bionda 13.01.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Co do kotów to owszem ,zbierają się ale mamy odkurzacze,prawda?A po myciu cieplutkie kafelki szybciutko wysychają- to na plus No i co Panie ,Panowie kto wie ile procent ciepła zatrzymuje drewno na podłodze???? Ale ogrzewane ściany rozwiązują ten problem tylko czy taki ogrzewany tynk nie pęka??? No i minusy widzę takie,że kawał ściany nie nadaje się do postawienia mebla , zawieszenia obrazu a jak się zapomni gdzie lecą rury i postanowi się wstrzelić z kołkiem to:spam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bionda 13.01.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A rzeczony wyżej Bogusław to jest za czy przeciw?Bo ja ty nowa jezdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś83 13.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 witam..i ja dołączam do tych, którzy mają dylemat odnośnie ogrzewania podłogowego..niestety nie mam w tym temacie obeznania i ostatnio mężowi mówiłam ze podłogowe chce mieć w kuchni i łazience..dziś po przeczytaniu Waszych postów na 99% chce w całym domu.. tylko mam jedno pytanie..która opcja jest bardziej kosztowna? w sensie rozprowadzenie..ogrzewanie kaloryferami czy podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 ...która opcja jest bardziej kosztowna? w sensie rozprowadzenie..ogrzewanie kaloryferami czy podłogowe? Jak kupisz tanie grzejniki to podłogówka wyjdzie nieco drożej, jak kupisz droższe grzejniki to wyjdzie taniej. Materiały na 130m2 to około 4tyś, a za robocizną biorą bardzo różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 13.01.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Małgoś, odpowiem Ci na swoim przykładzie.Dom o powierzchni ok. 120m2 po podłogach.Koszt materiału na podłogówkę:- folia pod rurę, 2 rolki - ok. 200zł- rura PEX-AL-PEX COMAP ok. 800 mb - 2000 zł- spinki do rur - nie pamiętam, ale powiedzmy 100 zł- 2 skrzynki z rozdzielaczmi 7-obwodowymi COMAP, tylko rotametry, bez żadnych bajerów - nie pamietam, powiedzmy 1000 złRAZEM ok. 3000 zł. materiał raczej z firmowy, bo przecież można kupić np w casto jakąś tanią rurę za 1,50 mb. Robocizna - nie wiem, płaciłem za całosc robót - woda, kanaliza, razem z przyłączami, rozłożenie styro, folii i rurek, spiecie tego w rozdzielaczach, cała kotłownia z rozruchem kotła, osobny układ na dwie drabinki w łazienkach - 4 tys. złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś83 13.01.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Liwko otóż to..wszystko zależy od materiału i fachowca.. pionan dzieki za szczegółową odpowiedż ta opcja cieplutkiej podłogi jest tak kusząca, że raczej sie skuszę na całości domu:) teraz jeszcze tylko musze wybrać odpowiedni piec ale to już inny wątek ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Po pierwsze piec ci będzie raczej potrzebny w kuchni a w kotłowni kocioł Po drugie po co komu w XXI wieku kocioł w kotłowni? A po trzecie podłoga nie powinna być cieplutka, powinna nie być zimna. Jedynie w łazienkach powinno się wyczuwać efekt grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 13.01.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 do ogrzewania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 do ogrzewania?? Może. Tylko po co skoro można inaczej No chyba że mówisz o kotle na gaz. To co innego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 13.01.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 można, albo nie można. Zależy od punktu widzenia i siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś83 13.01.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 hmm..piec w kuchni mam teraz..kaflowy...i nie mogę się już doczekać kiedy w końcu się go pozbędę..wiem, że niektórzy pewnie napisaliby, że jestem dziwna bo to marzenie nie jednej gospodyni ale mając lat 30 i żyjąc ciągle w takich warunkach chce się trochę innego klimatu w domu;)na pewno będziemy ogrzewać drewnem i węglem..więc jakiś piec do centralnego trzeba mieć;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Skoro to lubicie to nie mam więcej pytań. Starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 13.01.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 powiem Ci Małgos, że jakbym miał duży dom i przekonał do tego żonę, to chciałbym mieć taki piec w kuchni. pamiętam z dzieciństwa placki, z ciasta robionego na makaron, pieczone bezpośrednio na płycie. Ryż z jabłkami z dochówki. Stary koń ze mnie, ale na samą myśl, to jeszcze dziś ślinka mi cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś83 13.01.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Liwko pionan to racja..posiłki z takiej kuchni są o niebo lepsze niż gotowane na gazie.. a te placki to i ja pamiętam hehe..smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam, Mamy dylemat - czy podłogówka czy ogrzewanie mieszane- podłogówka i grzejniki. Jeszcze decyzja nie zapadła... Mam pytanie do osób, które już jakiś czas mają podłogówkę- czy to prawda, że podłoga bardziej się kurzy i zbierają się po kątach "koty"? To przeczytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej&highlight=pod%C5%82og%C3%B3wki+wodnej Zwracaj uwagę na to co piszą użytkownicy podłogówki, a nie ci, którzy słyszeli że... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka 13.01.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dzięki, cieszynianka, juz wiem tyle, ze na dole będzie podłogówka i w salonie kamień. Chciałam dechy, ale coś za coś. Na górze bedzie pewnie mieszane, bo z desek całkowicie nie umiemy z mężem zrezygnować a paneli jakoś nie chę. Ale oczywiscie poczytam i wreszcie musimy podjąć wiążącą decyzję. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 13.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A czym będziecie grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 zostaw grzejniki tylko w łazienkachktoś tu mówił o drewnie na podłogówdzeno u mnie fajnie 15mm drewna grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.01.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dzięki, cieszynianka, juz wiem tyle, ze na dole będzie podłogówka i w salonie kamień. Chciałam dechy, ale coś za coś. Na górze bedzie pewnie mieszane, bo z desek całkowicie nie umiemy z mężem zrezygnować a paneli jakoś nie chę. Ale oczywiscie poczytam i wreszcie musimy podjąć wiążącą decyzję. Pozdrawiam serdecznie. Podłogówka i deski się nie wykluczają. Tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?141165-deski-czy-podlog%C3%B3wka http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4355-Ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-pod%C5%82og%C3%B3wka-a-panele http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101637-Pod%C5%82og%C3%B3wka-i-drewno-Sko%C5%84czmy-z-tymi-bzdurami- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts