wylane, a moim wykonawcom (mężowi i tacie) nie chce się skuwać. No może mąż by się dał namówić, ale tato robi więcej, więc poopa blada :(

Pal licho z kuchnia ale co z łazienką!?

czy do podłogówki muszą być idealnie płaskie podłogi? Pytam się bo po wylewkach wygląda to rożnie.

NIe rozumiem pytania. Podłogi muszą być równe pod parkiet itp. Ogólnie powinny być równe. Samemu ogrzewaniu nie przeszkadza nierówność byle by była zachowana odpowiednia grubość jastrychu.

Gość GOSC12_3
Pal licho z kuchnia ale co z łazienką!?
łazienka jest już zrobiona i niestety te 6 latemu nie myślałam o podłogówce. Ubikacja natomiat będzie do remontu i będzie miec na 100000.....%

Nieporozumieniem jest robienie z pompy ciepła innego ogrzewania podłogowego jak podczerwone, dlatego nie ma znaczenia równość podłogi czy jej wykończenie. Może być nawet gruba decha z futrem z niedźwiedzia.

- Szkoda kasy na drogą instalację

- szkoda tracić na COP - bezpośrednie skraplanie

- szkoda nie mieć komfortowej klimy. jak już się ma pompę ciepła

- pompy ciepła na prąd stały są znacznie trwalsze.

Oczywiście ze wygładzali listwa.

Pytanie czy hydraulik ma rację i trzeba to wyrównywać, czy nie ma to znaczenia? Zapewne chodzi o odpowietrzenie takiego układu. Dziś jeszcze raz to obejrzę na budowie.

Tak jak pisałem w moim przypadku na obecna (nierówną) wylewkę chciałbym bezpośrednio mocować przewody i je zalewać.