mar1973 11.12.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Byłam ostatnio w domu, gdzie ewidentnie coś jest nie halo z podłogówką, płytki były bardzo ciepłe, nie gorące, ale dość mocno czuć było ciepło... nie było to przyjemne, i na pewno tak być nie powinno. I pewnie stąd biorą się hasła pt. podłogówka jest niezdrowa, bo obrzęki, bo puchną nogi... To samo w sypialni. Jakby mi podłoga w sypialni grzała tak mocno to też miałabym dość. witam niestety dosyć często tak jest wiele razy widziałem u klientów podłogówkę podpięto bezpośrednio do instalcji ogrzewanej kotłem węglowym - jak kolejny grzejnik - bez żadnej regulacji temperatury wody w podłodze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 12.12.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Przeczytałam polecany wyżej artykuł i niczym mnie nie zaskoczył,utwierdził mnie tylko w tym,że dobrze zrobiłam nie instalując OP w sypialni,rozumiem,że piszący tutaj instalatorzy pomp ciepła będą polecać podłogówkę po całości bo mają z tego pieniądze i ci co mają pompy ciepła robia OP w całym domu,ale jeżeli dla człowieka najkorzystniej jest,jeśli wyższa temperatura jest przy podłodze,a niższa na poziomie głowy,to jakie to ma znaczenie w sypialni.Jeśli jest mała sypialnia,łóżko na stelażu bez nóżek ma zasłaniać znaczną część podłogi,to grzejniki są rozsądnym rozwiązaniem,jeżeli ktoś kocha puszyste dywany,to powinien wybrać instalacje z grzejnikami zamiast podłogówki - to są słowa z polecanego artykułu.Napisane było również,ze OP nakłada pewne ograniczenia w stosowaniu wykładzin podłogowych,preferowane są materiały dobrze przewodzące ciepło -ceramika,kamień,ewentualnie cienki parkiet a nawet specjalne wykładziny dywanowe,ale trzeba zapomnieć o puszystych dywanach.Moim zdaniem trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek,bo każde rozwiązanie ma wady i zalety.Ja mogę potwierdzić,że OP super się sprawdza na otwartej przestrzeni parteru- równomierne oddawanie ciepła całą powierzchnią podłogi pokrytej ceramiką to jest sens podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.12.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Przeczytałam polecany wyżej artykuł i niczym mnie nie zaskoczył,utwierdził mnie tylko w tym,że dobrze zrobiłam nie instalując OP w sypialni,rozumiem,że piszący tutaj instalatorzy pomp ciepła będą polecać podłogówkę po całości bo mają z tego pieniądze i ci co mają pompy ciepła robia OP w całym domu,ale jeżeli dla człowieka najkorzystniej jest,jeśli wyższa temperatura jest przy podłodze,a niższa na poziomie głowy,to jakie to ma znaczenie w sypialni.Jeśli jest mała sypialnia,łóżko na stelażu bez nóżek ma zasłaniać znaczną część podłogi,to grzejniki są rozsądnym rozwiązaniem,jeżeli ktoś kocha puszyste dywany,to powinien wybrać instalacje z grzejnikami zamiast podłogówki - to są słowa z polecanego artykułu.Napisane było również,ze OP nakłada pewne ograniczenia w stosowaniu wykładzin podłogowych,preferowane są materiały dobrze przewodzące ciepło -ceramika,kamień,ewentualnie cienki parkiet a nawet specjalne wykładziny dywanowe,ale trzeba zapomnieć o puszystych dywanach.Moim zdaniem trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek,bo każde rozwiązanie ma wady i zalety.Ja mogę potwierdzić,że OP super się sprawdza na otwartej przestrzeni parteru- równomierne oddawanie ciepła całą powierzchnią podłogi pokrytej ceramiką to jest sens podłogówki. witam dla każdego coś miłego:) jeżeli chce się położyć na podłodze grube puszyste dywany lub np 5cm dechy (robiłem instalacje u klienta, który prawie w całym domu ułożył 5cm dechy dębowe) to ogrzewanie podłogowe nie będzie dla niego, przynajmniej w tych pomieszczeniach dobrym rozwiązaniem mimo wszystko uważam, że ogrzewanie podłogowe jest lepsze - "więcej" za niż "przeciw" no i podłogówka nie tylko do pomp ciepła, kotły gazowe, węglowe, itd. również - przynajmniej w moim przypadku zdecydowana większość instalacji, które wykonujemy to podłogówki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.12.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Przeczytałam polecany wyżej artykuł i niczym mnie nie zaskoczył,utwierdził mnie tylko w tym,że dobrze zrobiłam nie instalując OP w sypialni No widzisz, a ja bym sie za skarby nie zamienil teraz na grzejniki. Rozni ludzie - rozne odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banga1 12.12.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 opinie podzielone, ale podłogowe wydaje się być lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 13.12.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Zachowując obiektywizm powiem, że ludzie mający ogrzewanie łączone (OP + grzejniki), i którzy budując drugi raz zrobiliby tak samo, są w mniejszości. Większość, również tu na forum, zrobiłaby po całości OP. Natomiast ludzie, którzy mają 100% OP i żałują tej decyzji - to wyjątki, nie wiem czy tacy są. Zastanawiać można się tylko bazując na doświadczeniach, a nie na opiniach teoretyków. Moja Żona była sceptykiem z założenia jeśi chodzi o podłogówkę, zawsze mieszkała z grzejnikami. Jest raczej zmarzluchem i nie wyobrażała sobie jak może nie być grzejnika do którego można przyłożyć zmarznięte ręce zimą. Jej zmiana nastawienia do OP, którym jest zachwycona najlepiej świadczy dla mnie o tym, że warto było ją przekonać do tego, że u nas grzejników nie będzie. Ostatnio dostałem rachunek za gaz, ostatni w tym roku. Sumaryczny koszt 3290 zł z CWU za ponad 200m2. Zużyte 1390 m3. Mnie do grzejników już nikt nie przekona. W moim przekonaniu OP nie ma wad (jeśli prawidłowo funkcjonuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 13.12.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) No to ja jestem w mniejszości - za żadne skarby nie chcę mieć OP w sypialni,na całym poddaszu mam panele,a ponieważ poddasze nie jest intensywnie użytkowane, po półtora roku wyglądają jak nowe,nigdy nie dałabym na OP zwykłych paneli,a na to gruby dywan,dla mnie to sprzeczne z zasadami fizyki i ze zdrowym rozsądkiem.Mam ciepły dom,łatwy do ogrzania o zwartej bryle,EP 31,54 kWh (m2rok). Edytowane 13 Grudnia 2013 przez namira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 13.12.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) RadziejS, każdy system grzewczy ma wady i zalety.Wady OP : dom musi być dobrze ocieplony, duża bezwładność cieplna, gdy nastąpi awaria trzeba skuć fragmenty podłogi, bez puszystych dywanów, trochę drożej - koszt inwestycyjny instalacji podłogowejżródło:polecany wyżej artykuł Edytowane 13 Grudnia 2013 przez namira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.12.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 RadziejS, każdy system grzewczy ma wady i zalety. Wady OP : dom musi być dobrze ocieplony, duża bezwładność cieplna, gdy nastąpi awaria trzeba skuć fragmenty podłogi, bez puszystych dywanów, trochę drożej - koszt inwestycyjny instalacji podłogowej żródło:polecany wyżej artykuł Ja zamienilem instalacje grzejnikowa na podlogowe i kosztorys zamknal sie praktycznie identyczna kwota. I materialy i robocizna. Domu tez nie mam chyba za dobrze ocieplonego (w porownaniu do termosikow). Czy jesli przy grzejnikach bedziesz miala awarie rurki, to nie trzeba bedzie kuc posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.12.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 No to ja jestem w mniejszości - za żadne skarby nie chcę mieć OP w sypialni,na całym poddaszu mam panele,a ponieważ poddasze nie jest intensywnie użytkowane, po półtora roku wyglądają jak nowe,nigdy nie dałabym na OP zwykłych paneli,a na to gruby dywan,dla mnie to sprzeczne z zasadami fizyki i ze zdrowym rozsądkiem.Mam ciepły dom,łatwy do ogrzania o zwartej bryle,EP 31,54 kWh (m2rok). Dajesz panele przystosowane do wodnej podlogowki (sa oznaczone). Jesli powolujesz sie na prawa fizyki, to policz albo oszacuj jaki opor cieplny stawia 8mm panel podlogowy i dlaczego tymi panelami nie warto ocieplac domu z zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 13.12.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) namira, ok, każdy woli co innego i ma do tego prawo. Ten wątek ma być jednak pomocny tym, którzy się zastanawiają. Ja piszę ze swojej perspektywy, każdy może mieć inne zdanie, Mieszkałem w domu z grzejnikami, teraz mieszkam z OP. Z mojejgo punktu widzenia aspekty, które wymieniłaś nie są wadami, część wg mnie nie jest prawdziwa: - dom musi być dobrze ocieplony - to nie jest bezpośrednio związane z OP, każdy kto buduje chce chyba, żeby koszty utrzymania były niskie i z tego powodu powinien zadbać o bdb ocieplenie. Rozważania na temat zastosowania OP dotyczą ludzi, którzy są przed lub w trakcie budowania, a zatem zakładam, że zastosują też odpowiednie ocieplenie - gdy nastąpi awaria trzeba skuć podłogę - owszem, gdy np. przewiercisz rurkę. Inna awaria wymagająca kucia podłogi jest mało prawdopodobna. - bez puszystych dywanów - ja mam dwa b. puszyste dywany - oczywiście nie od ściany do ściany, ale np. w sypialni dość spory - nie przeszkadza to w ogrzewaniu (przynajmniej my tego nie odczuwamy) - ten więc argument nie jest do końca prawdziwy. A mój kolega ma w jednym z pomieszczeń zwykłą wykładzinę - bezwładność - znowu, wg mnie jest zaletą. Nie mam potrzeby zmieniania temperatury z godziny na godzinę. Ostatnio w wyniku orkanu Ksawery nie było u nas prądu przez 2 dni. W domu ciepło dzięki bezwładności. Spokojnie można zorganizować awaryjne zasilanie, żeby uruchomić kocioł a w tym czasie dom się nie wychłodzi ze względu właśnie na tę bezwładność podłogówki - koszt instalacji - to już nie wg mnie, ale wg faktów - tańszy. Żadnych zaworów mieszających, grup pompowych itp. U mnie jest zasilanie bezpośrednio z kotła. Prostota instalacji. Oczywiście wszystko można przekombinować. - panele i OP - nie widzę tu żadnych przeszkód. OP na poddaszu też możesz "wyłączyć" lub ograniczyć Źródło: osobiste doświadczenia PS. Polecam OP tak zdecydowanie również dlatego, że gdy ja planowałem ogrzewanie sporo osób pukało się w głowę, również fachowcy. Podobnie gdy chciałem kocioł 14kW do 200m2 domu, większość mówiła, że na taką powierzchnię to minimum 24kW. A teraz moje doświadczenia potwierdzają to, co wtedy proponowali raczej nieliczni. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez RadziejS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 13.12.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Panele przystosowane do wodnej podłogówki kosztują ponad 100zł,przy pow.poddasza 65 m wychodzi spora kwota,ja mam panele po 29 zł ,poza tym nie widzę sensu pakowania OP pod łóżko i przykrywania dodatkowo dywanem,chyba tylko po to,żeby gromadził się tam kurz.Bardzo rzadko korzystam z ogrzewania w sypialni,tylko wtedy,gdy faktycznie duże mrozy są,tak lubię,tak mam RadziejS,przerobiłeś wszystkie wady podlogówki na zalety,dobre,u mnie przez Ksawerego nie było prądu 2 godziny, i w jednym na pewno masz rację - każdy woli co innego i ma do tego prawo,też jestem przeciwna wrzucaniu wszystkich i wszystkiego do jednego worka podpisano:namira - zadowolona użytkowniczka systemu mieszanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 13.12.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 namira, ok, każdy woli co innego i ma do tego prawo. Ten wątek ma być jednak pomocny tym, którzy się zastanawiają. Ja piszę ze swojej perspektywy, każdy może mieć inne zdanie, Mieszkałem w domu z grzejnikami, teraz mieszkam z OP. Z mojejgo punktu widzenia aspekty, które wymieniłaś nie są wadami, część wg mnie nie jest prawdziwa: - dom musi być dobrze ocieplony - to nie jest bezpośrednio związane z OP, każdy kto buduje chce chyba, żeby koszty utrzymania były niskie i z tego powodu powinien zadbać o bdb ocieplenie. Rozważania na temat zastosowania OP dotyczą ludzi, którzy są przed lub w trakcie budowania, a zatem zakładam, że zastosują też odpowiednie ocieplenie - gdy nastąpi awaria trzeba skuć podłogę - owszem, gdy np. przewiercisz rurkę. Inna awaria wymagająca kucia podłogi jest mało prawdopodobna. - bez puszystych dywanów - ja mam dwa b. puszyste dywany - oczywiście nie od ściany do ściany, ale np. w sypialni dość spory - nie przeszkadza to w ogrzewaniu (przynajmniej my tego nie odczuwamy) - ten więc argument nie jest do końca prawdziwy. A mój kolega ma w jednym z pomieszczeń zwykłą wykładzinę - bezwładność - znowu, wg mnie jest zaletą. Nie mam potrzeby zmieniania temperatury z godziny na godzinę. Ostatnio w wyniku orkanu Ksawery nie było u nas prądu przez 2 dni. W domu ciepło dzięki bezwładności. Spokojnie można zorganizować awaryjne zasilanie, żeby uruchomić kocioł a w tym czasie dom się nie wychłodzi ze względu właśnie na tę bezwładność podłogówki - koszt instalacji - to już nie wg mnie, ale wg faktów - tańszy. Żadnych zaworów mieszających, grup pompowych itp. U mnie jest zasilanie bezpośrednio z kotła. Prostota instalacji. Oczywiście wszystko można przekombinować. - panele i OP - nie widzę tu żadnych przeszkód. OP na poddaszu też możesz "wyłączyć" lub ograniczyć Źródło: osobiste doświadczenia PS. Polecam OP tak zdecydowanie również dlatego, że gdy ja planowałem ogrzewanie sporo osób pukało się w głowę, również fachowcy. Podobnie gdy chciałem kocioł 14kW do 200m2 domu, większość mówiła, że na taką powierzchnię to minimum 24kW. A teraz moje doświadczenia potwierdzają to, co wtedy proponowali raczej nieliczni. Mam nadzieję, że za rok się pod tym podpiszę obiema ręcami Póki co nie wypowiadam się za bardzo, bo jeszcze nie użytkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 13.12.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Panele przystosowane do wodnej podłogówki kosztują ponad 100zł,...... przepraszam, ale to akurat jest niezła bzdura i trzeba ją zweryfikować, żeby mniej doświadczeni nie uznali tego za prawdę. Moje panele kosztowały od 32 do 38 zł (te drugie z v-fugą). I nie jest prawdą, że panele muszą być jakoś specjalnie przystosowane do OP. Owszem, producenci stosują ten chwyt marketingowy, dzięki czemu mogą o parę procent zwiększyć cenę i sprzedać produkt jako lepszy. Tak naprawdę "zwykłym" panelom nic się na OP nie stanie. Oczywiście nie mówię tu o panelach jak tektura, 6mm po 15 zł bo one i tak są do niczego. Ale zapewniam, że każdy panel, który może leżeć w pomieszczeniu latem (gdy temp. powierzchni dochodzi do 30 st), z powodzeniem poradzi sobie na ogrzewaniu podłogowym. Temperatura podłogi latem potrafi być wyższa niż zimą przy ogrzewaniu podłogowym. Ale tak jak piszesz - każdy musi sobie wszystko rozważyć sam. Ja tylko chciałbym pomóc w przedstawieniu wszystkich aspektów, których doświadczyłem i które sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.12.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) No to ja jestem w mniejszości - za żadne skarby nie chcę mieć OP w sypialni,na całym poddaszu mam panele,a ponieważ poddasze nie jest intensywnie użytkowane, po półtora roku wyglądają jak nowe,nigdy nie dałabym na OP zwykłych paneli,a na to gruby dywan,dla mnie to sprzeczne z zasadami fizyki i ze zdrowym rozsądkiem.Mam ciepły dom,łatwy do ogrzania o zwartej bryle,EP 31,54 kWh (m2rok). nie ma najmniejszego znaczenia jakie masz ogrzewanie w sypialni, nie ma zadnych przeciwskazań do tego by miec OP w sypialni , jak już pisali inni - mozesz miec włączone ogrzewanie w sypialni i nadal miec 20*C nie widze tez zadnego wpływu na to co masz na podlodze przy ogrzewaniu podlogowym - wg mnie moga byc i nawet grube dechy ! jesli zasilanie podlogowki wodnej to ok 30*C , to w lecie slonce swiecące przez okno czy drzwi tarasowe podłogę rozgrzeje Ci do 40-45*C i nikt nie mowi ze cos się stanie podłodze, panelom, czy deskom ?? jesli chodzi o tzw OPOW CIEPLNY paneli czy dywanu - OK jest i co z tego ?? pod rirkami lub kablami grzewczymi masz styropian ktory blokuje przenikaniu ciepla w dół - więc predzej czy później ciepło wyjdzie do góry poniewaz podłogówki pracują w znacznie niższych temperaturach masz nizsze koszty sezonu grzewczego - jest różnica czy uklad z wodą grzejesz do 60 czy do 35*C? prawda?? czym wyższa temperatura grzania tym większe wahania temperatury w pomieszczeniu , tym wieksza cyrkulacja powietrza , tym większe straty etc ja u siebie przy kablach grzewczych podloge mam 22-24*C dla pomieszczen 21-21,5* , temperatura nie rozni się w pomieszczeniach w domu i w damym pomieszczeniu w ciagu doby wiecej niz 0,5*C - wiec dlaczego tzw bezwladnosc ma byc tu minusem? masz dom bardzo dobrze zaizolowany ? z jakich powodow musisz nagle podniesc temperature szybko w domu lub w 1 pomieszczeniu ? wlacz farelke na 2 min i masz to samo , szybciej i taniej!! RadziejS, każdy system grzewczy ma wady i zalety. Wady OP : dom musi być dobrze ocieplony, duża bezwładność cieplna, gdy nastąpi awaria trzeba skuć fragmenty podłogi, bez puszystych dywanów, trochę drożej - koszt inwestycyjny instalacji podłogowej żródło:polecany wyżej artykuł 1. wcale nie musi byc dobrze ocieplony - mit! 2. to nie podlogówka tylko posadzka decyduje o tym jak szybko oddawane jest cieplo do pomieszczenia oraz to w jakiej czesci tej posadzki sa rurki / kable - czy bezwładność jest wada? - nie sadze! 3. jak Ci peknie rurka od kaloryfera i zaleje parkiety czy panele to i tak bedziesz kuc sciany i zrywac podloge 4. jak juz pisalem wyzej - wcale nie ozancza to braku dywanów itp ! cieplo z pod nich i tak sie wydostanie ! 5. moja podłogówka dla ok 140 m2 pow uzytkowej (173m2 pow grzewczej) kosztowala mniej nis 10 tys z cała "kotłownią" - czy to tak dużo ? ile Twoje piece, pompki, kaloryfery ? 25? tys ile kominy , obróbki blacharskie? Panele przystosowane do wodnej podłogówki kosztują ponad 100zł,przy pow.poddasza 65 m wychodzi spora kwota,ja mam panele po 29 zł ,poza tym nie widzę sensu pakowania OP pod łóżko i przykrywania dodatkowo dywanem,chyba tylko po to,żeby gromadził się tam kurz.Bardzo rzadko korzystam z ogrzewania w sypialni,tylko wtedy,gdy faktycznie duże mrozy są,tak lubię,tak mam RadziejS,przerobiłeś wszystkie wady podlogówki na zalety,dobre,u mnie przez Ksawerego nie było prądu 2 godziny, i w jednym na pewno masz rację - każdy woli co innego i ma do tego prawo,też jestem przeciwna wrzucaniu wszystkich i wszystkiego do jednego worka podpisano:namira - zadowolona użytkowniczka systemu mieszanego. mam zwykłe panele z marketu 8mm za 25zł jesli dobrze pamietam na ok 80m2 - moja OP pracuje prawidlowo , panele nie "popsuły" sie nie korzystasz z ogrzewania w sypialni bo ogrzewa sie ona stratami ciepla z sasiadujacych pomieszczen (jesli piętro to też pomieszczenia z parteru ją grzeją) - wiec mowienie ze nie potrzebujesz tam ciepla jest mijaniem sie z prawdą Edytowane 13 Grudnia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.12.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Panele przystosowane do wodnej podłogówki kosztują ponad 100zł, No to ja nie mialem takiego "szczescia", zeby na takie trafic. Ceny nie odbiegaly od tych bez takiego "znaczka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 13.12.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Pewnie,że ogrzewa mi poddasze ciepłe powietrze z parteru,bo na całym parterze mam OP, otwarta przestrzeń pokryta ceramiką znakomicie oddaje ciepło -to jest sens podłogówki, a nie pakowanie jej pod łózko,pod byle jakie panele i jeszcze wypisywanie,że panele nie ''popsuły'' się,ile lat mieszkasz,że tak wychwalasz,oczywiście,że jak położysz dywany,to też się nie ''popsują'' i ''ciepło spod nich i tak się wydostanie'' - no sorry,to mnie rozbroiło. Obaliliście wszystko,co napisali specjaliści w polecanym przez jednego z forumowiczów artykule - może zacznijcie udzielać się w fachowej prasie,skoro wszystko wiecie najlepiej to jeszcze zarobicie kupę kasy,a my będziemy wówczas polecać wasze artykuły innym,coby się dokształcali. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez namira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) PLUS i MINUS Dom musi być dobrze ocieplony. Ogrzewanie podłogowe może dobrze funkcjonować tylko w pomieszczeniach o małych stratach ciepła, gdyż temperatura podłogi nie może być wysoka. Nie może być wyższa niż 26°C - tylko w strefach przyściennych i w łazienkach dopuszczalne jest do 30°C. Tak więc dom o dużych stratach ciepła nie da się wystarczająco ogrzać wyłącznie przy pomocy ogrzewania podłogowego. Przy grzejnikach nie musi ? PLUS i MINUS Duża bezwładność cieplna. Warstwy konstrukcyjne podłogi akumulują ciepło, a czas ich nagrzewania i stygnięcia jest długi. Dlatego takim ogrzewaniem trudniej jest sterować. W przypadku ogrzewania pompą ciepła duża bezwładność cieplna jest korzystna, gdyż bez zbiornika buforowego można "magazynować" w jastrychu energię cieplną podczas tańszej taryfy zasilania elektrycznego. Tutaj bym dyskutował. Dla mnie to zaleta. MINUS Gdy nastąpi awaria - trzeba skuć fragmenty podłogi, a następnie - po naprawie - wypełnić je betonem. Z uwagi na technologię prac (schnięcie betonu przed ponownym ułożeniem warstwy wykończeniowej) trzeba się liczyć z kilkutygodniowym wyłączeniem pomieszczenia z użytkowania. Prawdopodobieństwo uszkodzenia rur jest jednak znikomo małe. A przy grzejnikach nie trzeba? MINUS Bez puszystych dywanów. Ogrzewanie podłogowe nakłada pewne ograniczenia w stosowaniu wykładzin podłogowych. Preferowane są materiały dobrze przewodzące ciepło - ceramika, kamień. Można stosować cienki parkiet, a nawet specjalne wykładziny dywanowe, ale trzeba zapomnieć o puszystych wełnianych dywanach, cenionych przecież za doskonałe właściwości termoizolacyjne - absolutnie niepożądane w tym przypadku. Być może p. redaktor nigdy nie był w takim domu. MINUS Trochę drożej. Koszt inwestycyjny instalacji podłogowej (100-150 zł/m2) jest 30-40% wyższy niż dla instalacji grzejnikowej. Szczerze się ubawiłem tą ceną.Dziś odebrałem towar na całą podłogówkę. Rurki wawina, dwa rozdzielacze na 7 i 9 obwodów całkowicie uzbrojone, szafki natynkowe, folia, taśma dylatacyjna oraz klipsy. Całość na 200m2 - 4,5K brutto razem z transportem. Niech drugie tyle kosztuje mnie rozłożenie. to wyjdzie około 45 zł za m2 Edytowane 13 Grudnia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niron 13.12.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Doradźcie, wiem że temat wałkowany wielokrotnie.. Mam instalacje podłogową rozciągnięta po całości - 200m2 podłogi, 2 rozdzielacze - parter i piętro, ok 1400m rury + dodatkowo z rozdzielacza rura pod drabinki w łazienkach.W przyszłym tygodniu wchodzi instalator montować kotłownię, padło na Viessmann Vitodens 200 19kw 1F z zasobnikiem i pogodówką. Od początku wizja była z najprostszą instalacją czyli zasilanie prosto z pieca, instalator mnie jednak namawia aby dorzucić mieszacz. Tłumaczy to 2 argumentami: - w okresach przejściowych o temp dodatniej na zewnątrz, kocioł będzie taktował, gdyż moc będzie za wielka (moc minimalna kotła 3,2kw) - w podłogę będzie wysyłana głównie woda o temp 20-30 st więc nie będzie zachodziła kondensacja, bądź będzie zachodziła słabo. Jakie Wasze zdanie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 otwarta przestrzeń pokryta ceramiką znakomicie oddaje ciepło -to jest sens podłogówki, a nie pakowanie jej pod łózko,pod byle jakie panele i jeszcze wypisywanie,że panele nie ''popsuły'' się,ile lat mieszkasz,że tak wychwalasz,oczywiście,że jak położysz dywany,to też się nie ''popsują'' i ''ciepło spod nich i tak się wydostanie'' - no sorry,to mnie rozbroiło. Nie masz pojęcia o czym piszesz,po prostu piszesz bzdety. Za panele AC4 Classena 8mm przeznaczone do OP płaciłem 38zł/m2,podłogówkę mam na 100% powierzchni domu,w tym w sypialniach i w tym ok.60% pod panelami. Nie mam wykładzin a dywany w pokojach zajmują symboliczną powierzchnię pokoju,są jedynie pod ławami,w sypialni na podłodze mam skóry owcze W podłogę idzie max.35st.C temperatury zasilania,taka temperatura nie ma prawa nic zrobić panelom czy drewnu. Podłogówkę projektuje się pod konkretną temperaturę zasilania i pod konkretną okładzinę podłogi przy konkretnych warunkach temperaturowych,także rozstaw rur w domu z rzadka jest identyczny w każdym pokoju. Nigdy w życiu nie zamontowałbym grzejników w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts