Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a witam dobrego ducha

tak przy okazji -dokladam na stropie jeszcze 25cm megarocka

tak przy okazji jesli ktos ma wątpliwosci to niech skorzysta z obliczen asolta i np doswiadczenia parkietkoplexa

asolt- szkoda Ze przed budową się nie skontaktowałem z tobą

Nic straconego, spotkamy się przy następnej budowie. Wełny na stropie i dachu nigdy na duzo

Ok, to jeszcze jedno pytanie do posiadaczy podłogówki w całym domu.

Grzejnik drabinkowy w łazience.... Podpinać go do podłogówki. Bezpośrednio do pieca (da się tak?). Czy też zrobić wyłącznie elektryczny? Hydraulik podpowiada, że drabinka podpięta do podłogówki, będzie miała temperaturę ok. 30-35 stopni, czyli ręczniki kiepsko będzie suszyć. No ale chyba lepsze to niż "zimny" grzejnik, albo włączanie go zimą do gniazdka elektrycznego? Jak to rozwiązać?

Ok, to jeszcze jedno pytanie do posiadaczy podłogówki w całym domu.

Grzejnik drabinkowy w łazience.... Podpinać go do podłogówki. Bezpośrednio do pieca (da się tak?). Czy też zrobić wyłącznie elektryczny? Hydraulik podpowiada, że drabinka podpięta do podłogówki, będzie miała temperaturę ok. 30-35 stopni, czyli ręczniki kiepsko będzie suszyć. No ale chyba lepsze to niż "zimny" grzejnik, albo włączanie go zimą do gniazdka elektrycznego? Jak to rozwiązać?

zdecydowanie oddzielna instalacja takiego grzejnika niż podłogówka...

nawet z tego względu że nie mozna sterować temperaturą... a tak termostatem grzejnikowym ustawiasz tyle ile chcesz. albo całkowicie zakręcasz.

Tylko czy wtedy nie trzeba dokładać mieszacza do instalacji?

witam

oczywiście w tym wypadku mieszacz musi być

ja u siebie podłączyłem do rozdzielacza podłogówki i reczniki wysychają bezproblemowo

u klientów od zawsze tak montuję (czasami z opcją grzałki na lato) i też nie narzekają

pozdrawiam

To ja jeszcze podpytam o te drabinki, a co w sytuacji, gdy cała instalacja jest przewidziana na niskotemperaturową? Planuję kondensat jednofunkcyjny. Czy ma sens puszczenie obiegu z rozdzielacza najpierw na drabinkę a potem w podłogę, czy pociągnąć z rozdzielacza osobną rurkę tylko na drabinkę, czy może w takiej konfiguracji drabinka mija się z celem? Za drabinką przemawia tylko tyle, że zawsze uzupełniłaby ciepło w łazience (choć będę miał ok 80 mb rurki w podłodze) i może lekko przyspieszyłaby schnięcie ręczników - na cuda nie liczę. Jeszcze mogę pociągnąć nawet osobne rurki do kociołka, tylko nie bardzo wiem co mi miałoby to dać.