oliwkawawa 21.11.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Kurz jest zawsze i wszędzie i jest tak jak pisze olwkawawa - trzeba często przecierać na mokro podłogi,żadnych otwartych półek,centralny odkurzacz tego nie załatwi,odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza ma też duże znaczenie,kto ma w domu alergika,ten wie,że ciepłe i wilgotne powietrze to znakomite warunki dla roztoczy,czy to podłogówka czy grzejniki - trzeba po prostu dbać o czystość. z moich obserwacji wynika że kurz jest wszędzie, ale więcej w dużych miastach, a mniej na wsi. Kraków pod tym względem bije wszystkich na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 21.11.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Kurz jest zawsze i wszędzie i jest tak jak pisze olwkawawa - trzeba często przecierać na mokro podłogi,żadnych otwartych półek,centralny odkurzacz tego nie załatwi,odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza ma też duże znaczenie,kto ma w domu alergika,ten wie,że ciepłe i wilgotne powietrze to znakomite warunki dla roztoczy,czy to podłogówka czy grzejniki - trzeba po prostu dbać o czystość. witam o czystość trzeba dbać ale odkurzacz centralny pomaga, kurz ogranicza również wentylacja mechaniczna z rekuperatorem lub bez pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 21.11.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Może i pomaga,ale mam czysto w domu i bez tego gadżetu,a alergik w domu z wentylacją mechaniczną padnie trupem !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Może i pomaga,ale mam czysto w domu i bez tego gadżetu,a alergik w domu z wentylacją mechaniczną padnie trupem !! Nikt nie mowi, ze masz brudno, ale odkurzacz tradycyjnyzbierze co grubsze paprochy z podlogi a czesc kurzu rozpyli po domu. Nie ma idelanych filtrow. Jak wywalisz powietrz z odkurzacza poza dom, to takie zjawisko nie ma miejsca. Dla alergika jest to rozwiazanie idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Dla mnie też jest to idealne rozwiązanie, ale niestety nie dla mojej kobiety. Puchną jej nogi i jest z tym problem. Początkowo nie wiedzieliśmy co jest przyczyną takiej sytuacji, aż w końcu wyszło szydło z worka. Lekarz powiedział, że tak często się zdarza. Jest to minus tego typu ogrzewania - na szczęście mamy je tylko w łazience i kuchni. Musisz zrobic jej dluzszy lancuch, zeby nie siedziala tylko w kuchi i lazience. A powaznie mowiac, to cos ten lekarz taki "multidyscyplinarny" stara sie byc, ale chlopinie nie wychodzi. Ile przebywa w tych dwu pomieszczeniach Twoja zona? 2h dziennie. 3h? Czy masz tam temperature posadzki 35-40*C? Jesli nie, to jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 21.11.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Może i pomaga,ale mam czysto w domu i bez tego gadżetu,a alergik w domu z wentylacją mechaniczną padnie trupem !! witam wentylacja mechaniczna nie dla alergików - to przesąd w wielu krajach taka wentylacja jest zalecana w budynkach, gdzie mają mieszkac alergicy ciągła skuteczna!!! wymiana powietrza, anie tak jak wentylacja grawitacyjna, która przynajmniej okresowo źle działa filtrowanie powietrza przez filtry - można nawet użyć filtrów odpowiedniej klasy, które wychwytują pyłki roślin znacznie obniża ilość alergenów w powietrzu wewnątrz budynku, poprawia komfort życia alergików w prawie wszystkich nowych domach, w których robimy instalacje c.o. inne, są wentylacje mechaniczne - jakoś "alergicy nie padają trupem w domach" wentylacją mechaniczną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.11.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Dla mnie też jest to idealne rozwiązanie, ale niestety nie dla mojej kobiety. Puchną jej nogi i jest z tym problem. Początkowo nie wiedzieliśmy co jest przyczyną takiej sytuacji, aż w końcu wyszło szydło z worka. Lekarz powiedział, że tak często się zdarza. Jest to minus tego typu ogrzewania - na szczęście mamy je tylko w łazience i kuchni. To latem twoja kobieta musi w grubych kapciach chodzić bo jak słoneczko przygrzeje to posadzka może być cieplejsza niż przy grzaniu jej w zimę. Dlaczego co kilka stron musi się odezwać ktoś komu hydraulik spierniczył podłogówkę i rozsiewać mity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 21.11.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Tylu bzdur na jednej stronie forum dawno nie czytałem. Wynika z postu, że powietrze przemieszczające się kominami jest bardziej czyste niż przepływające przez filtry rekuperatora! Ciekawe rzeczy!? Chyba zdemontuję rekuperator i wymuruję kominy! O, jeszcze powłokę ze srebra prysnę, żeby nic się nie prześlizgnęło. Ogrzewanie podłogowe też zastąpię grzejnikami, zdrowie ważniejsze niż komfort, oszczędności czy możliwości aranżacji wnętrz. Zaraz, zaraz a co zrobię latem? Przecież podłogi nagrzane słońcem będą cieplejsze niż w zimie, nagrzewane podłogówką. Chyba wykorzystam niepotrzebne rurki ogrzewania podłogowego i będę puszczał tam zimną wodę żeby nie dopuścić do puchnięcia nóg. A może nogi wiedzą że jest lato i wtedy nie puchną? Niedawno żałowałem, że nie mam odkurzacza centralnego. Ale okazuje się że dobrze zrobiłem, byłby to niepotrzebny wydatek. Chyba ludzie niepotrzebnie budują kominy wentylacyjne, montują grzejniki, okna za ciężkie pieniądze itp. Przecież zamiatać można także rózgą brzozową, po co jakieś miotły? A odkurzacz elektryczny to już fanaberia, rózga przecież lżejsza. A po co w ogóle zamiatać? W chatach afrykańskich jak widać nie wszyscy zamiatają i żyją. Ludzkość widać, szybko do zagłady bieży. Ja sprzedaję dom i przenoszę się do kurnej chaty. To dopiero będzie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszpak 22.11.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 A orientujecie się może jaki jest koszt zamontowania odkurzacza centralnego? Niestety też w rodzinie mamy alergika i coraz bardziej mu przeszkadza swędzenie w kanałach usznych. Musimy coś z tym zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.11.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Jak zlecisz firmie i samemu nic nie zrobisz to od 1,5- 2K wzwyż. zależy ile tej instalacji, jaka, jakie elementy składowe i jaka jednostka centralna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.11.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 A orientujecie się może jaki jest koszt zamontowania odkurzacza centralnego? Niestety też w rodzinie mamy alergika i coraz bardziej mu przeszkadza swędzenie w kanałach usznych. Musimy coś z tym zrobić. Za kompletna instalacje na dom zaplacilem ponizej 1000 zl na Allegro(6 gniazd i 2 szufelki, rury, zlaczki, klej, uchwyty). "Projekt" samodzielnie a wykonanie hydraulikow przy okazji reszty instalacji. Jednostka centrala PROFI 40 z separatorem popiolu cos kolo 1800 zl. Uruchomienie wszystkiego to chwilka wlasnej pracy, a dziala naprawde rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.11.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Kiedyś w którymś dzienniku widziałam, że inwestor zastosował ogrzewanie podłogowe również w garażu. Czy ktoś z Was również tak zrobił? Czy to ma sens? Tak. Włączaliśmy je tylko na kilka dni kiedy na zewnątrz było około -20. Poza tym jest wyłączone, bo w garażu utrzymuje się ok. 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 06.12.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam. Również jestem zagorzałym zwolennikiem op po całości. Mam jednak pytanie dot. CWU. Planuję w swoim domu ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym. Do CWU dodatkowy zbiornik. Z tego co czytałem gazowe lubi podłogówkę, czy odwrotnie. Tzn. nie potrzeba żadnych sprzęgieł hydraulicznych itp. W związku z powyższym mam pytanie: jaką optymalnie temperaturę ustawiamy na wejściu do podłogówki? Z tego co czytałem mowa tu o około 35*. Mierzyłem wodę napuszczaną do wanny i optymalna dla mnie temperatura to 41*. Jak rozwiązać tą rozbieżności bez "sprzęgła"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 06.12.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Też się nad tym zastanawiałem i z tego co zdążyłem wyczytać, to piec "wie" kiedy grzeje CWU i daje więcej po garach (mniejsza sprawność wynikająca z kondensacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam. Również jestem zagorzałym zwolennikiem op po całości. Mam jednak pytanie dot. CWU. Planuję w swoim domu ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym. Do CWU dodatkowy zbiornik. Z tego co czytałem gazowe lubi podłogówkę, czy odwrotnie. Tzn. nie potrzeba żadnych sprzęgieł hydraulicznych itp. W związku z powyższym mam pytanie: jaką optymalnie temperaturę ustawiamy na wejściu do podłogówki? Z tego co czytałem mowa tu o około 35*. Mierzyłem wodę napuszczaną do wanny i optymalna dla mnie temperatura to 41*. Jak rozwiązać tą rozbieżności bez "sprzęgła"? przy kociołku kondensacyjny i podłogówce najlepiej zastosować sterowanie za pomocą krzywej grzewczej, w pierwszym sezonie ustalisz sobie doświadczalnie na jakim poziomie ma działać i zapominasz o ogrzewaniu ... takie kociołki mają wyjście na wężownicę CWU, podpinasz tylko odpowiedni zasobnik , wsadzasz czujkę temp. gdzie trzeba , ustawiasz temperaturę CWU i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 06.12.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam. Również jestem zagorzałym zwolennikiem op po całości. Mam jednak pytanie dot. CWU. Planuję w swoim domu ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym. Do CWU dodatkowy zbiornik. Z tego co czytałem gazowe lubi podłogówkę, czy odwrotnie. Tzn. nie potrzeba żadnych sprzęgieł hydraulicznych itp. W związku z powyższym mam pytanie: jaką optymalnie temperaturę ustawiamy na wejściu do podłogówki? Z tego co czytałem mowa tu o około 35*. Mierzyłem wodę napuszczaną do wanny i optymalna dla mnie temperatura to 41*. Jak rozwiązać tą rozbieżności bez "sprzęgła"? Kocioł podgrzewa wodę w zasobniku, że tak powiem innym trybem niż podłogówkę Masz osobne regulacje do tego, podłogówkę regulujesz sterownikiem najczęściej, a grzanie wody w zasobniku ustawiasz sobie innym pokrętłem na piecu Co do sprzęgła. U mnie miało go nie być, a chyba jednak się nie obejdzie, bo wychodzi na to że pompka w piecu nie daje rady pchnąć tej ilości wody którą ja mam w obiegu. Wszystko zależy od wydajności pompy i ilości mb podłogówki (długości pętli etc). Ale to jeszcze do wyjaśnienia i okaże się wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.12.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Może i pomaga,ale mam czysto w domu i bez tego gadżetu,a alergik w domu z wentylacją mechaniczną padnie trupem !! Kłamstwo . Powietrze w domu z WM ma zdecydowanie mniej zanieczyszczeń i alergenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.12.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Dla mnie też jest to idealne rozwiązanie, ale niestety nie dla mojej kobiety. Puchną jej nogi i jest z tym problem. Początkowo nie wiedzieliśmy co jest przyczyną takiej sytuacji, aż w końcu wyszło szydło z worka. Lekarz powiedział, że tak często się zdarza. Jest to minus tego typu ogrzewania - na szczęście mamy je tylko w łazience i kuchni. Podłoga musiałaby mieć ok. 40-50 C abyś mógł winić ogrzewanie podłogowe o obrzęki. PS może trzeba zmienić lekarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micho34 10.12.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Na ogrzewanie podłogowe nie położysz już paneli, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 10.12.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 ja mam panele podłogowe na podłogówce i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts