Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Tylko pytanie zasadnicze (w moim przypadku): czy jest sens ładować na ściany 20 czy 25 cm, kiedy na podłodze leży tylko 10... Więcej nie weszło, niestety za późno zaczęłam robić rozeznanie w temacie, jeszcze rok temu nie wiedziałam że będę mieć podłogowe w całym domu + drewno.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko pytanie zasadnicze (w moim przypadku): czy jest sens ładować na ściany 20 czy 25 cm, kiedy na podłodze leży tylko 10... Więcej nie weszło, niestety za późno zaczęłam robić rozeznanie w temacie, jeszcze rok temu nie wiedziałam że będę mieć podłogowe w całym domu + drewno.

Sciany swoja droga a izolacja stropu/polaci to druga strona. Jak na sciane 30cm styro, to na dach 1m welny albo tyle samo pianki pur. Jak termos to jednakowy z kazdej strony. :)

Temat o izolacjach czy podłogówce?

Jakoś bardzo gęsto układają Wam te rurki!

Czy to ktoś tak wyliczył, czy może na ile wypadnie na tyle bęc?

Mocne zagęszczanie nie da więcej ciepła, wzrosną tylko opory przepływu, szkoda prądu.

A co do omijania niektórych miejsc to jeszcze raz powtórzę. Czy ktoś zagwarantuje że do końca życia nie będzie przestawiał mebli?

Nawet w kuchni. Moda się zmienia. Późniejsze kucie wylewki nie będzie przyjemne ani tanie.

Prawidłowo dobrana izolacja i podłogówka daje temp. ok. 24-28oC na powierzchni. Takie temperatury nie szkodzą żadnym meblom ani urządzeniom.

Te obawy to zakorzenione wrażenia z ogrzewania grzejnikami, by było ciepło to czynnik grzewczy "powinien" grzać (parzyć). Nic bardziej mylnego.

Zapomnijcie o temperaturach z grzejników, to przeszłość, "Grzeje" podłoga o temperaturach często niższych niż w letnim okresie.

A ogrzewanie podłogi w kabinach prysznicowych bez brodzików to naprawdę komfort. Nie pomińcie tego.

Pozdrowienia od zadowolonego użytkownika.

Temat o izolacjach czy podłogówce?

Jakoś bardzo gęsto układają Wam te rurki!

Czy to ktoś tak wyliczył, czy może na ile wypadnie na tyle bęc?

Oczywiscie mozna robic OZC i wszystko sobie dokladnie policzyc (pomijam fakt, ze czesto teoria swoje a praktyka na budowie swoje). Pewnie byloby "bezpieczniej". U mnie zrobilismy "na wech" i dziala bardzo OK. Temperatura w domu praktycznie jednakowa. Ciezko mi sobie wobrazic, ze moglo by to byc jakos lepiej "skalkulowane".

Jak ma sie rurki "za gesto", to zawsze maz mozliwosci zdlawienia przeplywu i regulacji temaperatury w dol. Jak masz za rzadko, to zebys sie zes.... skichal, wyzej jej nie podciagniesz bez zwiekszania temp zasilania (co nie zawsze jest mozliwe a w przypadku PCi slono kosztuje).

oczywiście,że jest dyskusyjne,a temat drewno-podłogówka nawet bardzo,mój wuj ma drewno na podłogach,ale ma grzejniki

kto bogatemu zabroni.. :D

moja ciotka też ma podłogówkę i grzejniki, tak na wszelki wypadek. I chwała Bogu! Bo podłogówkę mają tak pięknie zwaloną, że nie da się jej zimą uruchomić, bo pali w stopy. Więc używają tylko grzejników, a o podłogówce sieją mity wśród znajomych... że to zuo.

moja ciotka też ma podłogówkę i grzejniki, tak na wszelki wypadek. I chwała Bogu! Bo podłogówkę mają tak pięknie zwaloną, że nie da się jej zimą uruchomić, bo pali w stopy. Więc używają tylko grzejników, a o podłogówce sieją mity wśród znajomych... że to zuo.

To chore rozwiązanie przecież można podłogówkę włączyć i grzać na okrągło na niższej temperaturze, a niedobór ciepła pokrywać grzejnikami.

To chore rozwiązanie przecież można podłogówkę włączyć i grzać na okrągło na niższej temperaturze, a niedobór ciepła pokrywać grzejnikami.

No ja wiem że chore, ale nie wnikam :D Nie pokochali podłogówki i chyba nic tego nie zmieni. Ja obstawiam że oni mają to źle połączone - grzejniki+podłogowe, i może nie mogą tego wyregulować tak jak piszesz?

• 4 weeks później...
kto bogatemu zabroni.. :D

Bardzo łatwo naprawić taki problem wystarczy zastosować zawór 3 lub 4 drożny i wtedy jest możliwość regulacji temp na całej instalacji podłogowej.Proste i tanie rozwiązanie.Pozdrawiam

Mi się marzy takie ogrzewanie, szczegolnie, że dzieci mam i wiadomo, że lepiej, ale slyszalem opinie, że koszta takiego ogrzewania niestety "zjadają" człowieka

A robiłeś wycenę?

Ja pierwotnie brałam pod uwagę ogrzewanie mieszane-część dzienna i łazienki podłogówka, a sypialnie z grzejnikami. Wyniosłoby mnie to drożej niż podłogówka w całym domu.

Użytkownicy podłogówki w całym domu - pytanie mam :)

Dom 125 mkw + 14 mkw kotłownia. Wszędzie podłogówka, w łazience drabinka. Piec będzie gazowy, kondensacyjny, Junkersa, a do tego zasobnik i regulator pogodowy. Zastanawiam się jak to powinno być podłączone? Czy potrzebne są mieszacze? Czy jakiś zawór 3drogowy, siłowniki??

Mój hydraulik jakoś tak bez przekonania o tym opowiadał, jakby nie bardzo sam wiedział co i jak :o

Postanowiłam zasięgnąć języka, tu na Forum :)

Edytowane przez oliwkawawa

Użytkownicy podłogówki w całym domu - pytanie mam :)

Dom 125 mkw + 14 mkw kotłownia. Wszędzie podłogówka, w łazience drabinka. Piec będzie gazowy, kondensacyjny, Junkersa, a do tego zasobnik i regulator pogodowy. Zastanawiam się jak to powinno być podłączone? Czy potrzebne są mieszacze? Czy jakiś zawór 3drogowy, siłowniki??

Mój hydraulik jakoś tak bez przekonania o tym opowiadał, jakby nie bardzo sam wiedział co i jak :o

Postanowiłam zasięgnąć języka, tu na Forum :)

Najlepiej bez zaworów 3,4 drogowych, siłowników itd..kocioł pracuje na niskiej temperaturze dobrze kondensuje,taniość,rozdzielacze z rotametrami i z głowicami termoelektrycznymi . W łazience drabinka z grzałką elektryczną nie połączona z instalacją .

A dlaczego nie polaczona z instalacja?

U mnie w sezonie grzewczym leci w nia ciepelko z systemu CO, a w lecie chodzi okresowo w tanim pradzie grzalka, zeby suszyc reczniki.

Nie będzie tak efektywny grzejnik drab. jak z grzałką poza obiegiem ,(bezobsługowy zima lato ) a jak podłączy grzałkę w obiegu chłodniejszym to grzałka może dogrzewać instalację w obiegu .