Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Ja obecnie mieszkam w bloku i w ogóle drabinki nie posiadam, jedynie wisi sobie suszarka na pranie nad wanną, i tam rzeczy schną zimą szybciutko, łazienka nie jest duża, więc jest ciepła, od samej temperatury powietrza rzeczy schną ładnie.

Ale podepnę chyba jednak drabinkę pod podłogówkę, i będzie też opcja zasilania elektrycznego na "poza sezonem".

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... łazienka nie jest duża, więc jest ciepła, od samej temperatury powietrza rzeczy schną ładnie...

To nie od ciepła schną rzeczy. Ciepło tylko ten proces przyspiesza. Najważniejsza jest sprawa i działająca wentylacja. Pranie wyschnie także w temperaturze pokojowej, jeśli będzie właściwy przepływ powietrza.

@mar1973 - w tej łazience masz WM?

• 4 weeks później...
witam . ja dopiero zaczynam budowę, ale już się zastanawiam czy położyć podłogówkę w całym domu. Słyszę różne opinie, że: niezdrowa (na nogi, a szczególnie dla ludzi z problemem krążenia (kiedyś będę stara ;) ), ale wygodna (podłoga szybciutko schnie po umyciu), niema tych grzejników i jak ja to mówię tych smug wokół grzejników i okiem od ciepłego kaloryfera. No i pokoje bardziej estetyczne i ustawniejsze. Mój mąż chce grzejniki ale zgodził się na to żeby dół był w podłogówce, a góra z grzejnikami. Ja wolałabym jakieś pomieszczenie gosp. z grzejnikami żebym dziecinne spodnie i kurtkę powiesiła po ich zabawach zimą na śniegu. Czy naprawdę podłogówka w całym domu to coś złego????

Czy naprawdę podłogówka w całym domu to coś złego????

To co napisalas o wadach podlogowki to sa mity. Mnie odwiedza moja 90cio letnia babcia i zawsze zachwyca sie, ze przyjemnie cieplo. Jakos nie narzeka.

Jesli zrobisz ogrzewanie mieszane, bedziesz tego zalowala. Zrob podlohowe w calym domu. Do suszenia szmatek wystarcza drabinki w lazienkach. Jak popmysle, ze mialem w planach grzejniki w calym domu, to mi sie slabo robi. :)

Pyxis, u nas garaz w bryle budynku, ocieplony z kazdej strony, temperatura obliczona na 15st (tzn. rozklad rurek wiekszy niz w domu) - w tece, jak czekalismy na projekt nie bylo to niczym dziwnym...

:)

Papier przyjmie wszystko, ale za swoja kase bedziesz odparowywala wode z podlogi garazu w zimie. A cieplo przemiany fazowej dla wody ma znaczne wartosci. Sporo trzeba go wpompowac. Trzeba tez bedzie zintensyfikowac wentylacje, zeby ta wilgoc sprawnie odprowadzic. Suchy cieply garazyk w zimie grzany podlogowka pewnie podniesie Ci rachunki za CO o 25%. Poniej beda posty "Dlaczego tak duzo place za CO?" Pomocy!" ;)

Papier przyjmie wszystko, ale za swoja kase bedziesz odparowywala wode z podlogi garazu w zimie. A cieplo przemiany fazowej dla wody ma znaczne wartosci. Sporo trzeba go wpompowac. Trzeba tez bedzie zintensyfikowac wentylacje, zeby ta wilgoc sprawnie odprowadzic. Suchy cieply garazyk w zimie grzany podlogowka pewnie podniesie Ci rachunki za CO o 25%. Poniej beda posty "Dlaczego tak duzo place za CO?" Pomocy!" ;)

"Musztarda po obiedzie" - przyszle koszty mnie nie interesuja, a jak bedzie z wilgocia to napisze :)

Niekoniecznie. Nie trzeba cały czas ogrzewać garażu, można włączać podłogówkę w razie większych mrozów. Takie okresy nie zdarzają się często i nie trwają aż tak długo. ;)

Zawsze jak słucham lub czytam obiegowe opinie na temat podłogówki, mam wrażenie, że jestem jakiś dziwny.... Bo jak już miałbym robić układ hybrydowy, to z punktu widzenia funkcjonalności, najszybciej dałbym grzejniki w salonie, a podłogówkę w sypialniach... Czyli dokładnie odwrotnie, niż się powszechnie uważa i jak jest opisane w artykule z Muratora (u mnie podłogówka będzie wszędzie, więc to tylko teoretyzowanie)

Tam gdzie potrzebujemy szybkiej zmiany temperatury, tam teoretycznie grzejniki sprawdzą się lepiej. A właśnie salon jest takim miejscem (dużo gości, słońce świeci i ogrzewa podłogę - temperatura wzrasta i chcemy przykręcić ogrzewanie, siedzimy sami przed TV - chciałoby się podnieść temperaturę, bo marzniemy). A w sypialni ? Przecież tam ustawiamy temperaturę raz i już jej nie zmieniamy.

Dlaczego więc ciągle tłucze się te same slogany: salon - podłogówka, sypialnia - grzejniki ?

Edytowane przez powell