Liwko 07.05.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Prosze napiszcie, czy przy ogrzewaniu podlogowym robiliscie dylatacje w wylewce az do laczenia plytek? U mnie wg. projektu sa 3 sekcje w "kuchnio-salonie" (50m2) i pewnie miedzy nimi trzeba zrobic dylatacje no i nijak ma sie do plytek, ktore chce polozyc... Między sekcjami nie musisz robić dylatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 07.05.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Między sekcjami nie musisz robić dylatacji Ufff, to kamien z serca...a plytki beda takie jak u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Ufff, to kamien z serca...a plytki beda takie jak u Ciebie Daj klej i fugę elastyczną a nic ich nie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.05.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 no powiedzmy max 5cm. Hydraulik który rozmawiał z budowlańcami twierdził ze trzeba to powyrównywać. Ja jeszcze z nim nie rozmawiałem. Co to za fachowcy co zrobili takiego chudziaka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.05.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Co to za fachowcy co zrobili takiego chudziaka! Oni nie robili tego chudziaka tylko go zaleli . http://c.wrzuta.pl/wi44/5b55b8b80012cabb467255f2/pijak%20z%20winem?type=i&key=qNcONq6lsx&ft=f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.05.2013 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 W sumie to nie ma żadnego znaczenia bo potem idzie na niego mixokret i wyrówna. No i nie jest to zwykły chudziak, ale raczej płyta grzewcza, cześć pierwsza. Tylko te rurki mnie zmartwiły, ale będę jeszcze rozmawiał z hydraulikiem i projektantem instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.05.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Nie będę czytał całego wątku bo nie mam na to czasu, ani też ochoty. Wypowiem się jedynie na pytanie postawione w temacie. Mieszkam w domu od 3 lat. Gdy zaczynałem przymiarki do budowy w 2006 roku ogrzewanie podłogowe było popularne głównie w łazienkach lub pod płytkami w kuchni. W mniejszości byli ci, którzy planowali z niego uczynić główną instalację ogrzewania w domu, a mocno krytykowani byli ci, którzy planowali postawić w 100% na ogrzewanie podłogowe. Padały zarzuty o szkodliwości dla zdrowia, o ciekach wodnych, o nadmiernej cyrkulacji kurzu o brak możliwości regulowania temperatury w sypialni i wiele innych. Można powiedzieć, że osoby na forum, na których się wzorowałem byli pionierami. Zaryzykowałem i postawiłem na ogrzewanie podłogowe w całym domu. Wszystko robiłem sam i trochę "na oko", więc dla spokoju sumienia poprowadziłem rurki do grzejników, tak na wszelki wypadek. Moja żona była sceptyczna od początku. Głównie dlatego, że taki pogląd panował u wszystkich wokół. Ja na przekór, czułem że to będzie to. Drugie "szaleństwo" o które się pokusiłem to wybór kotła. Mój dom ma ok. 220 mkw i a ja wymyśliłem sobie kocioł o mocy 13 kW. Nie mam domu pasywnego, ale całkiem dobrze jak na tamte czasy ocieplony (16 cm) i starannie wykonany (bo osobiście z tatą). Fachowcy od instalacji gazowych, którzy funkcjonują w mojej miejscowości od czasów budowy rodziców śmiali mi się przez telefon, gdy pytałem ich o cenę kotła 13 kW do domu 220 mkw. Wg nich do takiego domu to kocioł 24 kW, nie mniej. I tu znów postawiłem na swoim. Znalazłem też takiego instalatora, którego moja wizja nie szokowała. Co więcej, dzięki niemu moja podłogówka nie ma żadnych dodatkowych pomp, mieszaczy itp, oprócz tego co wewnątrz kotła. Mam zatem ok. 1400 mb rurki pex ułożonej samodzielnie w odstępach 10-20cm, na oko, 2 rozdzielacze po 8 lub 9 obiegów, standardowe sterowanie pogodowe do kotła i nic więcej. Instalacja była b. tania, b. prosta a sprawuje się wyśmienicie. W czasie pierwszej zimy najbardziej ucieszyłem się z reakcji mojej żony. Ona lubi ciepło i nie wyobrażała sobie jak może w domu nie być żadnego grzejnika do którego można przyłożyć zziębnięte ręce. I co? I w największe mrozy wchodząc do domu nie mogła pozbyć się zachwytu, skąd to ciepło. Przekraczając próg domu mówiła, że czuje się jakby wychodziła z samolotu na gorącą płytę lotniska w ciepłym kraju. Nie mogła zrozumieć jak w -20 na zewnątrz, w środku ja chodzę boso w t-shircie a nic w domu nie jest ciepłe. Kolejnej zimy nadal niedowierzanie. Uwielbiam tę jej reakcję. Jest super komfortowo. Nie tylko ciepło, dodatkowo komfortowo. Nie czuć że grzejnik wysusza powietrze jak to było w jej poprzednim mieszkaniu, rewelacyjnie po prostu. Nie mam w domu żadnego grzejnika, oprócz łazienki, kuchni oraz korytarza na dole, wszędzie panele, dywany też mam (np. typu shaggy w sypialni). Nic niczemu nie przeszkadza. Nie kurzy się, firanki "nie chodzą" nad grzejnikiem, nogi nie puchną. Panele są zwykłe a nie jakieś super dedykowane. Rurki mam wszędzie, pod łóżkiem i zabudową kuchni również. A rachunki - za ostatni rok chyba 3300 zł łącznie z opłatami abonamentowymi które wynoszą ponad 800 zł. Nie wiem co to obsługa ogrzewania, przypomina mi o tym tylko rachunek co 2 miesiące i raz do roku serwis kotła, który przyjeżdża na konserwację. Koniec. Napisałem sporo, bo pewnie nie prędko zajrzę . Pozdrawiam i polecam OP w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.05.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 gdybym miał już robić ogrzewanie podłogowe, to bym się jednak zdecydował na folię grzewczą. Słyszał ktoś już coś o czymś takim? Ponoć jest o wiele oszczędniejsza od tradycyjnej metody i do tego oryginalna folia nie emituje pola elektromagnetycznego i do tego nie zawiera ołowiu czy innych szkodliwych substancji. Macie jakieś zdanie na ten temat? A w jaki sposób jest oszczędniejsza? Ma wyższy COP od 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.05.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Ja rozumiem jak marketing gra na moich emocjach.Przyjmuję,że tak można.Ale jak traktuje mnie jak idiotę,to tego nie zdzierżę .Stąd jestem wrogiem folii grzewczej i wszystkim serdecznie odradzam.Badziewie straszne,nierówne,krawędzie poszczerbione,kabelki nierównoległe,no i koty na tym nie chcą leżeć.A jak wszystkim wiadomo,kot wie gdzie warto leżeć.Bo kot ma instynkt a człowiek zatracił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Co tu ściemniać, podłogówka daje więcej możliwości aranżacji, lekko ciepła podłoga to komfort mieszkania, panujące mity o puchnących nogach, ciekach wodnych, unoszeniu kurzu tępi się już od wielu lat a i tak ludzie bzdury piszą, poza tym system niskotemperaturowy zawsze będzie lepszy w domu niż inny. Zwłaszcza teraz gdy budujemy energooszczędnie, a podłogówki projektuje się na max 30stC zasilania, systemy wysokotemperaturowe raczej nie mają sensu. folie, mikromaty itd itp - świat idzie na przód, zdarzają się błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.05.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Co tu ściemniać, podłogówka daje więcej możliwości aranżacji, lekko ciepła podłoga to komfort mieszkania, panujące mity o puchnących nogach, ciekach wodnych, unoszeniu kurzu tępi się już od wielu lat a i tak ludzie bzdury piszą, poza tym system niskotemperaturowy zawsze będzie lepszy w domu niż inny. Zwłaszcza teraz gdy budujemy energooszczędnie, a podłogówki projektuje się na max 30stC zasilania, systemy wysokotemperaturowe raczej nie mają sensu. folie, mikromaty itd itp - świat idzie na przód, zdarzają się błędy Te max 30 oC na zasilanie to przy temp obliczeniowej ciut za mało dla łazienek z 24 oC. Najczęsciej obliczenia wskazują na przedział od 33 do 36-37 oC w zaleznosci od strefy klimatycznej( temp obliczeniowa) i jakosci ocieplenia budynku a czynnikiem determinującym jest łazienka i jej straty, w zasadzie bez zastosowania ogrzewania sciennego jak uzupełnienie mocy strat ciepła nie ma co liczyć na zejscie do 30 i poniżej dla całego sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.05.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Pan hydraulik Sławomir jest niezmordowany w zakladaniu kolejnych kont po zbanowaniu poprzednich. 4 posty 0pba i wszystkie o jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 23.05.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 zapewne piszę z niedokońca dobrym temacie (jak coś to proszę o przeniesienie) bo nie bardzo wiem pod jaki się podpiąć, wybrałam ten, bo tu dużo osób pisze czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wykonać podłogówkę w pomieszczeniu w którym podłoga jest na dwóch różnych wysokościach?? coś jak tutaj: żeby ciepło było i na dolnej podłodze i na górze siedząc na wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona36 23.05.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Piękna łazienka, szkoda by było marznąć siedząc na WC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.05.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 zapewne piszę z niedokońca dobrym temacie (jak coś to proszę o przeniesienie) bo nie bardzo wiem pod jaki się podpiąć, wybrałam ten, bo tu dużo osób pisze czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wykonać podłogówkę w pomieszczeniu w którym podłoga jest na dwóch różnych wysokościach?? coś jak tutaj: [ATTACH=CONFIG]191139[/ATTACH] żeby ciepło było i na dolnej podłodze i na górze siedząc na wc No cóż muszą być dwie osobne pętle jedna na dolną a druga na górną podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 24.05.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 no rozumiem, ale chodzi mi o techniczne wykonanie...bo po skrócie: wylewamy chudziaka, na to styropian i układamy podłogowkę... no a tu jest "podest" więc trzeba go zrobić na chudziaku już? np zaszalować i wylać beton, potem na to styropian i rurki kłaść??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.05.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Nie wiem jak wysoki jest ten podest, ale można by dać np. 60cm. styropianu (twardego) na chudziaka od razu i na to rurki i jastrych. Ale trzeba by siatką za zbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 04.06.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 czy to jedyna metoda na zrobienie takiego podestu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.06.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 mała, ciasna, nieestetyczna, niehigieniczna - dobrze że to tylko aranżacja i "stwórstwo" panów z ROC-i, jak bym miał taką w domu to bym zamknął na klucz, a klucz wypieprzył do kanalizacji. Wracając do podłogówki i podestu - zależy gdzie rozdzielacz, jak na którejś ścianie tej łazienki to mały problem jak gdzie indziej i dojście niżej jak podest, to tylko zodpowietrzeniem trzeba się pobawić Można zaszalować i wylać, tylko pamiętać żeby ostatni stopień wylać docelowej wysokości na szer. co najmniej 10cm - coby płyta grzewcza miała opór i nie odpadało potem na podstopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.06.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 A co mają panele lub wykładzina do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts