Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko można,tylko po co?

Panele na podłogówce mają jedną wadę - słabo przewodzą ciepło i koleżanka,która ma panele na ogrzewaniu podłogowym w całym domu ma dodatkowo grzejniki które dogrzewają dom,mieszka trzy lata i każdej zimy działają u niej obydwa rodzaje ogrzewania.

Bzdura - zapytaj się koleżanki kto jej robił podłogówkę. Czy miała projekt czy na oko bo pan Józek robił od lat i "bedzie pani zadowolona"

Potem roznoszą się takie plotki. Tak samo jak z tym że nogi puchną. Latem pdłoga ma podobną temperaturę jak przy dobrze zrobionej podłogówce zimą. I co latem nogi w porządku?

Panele na podłogówce mają jedną wadę - słabo przewodzą ciepło i koleżanka,która ma panele na ogrzewaniu podłogowym w całym domu ma dodatkowo grzejniki które dogrzewają dom,mieszka trzy lata i każdej zimy działają u niej obydwa rodzaje ogrzewania.

Widocznie ma coś nie tak i przyczyną dogrzewania grzejnikami nie są panele tylko spartolone ogrzewanie. Mam panele, na panelach mam w sypialni dywan shaggy (gruby) i wszystko jest OK. Co nie zmienia faktu, że panele szczytem elegancji nigdy nie będą, odgłos upadających przedmiotów również do przyjemnych nie należy.

Przy ogrzewaniu podłogowym i 21-22 stopniach z panelami spokojnie można chodzić w tshircie w zimie w domu.

U siebie mam w 75% podlogi panele. Nic sie zlego nie dzieje, a juz na pewno nie jest w domu z tego powodu zimno. :)

Jasiek... i oliwka... Dzięki za pojaśnienie. Ja po zaczytaniu tematu jestem gorącym zwolennikiem 100 % podłogówki. Dzisiaj spotkałem się z kierownikiem, który twierdził jak wielu tutaj, że w sypialni nie powinno być podłogówki. Nie dopytywałem, bo widziałem, że ma zakodowany stereotyp. Jednak w kontekście pieca kondensacyjnego, który lubi niską temperaturę, zaproponował mi wykorzystanie grzejników niskotemperaturowych w sypialniach. Czy ktoś wie coś na ten temat? Może go rozwinie?

Plis, poradźcie, ściągnęliśmy sobie programy do obliczenia OZC i tępi jesteśmy, nie potrafimy tego policzyć. Czy jest jakiś program, który nam policzy zapotrzebowanie, rozstaw rur i tak dalej, i będzie odpowiedni dla ćwierćinteligentów? W jednym wyszło nam, że rozstaw rur ma być co 25 - 30 cm, a ja planowałam 15...

Właśnie też się nad tym zastanawiam, ale może ktoś by to rozwinął, żeby utwierdzić mnie w przekonaniu do podłogówki w sypialni.

Temperaturą można sterować, więc nieprawdziwe jest obiegowe stwierdzenie, że przy podłogówce w sypialni jest za ciepło.

A jeśli już tak bardzo się boisz podłogówki w sypialni, to możesz dać tam ścienne ;)

Właśnie też się nad tym zastanawiam, ale może ktoś by to rozwinął, żeby utwierdzić mnie w przekonaniu do podłogówki w sypialni.

1) Instalacja z samą podłogówką jest mega prosta w wykonaniu, zero komplikacji, tania

2) dołożenie choćby jednego grzejnika psuje całą prostotę

3) podłogówka jest po prostu super (znajdź mi zaletę grzejnika w sypialni w stosunku do OP, bo jeśli chodzi o szybką reakcję na zmianę temp. to mnie nie przekonuje. Przy OP też możesz mieć w sypialni chłodniej niż w pozostałych pomieszczeniach)

4) grzejnik brudzi firankę, powoduje cyrkulację kurzu

5) grzejnik szpeci ścianę

Nie znam nikogo nikogo kto ma podłogówkę w sypialni i chciałby mieć grzejnik

Jest wiele osób, które mają grzejniki w sypialniach a chciałby mieć podłogówkę.

Nie starcza?

Każdy wybiera jak mu pasuje - ja mam w sypialni i w pokojach dzieci grzejniki i podłogówki mieć tam nie chcę,pokoje są duże,grzejniki w żaden sposób ich nie szpecą,kurz jest tak jak i przy OP,po prostu trzeba odkurzać a nie pisać,że się firanki brudzą,dla mnie duża bezwładność podłogówki jest jej wadą jeżeli chodzi o sypialnie to do dnia dzisiejszego ( 11 grudnia ) grzejnik nie był ani razu odkręcany i nieprędko będzie bo jest cały czas tem.ok 20 stopni co mi w zupełności odpowiada,a jak stwierdzę,że jest zbyt chłodno to odkręcam grzejnik i w 15 minut mam ciepło.Na parterze mam płytki i tem.23 stopnie,ciepłe powietrze ucieka do góry i ogrzewa poddasze na którym do godz.15 -16 i tak nikt nie przebywa,po co grzać dla nikogo,mieszkam drugą zimę i już wiem,że ogrzanie mojego domu to pikuś.

1) Instalacja z samą podłogówką jest mega prosta w wykonaniu, zero komplikacji, tania

2) dołożenie choćby jednego grzejnika psuje całą prostotę

3) podłogówka jest po prostu super (znajdź mi zaletę grzejnika w sypialni w stosunku do OP, bo jeśli chodzi o szybką reakcję na zmianę temp. to mnie nie przekonuje. Przy OP też możesz mieć w sypialni chłodniej niż w pozostałych pomieszczeniach)

4) grzejnik brudzi firankę, powoduje cyrkulację kurzu

5) grzejnik szpeci ścianę

Nie znam nikogo nikogo kto ma podłogówkę w sypialni i chciałby mieć grzejnik

Jest wiele osób, które mają grzejniki w sypialniach a chciałby mieć podłogówkę.

Nie starcza?

Sama prawda i tylko prawda !

Byłam ostatnio w domu, gdzie ewidentnie coś jest nie halo z podłogówką, płytki były bardzo ciepłe, nie gorące, ale dość mocno czuć było ciepło... nie było to przyjemne, i na pewno tak być nie powinno. I pewnie stąd biorą się hasła pt. podłogówka jest niezdrowa, bo obrzęki, bo puchną nogi... To samo w sypialni. Jakby mi podłoga w sypialni grzała tak mocno to też miałabym dość.