Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Co do kotów to owszem ,zbierają się ale mamy odkurzacze,prawda?

A po myciu cieplutkie kafelki szybciutko wysychają- to na plus

No i co Panie ,Panowie kto wie ile procent ciepła zatrzymuje drewno na podłodze????

Ale ogrzewane ściany rozwiązują ten problem tylko czy taki ogrzewany tynk nie pęka???

No i minusy widzę takie,że kawał ściany nie nadaje się do postawienia mebla , zawieszenia obrazu a jak się zapomni gdzie lecą rury i postanowi się wstrzelić z kołkiem to:spam:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam..i ja dołączam do tych, którzy mają dylemat odnośnie ogrzewania podłogowego..niestety nie mam w tym temacie obeznania i ostatnio mężowi mówiłam ze podłogowe chce mieć w kuchni i łazience..dziś po przeczytaniu Waszych postów na 99% chce w całym domu.. tylko mam jedno pytanie..która opcja jest bardziej kosztowna? w sensie rozprowadzenie..ogrzewanie kaloryferami czy podłogowe?

Małgoś, odpowiem Ci na swoim przykładzie.

Dom o powierzchni ok. 120m2 po podłogach.

Koszt materiału na podłogówkę:

- folia pod rurę, 2 rolki - ok. 200zł

- rura PEX-AL-PEX COMAP ok. 800 mb - 2000 zł

- spinki do rur - nie pamiętam, ale powiedzmy 100 zł

- 2 skrzynki z rozdzielaczmi 7-obwodowymi COMAP, tylko rotametry, bez żadnych bajerów - nie pamietam, powiedzmy 1000 zł

RAZEM ok. 3000 zł. materiał raczej z firmowy, bo przecież można kupić np w casto jakąś tanią rurę za 1,50 mb.

Robocizna - nie wiem, płaciłem za całosc robót - woda, kanaliza, razem z przyłączami, rozłożenie styro, folii i rurek, spiecie tego w rozdzielaczach, cała kotłownia z rozruchem kotła, osobny układ na dwie drabinki w łazienkach - 4 tys. złotych.

hmm..piec w kuchni mam teraz..kaflowy...i nie mogę się już doczekać kiedy w końcu się go pozbędę..wiem, że niektórzy pewnie napisaliby, że jestem dziwna bo to marzenie nie jednej gospodyni ale mając lat 30 i żyjąc ciągle w takich warunkach chce się trochę innego klimatu w domu;)

na pewno będziemy ogrzewać drewnem i węglem..więc jakiś piec do centralnego trzeba mieć;d

powiem Ci Małgos, że jakbym miał duży dom i przekonał do tego żonę, to chciałbym mieć taki piec w kuchni. pamiętam z dzieciństwa placki, z ciasta robionego na makaron, pieczone bezpośrednio na płycie. Ryż z jabłkami z dochówki. Stary koń ze mnie, ale na samą myśl, to jeszcze dziś ślinka mi cieknie :)

Witam,

Mamy dylemat - czy podłogówka czy ogrzewanie mieszane- podłogówka i grzejniki. Jeszcze decyzja nie zapadła...

Mam pytanie do osób, które już jakiś czas mają podłogówkę- czy to prawda, że podłoga bardziej się kurzy i zbierają się po kątach "koty"?

To przeczytaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej&highlight=pod%C5%82og%C3%B3wki+wodnej

Zwracaj uwagę na to co piszą użytkownicy podłogówki, a nie ci, którzy słyszeli że... :rolleyes:

Dzięki, cieszynianka, juz wiem tyle, ze na dole będzie podłogówka i w salonie kamień. Chciałam dechy, ale coś za coś.

Na górze bedzie pewnie mieszane, bo z desek całkowicie nie umiemy z mężem zrezygnować a paneli jakoś nie chę. Ale oczywiscie poczytam i wreszcie musimy podjąć wiążącą decyzję. Pozdrawiam serdecznie.

Dzięki, cieszynianka, juz wiem tyle, ze na dole będzie podłogówka i w salonie kamień. Chciałam dechy, ale coś za coś.

Na górze bedzie pewnie mieszane, bo z desek całkowicie nie umiemy z mężem zrezygnować a paneli jakoś nie chę. Ale oczywiscie poczytam i wreszcie musimy podjąć wiążącą decyzję. Pozdrawiam serdecznie.

Podłogówka i deski się nie wykluczają.

Tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?141165-deski-czy-podlog%C3%B3wka

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4355-Ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-pod%C5%82og%C3%B3wka-a-panele

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101637-Pod%C5%82og%C3%B3wka-i-drewno-Sko%C5%84czmy-z-tymi-bzdurami-

;)