Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Kiedyś w którymś dzienniku widziałam, że inwestor zastosował ogrzewanie podłogowe również w garażu. Czy ktoś z Was również tak zrobił? Czy to ma sens?

Ja nie mam, też gdzieś widziałam w dzienniku, ale nie pamiętam u kogo..

To chyba zależy co w tym garażu będziesz robić zimą. Jeśli majsterkować i grzebać przy samochodzie to warto trochę podgrzać (pytanie czy koniecznie podłogówką ;) ) a jak w garażu będzie urzędował tylko samochód to jestem za opcją nieogrzewanego zupełnie garażu (bez styropianu pod wylewką, wtedy ziemia podgrzewa od dołu).

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pyxis -mam na podłogówce parkiet i nie mogę przesadzać z temp zadaną

możesz podpowiedzieć ile ma posadzka jak pompa daje 30 stop na zasilaniu?

oliwka to ja się pochwale[chyba nadawałbym się do mam talent]

mój rekord to maluch[126p] z nierozkładanymi siedzeniami.

człowiek był młody i mógł a teraz:rolleyes: ani młody ani

haha :D no chyba nie jest aż tak źle? ;)

podobno życie zaczyna się po 40tce ;)

Kiedyś w którymś dzienniku widziałam, że inwestor zastosował ogrzewanie podłogowe również w garażu. Czy ktoś z Was również tak zrobił? Czy to ma sens?

Wg mnie (teraz to wiem) nikly ma sens grzanie garazu a juz podlogowka to zupelnie zaden. W okresie zimowym lwia czesc ciepla pojdzie na odparowanie wody z posadzki. Przemiana fazowa to bardzo energochlonny proces.

pyxis -mam na podłogówce parkiet i nie mogę przesadzać z temp zadaną

możesz podpowiedzieć ile ma posadzka jak pompa daje 30 stop na zasilaniu?

To zalezy. Temperatura posadzki nie jest stala i caly czas rosnie w miare pracy pompy. Przy starcie mam okolo 22*C a pod koniec cyklu (po 1,5-2h) dochodzi do 23-23,5*C. Im dluzszy czas pracy pompy tym bardziej posadzka sie nagrzewa.

To zalezy. Temperatura posadzki nie jest stala i caly czas rosnie w miare pracy pompy. Przy starcie mam okolo 22*C a pod koniec cyklu (po 1,5-2h) dochodzi do 23-23,5*C. Im dluzszy czas pracy pompy tym bardziej posadzka sie nagrzewa.

Cały czas to ona nie rośnie tylko rośnie do odpowiedniego momentu.

zdrowa osoba nie dostanie od tego alergii,natomiast mając w domu alergika,takie rozwiązanie jest nie do przyjęcia

Mam alergika, mega alergika. I będę mieć podłogówkę w całym domu. Warunek-nie będę mieć w ogóle dywanów czy wykładzin (tym bardziej włochatych), bo dywany (dla alergika) to zuo ;)

Też mam alergika już od osiemnastu lat,najpierw alergia pokarmowa,potem wziewna,żadnych dywanów,tylko mata pod krzesłem przy biurku,mimo koszmarnych testów syn nie choruje,uprawia sport i jest dobrze,ale podłogówki w sypialniach nie mam.

U nas od urodzenia wszystko na raz.. pokarmowa, wziewna, AZS, a w 2rż już ustawiony na lekach na astmę. Żadnych dywanów, żadnych zbieraczy kurzu na komodach, wszystko pochowane, no i podstawowa sprawa-częste przecieranie na mokro, by usunąć kurz. Myślę że przy podłogówce będzie tak samo, czyli po prostu trzeba będzie dbać o czystość.

U nas od urodzenia wszystko na raz.. pokarmowa, wziewna, AZS, a w 2rż już ustawiony na lekach na astmę. Żadnych dywanów, żadnych zbieraczy kurzu na komodach, wszystko pochowane, no i podstawowa sprawa-częste przecieranie na mokro, by usunąć kurz. Myślę że przy podłogówce będzie tak samo, czyli po prostu trzeba będzie dbać o czystość.

Centralny odkurzacz koniecznie zainstaluj.

Kurz jest zawsze i wszędzie i jest tak jak pisze olwkawawa - trzeba często przecierać na mokro podłogi,żadnych otwartych półek,centralny odkurzacz tego nie załatwi,odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza ma też duże znaczenie,kto ma w domu alergika,ten wie,że ciepłe i wilgotne powietrze to znakomite warunki dla roztoczy,czy to podłogówka czy grzejniki - trzeba po prostu dbać o czystość.