oliwkawawa 30.09.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Najlepiej bez zaworów 3,4 drogowych, siłowników itd..kocioł pracuje na niskiej temperaturze dobrze kondensuje,taniość,rozdzielacze z rotametrami i z głowicami termoelektrycznymi . W łazience drabinka z grzałką elektryczną nie połączona z instalacją . Rozdzielacze z rotametrami są, ale czy z głowicami termoelektrycznymi.. chyba nie (jeśli dobrze myślę). Na innym forum wyczytałam takie cuś: "jesli bedziesz miał kocioł kondensacyjny i tylko podłogowe to zawsze musisz mieć mieszacz i sterownie tego mieszacza oczywiście pogodowe, a nie stałotemperturowe z ograniczeniami strefowymi ponadto kocioł zazwyczaj pracuje też na CWU, a wtedy podbija temperature w kotle na ok 55-70st po nagrzaniu ta nagrzana woda (ok 10l ) wpływa do instalacji podłogowej a kocioł natychmiast się schładza temperatura powrotu podłogówki i to też jest niezdrowe jeśli ktoś bez mieszacza podłączył podłogówkę " oraz "założenia czyli kocioł kondensacyjny ze sterowaniem pogodowym i do tego trzeba się odnieść Niestety w przypadku sterowania pogodowego podłogówką bez mieszaczy sterowanie jest właściwie niemożliwe, przez temperaturę minimalną kotła i wymaganą temperaturę zasilania układu. Temperatura minimalna kotła to przeważnie 40 C. Krzywe grzewcze dla podłogówki 0,2 do 0,7. Ustawiamy krzywą 0,7 i ogrzewanie zacznie działać od - 10 C bo powyżej temperatury wymagane zasilania są poza zakresem regulacji. Przy niższych krzywych w ogóle temperatura wymagana jest poniżej minimalnej temperatury zasilania (można trochę kombinować pochyleniem krzywej ale równoznaczne jest to z podniesieniem wymaganej temperatury pomieszczenia). Cały układ jest niesterowalny i jedyne co zadziała to ochrona przeciwzamrożeniowa. Przy sterowniku pogodowym pisanie o ustawieniu stałej temperatury zasilania, co proponuje kol vernal, to jakieś nieporozumienie. Jak chce się pracować na stałym parametrze to szkoda pieniędzy na sterownik pogodowy ( jednak 1000 zł drogą nie chodzi). Kol. zygio zrobi co zechce, ja uważam że sterowanie pogodowe podłogówki bez mieszacza to szukanie kłopotów w późniejszej eksploatacji. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Nie będzie tak efektywny grzejnik drab. jak z grzałką poza obiegiem ,(bezobsługowy zima lato ) a jak podłączy grzałkę w obiegu chłodniejszym to grzałka może dogrzewać instalację w obiegu . Nie bardzo rozumiem. Grzalka w czasie sezonu grzewczego jest nieuzywana. Po sezonie zostaje zakrecony jeden zawor na grzejniku i zalacza programator grzalek na ok 1h (600W). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Rozdzielacze z rotametrami są, ale czy z głowicami termoelektrycznymi.. chyba nie (jeśli dobrze myślę). Na innym forum wyczytałam takie cuś: "jesli bedziesz miał kocioł kondensacyjny i tylko podłogowe to zawsze musisz mieć mieszacz i sterownie tego mieszacza oczywiście pogodowe, a nie stałotemperturowe z ograniczeniami strefowymi ponadto kocioł zazwyczaj pracuje też na CWU, a wtedy podbija temperature w kotle na ok 55-70st po nagrzaniu ta nagrzana woda (ok 10l ) wpływa do instalacji podłogowej a kocioł natychmiast się schładza temperatura powrotu podłogówki i to też jest niezdrowe jeśli ktoś bez mieszacza podłączył podłogówkę " oraz "założenia czyli kocioł kondensacyjny ze sterowaniem pogodowym i do tego trzeba się odnieść Niestety w przypadku sterowania pogodowego podłogówką bez mieszaczy sterowanie jest właściwie niemożliwe, przez temperaturę minimalną kotła i wymaganą temperaturę zasilania układu. Temperatura minimalna kotła to przeważnie 40 C. Krzywe grzewcze dla podłogówki 0,2 do 0,7. Ustawiamy krzywą 0,7 i ogrzewanie zacznie działać od - 10 C bo powyżej temperatury wymagane zasilania są poza zakresem regulacji. Przy niższych krzywych w ogóle temperatura wymagana jest poniżej minimalnej temperatury zasilania (można trochę kombinować pochyleniem krzywej ale równoznaczne jest to z podniesieniem wymaganej temperatury pomieszczenia). Cały układ jest niesterowalny i jedyne co zadziała to ochrona przeciwzamrożeniowa. Przy sterowniku pogodowym pisanie o ustawieniu stałej temperatury zasilania, co proponuje kol vernal, to jakieś nieporozumienie. Jak chce się pracować na stałym parametrze to szkoda pieniędzy na sterownik pogodowy ( jednak 1000 zł drogą nie chodzi). Kol. zygio zrobi co zechce, ja uważam że sterowanie pogodowe podłogówki bez mieszacza to szukanie kłopotów w późniejszej eksploatacji. " Jest proste pytanie czy twój kocioł to jest wersja jednofunkcyjna w pełni wyposażona do współpracy z zasobnikiem i ma oddzielne wyjścia na ten zasobnik i oddzielne na ogrzewanie . Ty chcesz robić tak . http://eco-term.pl/upload/images/schematy/15.jpg mozna tak http://eco-term.pl/upload/images/schematy/12.jpg W tej instalacji kocioł bardziej kondensuje ,oszczędza ,wyjcie z kotła zasilanie C.O. na niższej temperaturze . Edytowane 30 Września 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.09.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Nie bardzo rozumiem. Grzalka w czasie sezonu grzewczego jest nieuzywana. Po sezonie zostaje zakrecony jeden zawor na grzejniku i zalacza programator grzalek na ok 1h (600W). Tak to jasne, ale grzejnik drabinkowy "od urodzenia" jest mało wydajny ,w dodatku wpuszczanie weń wody o temperaturze 40st i obwieszanie ręcznikami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Tak to jasne, ale grzejnik drabinkowy "od urodzenia" jest mało wydajny ,w dodatku wpuszczanie weń wody o temperaturze 40st i obwieszanie ręcznikami . Od grzania sa rurki w podlodze. On ma nie grzac, tylko suszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.09.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Od grzania sa rurki w podlodze. On ma nie grzac, tylko suszyc Rurki w podłodze nie zawrze wystarczą ,załóżmy że starczą to drabinka będzie suszyć ale bardzo wolno .Nie opłaci się robić oddzielnego obwodu dla 1 drabinki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 01.10.2013 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Rurki w podłodze nie zawrze wystarczą ,załóżmy że starczą to drabinka będzie suszyć ale bardzo wolno .Nie opłaci się robić oddzielnego obwodu dla 1 drabinki . U nas jest zrobiony osobny obwod dla kaloryfera w lazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 U nas jest zrobiony osobny obwod dla kaloryfera w lazience.I co oprócz tego, podajesz wyższą temperaturę niż w podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.10.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 I co oprócz tego, podajesz wyższą temperaturę niż w podłogowe? też tak mam. Oczywiście, że podaję wyższą temp. niż w podłogę. Choć z drugiej strony uważam, że równie dobrze mogłoby tych grzejników nie być. Ręczniki, nawet mokre po kąpieli, odwieszone na wieszaczek, schną od podłogi. Kosztem były dwa grzejniki drabinkowe, rury do wykonania obwodu i pompa przy piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Rurki w podłodze nie zawrze wystarczą ,załóżmy że starczą to drabinka będzie suszyć ale bardzo wolno .Nie opłaci się robić oddzielnego obwodu dla 1 drabinki . Ja mam na osobnych obwodach podpiete drabinki w kazdej lazience. Susza reczniki przez noc bez najmniejszego problemu. Suche jak pieprz. Wystarczy ze pompa dziala 1h w nocy. To naprawde bardzo mocno wspomaga parowanie, ktore jest procesem bardzo energochlonnym. To jest naprawde rozwiazanie, ktore sie sprawdza w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 I co oprócz tego, podajesz wyższą temperaturę niż w podłogowe? Nie ma potrzeby wyzszej. Wystarczy tylko aby drabinka byla letnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 01.10.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Jest proste pytanie czy twój kocioł to jest wersja jednofunkcyjna w pełni wyposażona do współpracy z zasobnikiem i ma oddzielne wyjścia na ten zasobnik i oddzielne na ogrzewanie . Ty chcesz robić tak . http://eco-term.pl/upload/images/schematy/15.jpg mozna tak http://eco-term.pl/upload/images/schematy/12.jpg W tej instalacji kocioł bardziej kondensuje ,oszczędza ,wyjcie z kotła zasilanie C.O. na niższej temperaturze . Kocioł jednofunkcyjny, do tego osobno zasobnik, też Junkersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 01.10.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 też tak mam. Oczywiście, że podaję wyższą temp. niż w podłogę. Choć z drugiej strony uważam, że równie dobrze mogłoby tych grzejników nie być. Ręczniki, nawet mokre po kąpieli, odwieszone na wieszaczek, schną od podłogi. Kosztem były dwa grzejniki drabinkowe, rury do wykonania obwodu i pompa przy piecu. Schną od podłogi w sezonie grzewczym. A wiosną, latem i wczesną jesienią? Dlatego uważam, że fajna jest opcja drabinki z grzałką jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.10.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 jak ładna pogoda, schną na suszarce umieszczonej na górnym tarasie. Niedługo pogoda nie będzie miała znaczenia, bo będzie tam tzw. ogród zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 też tak mam. Oczywiście, że podaję wyższą temp. niż w podłogę. Choć z drugiej strony uważam, że równie dobrze mogłoby tych grzejników nie być. Ręczniki, nawet mokre po kąpieli, odwieszone na wieszaczek, schną od podłogi. Kosztem były dwa grzejniki drabinkowe, rury do wykonania obwodu i pompa przy piecu.To obniżasz sprawność , kondensację kotła ,bo z powrotu idzie z grzejnika cieplejsza, podbija temperaturę w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Kocioł jednofunkcyjny, do tego osobno zasobnik, też Junkersa. Np. wiszący kocioł kondensacyjny CERAPUR COMFORT dostępny jest w pięciu wersjach: – ZSBR 16-3A i ZSBR 28-3A z kompletnym wyposażeniem, do współpracy z zasobnikiem (zamontowany zawór trójdrogowy), – ZWBR 35-3A jako kocioł dwufunkcyjny – oraz w dwóch wersjach bazowych ZBR 35-3A i ZBR 42-3A (bez pompy, zaworu trójdrogowego i naczynia przeponowego). Skąd mam wiedzieć co kupiłaś . Jak masz bez osprzętu to musisz kupić sama . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 02.10.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Np. wiszący kocioł kondensacyjny CERAPUR COMFORT dostępny jest w pięciu wersjach: – ZSBR 16-3A i ZSBR 28-3A z kompletnym wyposażeniem, do współpracy z zasobnikiem (zamontowany zawór trójdrogowy), – ZWBR 35-3A jako kocioł dwufunkcyjny – oraz w dwóch wersjach bazowych ZBR 35-3A i ZBR 42-3A (bez pompy, zaworu trójdrogowego i naczynia przeponowego). Skąd mam wiedzieć co kupiłaś . Jak masz bez osprzętu to musisz kupić sama . Mam Cerapur Smarta ZSB 14-3C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.10.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mam Cerapur Smarta ZSB 14-3C W kotłowni nie potrzeba żadnych mieszaczy ani żadnych dodatkowych pomp, jeden rozdzielacz na parter i taki sam na poddasze - zasilane bezpośrednio z kotła. Sterownik pogodowy np. FW100 i zasobnik Biawara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 02.10.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 dom to sam parter sterownik mam, zasobnik też, 120L Junkersa. dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 02.10.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 To obniżasz sprawność , kondensację kotła ,bo z powrotu idzie z grzejnika cieplejsza, podbija temperaturę w górę. tylko, że w moim przypadku kondensacja nie ma kompletnie żadnego znaczenia, bo grzeję kotłem na eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts