plusfoto 10.12.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Na ogrzewanie podłogowe nie położysz już paneli, zgadza się? Kto Ci takich bajek naopowiadał. Pewnie wykładziny też nie można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 10.12.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Wszystko można,tylko po co?Panele na podłogówce mają jedną wadę - słabo przewodzą ciepło i koleżanka,która ma panele na ogrzewaniu podłogowym w całym domu ma dodatkowo grzejniki które dogrzewają dom,mieszka trzy lata i każdej zimy działają u niej obydwa rodzaje ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.12.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Wszystko można,tylko po co? Panele na podłogówce mają jedną wadę - słabo przewodzą ciepło i koleżanka,która ma panele na ogrzewaniu podłogowym w całym domu ma dodatkowo grzejniki które dogrzewają dom,mieszka trzy lata i każdej zimy działają u niej obydwa rodzaje ogrzewania. Bzdura - zapytaj się koleżanki kto jej robił podłogówkę. Czy miała projekt czy na oko bo pan Józek robił od lat i "bedzie pani zadowolona" Potem roznoszą się takie plotki. Tak samo jak z tym że nogi puchną. Latem pdłoga ma podobną temperaturę jak przy dobrze zrobionej podłogówce zimą. I co latem nogi w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 10.12.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Wszystko można,tylko po co? Panele na podłogówce mają jedną wadę - słabo przewodzą ciepło i koleżanka,która ma panele na ogrzewaniu podłogowym w całym domu ma dodatkowo grzejniki które dogrzewają dom,mieszka trzy lata i każdej zimy działają u niej obydwa rodzaje ogrzewania. Widocznie ma coś nie tak i przyczyną dogrzewania grzejnikami nie są panele tylko spartolone ogrzewanie. Mam panele, na panelach mam w sypialni dywan shaggy (gruby) i wszystko jest OK. Co nie zmienia faktu, że panele szczytem elegancji nigdy nie będą, odgłos upadających przedmiotów również do przyjemnych nie należy. Przy ogrzewaniu podłogowym i 21-22 stopniach z panelami spokojnie można chodzić w tshircie w zimie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 10.12.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Może być tak jak mówicie,robił jej jakiś gość,dużo taniej ją to wyniosło niż mnie,a robiłam dwa lata póżniej,oczywiście robił mi ktoś inny,u mnie cieplutko,podłoga ma tem.23 stopnie i nogi mi nie puchną ani nikomu z domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.12.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Wszystko można,tylko po co? Panele na podłogówce mają jedną wadę - słabo przewodzą ciepło i koleżanka,która ma panele na ogrzewaniu podłogowym w całym domu ma dodatkowo grzejniki które dogrzewają dom,mieszka trzy lata i każdej zimy działają u niej obydwa rodzaje ogrzewania. U siebie mam w 75% podlogi panele. Nic sie zlego nie dzieje, a juz na pewno nie jest w domu z tego powodu zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 10.12.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jasiek... i oliwka... Dzięki za pojaśnienie. Ja po zaczytaniu tematu jestem gorącym zwolennikiem 100 % podłogówki. Dzisiaj spotkałem się z kierownikiem, który twierdził jak wielu tutaj, że w sypialni nie powinno być podłogówki. Nie dopytywałem, bo widziałem, że ma zakodowany stereotyp. Jednak w kontekście pieca kondensacyjnego, który lubi niską temperaturę, zaproponował mi wykorzystanie grzejników niskotemperaturowych w sypialniach. Czy ktoś wie coś na ten temat? Może go rozwinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.12.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jednak w kontekście pieca kondensacyjnego, który lubi niską temperaturę, zaproponował mi wykorzystanie grzejników niskotemperaturowych w sypialniach. Ale podstawowe pytanie : po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 10.12.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Plis, poradźcie, ściągnęliśmy sobie programy do obliczenia OZC i tępi jesteśmy, nie potrafimy tego policzyć. Czy jest jakiś program, który nam policzy zapotrzebowanie, rozstaw rur i tak dalej, i będzie odpowiedni dla ćwierćinteligentów? W jednym wyszło nam, że rozstaw rur ma być co 25 - 30 cm, a ja planowałam 15... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 10.12.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Wiecie co? Ja już żaluję,że nie dałam więcej podłogówki w domu. Mamy wiatrołap, hall , kuchnię, wc ,łazienkę i korytarz w OP. Teraz mam kafelki układać .... Bracianka ,jak ja zaczęłam liczyć OZC to poległam... Proponowano mi tu na forum zgłoszenie się do Asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykz 10.12.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ale podstawowe pytanie : po co? Właśnie też się nad tym zastanawiam, ale może ktoś by to rozwinął, żeby utwierdzić mnie w przekonaniu do podłogówki w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 10.12.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Wiecie co? Ja już żaluję,że nie dałam więcej podłogówki w domu. Mamy wiatrołap, hall , kuchnię, wc ,łazienkę i korytarz w OP. Teraz mam kafelki układać .... Ale żałujesz, że nie dałaś OP na całości, czy że rozstaw masz za szeroko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 10.12.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ze nie mam jeszcze przynajmniej w salonie i jadalni! hehe rozstaw pexów mam co 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 10.12.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Właśnie też się nad tym zastanawiam, ale może ktoś by to rozwinął, żeby utwierdzić mnie w przekonaniu do podłogówki w sypialni. Temperaturą można sterować, więc nieprawdziwe jest obiegowe stwierdzenie, że przy podłogówce w sypialni jest za ciepło. A jeśli już tak bardzo się boisz podłogówki w sypialni, to możesz dać tam ścienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 11.12.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Właśnie też się nad tym zastanawiam, ale może ktoś by to rozwinął, żeby utwierdzić mnie w przekonaniu do podłogówki w sypialni. 1) Instalacja z samą podłogówką jest mega prosta w wykonaniu, zero komplikacji, tania 2) dołożenie choćby jednego grzejnika psuje całą prostotę 3) podłogówka jest po prostu super (znajdź mi zaletę grzejnika w sypialni w stosunku do OP, bo jeśli chodzi o szybką reakcję na zmianę temp. to mnie nie przekonuje. Przy OP też możesz mieć w sypialni chłodniej niż w pozostałych pomieszczeniach) 4) grzejnik brudzi firankę, powoduje cyrkulację kurzu 5) grzejnik szpeci ścianę Nie znam nikogo nikogo kto ma podłogówkę w sypialni i chciałby mieć grzejnik Jest wiele osób, które mają grzejniki w sypialniach a chciałby mieć podłogówkę. Nie starcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 11.12.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Każdy wybiera jak mu pasuje - ja mam w sypialni i w pokojach dzieci grzejniki i podłogówki mieć tam nie chcę,pokoje są duże,grzejniki w żaden sposób ich nie szpecą,kurz jest tak jak i przy OP,po prostu trzeba odkurzać a nie pisać,że się firanki brudzą,dla mnie duża bezwładność podłogówki jest jej wadą jeżeli chodzi o sypialnie to do dnia dzisiejszego ( 11 grudnia ) grzejnik nie był ani razu odkręcany i nieprędko będzie bo jest cały czas tem.ok 20 stopni co mi w zupełności odpowiada,a jak stwierdzę,że jest zbyt chłodno to odkręcam grzejnik i w 15 minut mam ciepło.Na parterze mam płytki i tem.23 stopnie,ciepłe powietrze ucieka do góry i ogrzewa poddasze na którym do godz.15 -16 i tak nikt nie przebywa,po co grzać dla nikogo,mieszkam drugą zimę i już wiem,że ogrzanie mojego domu to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Mogla bys tak ustawic przeplyw w podlogowce u dzieci, ze caly czas tam bedzie 20*C. Bez dotykania czegokolwiek. Ja tak mam w pokoju corki. Musialem co prawda kilka razy latac do rozdzielacza, zeby doprecyzowac ustawienia, ale teraz juz dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 11.12.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 1) Instalacja z samą podłogówką jest mega prosta w wykonaniu, zero komplikacji, tania 2) dołożenie choćby jednego grzejnika psuje całą prostotę 3) podłogówka jest po prostu super (znajdź mi zaletę grzejnika w sypialni w stosunku do OP, bo jeśli chodzi o szybką reakcję na zmianę temp. to mnie nie przekonuje. Przy OP też możesz mieć w sypialni chłodniej niż w pozostałych pomieszczeniach) 4) grzejnik brudzi firankę, powoduje cyrkulację kurzu 5) grzejnik szpeci ścianę Nie znam nikogo nikogo kto ma podłogówkę w sypialni i chciałby mieć grzejnik Jest wiele osób, które mają grzejniki w sypialniach a chciałby mieć podłogówkę. Nie starcza? Sama prawda i tylko prawda ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.12.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Sama prawda i tylko prawda ! witam też tak uważam fajnie to opisane - plusy i minusy podłogówki: http://www.budujemydom.pl/pompy-ciepla/1344-zrodlo-gorne-cieplutko-od-stop-do-glow pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 11.12.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Byłam ostatnio w domu, gdzie ewidentnie coś jest nie halo z podłogówką, płytki były bardzo ciepłe, nie gorące, ale dość mocno czuć było ciepło... nie było to przyjemne, i na pewno tak być nie powinno. I pewnie stąd biorą się hasła pt. podłogówka jest niezdrowa, bo obrzęki, bo puchną nogi... To samo w sypialni. Jakby mi podłoga w sypialni grzała tak mocno to też miałabym dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts