oliwkawawa 23.08.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Tylko pytanie zasadnicze (w moim przypadku): czy jest sens ładować na ściany 20 czy 25 cm, kiedy na podłodze leży tylko 10... Więcej nie weszło, niestety za późno zaczęłam robić rozeznanie w temacie, jeszcze rok temu nie wiedziałam że będę mieć podłogowe w całym domu + drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.08.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Tylko pytanie zasadnicze (w moim przypadku): czy jest sens ładować na ściany 20 czy 25 cm, kiedy na podłodze leży tylko 10... Więcej nie weszło, niestety za późno zaczęłam robić rozeznanie w temacie, jeszcze rok temu nie wiedziałam że będę mieć podłogowe w całym domu + drewno. Sciany swoja droga a izolacja stropu/polaci to druga strona. Jak na sciane 30cm styro, to na dach 1m welny albo tyle samo pianki pur. Jak termos to jednakowy z kazdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.08.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Temat o izolacjach czy podłogówce?Jakoś bardzo gęsto układają Wam te rurki!Czy to ktoś tak wyliczył, czy może na ile wypadnie na tyle bęc?Mocne zagęszczanie nie da więcej ciepła, wzrosną tylko opory przepływu, szkoda prądu.A co do omijania niektórych miejsc to jeszcze raz powtórzę. Czy ktoś zagwarantuje że do końca życia nie będzie przestawiał mebli?Nawet w kuchni. Moda się zmienia. Późniejsze kucie wylewki nie będzie przyjemne ani tanie.Prawidłowo dobrana izolacja i podłogówka daje temp. ok. 24-28oC na powierzchni. Takie temperatury nie szkodzą żadnym meblom ani urządzeniom.Te obawy to zakorzenione wrażenia z ogrzewania grzejnikami, by było ciepło to czynnik grzewczy "powinien" grzać (parzyć). Nic bardziej mylnego.Zapomnijcie o temperaturach z grzejników, to przeszłość, "Grzeje" podłoga o temperaturach często niższych niż w letnim okresie.A ogrzewanie podłogi w kabinach prysznicowych bez brodzików to naprawdę komfort. Nie pomińcie tego.Pozdrowienia od zadowolonego użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.08.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Temat o izolacjach czy podłogówce? Jakoś bardzo gęsto układają Wam te rurki! Czy to ktoś tak wyliczył, czy może na ile wypadnie na tyle bęc? Oczywiscie mozna robic OZC i wszystko sobie dokladnie policzyc (pomijam fakt, ze czesto teoria swoje a praktyka na budowie swoje). Pewnie byloby "bezpieczniej". U mnie zrobilismy "na wech" i dziala bardzo OK. Temperatura w domu praktycznie jednakowa. Ciezko mi sobie wobrazic, ze moglo by to byc jakos lepiej "skalkulowane". Jak ma sie rurki "za gesto", to zawsze maz mozliwosci zdlawienia przeplywu i regulacji temaperatury w dol. Jak masz za rzadko, to zebys sie zes.... skichal, wyzej jej nie podciagniesz bez zwiekszania temp zasilania (co nie zawsze jest mozliwe a w przypadku PCi slono kosztuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.08.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 pyxis swiete słowoja jestem b. zadowolony ze swoich 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesiak1719509854 28.08.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Sens to jest budować dobrze przemyślany i zaprojektowany dom pasywny . Ogrzewanie podłogowe moim zdaniem jest co najmniej dyskusyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 29.08.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 oczywiście,że jest dyskusyjne,a temat drewno-podłogówka nawet bardzo,mój wuj ma drewno na podłogach,ale ma grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.08.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Ogrzewanie podłogowe moim zdaniem jest co najmniej dyskusyjne Bardzo szybko bys pozbyl sie watpliwosci mieszkajac w domu z takim rodzajem ogrzewania. To w porownaniu np do grzejnikow niebo a ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 29.08.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 oczywiście,że jest dyskusyjne,a temat drewno-podłogówka nawet bardzo,mój wuj ma drewno na podłogach,ale ma grzejniki kto bogatemu zabroni.. moja ciotka też ma podłogówkę i grzejniki, tak na wszelki wypadek. I chwała Bogu! Bo podłogówkę mają tak pięknie zwaloną, że nie da się jej zimą uruchomić, bo pali w stopy. Więc używają tylko grzejników, a o podłogówce sieją mity wśród znajomych... że to zuo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.08.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 moja ciotka też ma podłogówkę i grzejniki, tak na wszelki wypadek. I chwała Bogu! Bo podłogówkę mają tak pięknie zwaloną, że nie da się jej zimą uruchomić, bo pali w stopy. Więc używają tylko grzejników, a o podłogówce sieją mity wśród znajomych... że to zuo. To chore rozwiązanie przecież można podłogówkę włączyć i grzać na okrągło na niższej temperaturze, a niedobór ciepła pokrywać grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.08.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 To chore rozwiązanie przecież można podłogówkę włączyć i grzać na okrągło na niższej temperaturze, a niedobór ciepła pokrywać grzejnikami. No ja wiem że chore, ale nie wnikam Nie pokochali podłogówki i chyba nic tego nie zmieni. Ja obstawiam że oni mają to źle połączone - grzejniki+podłogowe, i może nie mogą tego wyregulować tak jak piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 26.09.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 kto bogatemu zabroni.. moja ciotka też ma podłogówkę i grzejniki, tak na wszelki wypadek. I chwała Bogu! Bo podłogówkę mają tak pięknie zwaloną, że nie da się jej zimą uruchomić, bo pali w stopy. Więc używają tylko grzejników, a o podłogówce sieją mity wśród znajomych... że to zuo. Bardzo łatwo naprawić taki problem wystarczy zastosować zawór 3 lub 4 drożny i wtedy jest możliwość regulacji temp na całej instalacji podłogowej.Proste i tanie rozwiązanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marejko 26.09.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Mi się marzy takie ogrzewanie, szczegolnie, że dzieci mam i wiadomo, że lepiej, ale slyszalem opinie, że koszta takiego ogrzewania niestety "zjadają" człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.09.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Mi się marzy takie ogrzewanie, szczegolnie, że dzieci mam i wiadomo, że lepiej, ale slyszalem opinie, że koszta takiego ogrzewania niestety "zjadają" człowieka To tak jak ja słyszałem że ściany oddychają. Nie daj się wpuszczać w maliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.09.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Mi się marzy takie ogrzewanie, szczegolnie, że dzieci mam i wiadomo, że lepiej, ale slyszalem opinie, że koszta takiego ogrzewania niestety "zjadają" człowieka A robiłeś wycenę? Ja pierwotnie brałam pod uwagę ogrzewanie mieszane-część dzienna i łazienki podłogówka, a sypialnie z grzejnikami. Wyniosłoby mnie to drożej niż podłogówka w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marejko 29.09.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Nie robiłem jeszcze, bo na razie w trakcie wszystko, trochę też problemow z lazienką mamy i najpierw bieżące sprawy chcemy pozałatwiać. Wycenę planowałem za jakiś czas dopiero, ale kolega z pracy powiedział właśnie, że bardzo mi to odradza ze względu na koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.09.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Użytkownicy podłogówki w całym domu - pytanie mam Dom 125 mkw + 14 mkw kotłownia. Wszędzie podłogówka, w łazience drabinka. Piec będzie gazowy, kondensacyjny, Junkersa, a do tego zasobnik i regulator pogodowy. Zastanawiam się jak to powinno być podłączone? Czy potrzebne są mieszacze? Czy jakiś zawór 3drogowy, siłowniki?? Mój hydraulik jakoś tak bez przekonania o tym opowiadał, jakby nie bardzo sam wiedział co i jak Postanowiłam zasięgnąć języka, tu na Forum Edytowane 30 Września 2013 przez oliwkawawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.09.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Użytkownicy podłogówki w całym domu - pytanie mam Dom 125 mkw + 14 mkw kotłownia. Wszędzie podłogówka, w łazience drabinka. Piec będzie gazowy, kondensacyjny, Junkersa, a do tego zasobnik i regulator pogodowy. Zastanawiam się jak to powinno być podłączone? Czy potrzebne są mieszacze? Czy jakiś zawór 3drogowy, siłowniki?? Mój hydraulik jakoś tak bez przekonania o tym opowiadał, jakby nie bardzo sam wiedział co i jak Postanowiłam zasięgnąć języka, tu na Forum Najlepiej bez zaworów 3,4 drogowych, siłowników itd..kocioł pracuje na niskiej temperaturze dobrze kondensuje,taniość,rozdzielacze z rotametrami i z głowicami termoelektrycznymi . W łazience drabinka z grzałką elektryczną nie połączona z instalacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 W łazience drabinka z grzałką elektryczną nie połączona z instalacją . A dlaczego nie polaczona z instalacja? U mnie w sezonie grzewczym leci w nia ciepelko z systemu CO, a w lecie chodzi okresowo w tanim pradzie grzalka, zeby suszyc reczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.09.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 A dlaczego nie polaczona z instalacja? U mnie w sezonie grzewczym leci w nia ciepelko z systemu CO, a w lecie chodzi okresowo w tanim pradzie grzalka, zeby suszyc reczniki. Nie będzie tak efektywny grzejnik drab. jak z grzałką poza obiegiem ,(bezobsługowy zima lato ) a jak podłączy grzałkę w obiegu chłodniejszym to grzałka może dogrzewać instalację w obiegu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts