Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli mówimy o takim wycieku ze zmywarki z prawdziwego zdarzenia to ja wiem, że nic nie pomoże :D poza kaloszami ;)

u nas coś tam wyciekło, nawet nie wiem dokładnie co, jakaś rurka nieszczelna, czy coś... bardzo niewiele aby to wypłynęło poza szafki i byśmy to zauważyli, ale na tyle "dużo" że po pewnym czasie zaczęliśmy po prostu czuć, że coś jest nie tak :)

Oj, z tą stałą zabudową kuchni to też różnie bywa, moi rodzice w mieszkaniu specjalnie tak kuchnię remontowali, żeby w razie czego wszystko poprzestawiać. Kuchnia jest mała, więc nawet z odpływem do zlewu nie byłoby trudno.

Podbijam swoje pytanie: czy jest ktoś chętny, żeby w praktyce pochwalić się swoją podłogówką? Mój mąż po przeczytaniu wątku dalej sceptyczny.

Zgadzam sie. Pod meblami w kuchni rurek nie kladalem..

U nas tez pod meblami w kuchni nie ma rurek.

A jakie macie odstepy miedzy rurkami? Bo u nas jest w sypialniach i holach co 20cm, ale o 15cm w kuchni,w salonie i lazienkach to musialam boj stoczyc z hydraulikiem:bash: Nie chcial mi wierzyc, ze widzialam rurki co 10cm:rolleyes:

A jakie macie odstepy miedzy rurkami? Bo u nas jest w sypialniach i holach co 20cm, ale o 15cm w kuchni,w salonie i lazienkach to musialam boj stoczyc z hydraulikiem:bash: Nie chcial mi wierzyc, ze widzialam rurki co 10cm:rolleyes:

U nas w większości co 12,5-15, momentami są i co 20, w kotłowni 15-20. Ale u nas prawie wszędzie drewno będzie, dlatego tak gęsto.

Ja mam co 10cm wszędzie

W wiatrołapie przy wejściu i pod suwanką w salonie jeszcze bardziej zagęszczone w miarę możliwości;)

W lazienkach 10cm, reszta domu 15cm z zageszczeniem pod oknami i przy scianach zewnetrznych.

W lazienkach 10cm, reszta domu 15cm z zageszczeniem pod oknami i przy scianach zewnetrznych.

Przejrzalam zdjecia, miejscami mam mniej niz 15cm, ale bez zageszczen pod oknami i przy scianach, to bardzo zle?

Ja mam co 10cm wszędzie

W wiatrołapie przy wejściu i pod suwanką w salonie jeszcze bardziej zagęszczone w miarę możliwości;)

Wszedzie co 10cm:jawdrop: Poszalales;)

Widze, ze masz 20cm grafitowego na scianach, ja mam dylemat czy dawac 20 czy wystarczy 15 (031). Facet od ocieplenia dziwnie na mnie patrzyl jak wspomnialam o 20cm grafitu:D

Ja się zastanawiałam czy 15 cm czy 20 grafitowego. Abstrahując już od kwestii wyglądu tych 20 cm na ścianach, czytałam gdzieś, że między 15 a 20 niewielka jest tak naprawdę różnica jeśli chodzi o termoizolację, natomiast różnica w zł jest, i to znaczna :D

Inna sprawa jest taka, że 15 cm dobrze położonego styro będzie zawsze lepsze niż 20 cm źle położonego. Masz dobrych fachowców od elewacji? :)

My bedziemy dawac 15cm i sie jeszcze zastanawiamy czy ten najlepszy (roznice w parametach sa tak male, ze wszystko pewnie rozbije sie o kase). A dlaczego nie wiecej - bo nas trzymaja zewnetrzne parametry domu, ktorych nie mozna przekroczyc...(w projekcie bylo 12cm i musielismy "wjechac" ze scianami domu do srodka, zeby dodac te 3cm).

Poza tym, wlasnie zaczelismy wygrzewac podloge - zalecenia od producenta TECE z tego roku: 3 dni temp. nie przekracajaca 25-28st, potem 3-4 dni full i nastepne 3 dni 25-28st. (do zeszlego roku bylo wolniej, stopniowo i dluzej, ale podobno wylewki i tak pozniej pekaly, wiec "terapia szokowa" ma zadzialac lepiej, jakby mialo co peknac).